SELLOU / SFOUF

Zoals jullie misschien al op social media voorbij hebben zien komen was mamalief afgelopen weekend op bezoek en maakte we samen een van ons favoriete lekkernij, Sellou! Nou wordt dit lekkers in de streek waar wij vandaan komen uit Marokko sellou genoemd, maar ik weet dat vele er weer een andere benaming voor hebben zoals, sfouf, zamita en slilou. In dit artikel deelt mijn lieve moeder graag haar simpele maar oh zo geweldig lekkere sellou recept met je! Vooral met de aankomende ramadan is sellou na zonsondergang voor ons een must met een lekker glaasje munt thee!

INGREDIËNTEN

Voor de sellou:
  • 500 gr. bloem
  • 300 gr. amandelen, ongepeld
  • 300 gr. sesamzaadjes
  • 300 gr. poedersuiker
  • 2 etl. venkelzaad, fijngemalen
  • 1 etl. kaneel
  • 2 brokjes Arabische gom, fijngestampt (mag je weglaten)
  • snufje zout
  • 1 etl. olijfolie
  • 1 etl. honing
  • 300 ml zonnebloemolie, verwarmd
Voor de garnering:
..
  • gebakken amandelen, gepeld
  • kaneel
  • poedersuiker

Bereidingswijze

  1. Schep de bloem in een ruime ovenschaal en schud de ovenschaal voorzichtig, zodat de bloem gelijkmatig verdeeld wordt.
  2. Bak de bloem in de oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten en hussel de bloem na elke 5 minuten door met een houten lepel. Wanneer de bloem mooi lichtbruin is gebakken haal je de deze uit de oven en laat je de bloem volledig afkoelen.
  3. Schep de amandelen in de ovenschaal en bak ze voor ongeveer 8 a 10 minuten op 200 graden. Laat de gebakken amandelen afkoelen en zet wat amandelen apart die je straks voor de garnering even kookt in water, pelt en mooi lichtbruin bakt in wat zonnebloemolie.
  4. Strooi de sesamzaadjes in de ovenschaal en bak deze voor 5 a 8 minuten op 200 graden. Open telkens na een paar minuten de oven en schep de sesamzaadjes even om. Zet de gebakken sesamzaadjes even apart.
  5. Schep de afgekoelde amandelen in de keukenmachine en voeg 2 eetlepels van de poedersuiker erbij. Maal de amandelen fijn en schep de gemalen amandelmengsel even in een aparte kom.
  6. Schep de helft van de gebakken sesamzaadjes in de keukenmachine en voeg 2 eetlepels van de poedersuiker erbij. Maal de sesamzaadjes fijn en schep deze vervolgens in een aparte kom.
  7. Schep de gebakken bloem in een ruim bord en voeg de gemalen venkelzaad, gemalen amandelen, gemalen sesamzaadjes en de sesamzaadjes die je apart hebt gehouden.
  8. Voeg de kaneel, zout, gestampte Arabische gom, venkelzaad, overige poedersuiker, olijfolie en de honing erbij en kneed de ingrediënten goed door met je handen.
  9. Giet de warme zonnebloemolie in stappen erbij en kneed de sellou ondertussen goed door met je handen of je kunt ook gebruik maken van een keukenmachine.
  10. Proef tussendoor of de sellou zoet genoeg is en voeg eventueel extra poedersuiker toe na smaak.
  11. Vorm de sellou tot een torentje en garneer de sellou met de gebakken amandelen en eventueel met wat poedersuiker en kaneel.
  12. Serveer de sellou lekker bij de thee en genieten maar!
Extra tips&trics
..
  • Houd de bloem en de sesamzaadjes in de oven goed in de gaten, want ze bakken echt snel!
  • Zelf koken/pellen we de amandelen niet van tevoren, zodat je een extra lekkere crunch krijgt in de sellou. 
  • Vervang zonnebloemolie eventueel door ongezouten roomboter.
  • Kun je Arabische gom niet vinden? Dan kun je deze weglaten in het recept.
  • Bewaar de sellou afgedekt met folie en een theedoek in een glazen kom.

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

70 antwoorden
  1. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Hoi lieverd,

    Dit recept geeft me echt de ramadan gevoel! Ik beval inschallah na de ramadan, dus dit recept komt goed uit voor de sebeh!

    Moge Allah swt je belonen voor alle moeite!

    Beantwoorden
  2. Selma
    Selma zegt:

    Hoi lieve fatima,

    Dit is ook een must die ik lekker vind na het vasten heerlijk om van te genieten

    Deze recept ga ik zekerste weten maken

    Beantwoorden
  3. Hayat
    Hayat zegt:

    Hey faaatje,

    Ziet er heerlijk uit ma scha Allah!
    Alleen had ik een vraagje, hoeveel intotaal is dit? Ik bedoel ik wil het verdelen beetje voor me zelf en mams, schoonmams? Zou dat kunnen met dit hoeveel heid?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Hayat,

      Allahibarkfiek lieverd, dankjewel! Nou met deze hoeveelheid heb ik zelf ook toevallig een bord aan mijn schoonmoeder gegeven, aan mijn moeder en twee schoonzusjes. Je hebt echt een groot bord sellou, dus dat verdelen komt helemaal goed! Succes lieverd. Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  4. Najat
    Najat zegt:

    Hoi Fatima,
    Ziet er heerlijk uit, dit recept ga ik ook eens uitproberen! Waar kun je Arabische gom kopen? En waar komt je bord vandaan met zo ‘n mooie rand (laatste afbeelding)? Groetjes Najat

    Beantwoorden
  5. Laliyala
    Laliyala zegt:

    Salaam Fatima,
    Wat doet de Arabische gom in dit recept?Kan je de Arabische gom ook weglaten? Lastig om aan te komen hier(woon in een boerendorp).

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Laliyala,

      Arabische gom wordt ‘meska lhora’ genoemd, maar je kunt het makkelijk weglaten hoor! De smaak zal niet veranderen en nog steeds super lekker zijn. Succes lieverd!

      Lief,s
      Fatima

      Beantwoorden
  6. Malika
    Malika zegt:

    Hey lieve Fatima,
    Dit recept heb ik vandaag meteen uitgeprobeerd, ik kon niet wachten om t te maken. Héérlijk! Alleen zal ik er volgende keer minder suiker bij doen. Net iets te zoet voor ons. maar erg lekker!!! Xxx dankje wel

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi lieve Malika,

      Aah wat leuk dat je het gelijk hebt geprobeerd! Als je de sellou toch iets te zoet vindt, dan kun je er makkelijk extra gemalen amandelen en sesamzaadjes aan toevoegen en weer even mengen. Op deze manier zal het zoete iets minder worden. Geniet ervan lieverd! Xx

      Beantwoorden
  7. Nadya
    Nadya zegt:

    Aah top hier zat ik op te wachten 😊 shokran voor t delen!

    Even n vraag, in stap 3 heb je t over ongepelde amandelen, ook apart houden voor garnering… echter op jouw foto’s zie ik gepelde 🙂

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Nadya,

      Graag gedaan lieverd! Ah, sorry dit moest ik er even duidelijker bijzetten. De amandelen die je apart houdt die moet je nog even koken in water, pellen en aanbakken in wat zonnebloemolie. Je zou de amandelen ook ongepeld kunnen gebruiken voor de garnering. Ik ga het er even duidelijk bijzetten hoor, dankjewel! Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  8. Maureen
    Maureen zegt:

    Hoi lieve Fatima,

    Ik ben zo blij met jou recepten en mijn man ook. Je recepten zijn super! Ook heel goed uitgelegd! Als ik weer eens niet weet wat ik moet koken neem ik een kijkje op je site. Bedankt voor het delen van dit recept. Mijn vraag is hoe je de poedersuiker zo netjes krijgt.

    Veel liefs,
    Maureen

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi lieve Maureen,

      Wat onwijs lief zeg! Dankjewel lieve schat en natuurlijk heel graag gedaan! Ik denk dat je de poedersuiker bovenop de Sellou bedoelt? Dit doe ik echt gewoon met mijn vingers en dan gewoon voorzichtig een streep vormen.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  9. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Salam Fatima,

    Bedankt voor het delen van het recept. Ik wil het graag maken, alleen vroeg me af hoelang het bewaard kan worden en hoe je de sellou het best kan bewaren?

    Liefs Yasmina

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salam Yasmina,

      Dankjewel lieverd. Zelf bewaren we sellou altijd in een glazen kom en dan afgedekt met plasticfolie en een theedoek. Op deze manier kun je het wel 4 weken bewaren op een droge plek. Xx

      Beantwoorden
  10. Ichel
    Ichel zegt:

    Lieve Fatima,

    Help!
    Ben het recept aan het proberen maar mijn bloem wordt niet bruin..?! Hoe kan dit heb het al 9 min langer in de over gedaan..

    Liefs

    Beantwoorden
      • Ichel
        Ichel zegt:

        Thnx voor je reactie! Heb de hete lucht oven gebruikt. Heb het uiteindelijk in een grote pan ‘gebakken’.
        Smaakt heerlijk!
        Xx

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Ichel,

        Ik heb ook een hete lucht oven, maar ik gebruik de hete lucht functie niet voor het bakken van bloem. Ik gebruik altijd de boven/onder functie hiervoor. Slim dat je de bloem in de pan hebt gebakken, want dat kan ook altijd. Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd en graag gedaan! Xx

    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Jamila,

      Zelf heb ik nog nooit amandelmeel gebruikt voor Sellou, maar ik denk dat het geen kwaad kan hoor. Maar ik zou ook de amandelmeel even aanbakken in de oven. Succes lieverd!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  11. Fatima
    Fatima zegt:

    Salam Fatima,
    Bedankt dat je het recept van selloe met ons wil delen, ik heb een vraagje, moet de venkelzaad ook in de keukenmachine gemalen worden of niet?

    Liefs Fatima

    Beantwoorden
  12. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Hoi Faatje,

    Ziet er super lekker uit jou sellou.
    Ik heb dit recept ook uitgeprobeerd.
    Bij mij is wel veel te nat. En niet zo donker als bij jou.
    Heb je precies 300 ml zonnebloem olie gebruik ?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Yasmina,

      Ja lieverd precies 300 ml zonnebloemolie. Je kunt de olie ook beter altijd in stappen erbij gieten en telkens kijken of het nat genoeg is. De kleur van de sellou ligt aan hoe lang je de bloem roostert in de oven. als de sellou te nat is, dan kun je altijd extra bloem roosteren en deze erbij doen. Hierdoor wordt de sellou weer iets droger.

      Beantwoorden
  13. Jamila
    Jamila zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb de sellou gemaakt en is erg lekker. Nu vind mijn man het toch iets te droog. Zou ik het nu nog kunnen aanmaken weer met boter. Ik heb de sellou 3 dagen geleden gemaakt. Of moet ik toch nieuwe maken 🙈.

    Beantwoorden
  14. Puntje
    Puntje zegt:

    Salaam ou3alaikoum
    Ramadan mobarak!

    Heb dit gemaakt voor de ramadan voor mijn man. Morgen donderdag begint de ramadan en hier is het al op😅

    Nog een keer dan maar.

    Is erg goed in de smaak gevallen. Bedankt!

    Beantwoorden
  15. Fatima
    Fatima zegt:

    Hai fatima ! Super lekker joh ik ga deze ramadan weer bijna alle recepten van jou maken Insha allah ! Je bent echt me reddende engel wat betreft recepten! Zo helder en duidelijk uitgelegd! Maar soms weet ik niet wat een bepaalde ingrediënt is zoals Arabische Gom? Kun je me dat uitleggen..? Alvast super bedankt! En ik heb er zinnnnn innnn !

    Beantwoorden
  16. Naima
    Naima zegt:

    Hey salaam alaikom fatima, ma sha Allah, ik heb dit recept geprobeerd, hy je waarlijk verrukkelijk.
    Alleen heb ik 1 blunder gemaakt, ik vond m niet zoet genoeg, en ik had er wat poedersuiker bij gedaan.
    Helaas veelste veel, want nu is hij mierzoet.
    Kan ik dit nog fixen met iets?
    Mijn schoonmoeder gaf als advies om alle overige ingrediënten opnieuw klaar te maken en erbij te doen, zodat het met elkaar overeen stemt, is dat ook de enige oplossing, of weet jij toevallig een makkelijker?

    Shokran bezef
    Xxx

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Naima,

      Ah shukran hbiba! Haha kan gebeuren hoor! Je schoonmoeder heeft inderdaad gelijk. Je kunt de andere ingredienten opnieuw klaarmaken (gewoon van alles de helft nemen is genoeg) En dit er dan bijdoen. Dan zal het zoete direct minder zijn. Succes lieverd! Xx

      Beantwoorden
      • Naima
        Naima zegt:

        Sorry vergeten nog te reageren. Ik heb t gedaan, en hy is gwn Next level.
        Iedereen is er gek op.
        Shokran a zine, Allahi hefdek oe ie khalik lina.
        Xoxoxo

  17. Farasha
    Farasha zegt:

    Ik ben super blij met je! Je hebt geweldige recepten die eigenlijk door sommige heel moeilijk is te maken maar jij kan dat zo duidelijk en makkelijk uitleggen. Dat bijna niks moeilijk lijkt. En ook nog heerlijk! Heb veel van je geleerd. Tbarkellah 3lik.

    Beantwoorden
  18. Khamisa
    Khamisa zegt:

    Salaam fatima,

    Ik heb je sellou voor de ramadan gemaakt…en hij is echt heerlijk. Dit is hoe ik sellou lekker vind…de juiste balans kwa smaak. Is inmiddels al bijna op. Dit is ook een blijvende recept. Dank je wel voor het delen. Liefs khamisa

    Beantwoorden
  19. Aicha
    Aicha zegt:

    Hey lieve fatima,
    Ik heb je recept als basis gebruikt ma shaa Allah. Hij is echt goed. Ik heb anijszaad bij gevoegd en die ook gemalen. Lijnzaad ook en die niet gebakken en heel erbij gevoegd (de olie die zou vrijkomen bij het bakken of malen is niet lekker). Heb ook gemalen gedroogde dadels bijgevoegd. En minder suiker.

    Was m’n eerste x en jouw recept blijf ik altijd gebruiken in shaa Allah.

    Alleen love 4 jou en je recepten

    Beantwoorden
  20. Mediha
    Mediha zegt:

    Hoi Fatima, leuke recepten! (heb vandaag voor het eerst je bahgrir geprobeerd, haha, ik ben er nog niet helemaal maar met nog een paar keer oefenen gaat dat vast goedkomen).
    Net terug uit Marokko van bezoek aan schoonfamilie en natuurlijk heel veel koekjes en ook sfouf meegekregen. Kan je sfouf toevallig ook in de diepvries bewaren? Weet je dat?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Mediha,

      Ah wat goed! Altijd blijven oefenen en voor je het weet heb je het heel snel al onder de knie! Ik heb selou/sfouf zelf nog nooit in de diepvries bewaard, maar ik denk dat dit wel gewoon kan hoor. Gewoon de selou in een afsluitbare bak bewaren en dan invriezen.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *