IMG_37299

Tajine groeteschotel

Wat heb je nodig? (8 personen)

  • 6 grote aardappelen
  • 30 gram roomboter
  • 30 ml melk
  • 300 gram gehakt
  • Aubergine
  • Groene paprika
  • Rode paprika
  • Gele paprika
  • 2 uien
  • Theelepel kaneel
  • Theelepel kristalsuiker
  • Theelepel kurkuma
  • Halve theelepel peper

Garnering:

  • Paneermeel
  • Geraspte kaas

Bereidingswijze:

Schil de aardappelen en kook deze gaar in een ruime pan met kokend water, theelepel zonnebloemolie en wat zout. Laat de aardappelen voor 20 minuten koken op een hoog vuurtje totdat de aardappelen goed gaar zijn.

Wanneer de aardappelen gaar zijn verwijder je het water en doe je er 30 gram roomboter bij en 30 ml melk. Breng het eventueel nog op smaak met wat peper en zout en stamp dan de gekookte aardappelen goed fijn tot een puree.

Pak het gehakt erbij en marineer deze op de manier hoe je gewend bent of marineer het gehakt op mijn manier. Pak dan een koekenpan erbij en bak hierin het gemarineerde gehakt met een scheutje zonnebloemolie voor ongeveer 15 minuten. Wanneer het gehakt gaar is haal je het van het vuur en zet je het even apart.

a

b

Snijd de aubergine in plakjes van ongeveer 1 cm dikte en frituur de aubergine plakjes in een pan met zonnebloemolie. De aubergine plakjes zijn goed gaar wanneer ze mooi bruin zijn. Laat vervolgens de aubergine plakjes uitlekken op een bord met keukenpapier.

Snijd de paprika’s in lange slierten of in plakjes en frituur deze ook in dezelfde pan goed gaar. Leg de paprika slierten vervolgens ook op het bord met papier.

Snijd de uien in sliertjes en bak deze mooi goudbruin in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en de kruiden. Laat dit op een middelmatig vuurtje goed bakken voor ongeveer 15 minuten.

c

Nu je alles hebt voorbereid is het tijd om de schotel op te bouwen! Pak een tajine of een ovenschaal erbij en verdeel de aardappelpuree over de bodem. Druk met een spatel of met de achterkant van een lepel de aardappelpuree goed aan tegen de bodem.

Pak dan het gehakt erbij en verdeel deze gelijkmatig over de aardappelpuree heen. Druk dit ook weer aan met een spatel of met de achterkant van een lepel. Als je nog wat saus overhebt van het gebakken gehakt kun je dit over het gehakt heen gieten.

Pak dan de gefrituurde aubergine schijfjes erbij en verdeel deze gelijkmatig over het gehakt. Verdeel hier dan de gekaramaliseerde uien overheen en hierop eindig je met de gefrituurde paprika sliertjes. 

Verdeel dan een handvol paneermeel over de schaal en strooi hierop een laagje geraspte kaas! Als je geen geraspte kaas in huis hebt dan is mozzarella ook een lekkere alternatief!

de

Stop de schotel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. Hou de schotel ondertussen wel goed in de gaten, want het kan zo zijn dat het eerder gaar is. De schotel is klaar wanneer de geraspte kaas volledig is gesmolten en het laagje paneermeel mooi goudbruin is geworden!

Ovenschotels blijven echt een van mijn favorieten gerechten, omdat je hier gewoon zo veel in kunt variëren en je het zo hebt bereid. 

Ik heb deze tajine schotel voor het eerst op deze manier gemaakt en het was echt verrukkelijk! Je kunt natuurlijk de groenten ook grillen in plaats van frituren en ik weet nu al dat het op die manier ook lekker zal zijn! Ik raad je bij dit gerecht wel aan om de uien echt te karamaliseren op de manier die ik hierboven beschrijf, omdat je de gekaramaliseerde echt lekker terugproeft in het gerecht. 

Ik zou zeggen probeer het eens uit en oordeel zelf. Smakelijk eten alvast! 

IMG_3727

 

 

 

44 antwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      In de inhoudsopgave bedoel je? Daar ben ik nu mee bezig om die aan te vullen meid. Vele foto’s zijn jammer genoeg niet meer zichtbaar, maar een deel daarvan kan ik opnieuw uploaden. Als je opzoek bent naar een recept kun je het recept het beste opzoeken recht in de ”Search” balk. <3

      Beantwoorden
  1. Jacquelien
    Jacquelien zegt:

    Maandag maar eens uitproberen! Waar kruid jij je gehakt mee? En de uien kruid je met kurkuma en kaneel, of lees ik het verkeerd!? Het lijkt me een heerlijk recept!

    Beantwoorden
  2. Sarah
    Sarah zegt:

    Yummieee! Ziet er zo lekker uit, ga ik zeker eens proberen in sha Allah.

    Je recepten zijn altijd zo simpel uitgelegd en de foto’s erbij maken het nog gemakkelijker.. Ik krijg meteen zin om er aan te beginnen haha! Tbarkellah 3liek :*

    Groetjes uit Antwerpen ! xx

    Beantwoorden
  3. Ouarda
    Ouarda zegt:

    Ziet er heerlijk uit! Wil dit donderdag gaan uitproberen. Kan ik als ik alles heb voorbereid in de tajine, de tajine ook even laten staan (uurtje of 2) voordat ik m in de oven bak?

    Beantwoorden
  4. Farid
    Farid zegt:

    Gisteren dit gerecht gemaakt en stap voor stap gevolgd. Het resultaat was werkelijk waar zoals jij zelf ook omschreven hebt verrukkelijk gewoon. Het neemt wel even wat tijd in beslag, maar het resultaat is het zeker waard. Ik ben zelf gek op Aubergines, dus volgende keer zal ik daar iets meer van bijdoen.

    Allahi jazieki bilgair in sha Allah.

    Beantwoorden
  5. Raquel
    Raquel zegt:

    In 1 woord Heerlijk!! Echt geweldig recept zeker een vd toppers van je, al zijn al je recepten overheerlijk!! Iedereen die m nog niet geprobeerd heeft, echt een keertje doen, zal je niet teleurstellen!

    Nog 1 vraagje voor Fatima. Als je dit recept met kip zou maken hoe zou je dat aanpakken en met welke kruiden?

    Heel erg bedankt voor al je moeite! Door jou heb ik zoveel meer recepten die ik kan klaarmaken. Dankjewel lieverd!

    Beantwoorden
  6. Rachida
    Rachida zegt:

    Hi Fatima,

    Artikel staat al een tijdje online en heet nog steeds “groeteschotel” hahah

    Mijn tajine staat te pruttelen.

    Groet
    Rachida

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *