Vlees met gedroogde pruimen

Wat heb je nodig? (5 personen)

  • 500 gram lamsvlees
  • 3 grote uien
  • 90 ml olijfolie
  • bosje peterselie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 thl. zout
  • 1 thl. kurkuma
  • 1 thl. gember
  • 1 halve thl. zwarte peper

Sausje voor de pruimen:

  • 8 grote pruimen
  • 1 etl. kaneel
  • 1 etl. kristalsuiker
  • 1 halve thl. zout
  • 1 halve thl. zwarte peper

Extra:

  • 1 ei
  • sesamzaadjes

Bereidingswijze:

  1. Pers de knoflookteentjes in de kom en voeg de fijngesneden peterselie toe. Strooi alle kruiden en de olijfolie erbij en meng even kort samen met een lepel.877777777777777
  2. Plaats het vlees in de kom en marineer het vlees goed met de marinade. Het lekkerst is als je het vlees minimaal een halfuur in de marinade laat zitten.8777777777777771
  3. Plaats het vlees in de pan en giet de overgebleven marinade bij het vlees. Zet het vuur op een middelmatige stand en laat het vlees rustig sudderen voor ongeveer 15 minuten.
  4. Draai het vlees ondertussen met regelmaat om zodat het aan beide kanten kan aanbakken. Je hoeft nu nog geen water toe te voegen, omdat het vlees zelf al wat vocht loslaat.
  5. Snijd de uien in schijfjes en voeg deze toe bij het vlees en laat het geheel bakken voor  15 minuten. Keer het vlees in de tussentijd om en laat het geheel bakken totdat de uien wat glazig zijn.8777777777777772
  6. Giet het water in de pan tot net boven het vlees en sluit de pan voor zeker 40 a 50 minuten.8777777777777773
  7. Na de 40 minuten open je de pan en check je of het vlees gaar is en of je voldoende saus hebt. Zelf heb ik er twee keer water bij moeten gieten voordat het vlees volledig gaar was en ik voldoende saus had. Tip! Dus als het vlees niet gaar is en je niet voldoende saus hebt, dan kun je er extra water bijgieten en de pan weer sluiten voor 30 minuten.
  8. Wanneer het vlees gaar is en je saus lekker is ingedikt zet je het vuur wat zachter.
Pruimen bereiden
  1. Laat de zwarte pruimen voor zeker 30 minuten weken in lauwwarm water. Kook de pruimen gaar voor ongeveer 15 minuten en giet vervolgens het water af.
  2. Schep ongeveer 5 volle eetlepels van de saus van het vlees en voeg deze toe bij de pruimen.
  3. Strooi de kristalsuiker, kaneel, zout en de zwarte peper erbij en meng dit samen. Laat het even koken totdat het sausje is ingedikt. 
  4. Schep het vlees op een bord en giet de saus eroverheen en naast.
  5. Verdeel de pruimen naast het vlees en op het vlees. Garneer de pruimen met wat sesamzaadjes en snijd er eventueel ook nog een gekookt eitje bij. Tip! Je kunt het gerecht ook garneren met gebakken amandelen, erg lekker!8777777777777774

Als Marokkaans gezin maken wij dit gerecht vaak wanneer we visite krijgen en ook zo nu en dan voor het avondeten. Dit gerecht is nou echt een heerlijk traditioneel Marokkaans gerecht en zeker een van mijn favoriete gerechten!

Liefs,
Fatimax

84 antwoorden
  1. salie
    salie zegt:

    hoi meid ik had een vraag, ik hoor wel eens dat snelkookpan niet veilig is daarom durf ik ze niet te kopen, zijn ze veilig? xxx

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Hallo meid, uhm ik gebruik deze al jaren en er is nooit wat gebeurd. Wat is er dan gevaarlijk aan? Of bedoel je wanneer je de pan sluit dat er druk op komt te staan en je bang bent de pan te openen? Wanneer je het fluitje zeg maar eraf haalt dan gaat al het lucht eruit. En wanneer je niks meer hoort kun je de pan gewoon openen. Ik begrijp je wel ergens hoor. Vond dit in het begin ook best eng om eerlijk te zijn :p

      Beantwoorden
  2. Hamida
    Hamida zegt:

    Mijn complimenten!

    Ik ben geen held in de keuken, maar dit recept was zo goed gelukt! Iedereen vond het heerlijk! Dank voor de goede uitleg!

    Beantwoorden
  3. Zahra
    Zahra zegt:

    Salaam ou3aleikoum Fatima,
    Ik had jouw recept onlangs gebruikt. Na 2 uur was het vlees eindelijk gaar maar een beetje rubberachtig en droog. Totaal niet lekker. Tips ? 😔😔

    Beantwoorden
  4. Zahra
    Zahra zegt:

    Nee schat, gewoon een normale pan. Ik probeer het nu weer. Ben er toevallig nu mee bezig. Het enige verschil is dat ik kalfsvlees en een normale pan gebruik.

    Xx

    Beantwoorden
  5. Anoniem
    Anoniem zegt:

    You are truly amazing, zoveel van jou geleerd. Ga dit gerecht morgen maken in sha Allah. Eindelijk kan ik mezelf ook een keukenprinses noemen, dankzij jou! Blijf aub doorgaan, vooral de plaatjes zijn zo duidelijk en fijn! Duizendmaal dank

    Beantwoorden
  6. Joyce
    Joyce zegt:

    Vanavond dit gemaakt echt het was super lekker man en kids zaten te smullen☺️ Echt super uitgelegd dus kan niet fout gaan!

    Beantwoorden
  7. Noortje
    Noortje zegt:

    Salama Alikoum meid even een vraagje ik heb niet goed begrepen of je aan het einde de pannetje met de pruimen met saus en al toevoegd aan het pannetje met de vlees en dan pas opdient op een bord? Of gebruik je alleen de saus van het vlees en haal je alleen de pruimen uit het andere pannetje wanneer je het opdient?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Noorje, geen probleem hoor dan leg ik het je even uit. Het sausje en de pruimen in het steelpannetje giet je over het vlees heen wanneer je het vlees op een bord hebt opgedient. Begrijp je?

      Beantwoorden
  8. Noortje
    Noortje zegt:

    Oke dus als ik het goed begrijp doe je de vlees op het bord en saus van de pannetje met pruimen op het vlees? En wat doe je dan met de saus die bij het vlees zat in de pan

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Noortje, klopt inderdaad. Het vlees dat in de grote pan zit serveer je op het bord en de saus die erbij zit giet je naast en over het vlees heen. Vervolgens doe je hier dan nog de pruimen en het saus bij die je uit het kleine steelpannetje haalt. Succes meid.

      Beantwoorden
  9. its_me
    its_me zegt:

    Ik heb het ook gemaakt het was heerlijk, vlees was super mals en saus was lekker dik. Voor mij eigenlijk ook de eerste keer dat ik deze variant maak, ik heb kalfsvlees gebruikt en een gewone pan, in 2 uur was het klaar!
    Stappen zijn duidelijk, ga zo door!

    Beantwoorden
  10. Nisrine
    Nisrine zegt:

    Hallo,
    Super bedankt voor je lekkere en makkelijke recepten heb er al een paar van gemaakt met succes elhamdoullah dank zij jou natuurlijk. Ik kan dit receptje ook in een tajine maken? .. Groetjes xxxxx

    Beantwoorden
      • Nouriya
        Nouriya zegt:

        Wat zou de kooktijd dan ongeveer bedragen denk je? Dit gerecht kan ook in de oven lijkt mij? Zoja ong hoelang en op welke temperatuur? Xx

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Nouriya,

        Ik heb het zelf nog nooit in de oven bereidt, maar stel je wilt het in de oven bereiden, dan stel ik voor om de oven op 200 graden te zetten voor ongeveer 60 minuten. Kooktijd is ongeveer 60 minuten.

  11. Hayat
    Hayat zegt:

    Faatje dit ziet er heerlijk uit, wil het graag proberen. Maar heb een vraag, wat zou je hierbij serveren? Ik ben van plan om nl een saladetaart te maken vooraf, daarna wil ik vleesgerecht opdienen, maar weet niet zo goed wat ik extra bij het vlees kan serveren? Heb jij ideeën?

    Beantwoorden
      • Hayat
        Hayat zegt:

        Ja klopt anders is het saai toch? 😚 Ik dacht zowiezo zitoen in schaaltjes maar wat zou er evt nog meer bij kunnen?

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Hayat,

        Uhm omdat je van te voren al een feestsalade serveert is het niet erg om tijden het hoofdgerecht enkel vlees te serveren. Je kunt natuurlijk altijd zitoen in schaaltjes serveren inderdaad.

  12. Rachida
    Rachida zegt:

    Ik heb dit gerecht gemaakt, het was echt heeeeerlijk!!!!! Dankjewel voor het delen van dit fantastische gerecht! Vraagje, heb je ook een recept van marmita met veel groenten, geschikt voor bezoek? Zou leuk zijn als je nog meer gerechten voor bezoek kunt plaatsen, helemaal mooi als het incl foto’s kan! Ik ben echt een grote fan van je!!!😊

    Beantwoorden
  13. Ikram
    Ikram zegt:

    Ik durfde mij nooit te wagen aan dit gerecht terwijl het toch mijn favoriet is. Door jou makkelijke en duidelijke uitleg is het super gelukt!

    Beantwoorden
  14. ro
    ro zegt:

    Heey xfaatje,

    Ik heb een vraagje over het gerecht.. ik heb het net gemaakt en mijn saus is een soortvan rood ipv geel hoe komt dat en wat kan ik de volgende keer anders doen?
    Geweldige site heb je ik wil echt alles maken wat erop staat!

    Xx

    Beantwoorden
  15. Sara
    Sara zegt:

    Salaam fatima, ik wil me graag wagen aan dit gerecht maar zou graag willen weten hoelang het duurt voordat het vlees klaar is in een normale pan. Ben nog geen keukenprinsesje, dus ben bang dat het vlees droog gaat wrdn. Ik heb dat namelijk wel eens gehad bij het maken van een tajine.

    Ik hoor van je! Xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Sara,

      Ik raad je aan om voor zulke gerechten een keer een snelkookpan aan te schaffen. Als je dit gerecht in een normale pan wilt bereiden, dan kun je ongeveer 50 a 60 minuten aanhouden voor de kooktijd. Xx

      Beantwoorden
      • Sara
        Sara zegt:

        1. Heb het vlees nu in totaal 1,5 uur opstaan (15min + 15min +1 uur) in een normale pan maar het vlees s een btje hard. Houdt het in dat het nog niet gaar is of dat het al te gaar is?
        2. Ik heb trouwens ook 500g vlees gebruikt, maar oogt heeel weinig. Eerder voor 2pers dan voor 5.
        3. Ik heb denk k teveel water erbij gedaan. Ik heb namelijk gwn een normale pan gebruikt die breed is en ervoor gezorgd dat het vlees helemaal onder water staat. Zit nu weinig smaak aan dus moet volgende x andere pan gebruiken.
        4. Hoelang week je pruimen?

        Voor dit x s het helaas niet gelukt, maar wil het wel 1 van deze dagen weer make. Zou het erg fijn vinden als je de bovenstaande vragen kunt beantwoorden. Sorry voor al de vragen 😳😳

      • Sara
        Sara zegt:

        Ik wou zeggen dat het uiteindelijk toch gesmaakt heeft en het vlees mals was!! Bovenstaande berichten mag je verwijderen (kan het zelf niet).

        Ik Had uiteindelijk eigenlijk gng eten voor 1pers terwijl her toch 500g vlees was. Wat heb k verkeerd gedaan? Ik zou ook graag willen weten hoe je pruimen weekt en hoe die sausje te maken. Voeg je er water bij toe ook? Want alleen 1eetlpl saus s te weinig om een sausje te krijgen toch?

        Heel erg bedankt voor je recept. Heb er meerdere geprbeerd en goed gelukt elke x!!

  16. Pam
    Pam zegt:

    Ik lees hier dat mensen in een gewone pan laten sudderen 2uur lang vinden. Maar om het vlees soms echt mals te houden laat ik het zelfs wel eens langer staan. Heb nooit een snelkook pan gebruikt. Maar is dus ook zeker de moeite waard om een x te proberen?

    Beantwoorden
  17. Yara
    Yara zegt:

    Dag lieve faat,

    Nog gefeliciteerd met jouw huwelijk.

    Ik heb dit gerecht gemaakt. Erg lekker bedankt voor het recept. Alleen dat pruimen sausje werd snel slijmerig. Ik heb het toen opnieuw gemaakt. En weer slijmerig bij de tweede keer. Hoort dat zo? Zo niet, wat gaat er dan mis volgens jou? Ik heb namelijk elke stap precies uitgevoerd als hoe jii het hebt beschreven.

    Liefs,
    Yara

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Yara,

      Ah zo. Je kunt de volgende keer ongeveer 20 ml water toevoegen aan de saus en de pruimen en dit even op hoog vuur laten koken. Dat slijmerige komt zeg maar doordat de saus iets te dik en als je hier iets meer vloeistof bij doet, dan verdwijnt dat. Succes meid!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  18. Yara
    Yara zegt:

    Ok de volgende keer zal ik dat doen. Het was wel heerlijk hoor 🙂

    Bedankt voor al de lekkere recepten moge allah jou rijkelijk belonen 💕

    Beantwoorden
  19. Assia
    Assia zegt:

    salaam faatje, vraagje:

    gebruik je bij dit recept helemaal geen paprika poeder? zag dat iemand saus rood werd, maar zag het niet in je recept staan.

    bedankt voor al je lekkere recepten die me weer iedere x uit de brand helpen.

    Beantwoorden
  20. Nouraya
    Nouraya zegt:

    Salaam meid, ik wil me 1 van deze dagen weer wagen aan dit recept In Shaa Allah. Eerste x ging het niet zo geweldig dus kan wel ff je hulp gebruiken 🙈. 500g vlees was weinig voor 2per. Nu wil ik 1k gaan gebruiken, moet ik heel het recept dat verdubbelen incl olie (lijkt me teveel dan). Daarnaast lukt het maken van de pruimen niet. Week je ze in heet water? Ik krijg ook niet echt een sausje wnnr ik de kaneel etc heb toegevoegd. Wat doe ik fout 🙈. Ik hoop dat je mij kunt helpen hiermee! Xx een grote fan van je!!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Nouraya,

      Normaal gesproken is 500 gr. vlees meer dan genoeg voor 2 personen, maar dat verschilt natuurlijk per persoon. Als je meer vlees gebruikt, dan raad ik je ook aan om de marinade te verdubbelen. Je gebruikt tenslotte ook meer vlees. Door de marinade en het water krijg je juist dat lekkere sausje. Blijven de pruimen hard? Je kunt ze ook even in heet water laten weken voor 30 minuten. Succes lieverd!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  21. Najat
    Najat zegt:

    Hallo Fatima! Heel erg bedankt voor het delen met al jouw recepten..Voor mij is dit echt een geschenk, want ben gewoon een ramp in de keuken..Vooral met Marokkaanse gerechten! Nou, heb ik dit recept gemaakt, alleen vond ik de smaak echt heel gewoontjes. Het smaakte niet slecht, maar heel lekker was het niet. Van welk kruiden kan ik meer gebruiken waardoor het lekkerder smaakt? Of meer zout? Want van alles heb ik 1 volle theelepel gebruikt behalve zwarte peper…Ik hoop echt dat je zal reageren, want je zal mij hier mee enorm helpen😢❤Liefs Najat

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Najat,

      Allereerst, geen paniek hoor. Als dit gerecht je de eerste keer is gelukt dan heb je het al heel knap gedaan hoor! Hoe vaker je zulke gerechten klaar zult maken, hoe lekkerder je de smaak krijgt. Het is gewoon echt oefenen. Je zou voor de volgende keer bijvoorbeeld wanneer het gerecht bijna klaar is even kunnen proeven. Vooral de saus raad ik je aan om even van tevoren te proeven. Op deze manier kun je altijd extra kruiden toevoegen. Meer peper zou ik eerlijk gezegd niet gebruiken, want dan wordt het gerecht te pittig. Gewoon nog een keer maken en voor je het weet heb je de lekkerste smaak voor jezelf. Succes hoor!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  22. carin
    carin zegt:

    Hai, vandaag voor het eerst een snelkookpan gebruikt. Ik heb er zelf groenten erbij gedaan. Maar ik bemerkte dat ik teveel water erin had gedaan dus ik kreeg niet écht een lekkere dikke sjus.
    Hoeveel water qua ml. doe jij er in? Ik ben zelf niet gek op pruimen vooral wanneer ze warm zijn vandaar dat ik qourqette, peen en aard. erbij had gedaan. Gebruik je bij deze groenten koriander of meknus? Of ook alleen peterselie?
    Ik heb wel al héél wat recepten van je uitgeprobeerd.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Carin,

      Wat leuk dat je ook Marokkaanse gerechten maakt! Ik weet niet precies hoeveel ml ik heb gebruikt, maar ik schat rond de 1 liter water. Je moet er rekening mee houden dat groenten zelf ook vocht hebben. Ik gebruik in dit recept enkel peterselie, maar als je koriander ook lekker vindt dan mag je deze erbij doen. Ik zal dit recept snel eens filmen en dan de exacte hoeveelheid water noteren. Succes! Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  23. Karima
    Karima zegt:

    Hi,

    Ik wil stukken biefstuk gebruiken voor dit gerecht. Hoelang moeten die in de pan blijven? Worden die sneller gaar?

    Dankjewel!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *