ZAHLOEK- MAROKKAANSE AUBERGINESALADE

INGREDIËNTEN (6 personen)

  • 3 aubergines
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 2 etl. koriander, fijngesneden
  • 30 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl. paprikapoeder (lijkt op de foto iets meer)
  • 1 etl. zout
  • 1/2 tl. cayennepeper
  • 1/2 tl. komijnpoeder

Bereidingswijze:

  1. Schil de aubergine, snijd deze in kleine blokjes en voeg de aubergine toe in een ruime pan.
  2. Giet water in de pan tot het water net boven de aubergine uitkomt en breng het geheel op smaak met zout en roer het even door.
  3. Kook de aubergine op middelhoog vuur tot de aubergine inkrimpt en gaar is. Giet de aubergine af wanneer deze gaar is en zet even apart.Za3loek1
  4. Verwarm de helft van de olijfolie in de pan, schep de tomaten erbij en bak deze even aan.
  5. Voeg dan de kruiden, geperste knoflook, fijngesneden koriander en de overige olijfolie erbij en schep alles even goed om.
  6. Laat het geheel bakken voor ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur. Blijf zo nu en dan doorroeren tot je ziet dat de tomatensaus is ingedikt.Za3loekZa3loek2Za3loek3
  7. Voeg de aubergine toe in de pan bij de de tomatensaus prak met behulp van een vork de aubergine.
  8. Laat de auberginesalade voor zeker 15 minuten doorbakken op een middelhoog vuur, totdat de saus goed is ingedikt.
Extra tips&trics
  • Je kunt de aubergine ook grillen in de oven in plaats van gaarkoken.
  • Voor een lekkere tomatentapenade kun je precies hetzelfde recept gebruiken, alleen laat je de aubergine weg.
  • De auberginesalade is zowel koud als warm te serveren!

Liefs,
Fatima

32 antwoorden
  1. Saloua
    Saloua zegt:

    Ziet er heerlijk uit! Ik wil het morgen ook maken in cha Allah, alleen wil ik graag weten wat de Marokkaanse benaming is voor koriander?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Dankjewel lieverd! Sorry dat ik nu pas reageer, maar koriander is kasbor meid! Weetje hoe ik het altijd makkelijk onthoud? Koriander begint met een k en kasbor ook! hahaha :p

      Beantwoorden
  2. Stephanie
    Stephanie zegt:

    Super recept en super goed uitgelegd. Ben hier namelijk echt dol op. Zelfs mijn familie is hier weg van. Dank je wel. Ik ga zeker nog meer proberen. Insha Allah Ga zo door.

    Beantwoorden
  3. Anoniem
    Anoniem zegt:

    heeeeeeeeeerlijk!!!!!! gister gemaakt met de visschotel die je ook op je site hebt staan, mn ouders hebben gesmuld!!!! You areeeee amaaaazing!!!

    Beantwoorden
  4. Thirza
    Thirza zegt:

    Salaamou alaykoum waraahmatou Allaahi wabarakatou faatje
    Ik heb hem net gemaakt, maar ik hb t gevoel dat er iets mist ik hb alles wel t zelfde gedaan alleen dan de hoeveelheid van aubergine minder. Ik heb er 2 gebruikt met 2 tomaten en klein bosje koriander zon 20gram..

    Ik hoor graag van je.

    Thirza

    Beantwoorden
  5. aya
    aya zegt:

    hallo!!

    op de foto zie je dat je bij de tomatensaus na de kruiden ook olijfolie erbij doet maar bij de beschrijiving gebruik je alleen olijfolie aan het begin voordat je de tomaten erin hebt gedaan. Ik ben nu in de war hahaha

    Beantwoorden
    • Marcella
      Marcella zegt:

      Dat had ik ook! En de rode poeder (paprikapoeder?) lijkt meer dan 1 tl. Ik raak ook in de war als de foto’s niet bij het recept kloppen, haha. Ben benieuwd, Fatima, of je dit kunt verduidelijken, want dan ga ik het graag proberen!

      Beantwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Marcella,

        Je gebruikt echt 1 tl. paprikapoeder, dus dat klopt sowieso haha. En je kunt van alle kruiden natuurlijk iets meer nemen naar smaak, maar als je de ingrediënten aanhoudt dan komt het goed. Misschien zie je op de foto iets meer, maar het moet echt 1 tl. zijn. Succes!

        Liefs,
        Fatima

      • Marcella
        Marcella zegt:

        Maar er zijn twee potjes met kruiden. Wat is dat kleine bakje met heel veel rood? En moet er inderdaad erna ook nog olijfolie bij?

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Marcella,

        Dat bakje met veel rood is paprikapoeder en dat andere is cayennepeper. De helft van de olijfolie giet je in het begin in de pan om de tomaten aan te bakken en de overige olijfolie giet je bij stap 5 erbij.

        Liefs,
        Fatima

      • Marcella
        Marcella zegt:

        Maar dat ene bakje is toch meer dan 1 theelepel? En de olijfolie meer dan 30 ml. Onduidelijk recept nu. Echt jammer, want zocht juist een recept met goede en duidelijke verhoudingen. Nu mist het helaas zijn doel. Op de tweede foto rechtsonder zie je dat het rode poeder eerder een eetlepel is dan een theelepel. Dat zie je zelf toch ook wel? 🙂

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Marcella,

        Ik noteer tijden het koken altijd de exacte hoeveelheden die ik heb gebruik en die verwerk ik dan weer in het recept. Dus de hoeveelheden die in het recept staan kloppen gewoon. Het kan zijn dat je op de foto iets meer ziet, maar als je de verhoudingen van het recept aanhoudt dan komt het goed. Je kunt gewoon 1 theelepel gebruiken en mocht je 1 eetlepel willen gebruiken dan mag dat ook, maar dit is wel te veel! Dit recept is al door meerdere mensen gemaakt en ook op de kookworkshops die heb gegeven is dit recept meerdere malen gemaakt en altijd smaak het weer lekker.

  6. Maya
    Maya zegt:

    Hoi Fatima, ik volg je nu al een maandje en sinds kort ook op Snapchat.. van altijd buiten eten halen kan ik nu redelijke maaltijden maken dankzij jou heerlijke recepten.. heb er al zoveel geprobeerd en allemaal gelukt.. dat maakt koken nog leuker nu zag ik op je snap die heeelijke aardappel salade heb je daar ook het recept van zag er zo heerlijk uit… bedankt voor al je recepten en hopelijk komt er snel een kookboek uit!!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve Maya,

      Wat onwijs lief zeg! En wat goed dat je nu meer zelf probeert te koken, super! Zie hieronder het simpele recept lieverd;

      Wat heb je nodig? (ongeveer 3 personen)
      4 aardappelen
      1 uitje
      paar teentjes bieslook
      zwarte olijven
      peper en zout
      2 etl. mayonaise

      Bereidings:

      1. Schil de aardappelen, snijd deze in blokjes en kook deze gaar.
      2. Giet de aardappelen af en laat deze even afkoelen. Als je een koude aardappelsalade wilt, dan kun je de aardappelen volledig onder koud water spoelen. Zelf vind ik het lekkerder als de aardappelsalade nog iets warm is.
      3. Schep de aardappelblokjes in een kom en snipper hier het uitje bij. Snijd ook de bieslook en olijven in stukjes en voeg deze er ook bij.
      4. Breng geheel op smaak met wat peper en zout.
      5. Schep de mayonaise erbij en mix alles met een spatel goed door elkaar.

      Super makkelijk en heel lekker!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  7. Corrie
    Corrie zegt:

    Hartelijk bedankt dan kan ik het vrijdag maken , want mijn schoondochter is Marokkaanse dan kan ik haar zondag verrassen. Want dan komt ze eten .Groetjes Corrie

    Beantwoorden
  8. Sarah
    Sarah zegt:

    Hi Fatima!

    Als je de aubergine wilt grillen in de oven.. Kan die er dan in z’n geheel in of raad je dan aan in stukjes erin te doen?

    Groetjes
    Sarah

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *