IMG_3917 v

Ratatouille met gehakt uit de oven

Ik krijg vaak de vraag of ik ook wat gezondere recepten met jullie wil delen op de blog en natuurlijk wil ik dat! Van het weekend maakte ik zo’n lekker en vooral licht gerecht! Ik wist eerst even niet wat voor een gerechtsnaam ik het moest geven, maar nadat ik even ging google kwam ik erachter dat dit gerecht ”Ratatouille” wordt genoemd. Ratatouille is dus een klassiek Frans gerecht waar de groenten zachtjes gestoomd worden in een ovenschaal of in een pan. Ratatouille is normaal gesproken een vegetarisch gerecht, maar je kunt het ook makkelijk combineren met vlees of vis. Zelf heb ik er gehakt aan toegevoegd en oh wat smaakte dit lekker! Bij ons thuis is dit gerecht zeker een blijvertje!

Wat heb je nodig

  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 6 champignons
  • 4 tomaten
  • gemarineerd gehakt
  • 4 etl. olijfolie
  • zout & peper

Zoetzuur sausje

  • 2 etl. chilisaus
  • 1 etl. ketjap
  • 1 thl. sojasaus
  • 1 ui
  • thl. sambal

Aan de slag!

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Je begint eerst met het marineren van het gehakt en zet dit even apart voor minstens 30 minute, zodat de marinade goed in het gehakt kan trekken. Rol balletjes van het gehakt en druk deze vervolgens ietsjes plat tot een ronde plak. Werk zo de rest van het gehakt af en zet het apart.

Je kunt hiervoor jouw eigen recept gebruiken of je gebruikt mijn recept voor de gehakt marinade.

IMG_3761

Was de aubergine schoon en snijd deze in mooie plakken van ongeveer 1 cm dikte. Pas op dat je de aubergine plakken niet te dik snijdt, want dan wordt de aubergine niet snel gaar.

IMG_3743Was de courgette schoon en snijd deze ook in mooie gelijke plakken. Snijd ook de tomaten in schijfjes en verwijder het vruchtvlees aan de binnenkant.

IMG_3742

IMG_3747

Maak de de champignons schoon en snijd deze ook in plakjes. Let er wel op dat je dit voorzichtig doet, want de champignons breken snel.

IMG_3745

Leg alle gesneden groenten in een ruime kom en voeg hier de 4 eetlepels olijfolie bij en kruid het geheel met wat peper en zout. Hussel alles met je handen goed door elkaar en zet de kom even opzij.

De champignons heb ik in een aparte kom ingevet met olie en gekruid met peper en zout, zodat ze niet zouden breken.

Voeg in een kom de chilisaus, ketjap, sojasaus en de sambal toe en meng dit goed samen.

IMG_3768IMG_3771IMG_3772IMG_3773

Snipper een ui fijn en voeg dit toe aan het sausje in de kom. Meng dit vervolgens ook weer goed samen.

IMG_3794

Dan is het nu tijd om de ovenschaal te vullen. Als je geen ronde ovenschaal hebt, dan kun je ook prima een rechthoekige schaal gebruiken of zelfs een ronde bakvorm.

Verdeel de groenten en het gehakt over de gehele ovenschaal. Ik vind het leuk om de groenten plakjes en het gehakt om en om in de ovenschaal te leggen.

 

IMG_3808

IMG_3814

Wanneer je alle groenten en het gehakt hebt gehad giet je het zoetzure sausje over de groenten en het gehakt heen. Je kunt de saus eventueel met een kwastje over de groenten en gehakt heen strijken.

Bedek vervolgens de gehele ovenschaal met aluminiumfolie, zodat de groenten en het gehakt in de oven kunnen stomen en hierdoor zal het geheel goed gaar worden.

IMG_3838

Zet de ovenschaal in de oven op 200 graden voor 30 a 40 minuten. Na 20 minuten minuten kun je de aluminiumfolie verwijderen, zodat de groenten en het gehakt iets krokant kunnen bakken.

IMG_3854

Je kunt in de tussentijd wat rijst of pasta koken en dit bij de Ratatouille serveren. Zelf heb ik een hoeveelheid rijst gekookt en dit samen met een frisse salade bij de Ratatouille geserveerd, erg lekker!

IMG_3875

Ratatouille is ook erg lekker met een tomatensausje in plaats van de zoetzure saus die ik heb gebruikt. Je kunt zelf tomaten raspen of je gebruikt een tomatensausje uit een pakje, voegt hier wat kruiden aan toe en giet dit vervolgens over de groenten en gehakt heen.

Wil je echt gezond doen? Laat het sausje dan geheel weg en sprenkel de schotel enkel nog een keer met wat olijfolie en kruid het nog met wat peper en zout. Op deze manier stoom je enkel de groenten, ook erg lekker en vooral gezond!

Smakelijk eten!

IMG_7419

 

28 antwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Amal,

      Als je een tomatensausje wilt gebruiken, dan gebruik je het volgende; 5 tomaten, theelepel paprikapoeder, zout, peper, halve thl. komijnpoeder, sambal, 2 teentjes knoflook geperst. Dit samen mengen en over de groenten heengieten. Xx

      Beantwoorden
      • Amal
        Amal zegt:

        AlBaarakAllaahufeek meid! Nu je gaat trouwen -moge Allah het zegenen en jullie gelukkig maken- moet je koken voor 2personen, dat zie ik graag terug in combi met gezond!

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Alaikoem salaam meis,

        Haha jazeker ischAllah! Dan komen er inschAllah sowieso meer recepten per week en vooral recepten gebaseerd voor 2 personen en ook gezond natuurlijk! Xx

  1. Chaima
    Chaima zegt:

    Salam.. zou je een andere saus kunnen gebruiken hier voor? En welke zou je mij aan raden ? Aangezien ik in Marokko ben en ze wat producten niet hebben?? X

    Beantwoorden
  2. Lina
    Lina zegt:

    Ziet er heerlijk uit!!

    Ik heb al echt veel gerechten gemaakt en ze zijn allemaal lekker.

    Heb je toevallig ook de traditionele couscous recept. (Groeten en vlees). :$

    Veel liefs

    Beantwoorden
  3. Marjan
    Marjan zegt:

    Hoi hoi,
    Hoeveel gehakt heb jij hiervoor gebruikt?
    En kan het zo in de oven of moet je het gehakt eerst bakken?
    Dankjewel alvast 🙂 xx

    Beantwoorden
  4. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Vandaag als avondeten gehad. Geserveerd met witte rijst. Was lekkerrrr!
    Twee puntjes van mijn gerecht:

    – ik had bij het husselen van de groente wat provencaalse kruiden toegevoegd

    – in mijn schaal bleef een laagje olie/sap. Dit ondanks aardig wat in de oven te heben gestaan. Volgende keer minder olie gebruiken bij groente en gehakt?

    Groetjessss

    Beantwoorden
  5. Hn
    Hn zegt:

    Hi Faatje,

    Allereerst ik volg je echt heel lang en je recepten lukken altijd! Heb toch een paar vraagjes hahah.

    Hoeveel kg gehakt gebruik je? En hoeveel auberignes/courgette? En nog een vraagje (sorry), het sausje van de tomatenpuree moet je dit niet in een pannetje doen en een beetje bakken en daarna de oven?

    Alvast bedankt voor je reactie!

    Liefs
    Hanane

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hanan,

      Super lief dankjewel meis! Ik gebruik ongeveer 200 gram gehakt en 1 courgette en 1 aubergine. Je kunt het sausje even in een pan aanbakken en daarna gebruiken voor de groenten, maar dit hoeft niet hoor. Succes meis! Xx

      Beantwoorden
  6. Samira
    Samira zegt:

    Salam Fatima,

    Ik heb dit recept ook geprobeerd, was super lekker!

    Bedankt voor ht delen 😊

    Maar hij was erg waterig, wat kan ik daar tegen doen?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  7. Nora
    Nora zegt:

    He faat, ik heb gisteren ratatouille gemaakt en viel goed in de smaak bij me man en kinderen🎉🎉herhaling vatbaar😅Shokran nora😘

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *