SMEUÏGE CHOCOLADECAKE

Deze smeuïge chocoladecake is misschien wel dé meest aangevraagde cake door jullie! Niet gek, want elke chocoladecake liefhebber zal verliefd worden na het proeven van dit lekkers. Je proeft de intense chocoladesmaak zo lekker terug in de cake en het is ook nog eens super simpel om te de cake te bakken! Klik snel verder voor het recept.

INGREDIËNTEN (10 personen)

Voor het cakebeslag
  • 4 eieren
  • 200 gr. kristalsuiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 380 ml melk
  • 350 gr. bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 50 gr. cacaopoeder
Chocolade ganache
  • 200 gr. pure chocolate chips
  • 200 ml verse slagroom
Extra
  • pistachenoten, gehakt in stukjes
  • cacaopoeder
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze:

  1. Breek de eieren in de kom en voeg de kristalsuiker erbij. Mix het geheel samen op hoge snelheid tot een mooi lichtgeel beslag.
  2. Giet de zonnebloemolie erbij en mix even weer samen.
  3. Giet de helft van de melk bij het beslag en mix het weer samen.
  4. Voeg de bloem in stappen toe bij het beslag en blijf ondertussen mixer op lage snelheid.
  5. Voeg ook de bakpoeder bij het beslag en mix op lage snelheid samen.
  6. Zeef de cacaopoeder bij het beslag en giet de overige melk erbij. Mix geheel samen op lage snelheid totdat de droge ingrediënten zijn opgenomen.
  7. Ga met de spatel goed door het beslag heen en neem ook de zijkanten van de kom mee.
  8. Vet de bakvorm in met een laagje zonnebloemolie en bestuif de bakvorm met wat cascopoeder. Giet het chocoladebeslag in de bakvorm en strijk de bovenkant goed glad.
  9. Bak de chocoladecake in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 a 45 minuten gaar.
  10. Verwarm de slagroom op laag vuur. Verwijder het pannetje van het vuur en voeg de chocolate chips toe.
  11. Roer het goed samen, totdat je ziet dat de chocolade is gesmolten. Zet het pannetje apart en in de tussentijd zal de chocolade ganache indikken.
  12. Wanneer de cake gaar is laat je deze voor 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Ga dan met een mesje langs de zijkanten van de bakvorm.
  13. Plaats een bord bovenop de bakvorm en draai de vorm om, zodat de cake eruit kan glijden.
  14. Giet de chocolade ganache over de gehele chocoladecake heen en garneer de cake met de gehakte pistache noten.
Extra tips voor het bakken van de chocoladecake!
  • Gebruik een bakvorm van 20, 22 of 24 cm.
  • Gebruik echte cacaopoeder voor het lekkerste resultaat en géén chocolademelk poeder.
  • Geen chocolate chips in huis? Gebruik dan een chocoladereep en hak deze in stukken.
  • Bestuif de bakvorm altijd met cacaopoeder i.p.v. bloem, zodat je geen witte strepen bovenop de cake krijgt.
  • Houd de chocoladecake in de tussentijd goed in de gaten, want elk oven is weer anders.

Onwijs simpel om te maken en erg moeilijk om te weerstaan! Ga je deze chocoladecake ook eens proberen? Dan zou ik het leuk vinden als je het eindresultaat met mij zou willen delen. 

Als het je leuk lijkt kun je mij volgen op Instagram! Ik vind het leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog. Vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst.

Liefs,
Fatima

102 antwoorden
  1. Nassira
    Nassira zegt:

    Hey Fatima,
    jou gerechten zien er altijd zo overheerlijk uit! Net als deze cake.
    Wel had ik een vraagje, gebruik je pure cacaopoeder ?
    Alvast bedankt!

    Groetjes,
    Nassira x

    Beantwoorden
  2. Meryem T
    Meryem T zegt:

    Deze recept wil ik in Sha Allah uitproberen! Zie het altijd op heb snap.. leuk dat je het met ons deelt.

    Groetjes♥️,
    Meryem

    Beantwoorden
  3. Jinane
    Jinane zegt:

    Weer een heerlijke recept . alle recepten van koekjes/cake/taart van jou zien er heerlijk uit maar ik denk dat deze het lekkerst is .

    Xxx❤️❤️💋💋
    Groetjes Jinane

    Beantwoorden
  4. Siham
    Siham zegt:

    Salaam, ziet er zoo lekker uit. Als ik chocolade chips in huis had gehad was ik nu direct de keuken in gegaan. Waar haal jij de chocolade chips? En verse slagroom? Ik neem aan dat houdbare ook goed is? Zo een 200 ml pakje?

    Beantwoorden
  5. Esma
    Esma zegt:

    Hey Fatima,

    Ziet er super lekker uit (zoals altijd). Ik wil hem in shaa allah binnenkort ook maken en vroeg mij af waar jij de chocolate chips vandaan hebt?

    Alvast bedankt.

    Gr,

    Esma

    Beantwoorden
  6. Nadoa
    Nadoa zegt:

    Ik heb een vraag: in de video gebruik je 1 glas melk, evenveel als de olie. Maar bij het recept staat 380 ml melk, klopt dat wel??

    Beantwoorden
  7. Zainab
    Zainab zegt:

    Salaam Fatima,

    De cake ziet er heerlijk uit! Ik heb een vraagje. Als je de chocoladeganache op de cake hebt gedaan hoe verplaats je de cake dan op een andere bord of plateau? Groetjes

    Beantwoorden
  8. Zaineb
    Zaineb zegt:

    Salaam ou3alaykoum toppertje!

    Machaa’allah voor het plaatsen van deze heerlijke cake 😍👌, had een vraagje moet de ganache op de cake als deze nog warm is of moet de cake eerst afkoelen? En de ganashe op het vuurtje mag niet koken toch op zacht vuurtje tot het warm is?

    Xxx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Zaineb,

      Dankjewel lieve schat! Je kunt de chocolade ganache op de cake gieten wanneer deze iets is afgekoeld. De slagroom verwarm je op middelmatig vuur en dan haal je het pannetje van de vuur. Dan mag de chocolade erbij en laat je de chocolade smelten en blijf je ondertussen roeren. Xx

      Beantwoorden
  9. Nadia
    Nadia zegt:

    Klopt het dat het 380 ml melk moet zijn? In de video zie ik dat er 1 glas olie en 1 glas melk in gaat? Graag een reactie van uw kant.

    Beantwoorden
  10. Oumniya
    Oumniya zegt:

    Yummieee!! Goed bezig Faatje!
    Deze gaan we in het weekend maken! Alleen heb ik zo’n mini tulband bakvorm. Dus denk dat ik er dan 2 maak!

    Keep up the good work! Xoxo

    Beantwoorden
  11. Mr
    Mr zegt:

    Hoi faatje
    Ik zeef altijd de meel zodat er geen witte balletjes in blijven moet ik dan nogsteeds cacou op de bakvorm doen en dus de olie helpt zodat het niet plakt tog
    Gr mar

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Silav,

      Dankjewel lieverd. Bedoel je of je room of crème fraiche kunt gebruiken voor de chocolade ganache? Je zou de chocolade ook gewoon aub bain marie kunnen smelten met zonnebloemolie hoor. Xx

      Beantwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hallo Silav,

        Je hebt echt slagroom nodig voor de chocolade ganache. Ik heb zelf nog nooit chocolade ganache gemaakt met room of crème fraich. Je zou de chocolade eventueel ook au bain marie kunnen smelten met olie.

  12. Fatima
    Fatima zegt:

    Hoi Fatima,

    Allereerst bedankt voor het delen van je lekkere recepten. Ik vroeg me af of ik ook een siliconen bakvorm van 22 cm kan gebruiken. Zoja, moet de cake dan langer in de oven?

    Groetjes,
    Fatima

    Beantwoorden
  13. Aicha
    Aicha zegt:

    As salamu alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh Fatima,

    Allereerst bedankt voor al je leuke recepten en video’s die je met ons deelt. Het wordt zeker heel erg gewaardeerd!

    Ik heb net de taart gemaakt, maar ik ben er net achter gekomen dat je in je stappenplan er niet bij hebt gezet wanneer je het tweede deel melk bij het beslag moet toevoegen. Wellicht dat je dit nog kan aanpassen!

    Beantwoorden
  14. Jasmijn
    Jasmijn zegt:

    Lieve Fatima,

    Ik heb helaas geen keukenweegschaal en vroeg me af hoeveel de hoeveelheden ongeveer in glazen zijn?

    Alvast bedankt!

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Voor hoelang wil je de cake invriezen? Je kunt de cake ook gewoon buiten de koelkast bewaren en inpakken met een plastic zak. dan zou je de volgende dag zelfs de chocolade ganache er pas op doen. Xx

      Beantwoorden
  15. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Salam alikoum lieve meid, ik heb hem gisteren eens getest met een gewone 4×4 cake, ompdat het de eerste keer was dat ik de vorm gebruikte.. bij het uithalen van de oven heb ik nog 5 minuutjes gewacht en hem dan omgedraaid.. hij was dus nog warm, en is uit elkaar gevallen.. Ik vermoed dat dit komt omdat je hem eerst volledig moet laten afkoelen? en hem dan pas omdraaien? wat betrefd de slagroom voor de ganache, ik vermoed dat deze net niet mag koken? en blijft die smeuig als je die laat afkoelen? of moet je het direct warm over de cake gieten? als je vb de cake een dag op voorhand maakt, moet je wachten om de ganache te maken voor het opdienen zelf? Sorry voor de vele vragen, bedankt alvast voor het lekkere recept! 🙂 Ik ben trouwe fan vanuit België!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Yasmine,

      Wat ik altijd doe is het volgende. Wanneer de cake uit de oven komt laat ik deze voor 5 a 10 minuten in de bakvorm afkoelen. Dan ga ik met een mesje langs de zijkanten van de bakvorm en dan pas draai ik de bakvorm om, zodat de cake eruit valt. Bleef er nog wat plakken toen jij de cake uit de vorm haalde? Wat betreft de chocolade ganache moet je alleen de slagroom even laten koken en dan haal je het steelpannetje van het vuur. Dan voeg je pas de chocolade toe en roer je het goed samen. Hoe langer je de chocolade laat staan hoe dikker de chocolade ganache wordt. Je zou ook de chocolade ganache een dag van tevoren kunnen maken, maar dan moet je die wel direct over de cake gieten. Als je bijvoorbeeld de chocolade ganache een dag van tevoren maakt en de volgende dag pas over de cake giet, dan is de chocolade ganache als veel te dik.

      Beantwoorden
  16. Betul
    Betul zegt:

    Hoi Fatima,

    Hartelijk dank voor al je recepten tot nu toe! Ik heb zojuist de chocolade cake gemaakt, de cake zelf is goed gelukt, de ganache daarentegen niet, dat merkte ik toen ik het over de cake ging gieten. Heb trouwens de melk variant gebruikt vd choco chips en niet puur, kan het misschien daar aan liggen? Heb het wel aan de kant gezet (zeker drie kwartier) en was niet veel ingedikt, waterig zelfs. Of is er een langere wachttijd nodig?

    Groetjes

    Betul

    Beantwoorden
  17. Miryam
    Miryam zegt:

    Hallo Fatima,

    Ik heb hem gisteren gemaakt en is mislukt.
    Heb je stappen gevolgd en een vorm van 20cm gebruikt. Heb hem langer in de oven gelaten omdat hij niet gaar was binnen de aangegeven tijd en graden. Tegen de tijd dat het eindelijk gaar was , was het van boven volledig gebarsten, textuur vanbinnen dik en samengepakt.

    Ganache hetzelfde verhaal 200ml slagroom met 200gr chocolate chips bleef waterig. Heb er nog een 70gr chocolade bij gedaan en was nog steeds niet helemaal perfect maar kon ermee door. Daarvoor was het chocolademelk.

    Vraag me af… komt het door de vorm 20cm of en dat viel me op tijdens het maken, bij het toevoegen van de meel werd het beslag vast en moest ik in stukjes het resterende melk toevoegen zodat het glad bleef.
    Misschien zou ik alle melk moeten toevoegen en dan pas de meel stapsgewijs tot een homogene massa instaat..

    Jammer geloof echt dat hij super lekker is, misschien dat je me kunt vertellen wat er mis is gegaan op basis van mijn beschrijving?
    Bedankt Miryam

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Miryam,

      Aah wat jammer dat het is mislukt, maar geen paniek hoor want een recept kan altijd wel eens mislukken voor de eerste keer. Aan de vorm kan het sowieso niet liggen, want zelf gebruik ik zoveel verschillende soorten vormen. Als de structuur aan de binnenkant van de cake dik en geplakt is, dan was de cake nog steeds niet gaar. Wat vaak voorkomt is dat de cake aan de buitenkant al goed gaar oogt, maar de binnenkant nog steeds ongaar is. Mag ik vragen op hoeveel graden jij jouw oven zet voor het bakken van een cake? Wat betreft de chocolade ganache, welke chocolade heb je gebruikt? En heb je de slagroom goed gekookt voordat je de chocolade erbij deed? Ik hoor het graag.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
      • Miryam
        Miryam zegt:

        Salamou3alaikoum Fatima

        Bedankt voor je reactie.
        Ik he de cake gebakken op 180 graden in het midden van de oven.

        Ik heb een prikker gebruikt om te testen of de cake droog was aan de binnenkant, wat het geval was.

        De slagroom heb ik niet tot het kookpunt gebracht, eerder totdat er luchtbelletjes ontstonden aan de zijkant. Vervolgens heb ik Hershey’ s chocolate chips erbij gevoegd.
        Woon in Canada dus andere merken hier.

        Je hebt gelijk hoor soms mislukt een recept gewoon, heb er zoveel van jou gemaakt en het was altijd prima, ben een beetje verbaasd hahaha 😊

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Alaikoem salaam Miryam,

        Als ik het zo lees dan heb je echt alles op de juiste manier gedaan. Misschien is het een idee om de cake binnenkort nog een keer te maken? Misschien dat het dan wel perfect lukt inschAllah. Dankjewel lieverd. Xx

  18. Naoual
    Naoual zegt:

    HoI fatima,
    Ik wil deze cake maken in de vorm die jij hebt gebruikt bij het cake recept sinaasappel cake met chocolade.
    Kan dit? Ik heb namelijk precies het zelfde. Anders heb ik een spring vorm van 24 cm en 26 cm.

    Beantwoorden
  19. Amina
    Amina zegt:

    Salaam Fatima,
    Ik ga deze zeker proberen zoek allang n goed recept vr chocoladecake! Mijn vraag is als ik witte chocolade gebruik vr de ganache wat is dan de verhouding? Witte chocolade is wat vetter vandaar mn vraag xxx

    Beantwoorden
  20. Miri
    Miri zegt:

    Hoi Faat,

    Mag ik vragen of ik de cake ook in andere vormen kan zetten. Heb namelijk een lange cakevorm en 2 kleintje. De lange vorm is 1,8 l en die kleine vormpjes zijn 0,5 l . Kan dit ? Heb t beslag al gemaakt. Maar weet niet of ik het in de oven moet doen. Ben bang dat ik ze verspest🤦🏻‍♀️

    Beantwoorden
  21. sath
    sath zegt:

    Hoi Fatima,

    kan ik ook 200 gram melk chocolade gebruiken in plaats van chocolade chips? Of 200 gram pure chocolade? Bedankt voor alle recepten en de moeite die je voor ons doet.

    Xo

    Beantwoorden
  22. Nadia
    Nadia zegt:

    Salaamoualeykoum Fatima

    Ik heb de cake gemaakt en meegenomen op bezoek. Iedereen vond hem superlekker, waarvoor dank!
    Bij mij moest de cake er echt wel 45min in blijven want na 35min kwam de prikker er nog nat uit. Ik laat normaal altijd een cake volledig afkoelen alvorens die uit de vorm te halen. Deze keer heb ik het na een 5-tal min al gedaan en helaas bleef er een stuk achter in de vorm 🙁 dit komt volgens mij omdat de cake zoo lekker zacht is en door de warmte heel snel afbrokkelt.

    Wat betreft de ganache, ik heb altijd gehoord dat je de room net niét mag laten koken omdat deze dan kan gaan schiften. Ik laat de room gewoon goed heet worden en haal m dan van het vuur.

    Ik vind jouw blog echt super en haal er vaak inspiratie, bedankt en doe zo voort!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Nadia,

      Aah wat goed zeg! Ik ben echt blij dat je er samen met je bezoek van hebt genoten! Klopt, elke oven is anders en daarom geef ik ook altijd aan dat je de cake tussendoor gewoon even goed moet checken. Dankjewel lieve schat, onwijs lief van je! Xx

      Beantwoorden
  23. Manel
    Manel zegt:

    Hallo fatima
    Ik heb deze chocolade cake net gemaakt mmmmmmm wat lekker zeg maar ik had wel een vraagje .. kan dat dat hij niet neig gesuikerd is ? Moet hij zo zijn of heb ik iets verkeerd gedaan ?

    Beantwoorden
  24. Sana
    Sana zegt:

    Salam ik heb een vraagje fatima ik heb de cake nu gemaakt wil hem morgen serveren moet ik die in de koelkast zetten kan dat ook of liever niet zsm antwoord aub
    Groetjes

    Beantwoorden
  25. Tsjiya
    Tsjiya zegt:

    Hoi lieverd,

    Ik heb heel veel recepten van jou geprobeerd ze zijn super overduidelijk. Ik heb deze cake ook gemaakt alleen een beetje droog wat heb ik niet goed gedaan?

    Beantwoorden
  26. Tsjiya
    Tsjiya zegt:

    Hoi lieverd,

    Ik heb heel veel recepten van jou geprobeerd ze zijn super overduidelijk. Ik heb deze cake ook gemaakt alleen een beetje droog wat heb ik niet goed gedaan?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve schat,

      Aan goed om te horen! Hoe lang heb je de cake ongeveer gebakken? Vaak is de cake droog als je deze iets te lang hebt gebakken. Dan droogt de cake aan de binnenkant al snel uit. Xx

      Beantwoorden
  27. Dountje
    Dountje zegt:

    Hoi hoi faatje,

    Gisteren heb ik deze overheerlijk cake gemaakt. Je kan je vingers ervan aflikken.. zoo lekker! Tbarke’allah..
    Alleen is bij mij de chocolade ganache dum gebleven.. tips hiervoor misschien😍🤷🏽‍♀️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *