img_7866

Zoete couscous met kip, rozijnen en uien

Je ziet soms bepaalde gerechten en denkt al te snel dat het teveel moeite kost om het klaar te maken, ken je dat? Dat heb ik nou altijd gehad bij het gerecht  van couscous met vlees of kip, maar toen ik het een paar maanden terug voor het eerst zelf klaarmaakte wist ik wel beter. Op Instagram en Facebook zag je bij vaak een couscous gerecht langskomen en wat was er veel vraag naar het recept! Het duurde eventjes voordat ik mijn couscous recept met je kon delen(omdat ik er vaak gewoon niet aan toe kwam) maar afgelopen weekend was het dan zover en maakte couscous met kip, rozijnen en uien om deze vervolgens met je te delen hier op de blog. Ik hoor je al denken ”eindelijk Fatima, werd tijd!” 

Wat heb je nodig (6 personen)

  • 400 gram Couscous
  • 6 drumsticks
  • 100 gram kikkererwten
  • 100 gram rozijnen
  • 2 uien
  • Olijfolie en zonnebloemolie
  • 1 etl. zout
  • Water

Kruiden voor bij de kip:

  • 1 thl. kurkuma
  • 1 thl. gemberpoeder
  • 1 thl. zwarte peper
  • 1 thl. zout

Zoete uien en rozijnen

  • 5 uien
  • etl. kaneel
  • etl. kristalsuiker
  • 1 thl. kurkuma
  • 1 thl. gemberpoeder
  • 1 thl. zout
  • halve thl. zwarte peper

Bereidingswijze:

Gebruik je gedroogde kikkererwten let er dan op dat je deze een dag van te voren laat weken in water. Kook de kikkererwten met een snufje zout beetgaar.

Plaats de rozijnen in een kom en voeg er water aan toe. Laat deze dan even weken in het water.

img_7576 img_7621
Verhit een scheutje olijfolie in het onderste gedeelte van de couscous pan.

Pel en snijd de uien in schijfjes en voeg deze samen met de drumsticks toe in de pan. Strooi hierover  de kruiden en schep alles goed door.

img_7634

img_7631

img_7683

Bak alles voor 10 minuten goed aan en schep zo nu en dan goed door. Giet warm water toe in de pan tot de kip net onderstaat. Laat het geheel voor ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken.

img_7644

Voeg de gedroogde couscous toe in een ruime kom en besprenkel deze met ongeveer 80 ml warm water en 1 eetlepel zout. Wrijf met je handen de couscous korrels goed los. 

img_7696

img_7625

img_7626

1e keer stomen

Voeg dan de couscous toe in het bovenste gedeelte van de couscouspan en laat de deze voor 10 minuten goed stomen. Je kunt hiervoor ook makkelijk een stoompan gebruiken.

img_7648

Schep de gestoomde couscous weer uit de pan in een grote schaal en laat de deze iets afkoelen. Besprenkel vervolgens de couscous met ongeveer 80 ml water en wrijf de korrels los met je handen.

img_7671

2e keer stomen

Schep de couscous weer terug in de pan en laat deze nogmaals voor 15 minuten stomen.

Schep dan weer de gestoomde couscous in de schaal en besprenkel deze nogmaals met ongeveer 80 ml water en breng de couscous op smaak met wat zout. Je zult zien dat de couscous in volume zal verdubbelen.

img_7674

3e keer stomen

Voeg de couscous weer terug in de pan en laat deze nogmaals voor 15 minuten stomen. In totaal stoom je de couscous 3 keer, zodat de couscous lekker zacht wordt en in volume verdubbelt!

img_7677

Nu voeg je de voorgekookte kikkererwten toe in de pan bij de kip. Deze stap voer je pas uit aan het eind, want als je dit vanaf het begin al doet worden de kikkererwten te gaar en slap!

img_7664

In de tussentijd dat de couscous voor het laatst aan het stomen is kun je de zoete uien met de rozijnen gaan klaarmaken.

Pel en snijd de overige 5 uien in dunne schijfjes en bak deze kort aan met een scheutje zonnebloemolie. Voeg dan de kruiden toe en een volle pollepel van de saus van de kip.

img_7652 img_7658

Giet er nog 50 ml warm water bij, roer dit even door en sluit de pan. Laat dit geheel koken voor zeker 10 minuten.

img_7661 img_7663

 Laat de rozijnen uitlekken en voeg deze dan toe aan de gebakken uien. Bak het geheel mee tot alles gaar is en schep zo nu en dan even alles om.

img_7689

Wanneer de couscous gaar is verdeel je deze mooi in een diepe schaal of in een diep bord.

In de Marokkaanse cultuur wordt de couscous op een bord geserveerd en eet iedereen ook van dat bord, maar je kunt de couscous natuurlijk ook op aparte borden serveren als je dat liever hebt.img_7675

Verdeel bovenop de couscous de drumsticks. Ik gebruik voor het gemak drumsticks, maar je kunt ook makkelijk een hele kip gebruiken voor het recept.

img_7719
Verdeel bovenop de kip de gekookte kikkererwten.

img_7750

Als laatste verdeel je de zoete gebakken uien met de rozijnen over de kip heen. Dit vind ik echt het lekkerste gedeelte van heel het couscous gerecht hmm!

img_7758

En we kunnen aan tafel hoor! In het stomen van de couscous zit misschien wat tijd, maar geloof mij het is het echt waard! Iedereen maakt zijn couscous op een andere manier, maar dit recept blijft mijn favoriet. Zelf serveren wij eigenlijk niks speciaals bij de couscous, enkel een lekker glaasje karnemelk.

Lijkt het je leuk als ik ook het recept van couscous met vlees en groenten deel op de blog?

Liefs,
Fatima

Wanneer het etenstijd is, ga ik het gerecht niet meer stijlen haha!

Wanneer het etenstijd is, ga ik het gerecht niet meer stijlen en wordt alles er gewoon bovenop geschept haha!

52 antwoorden
  1. Khadija
    Khadija zegt:

    Dank je voor het delen van het recept. Ik had wel een vraagje. Je hebt het over 5 uien op het laatst. Maar bij de ingrediënten staan alleen 2 uien die er in het begin in moeten bij de kip

    Beantwoorden
  2. Fatiha
    Fatiha zegt:

    Salaam oe alaykoem,

    Heel duidelijk uitgelegd! Shokran bezaf! Voor vrijdag weer ik al wat ik ga maken. Sowieso bovenstaand recept.

    Beantwoorden
    • Karima
      Karima zegt:

      Dat vroeg ik me inderdaad ook af..verder ben ik superblij met het hele duidelijke recept. Nou kan ik het eindelijk ook een keer proberen! Dank je wel

      Beantwoorden
      • Fatima
        Fatima zegt:

        Hallo Karima,

        Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om de olie niet in het begin al toe te voegen en mijn couscous plakt nooit.

    • Fatima
      Fatima zegt:

      Alaikoem salaam Hasnaa,

      Ik begrijp wat je bedoelt, maar ik merk dat wanneer ik dit wel doe dat de couscous dan niet goed stoomt. Dit komt dus doordat je de zonnebloemolie er in het begin al bij doet. Daarom kies ik ervoor om dit niet in het begin al te doen en mijn couscous plakt nooit.

      Beantwoorden
  3. Karima
    Karima zegt:

    Salaam wa alikom,

    Heel duidelijk alleen 1 vraagje over de uien. Je doet er dus 2 bij de kip en 3 uien bij rozijnen? Begrijp ik het goed?

    Xkarima

    Beantwoorden
  4. Leila
    Leila zegt:

    Oh my god myn lievelings gerecht ! Maschallah . Ja heel graag couscous met vlees en groenten. Superblij met jou recepten 😍 xxx

    Beantwoorden
  5. Jill
    Jill zegt:

    Kan dit ipv met couscous ook met aardappelen in partjes bijvoorbeeld? Of vind je dit zelf toch het beste met couscous?
    Ik zou het graag maken vandaag, maar heb alleen geen couscous in huis, vandaar :p

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Jill,

      Als ik heel eerlijk moet zijn heb ik deze combinatie nog nooit geproefd met aardappelen, maar wie weet is het wel lekker? Ik zeg gewoon doen hoor!

      Beantwoorden
  6. sarah
    sarah zegt:

    Hoi,

    Wat een goed recept! Denk je dat ik in plaats van de couscous stoom ook uit zo een pakje kan maken, ik gebruik dat namelijk voor couscoussalade en dat vind ik ook altijd wel goede couscous….

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo,

      Als je precies de hoeveelheid hebt gebruikt zoals mij, dan is deze verhouding goed. Maar je moet eigenlijk zout altijd naar smaak toevoegen. Zodra de couscous weer gaat stromen zal het zout verminderen.

      Beantwoorden
  7. zohra
    zohra zegt:

    Ziet er lekker uit! Zou je ook het recept van couscous met groenten willen delen? Ik wil al super lang couscous maken, alleen lijkt het mij iedere keer te veel werk en moeilijk. Jij hebt echt altijd super duidelijke recepten! Allahoema barek..

    Beantwoorden
  8. Amel
    Amel zegt:

    Vandaag voor mijn ouders en schoonouders gemaakt; veel complimenten gehad super bedankt voor je recept !! Ik ben zelf tunesisch dus dit is nieuw haha het heeft super gesmaakt

    Beantwoorden
  9. Nissrine
    Nissrine zegt:

    Fatima! Machallah wat een heerlijk recept, ik heb het recept gehalveerd omdat ik alleen ben, en dit was perfect!
    Ben alweer aan het rondneuzen wat ik vanavond met de iftar voor lekkers ga klaarmaken.. Keep up the good work, yumyum xx

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *