TAJINE MET KIP EN GROENTEN

Onze mooie Marokkaanse keuken kent diverse lekkere tajine gerechten en zo heb je wel honderden tajine gerechten met gehakt, kip, lamsvlees of enkel met groenten. Een van mijn lieveling tajine gerechten is de ”tajine met kip, aardappelen en wortelen” Dit is een lekkere lichte maaltijd die mijn lieve moeder vroeger voor ons klaarmaakte en sinds ik zelf actief ben in de keuken, heb ik altijd haar recept aangehouden. Een paar weken geleden ontving ik van Kitchen&More een leuke tajine om uit te testen en ik dacht direct aan dit recept! Gisteren besloot ik om lekker de keuken in te duiken en een lekkere tajine klaar te maken en oh wat heeft dit weer lekker gesmaakt! Lees verder voor het recept en voor mijn mening over de tajine!

IMG_2967

Wat heb je nodig?(6 personen)

 • 8 aardappelen
 • 5 wortelen
 • 8 kippenpootjes
 • 1 ui
 • koriander
 • peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • erwten
 • 3 etl. olijfolie

IMG_2988

Marinade:

 • thl. gemberpoeder
 • thl. kurkuma
 • halve thl. peper
 • thl. zout
 • 80 ml water

Bereidingswijze:

Voeg de kruiden toe in de tajine of in een ruime kom en giet hier het water bij. Meng dit vervolgens goed samen tot een sausje.

IMG_2993 IMG_2995 IMG_2997 IMG_2998 IMG_3000

Snijd de peterselie en de koriander goed fijn, pers de knoflook erbij en meng alles geheel samen.IMG_3005

IMG_3008

Pak de kippenpootjes erbij en verwijder een stukje van de onderkant van de poten en was de kippenpootjes grondig schoon. Plaats de kippenpootjes in de marinade en breng de marinade aan alle kanten goed aan.

Haal dan de kippenpootjes uit de marinade en zet deze even apart.

IMG_3009

IMG_3019

Snijd de uien in ringen en haal deze door de marinade heen. Zet deze dan ook even apart, zodat je de rest van de groenten ook door de marinade kunt halen.

IMG_3025

Schil de aardappelen en de wortelen en snijd deze in kleine partjes. Haal deze dan ook door de marinade en zet ze even apart.

IMG_3031 IMG_3028

Pak dan de uien er weer bij en leg deze op de bodem van de tajine. De uien zorgen er voor dat je een bodempje maakt voor de kip en de groenten en zodat er voor de zekerheid niks blijft plakken aan de bodem.

IMG_3033

Pak dan de kippenpootjes er weer bij en leg deze in het midden van de tajine. De manier waarop je de kippenpootjes in de tajine legt maakt niet zoveel uit.

IMG_3035

Pak dan de aardappelen er weer bij en leg deze tegen de drumsticks aan. Je kunt er ook voor kiezen om de aardappelen in schijfjes te snijden als je dit wilt.

Leg ook de gesneden wortelen tegen de rand aan en wat je overhebt kun je bovenop de kippenpootjes leggen. Dit doe je ook met de aardappelen.

IMG_3041

IMG_3043

Pak dan de erwten erbij en strooi deze over de kip en groenten heen.

IMG_3045

Als laatste giet je de olijfolie over de groenten en kip en breng het geheel eventueel nog op smaak met wat peper en zout.

IMG_3046 IMG_3048

De tajine die ik heb gebruikt is enkel geschikt voor in de oven en niet voor op het fornuis. Zet de deksel op de tajine en stop deze in de oven op 200 graden voor 45 minuten totdat alles goed gaar is.

IMG_3050

Heb je een tajine die niet in de oven kan maar enkel op het vuur? Zet de tajine dan op een middelmatig vuurtje voor 50 minuten en ondertussen kun je blijven checken of alles al gaar is.

Haal na 30 minuten de deksel van de tajine en als je merkt dat het sausje nog iets te dun is, dan kun je het sausje nog iets laten inkoken voor ongeveer 10 minuten. Dit geldt ook voor als je de tajine bereidt op het vuur. 

Zelf heb ik ervoor gekozen om de tajine iets langer door te laten koken voor niet al te veel saus. Als je iets meer saus wilt, dan kun je de tajine iets korten in de oven/vuur laten staan.

IMG_3052

Voeg dan als laatste de olijven toe en en laat het geheel nog 10 minuten bakken/pruttelen zonder dat je de deksel op de tajine zet!

IMG_3055

Fabrics En dan is het nu tijd om deze overheerlijke tajine te serveren! Serveer de tajine met wat lekker warm brood en met daarbij een lekker frisse salade!

En dan nu mijn mening over de bovenstaande tajine. Laat ik eerst beginnen met het design van de tajine, die ik helemaal geweldig vind! De tajine staat erg leuk bij de rest van mijn keukengerei in de keuken, echt een eye catcher!

De tajine is van zwaar kwaliteit en iets wat ik super belangrijk vindt is dat er niks blijft plakken. Ik heb de tajine niet extra hoeven in te vetten en er bleef gelukkig ook niks plakken!

Toen ik de tajine ontving ging ik er vanuit dat deze tajine enkel geschikt is voor op het fornuis, maar na het lezen van de handige gebruiksaanwijzing die erbij zay kwam ik er dus achter dat je deze tajine enkel in de oven kunt gebruiken. Voor mij is dat eigenlijk geen probleem, want in de oven gaat het ook erg makkelijk en heb je er bijna geen omkijken meer naar. Ik moet wel eerlijk toegeven, dat ik de smaak van een tajine die op het vuur is bereid lekkerder vind, dan uit de oven. Maar dat maakt dit gerecht zeker niet minder hoor!

tajine

Wat ik wel jammer vind is dat de tajine hier en daar wat aankoekt en donkere plekken achterlaat, maar dit is vrijwel bij elke tajine alleen valt het bij een crème kleurige tajine iets meer op. Gelukkig kun je de tajine goed schoonmaken na gebruik en ziet die er weer als nieuw uit!

Al met al ben ik erg blij met mijn nieuwe aanwinst in de keuken! Wil je nou zelf ook zo’n leuke tajine voor in je keuken? Klik dan hier om de tajine direct te kunnen bestellen voor maar €22,95

Hieronder vind je de website van Kitchen&more voor nog meer leuke keukenartikelen!

https://www.kitchenandmore.nl

IMG_3076

 

 

62 antwoorden
 1. Najiba
  Najiba zegt:

  Blijft er wel genoeg jus achter? Op hoeveel graden in de oven? En gebruik je boven en onderwarmte? Bak je het gerecht in het midden van de oven? Sorry voor de vele vragen🙈 Ma shaa Allah je hebt gouden handen❤️

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Najiba,

   Ja, hoor er blijft genoeg saus over, alleen heb ik de tajine lang genoeg doorgekookt totdat er bijna geen saus meer overbleef. Je zet de oven op de bovenste en onderste stand op 200 graden. En de tajine plaats je in het midden van de oven. Bedankt lieverd! Xx

   Beantwoorden
 2. Salma
  Salma zegt:

  Salaam lieverd. Heb je ook een lekker lasagne recept voor mij? ❤️ Had tijdje terug een foto gezien op jouw instagram maar ik zie op je blog nog geen recept. Ik hoor graag van je!

  Ps, jouw recepten lukken altijd bij mij. Zo fijn! ❤️

  Beantwoorden
 3. Oumniya
  Oumniya zegt:

  Ziet er lekker uit. Anders dan de ‘originele’ tajine, maar lekker makkelijk voor de drukke daagjes!

  En de Tajine 😍 super schattig! Ga ff een kijkje nemen op de site!

  Keep up The good work! 💋

  Beantwoorden
 4. Malika
  Malika zegt:

  Van de week gemaakt en loved iT!! Mag k een brutale vraag stellen😁? Zou je miss een x als je tijd hebt couscous (met rozijnen, uitjes en gebraden kip😛)willen maken? Jouw uitleg is echt toppie!!😘😘 Fijn weekend!

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Malika,

   Aah super meis! Haha dat is geen brutale vraag hoor haha! Haha toevallig heb ik dit afgelopen weekend nog gegeten! Ik zal hier zeker een recept van plaatsen inschAllah! Xx

   Beantwoorden
 5. M
  M zegt:

  Hey Fatima ik wil morgen mijn tajine voor het eerst uitproberen. Kan ik in plaats van kippenbouten ook kipfilet gebruiken?

  Groetjes

  Beantwoorden
 6. Dina
  Dina zegt:

  Tip! Voor deze werkende vrouw zou het ideaal zijn als je bereidingstijd ongeveer erbij zou zetten. Zo weten we of we ergens nog aan kunnen beginnen na werktijd;)

  Beantwoorden
 7. Nouariya
  Nouariya zegt:

  Geweldig jou blog. Kan het maar niet vaak genoeg zeggen!!

  Nu wil ik graag een vleestajine maken en vroeg ik me af of ik dezelfde kruiden hiervoor kan aanhouden of raad je het me af. Ik hoor van je!

  xx

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Nouriya,

   Dankjewel lieve schat! Ik zou voor een vleestajine wel andere kruiden gebruiken lieverd. Je kunt het de kruiden aanhouden van het recept”Vlees met gedroogde pruimen” die staat ook hier op de blog Xx

   Beantwoorden
 8. Amira
  Amira zegt:

  Ik heb een vraagje ik heb dit jaar een witte tajin kado gekregen. Kan ik gewoon daarin koke ? Gaat die witte verf aan de binnenkant er niet af dan?

  Beantwoorden
  • Fatima
   Fatima zegt:

   Hallo Amira,

   Je kunt niet elke tajine op het vuur zetten, omdat vele tajines enkel zijn bestemd voor de oven. Heb je er misschien een gebruiksaanwijzing bijgekregen?

   Beantwoorden
 9. Shahira
  Shahira zegt:

  Faatje je bent bent gewoon de beste! Je bent mijn inspiratie ik hou van je heerlijke recepten ga zo door meid! Ik kan niet wachten op de volgende hoofdgerecht incha Allah X

  Beantwoorden
 10. Kaatje
  Kaatje zegt:

  Dag Faatje,

  Ik vind jouw recepten geweldig!!!
  Ik lijk net een ervaren kok door jouw recepten!
  Ik heb een vraagje wil je aub een recept maken voor lekkere Marokkaanse hele kip (in de over).
  Mijne lukt nog niet helemaal.

  Beantwoorden
 11. Natalia
  Natalia zegt:

  Hoi Faatje,

  Ik kan niet zo goed koken hahah maar als ik jou recepten zo zie helemaal uitgebreid dan moet het zelfs mij lukken toch?!
  Nog veel plezier in Zanzibar.

  Beantwoorden
 12. Seyma
  Seyma zegt:

  Dankzei jou leer ik de marokaanse keuken maak ik de man ook blij alleen maar turks hhahha 😍Was verukkelijk 👌🏻Ga zo door meid je bent top

  Beantwoorden
 13. Shani
  Shani zegt:

  Volgens mij ben je vergeten te vermelden wanneer en hoe je de knoflook toevoegt? Of kijk ik er oven heen..?

  Wil het recept vanavond graag gaan proberen:)

  Beantwoorden
 14. Sarita
  Sarita zegt:

  Hoi,

  Ik heb bij de slager kant en klare “tagine” kruiden gehaald. Zou ik die ook kunnen toevoegen aan het mengsel voor extra smaak? En dan pas alles er doorheen halen.

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Chaimaa,

   Ik raad je aan om bospeen te gebruiken. Naar mijn gevoel worden deze altijd sneller gaar. Maar je zou de wortelen ook even voor kunnen koken hé, dan worden ze gegarandeerd snel gaar in de tajine. Succes! Xx

   Beantwoorden
 15. Loubna
  Loubna zegt:

  Heey xfaatje,
  Ik heb deze heerlijke tajine gisteren gemaakt. Elke dag maak k een xfaatje gerecht en k slaag altijd!!! Heb van jou echt veel geleerd! Chokrane!! Hoop dat er nog veel nieuwe recepten geplaatst worden!!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *