SCHOONMOEDERS CHEBAKIA

It’s time for chebakia! Afgelopen week was mijn lieve schoonmoeder op bezoek en maakte we een goede voorraad chebakia klaar voor de aankomende ramadan! Nou heb ik een paar jaar geleden zelf al eens chebakia gemaakt, maar nadat ik afgelopen jaar de chebakia van mijn schoonmoeder heb geproefd is deze mij toch bijgebleven. Haar chebakia is zo lekker krokant, vol van smaak, kruimelt lekker in je mond en je kunt het zeker niet bij eentje houden. In dit artikel laat mijn schoonmoeder je graag zien hoe je chebakia kunt klaarmaken, zodat je deze straks met de ramadan lekker kunt serveren met een kommetje harira

INGREDIËNTEN:
.
Voor het Chebakia deeg:
.
  • 1 kilo bloem
  • 150 gr. sesamzaadjes, geroosterd en gemalen
  • 150 gr. amandelen, geroosterd en gemalen
  • 1 tl. anijszaad
  • 1 tl. venkelzaad
  • 1 etl. kaneel
  • 1/2 tl. gedroogde gist
  • 1/2 tl. bakpoeder
  • 1/2 tl. zout
  • 1 etl. azijn
  • 100 ml zonnebloemolie 
  • 100 ml gesmolten roomboter, ongezouten
  • 100 ml oranjebloesemwater (Mazhar)
  • 1 eidooier
  • 1 tl. kurkuma (of 1/2 tl saffraan)
  • circa 450 ml lauwwarm water
Voor het bakken en garneren van de Chebakia:
.
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 potten bijenhoning (500 gr. per pot)
  • 2 etl. oranjebloesemwater (Mazhar)
  • geroosterde sesamzaadjes

Bereidingswijze:

Het Chebakia deeg:
.
    1. Maal de sesamzaadjes, amandelen, venkelzaad en de anijszaad samen en haal al deze ingrediënten even goed door een zeef.
    2. Schep de bloem in een ruime kom en voeg de fijngemalen ingrediënten erbij.
    3. Voeg de kaneel, gedroogde gist, bakpoeder en het zout erbij en meng dit met je vingers goed samen.
    4. Giet de azijn, zonnebloemolie, gesmolten roomboter, oranjebloesemwater en de eidooier erbij.
    5. Kneed de natte ingrediënten samen met de bloem tot er een korrelig deeg ontstaat. In de video zijn we de eidooier vergeten te filmen, maar deze moet er wel bij!
    6. Voeg de kurkuma (of saffraan) in een apart bekertje en giet hier ongeveer 2 eetlepels water bij. Mix dit even samen en giet het gele mengsel bij het deeg in de kom.
    7. Kneed het deeg goed door en giet het lauwwarme water er in stappen bij en kneed het deeg goed door. 
    8. Het chebakia deeg hoort mooi soepel te zijn en helemaal niet meer te plakken aan je handen. 
    9. Verdeel vervolgens het deeg in gelijke bollen en pak de bolletjes in met plasticfolie
    10. Dek de bolletjes deeg af met een theedoek en laat het chebakia deeg voor zeker 8 a 10 minuten rusten.

Chebakia vormen:
.
  1. Strooi een dun laagje bloem op je werkblad en plaats bovenop de bloem het bolletje deeg.
  2. Rol het deeg met behulp van een deegroller zo dun mogelijk uit tot een lange plak. 
  3. Snijd met behulp van het welbekende mesje vierkanten in het plak deeg en snijd vervolgens in elk vierkantje 4 gelijke streepjes. 
  4. Pak een vierkantje deeg op en verstrengel de deeg stroken door elkaar heen. Ik raad je aan om de video te bekijken voor een duidelijker uitleg.
Chebakia afbakken en dompelen in honing:
..
  1. Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan op middelhoog vuur.
  2. Giet de honing in een aparte pan en giet er de oranjebloesemwater (Mazhar) bij. Roer dit even samen en verwarm de honing op laag vuur.
  3. Bak de chabbakia aan beide kanten mooi lichtbruin. Blijf tijdens het bakken van de chebakia erbij staan, want de chebakia bakt echt snel bruin!
  4. Wanneer de chebakia mooi lichtbruin is gebakken haal je deze uit de hete zonnebloemolie en laat je de overtollige zonnebloemolie boven de pan druppelen.
  5. Plaats de chebakia direct in de warme honing en dompel de chebakia aan beide kanten onder de honing. Laat de chebakia voor zeker 1 minuut in de honing zitten voordat je deze eruit haalt.
  6. Plaats onder een zeef een bord, zodat de overtollige honing wordt opgevangen en plaats de chebakia in de zeef. (of je gebruikt zoals ik een couscous pan)
  7. Strooi bovenop de chebakia direct wat sesamzaadjes en laat de chebakia even afkoelen voordat je kunt proeven, dit is de moeilijkste stap van heel dit recept, haha!

Deze chebakia is letterlijk in een woord Heer-lijk! Probeer het eens uit en laat mij en mijn schoonmoeder zeker weten wat je ervan vindt!

Liefs,
Fatima & Mimount

Extra tips&trics:
.
  • Als je het deeg met de hand kneed heb je zeker 10 minuten nodig om het deeg mooi soepel te krijgen. Gebruik je een keukenmachine, dan kneed je het deeg voor 5 minuten op hoge snelheid.
  • Hoe dunner je het deeg uitrolt hoe knapperig de chebakia straks zal smaken!
Bewaartips:
.
  • Plaats de afgekoelde chebakia in een plastic trommel en plaats op elke laag plasticfolie. Zet de trommel op een warme en koele plek.
  • Heb je geen trommel? Bewaar de chebakia dan in een diepe ijzeren pan en plaats ook op elke laag plasticfolie.
  • Heb je nog wat deeg over? Verpak het deeg in folie en zet het deeg in de diepvries tot je weer wat chebakia wilt gaan maken.
  • Zet de pan met honing op de kleinste pit en verwarm de honing altijd op laag vuur. Als het vuur te hoog staat, dan zal de honing te heet zijn en krijg je harde/droge chebakia. 

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

101 antwoorden
  1. Siham
    Siham zegt:

    Tbarkellah 3liha ziet er heerlijk uit bedankt voor het delen van het recept ga het zeker proberen Incha allah.. ik laat je het weten wat ik ervan vond😗😗

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Han,

      Dankjewel hoor! Ik heb eerlijk gezegd de stuks niet geteld, omdat de stuks altijd zullen verschillen. De ene zal grotere chebakia maken en de ander weer wat kleinere. Maar je kunt er vanuit gaan dat je met deze hoeveelheden een groot Marokkaans bord kunt vullen. Xx

      Beantwoorden
  2. Meryem T
    Meryem T zegt:

    Ziet er Tbarkellah heerlijk uit! Echt schattige band dat je hebt met je schoonmoeder, Allah y hafdkoum 🤲🏼♥️

    Dankje Fatima

    Beantwoorden
  3. Sara
    Sara zegt:

    Super bedankt voor het delen, wat heb je toch een live schoonmoeder.
    Moge Allah swt jullie band altijd zo goed houden insch’allah yarabi Ameen

    Beantwoorden
  4. Mir
    Mir zegt:

    Ik ga het proberen morgen ook eens te maken. Hoop dat me moeder trots op me zal zijn en me man natuurlijk Haha.
    Ben zo blij dat je duidelijke en lekkere recepten maakt. Je verdiend dubbel abonnees. Groetjes

    Beantwoorden
  5. Hayat
    Hayat zegt:

    Salam Fatima , hebben jullie de amandelen eerst geroosterd en hoe, in een pannetje of in de oven.
    Bedankt en Tbarkallah hlikoum.

    Beantwoorden
  6. Aisha
    Aisha zegt:

    Salaam alaikum Fatima,

    Klopt het dat je op het filmpje het ei bent vergeten? En kan ik de sesamzaadjesn ook ongeroosterd malen? Want ik weet niet hoe lang ik ze moet roosteren en op welke stand hihi

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Aisha,

      Klopt, dit heb ik ook aangegeven in de video en in het recept, haha! Je kunt de sesamzaadjes ook ongeroosterd gebruiken als je wilt. Maar ik raad je wel de sesamzaajdes voor echt maar 5 a 8 minuten op 200 graden even te roosteren. Succes! Xx

      Beantwoorden
      • Esmee
        Esmee zegt:

        Heb je het in de oven geroosterd? Ik doe het altijd in een koekenpan voor 2 min ong. Kan dat ook?

      • Aisha
        Aisha zegt:

        BarrakAllah’oe’feeki voor je snelle antwoord lieverd. Ik kom net van de supermarkt en ik heb geroosterde sesamzaadjes gekocht. Moet ik ze dan thuis ook nog roosteren?

  7. Yasmin
    Yasmin zegt:

    Dag Fatima,

    Heb je ook een vervanger voor anijszaad? Ik woon namelijk in Algerije en zou niet weten hoe ze het in het Arabisch noemen…

    😘😘

    Beantwoorden
  8. Ilham
    Ilham zegt:

    Sellam Fatima,
    Hierbij mijn complimenten ziet er super lekker uit!!! Allahumahbarek ❤️ Ik heb een vraagje over het roosteren van de amandelen hoe hebben jullie dat gedaan ?

    Liefs Ilham

    Beantwoorden
  9. Karima
    Karima zegt:

    Hey Fatima, bedankt voor het delen van jullie recept! Het is mijn best gelukte chabakia die ik ooit heb gemaakt haha. Echt top recepten die je deelt, dus blijf zo doorgaan!

    Beantwoorden
  10. Siham
    Siham zegt:

    salamoe alaikom,

    mashAllah zien er prachtig uit!
    ik had alleen een vraagje waarin maal je de anijs/venkel en amandelen in?? met zo koffiemaalmachne??

    Beantwoorden
  11. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum ik.zie dat de hoeveelheden in het filmpje niet kloppen met wat er onder staat geschreven bijv. 1 theelepel anijszaad en venkelzaad is heel weinig maar in jullie bakjes zit meer.
    ook theelepel bakpoeder ziet er weinig uit.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Noor,

      Wat je in de video ziet is precies wat er beschreven staat in het recept, dus daar kun jij je gewoon aan houden. Het beeld is ingezoomd, dus dan lijkt er misschien meer in te zitten, maar dat is niet zo.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  12. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima. sorry voor mijn warrige reactie. Bedankt voor je reactie ik heb het gemaakt ik ga ze nu uitrollen en bakken. Bedankt lieverd dat je altijd zo netjes en snel reageert.💕💕

    Noor

    Beantwoorden
  13. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima.Ze zijn heerlijk krokant. Excuses dat ik zo twijfelde aan je recept. Ik had een kleinere vorm waardoor ze kleiner zijn en ik er ook langer mee bezig was 🙈
    Bedankt voor je lekkere recepten! moge allah je belonen voor je tijd! 💕💕

    Beantwoorden
  14. I...
    I... zegt:

    Hey fatima!
    Ik wil ze heel raag proberen maar ik heb de vormpjes of mesje niet thuis. Kan het ook gewoon met een normaal mesje?

    Beantwoorden
  15. Salina
    Salina zegt:

    Salaam ou alaikoem lieverd tbarkallah alikoem. Is de eidooier en de roomboter een must? Of lag ik de dooier weglaten en de roomboter vervangen met gewone boter?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Salina,

      Je kunt de eidooier weglaten geen probleem, maar de roomboter zou ik wel echt gebruiken en niet gewone boter. Je zou de roomboter wel kunnen vervangen door zonnebloemolie, maar toch raad ik je roomboter aan voor een iets romiger smaak. Succes! Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  16. Noor
    Noor zegt:

    Salamouralykoum lieve Fatima.

    Ik had nog een vraag het heeft geen haast. Ik zie nu later dat mijn chebekias erg aan elkaar plakken en de honing heel hard is geworden en daardoor de chebekias ook. Heb ik iets verkeerds gedaan mijn honing schuimde wel soms ?

    ze smaken wel erg lekker alhamdoulilah.

    Xxx Noor

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Noor,

      Mag ik vragen welke honing je hebt gebruikt? De honing schuimt als er teveel hete olie bijkomt, dus moet de chabakia goed laten uitlekken wanneer je deze uit de olie haalt. Ik hoor het graag.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  17. Waffa
    Waffa zegt:

    Hoi Fatima,

    Misschien is deze vraag al gesteld, maar heb je meska (Arabische gom) gebuikt? Of is dat niet nodig? Waar is het eigenlijk goed voor? Ben benieuwd! Alvast bedankt voor je antwoord en keep up the good work!

    Groetjes,

    Waffa

    Beantwoorden
  18. Noor
    Noor zegt:

    salamouralykoum Fatima.

    Ik heb de bloemenhoning van de Lidl gebruikt met mazhar erin. Er is wel olie bijgekomen tijdens het bakken perongeluk. Ik heb ze niet laten uitlekken ik deed ze meteen in de honing.

    Het is halverwege verkeerd gegaan want de eerste lading was heerlijk en plakte niet. Kan ik nog iets doen aan de andere?

    Alvast bedankt lieve meid🌹
    Noor

    Beantwoorden
  19. Najoua
    Najoua zegt:

    Heey Fatima, ik ben nu je chabakia aan het maken maar bij het kneden merkte ik dat ingrediënten niet goed gemaalt zijn waardoor het deeg erg ruw aan voelt is dit erg of moet ik het gewoon afmaken en doorgaan? Ik hoor graag zsm van je.

    Beantwoorden
  20. Samira
    Samira zegt:

    Salaam alaikoum lieve Fatima
    Bedankt voor het mededelen van je verrukkelijke recept.

    Ik wil de chebakia morgenvroeg in shaa Allah maken. Ik sta er wel alleen voor dus wil het recept halveren. Wat met het ei? Moet ik dan een halve eidooier gebruiken?
    En wat betreft de theelepels vb bij bakpoeder staat 1/2 theelepel, er gewoon aan houden of enkel een mespuntje gebruiken?
    Tbarkellah 3likoum en alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Samira,

      Ik heb hieronder de hoeveelheden even voor je aangepast naar 500 gram Chebakia. Succes lieverd! Xx

      INGREDIËNTEN:

      Voor het Chebakia deeg:

      • 500 gr. bloem
      • 80 gr. sesamzaadjes, geroosterd en gemalen
      • 80 gr. amandelen, geroosterd en gemalen
      • 1 tl. anijszaad
      • 1 tl. venkelzaad
      • 1 tl. kaneel
      • 1/2 tl. gedroogde gist
      • 1/2 tl. bakpoeder
      • 1/2 tl. zout
      • 1 tl. azijn
      • 50 ml zonnebloemolie
      • 50 ml gesmolten roomboter, ongezouten
      • 50 ml oranjebloesemwater (Mazhar)
      • 1 eidooier
      • 1 tl. kurkuma (of 1/2 tl saffraan)
      • circa 230 ml lauwwarm water

      Voor het bakken en garneren van de Chebakia:

      • 1 liter zonnebloemolie
      • 1 pot bijenhoning (500 gr. per pot)
      • 1 etl. oranjebloesemwater (Mazhar)
      • geroosterde sesamzaadjes

      Beantwoorden
  21. Samira
    Samira zegt:

    Allahouma bareek.
    Bedankt lieverd! Je bent een echte schat.

    Ik zal je in shaa Allah zeker laten weten hoe het smaakt xxx

    Liefs Samira

    Beantwoorden
      • Samira
        Samira zegt:

        Amin lieverd.
        Ik heb mijn deeg nu gekneed maar is wat aan de droge kant wat kan ik hey beste eraan toevoehen, boter/ olie of water?

        Mijn hakmolen heeft ook niet echt zijn best gedaan wat betreft malen helaas

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Samira,

        Als het deeg te droog is, dan moet er meer water bij. Giet gewoon telkens een klein beetje water erbij en kneed het deeg dan goed door. En zo blijf je doorgaan totdat het deeg mooi soepel is. Xx

  22. Rowan
    Rowan zegt:

    Hoi:)
    Ik vroeg me af kan ik de deeg ook bewaren en mkrgen ermee verder gaan? En hoe kan ik dit het beste bewaren ?
    Groetjes Rowan

    Beantwoorden
  23. Samira
    Samira zegt:

    Masae noor Fatima

    Ik heb ze gemaakt en zijn zeer goed gelukt alleen met een kleintje van 19 maand duurde het langer dan ik dacht. Maar ze zijn de moeite waard en zeer lekker. Chokran xx

    Ps: wou foto plaatsen maar zie niet hoe ik het moet doen

    Beantwoorden
  24. Leeila
    Leeila zegt:

    Hoi Fatima
    Bedankt voor je recept . Ik heb ze gemaakt en ze zijn heerlijk. Ik heb alleen minder water moeten gebruiken. 450 ml was echt te veel, omdat chebakia deeg beetje stevig moet zijn. Maar de smaak is verrukkelijk Shokran sxhat

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Leeila,

      Ah wat goed zeg! Wij hebben in totaal echt precies 450 ml water toegevoegd, maar heel goed dat je het water in stappen hebt toegevoegd en ook op tijd kunt stoppen. Hele graag gedaan lieverd! Xx

      Beantwoorden
  25. Khamisa
    Khamisa zegt:

    Salaam fatima,
    Ik heb gisteren de chebakkia gemaakt…hij is echt lekker. Maar bij sommige stukken, heb je klein stukjes…is de honing niet door gedrongen en is lichter van kleur. Weet jij misschien door dat komt, of wat ik verkeerd heb gedaan.
    Alvast bedankt voor je antwoord.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Khamisa,

      Hoe bedoel je kleine stukjes? Als de honing niet in de chebakia is getrokken, dan moet je de chebakia iets langer in de honing laten zitten. Ik ben blij dat het je is gelukt lieverd! Xx

      Beantwoorden
  26. Sofia
    Sofia zegt:

    Heb dit gisteren gemaakt en helaas zijn ze mislukt. Schijnt dat ze de honing niet goed opgenomen hebben en dat ze niet goed gerezen zijn. Misschien te weinig bakpoeder of gist. Ik weet het niet. Erg jammer. 🙁

    Beantwoorden
  27. Khadija
    Khadija zegt:

    Asalamoe aleikoum,

    Ramadam kareem.

    Vandaag voor de eerste keer jullie recept geprobeerd, en meteen raak. Je hebt niet gelogen ze zijn heerlijk. Ik heb de eidooier weggelaten, en het is helemaal goedgekomen.
    Baraka allahoe feek voor het delen.
    Wassalaam Khadija

    Beantwoorden
  28. Fatima
    Fatima zegt:

    Lieve Fatima,

    Ik wil je een compliment geven hoe jij altijd op iedereen reageert en altijd netjes en respectvol blijft. Als staat de vraag al tussen de reacties en iemand vraagt hetzelfde geef je alsnog antwoord. Petje af voor jou. Moge Allah je rijkelijk belonen voor de recepten die je deelt. Moge Allah je geven wat he hartje begeert. Moge Allah je beschermen tegen het kwaad..

    Veel liefs Fatima

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi lieve Fatima,

      Aah wat onwijs lief zeg! Super bedankt voor je onwijs lieve berichtje en allahoema ameen hbiba! Ramadan mubarak voor jou en je familie en geniet van deze mooie maand. Allah ihafdak!❤️

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *