1

Pistoletjes met tonijnsalade

Als ik zo op mijn eigen blog recepten teruglees, dan lijkt het wel alsof ik bijna geen brood meer bak, en de laatste tijd zo weinig broodrecepten heb geplaatst. Maar bij deze heb ik een heerlijk pistolet recept voor jullie! Ik heb altijd zo mijn periode´s dat ik opeens helemaal in to het bakken van brood. Hier thuis vinden we het heerlijk om broodjes te eten die lekker vers uit de oven komen. Laatst zag ik bij de blokker een stokbroodvorm, en dat maakte mij enthousiast om zelf stokbrood te gaan bakken. En ja hoor deze bakvorm werkt echt perfect! Door de gaatjes op de bodem worden de pistoletjes zo krokant, super lekker. Dit heeft mij de kick gegeven om nog meer brood recepten te maken, en natuurlijk met jullie te delen. Wil jij ook eens je eigen pistoletjes maken, met een recept dat niet al te moeilijk is?

Wat heb je nodig? (5 stuks)

  • 500 gram bloem
  • Zakje gist (7 gram)
  • Theelepel suiker
  • Eetlepel zout
  • 350 ml lauwwarm water

IMG_0176

Bereidingswijze:

Doe de gist in een apart kommetje samen met de theelepel suiker, en doe hier wat lauwwarm water bij. Meng dit even samen, en laat het mengsel voor ongeveer 10 minuten staan. Je activeert gist het beste door het te voeden met kristalsuiker en lauwwarm water. Je moet vooral niet te heet water gebruiken, want hiermee dood je de gistcellen. De gist is goed geactiveerd wanneer het begint te schuimen aan de bovenkant.

IMG_0181

IMG_0193

IMG_0196

IMG_0200

Doe de bloem in een ruime kom en strooi het zout aan de zijkanten van de kom. Pak het gist mengsel erbij en giet dit ook bij de bloem. Begin nu met het beetje bij beetje toe te voegen van het lauw warme water. Kneed ondertussen het deeg goed door. Voor het kneden van het deeg heb ik mijn keukenmachine gebruikt, en het deeg eerst voor 2 minuten op de laagste stand laten kenden. Vervolgens laat je het deeg weer voor 8 minuten op de hoogste stand kneden. Je kneed het deeg net zo lang lang door totdat het deeg elastisch aanvoelt, en niet meer plakt.

IMG_9942

IMG_9965

IMG_9974

Vet een ruime kom of je werkplek in met wat zonnebloemolie en leg hierin het gekneden deeg dat je tot een bol hebt gevormd.. Smeer de bovenkant van het deeg nog een beetje in met de zonnebloemolie zodat die niet uitdroogt, en dek het deeg vervolgens af met een stuk folie en een schone theedoek. Laat het deeg rusten voor zeker 30 minuten.

In de winter periode laat ik het deeg altijd rijzen in de oven, omdat de oven tocht vrij is, en het deeg hierdoor mooi kan rijzen. Nu met de warme dagen laat ik het deeg gewoon op mijn werkplek liggen om te rijzen.

IMG_0211

IMG_0217

IMG_0221

IMG_0229

Wanneer het deeg in volume is verdubbelt stort je het op een bestoven werkplek. Kneed het deeg nog even kort door met je handen, totdat alle luchtbellen uit het deeg zijn verdwenen. Probeer tussendoor niet te veel bloem te gebruiken voor het deeg. Rol met behulp van je beide handen het deeg tot een horizontale lange strook.

IMG_0299

Verdeel het deeg met behulp van een mes of met een spatel in vier gelijke stukken. Ik snijd het deeg altijd eerst door het midden, en vervolgens snijd ik de rechterkant en de linkerkant ook nog eens door het midden. Ik vond uiteindelijk een stuk deeg iets aan de grote kant, en die heb ik uiteindelijk ook door tweeën verdeelt.

IMG_0300

IMG_0308Vorm de stukken deeg, en vorm deze tot een bal. Leg de bolletjes deeg op een bestoven werkplek weer even rusten voor zeker 10 minuten. Deze stap moet je niet overslaan, want hierdoor kan het deeg weer even rusten en zal straks het vormen van de pistoletjes makkelijk gaan. Als je deze stap overslaat zal het deeg telkens terugtrekken wanneer je het in de lengte rolt.

IMG_0319

Nadat het deeg genoeg heeft gerust pak je een bolletje deeg en rol je deze in de lengte uit op een klein laagje bloem, zodat niks blijft plakken. De lengte van de pistoletje mag je eigenlijk zelf bepalen. Breng de naden naar elkaar toe en knijp deze met je vingers samen. Leg het pistoletje dan met de naad naar beneden op een bekleede bakplaat, of je gebruikt zoals mij een stokbroodvorm. Ik heb van te voren wel ietsjes bloem op de stokbrood vorm gestrooid voor de zekerheid

IMG_0326

IMG_0321Het kan misschien lijken dat de pistoletjes geen mooie vorm hebben, maar maak je niet druk want de pistoletjes  zullen tijdens de tweede rijs vanzelf mooi in vorm komen. Kijk maar naar mijn eerste foto en na de tweede foto nadat de pistoletjes voor de tweede keer hebben gerezen haha.

Dek de pistoletjes af met een schone theedoek en laat de pistoletjes zeker voor 30 minuten nog een keer rijzen

IMG_0334

IMG_0017

Tonijnsalade

Dit is denk ik wel een van de lekkerste tonijnsalade die ik op een broodje heb gegeten. Vooral de appel die ertussen zit geeft de tonijnsalade een lekkere frisse bite. Ik heb zoals je kunt zien de pistoletjes belegd met de tonijnsalade, maar je kunt natuurlijk elk beleg gebruiken die jij lekker vindt.

IMG_0230

Wat heb je nodig?

  • Blikje tonijn
  • Rode ui
  • Rode paprika
  • Halve appel
  • Peper
  • Mayonaise

Bereidingswijze:

Haal de tonijn uit het blikje en laat de tonijn goed uitlekken in een zeef of vergiet, en leg de tonijn in een ruime kom op brod. Zelf heb ik tonijn gebruikt op zonnebloemolie basis, maar je kunt ook de tonijn gebruiken op water basis.

IMG_0256

Snipper de rode ui in kleine blokjes en gooi deze bij de tonijn. Als je geen rode ui hebt kun je deze ook vervangen door een witte ui of zelf door bosui.

IMG_0263

Snijd de rode paprika in kleine blokjes en gooi deze bij de tonijn en de uien. Heb je geen rode paprika in huis? Dan kun je ook een groene of gele paprika gebruiken. Of zelf weglaten als je dit niet lekker vindt.

IMG_0267

Schil de appel en verwijder het klokhuis. Snijd de appel vervolgens in kleine blokjes en doe deze bij de rest. Zelf heb ik maar een halve appel gebruikt.

IMG_0282Doe hier de drie eetlepel mayonaise bij en meng alle ingrediënten goed door elkaar en breng de tonijnsalade nog iets op smaak met de zwarte peper. Bedek de tonijnsalade en zet het in de koeling.

IMG_0291Terug naar de pistoletjes.

Wanneer de pistoletjes in volume zijn verdubbelt verwijder je de theedoek. Je kunt ervoor kiezen om de pistoletjes aan de bovenkant iets in te snijden met een mes. Doe dit wel voorzichtig, want doordat de pistoletjes zijn gerezen is het deeg erg zacht.

IMG_0394

IMG_0402

IMG_0412Smeer de pistoletjes met behulp van een kwastje voorzichtig in met wat water. Strooi hier vervolgens wat zonnebloempitten op en wat pompoen pitten. Heb je andere pitten in huis, dan kun je deze natuurlijk ook gebruiken.

IMG_0428

IMG_0425

Stop de pistoletjes in een voorverwarmde oven op 230 graden voor ongeveer 15 minuten. Hou de pistoletjes ondertussen wel goed in de gaten, want ze worden snel gaar. De pistoletjes zijn klaar wanneer deze hol klinken als je er op klopt.

IMG_0437

Wanneer de pistoletjes gaar zijn laat je ze eerst volledig afkoelen, voordat je de pistoletjes vult met de tonijnsalade of ander beleg.

Gebruik op een pistoletje wat gewassen gemengde sla en verdeel hierop de tonijnsalade die je hebt gemaakt. Leg hier bovenop nog wat komkommer schijfjes en wat halve tomaten.

IMG_0344

IMG_0354Zelf brood bakken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. De eerste keer dat ik brood ging bakken leek het mij ook zo ingewikkeld en moeilijk. Brood dat je zelf bakt is naar mijn mening vele malen lekkerder, en je kunt zoveel variëren met het recept.

Het handigste is dat je altijd brood op voorhand kunt maken, en deze gemakkelijk kunt invriezen in de diepvries. Dus heb je nog nooit zelf brood gebakken, dan raad ik je zeker dit eenvoudige recept aan. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

IMG_0503

41 antwoorden
  1. Fatna
    Fatna zegt:

    Dank je wel, ga ze Insallah ook gauw proberen. Heb vandaag bij de blokker nog snel deze stokbroodvormen gekocht dus dat moet goedkomen.

    Beantwoorden
  2. Hayat
    Hayat zegt:

    Hi Fatima ,, ik ben een stille volger en heb paar recepten van jouw uitgeprobeerd en deze lukte allemaal in 1 x !!! Je bent zoo duidelijk en je foto’s helpen enorm.. Alleen tekst lijkt ingewikkeld maar met de foto’s erbij lijkt t weer super makkelijk!! Ik wil je enorm bedanken voor t delen van je recepten.
    Door jou ben ik bakken leuk gaan vinden 😉 … Mijn compliment meid! Xx hayat

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hayat, Allereerst bedankt voor je lieve compliment. Ben blij dat mijn recepten je bevallen, en dat je hierdoor zin krijgt om in de keuken te staan. Toen ik net was begonnen met koken vond ik sommige recepten ook erg moeilijk, en vooral omdat hier geen foto’s bijzaten haha.

      Beantwoorden
  3. Kaoutar
    Kaoutar zegt:

    Ziet er echt super lekker uit! Maar brood maken lijkt mij ook heel moeilijk daarom heb ik het ook nooit eerder gedaan. Moet ook zeggen heb geen kneedmachine dus dat houdt me ook tegen.. maar heb nu wel echt de neiging om eentje te halen en je recept uit te proberen.. jammie

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Kaoutar, Bedankt lieve meid. Klopt, brood maken lijkt moeilijk maar dat is het echt niet. Je moet het gewoon een keer geprobeerd hebben. En ja een kneedmachine is hier echt handig voor. Pas geleden zag ik dat een kleine keukenmachine in de aanbieding was bij de kruidvat.

      Beantwoorden
  4. Khadijah
    Khadijah zegt:

    Ziet er echt super goed uit.
    Ik wil weten welke keukenmachine gebruik je en welke gasfornuis.
    Wil binnenkort meer in de keuken gaan kokkerellen., In shaa Allah

    Ik hoor het graag

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Khadijah, bedankt lieve meid. Ik gebruik een keukenmachine van Tristar MX4162. Gasfornuis is van het merk Bosch, maar voor de rest weet ik eerlijk gezegd niet welke type het is haha.

      Beantwoorden
  5. Hanane
    Hanane zegt:

    Het ziet er heerlijk uit, het brood en tonijnsalade. Alleen vind ik een eetlepel mayonaise voldoende en daar doe ik een eetlepel Griekse yoghurt bij. Heerlijk verfrissend van smaak en proef weinig het verschil. Bedankt en lees graag al je inspirerende recepten! Xx

    Beantwoorden
  6. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Ziet er weer heerlij uit zoals altijd! Had alleen wel een klein vraagje. Is de bakvorm een must of kun je ook zonder prima dit receptje maken?

    Beantwoorden
  7. Ellouisa
    Ellouisa zegt:

    He meid wat zien deze er lekker uit!ik zag de stokbroodvormen ook maar twijfelde en heb ze niet gekocht. Maar nu ik dit zie! Ik ga ze ook halen en je broodjes proberen.

    Beantwoorden
  8. haliemae
    haliemae zegt:

    Assalaamoe alaykoum zou deze broodjes super graag maken maar telkens wanneer ik brood maak of kleine broodjes rijst het niet zo goed nochtans doe ik de hoeveel gist die in jet recept staat. Ik krijg ook altijd veel minder dan het recept aangeeft. Heeft dit met kneden ofso te maken ?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Haliemae,

      Als het deeg niet rijst, dan doe je waarschijnlijk perongeluk iets verkeerds. Je moet de gist altijd van te voren activeren met wat lauwwater en eventueel met wat kristalsuiker. Als je te koud water gebruikt, dan zal de gist niet geactiveerd worden en als je weer te warm water gebruikt, dan zal de gist doodgaan zeg maar en ook niet activeren. Dus altijd ietsjes lauwwater gebruiken en de gist zeker voor 10 minuten laten staan. Je moet het deeg na het kneden ook zeker voor 60 minuten laten rijzen. Het deeg laat je altijd rijzen op een warme plek in huis. Ik raad je aan om het deeg altijd in de oven te laten rijzen, zonder dat je de oven natuurlijk aanzet! Het deeg zal goed rijzen in de oven, omdat de oven tochtvrij is. Succes meid ik hoop dat het je de volgende keer lukt inschAllah! Liefs, Fatima.

      Beantwoorden
  9. safaa
    safaa zegt:

    wauw dit ziet er goed uit !! ik ben benieuwd of je binnenkort weer een nieuw recept plaats van brood!! de tonijnsalade ziet er goed uit kan ik ook Calvé slasaus gebruiken ipv mayonaise ben op dieet

    Beantwoorden
  10. Inass
    Inass zegt:

    Hoi Hoi fatima, als ik de broodjes nou bak op een reguliere bakplaat, wordt het dan niet een grote deegbal of houdt het zijn vorm vast? xxx

    Beantwoorden
  11. latifa
    latifa zegt:

    Hallo,

    Waar heb je die bakplaat van de pistoletjes gehaald ik ben bij een blokker geweest maar daar hadden ze het niet.
    Hoor graag van je terug .

    Beantwoorden
  12. Asma
    Asma zegt:

    Heey, ik zie altijd dat je poedergist gebruikt, ik heb alleen die harde gist zeg maar. Hoeveel moet ik van die gist gebruiken? Of is dat gewoon hetzelfde?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *