KIP NASIBALLETJES

INGREDIËNTEN (45 stuks)

  • 1 ui
  • 1 groene paprika, in stukjes
  • 1 rode paprika, in stukjes
  • 300 gr. kipfilet
  • 50 ml water
  • 1 tl. zwarte peper
  • 1 tl. kipkruiden
  • 1/2 tl. zout
  • 1 zakje nasi kruiden
  • 150 gr. basmati rijst
Extra:
.
  • paneermeel
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

  1. Snipper de ui fijn en bak deze mooi goudbruin in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie.
  2. De twee paprika’s snijd je in kleine blokjes en bak je even mee met de ui.
  3. Maak de kipfilet grondig schoon en snijd deze vervolgens in grove stukken.
  4. Voeg de kipfilet toe bij de groenten en bak deze mee op middelhoog vuur.nasiballen7
  5. Voeg de kipkruiden, zout en de zwarte peper toe en schep alles even goed door. Laat het geheel voor ongeveer 10 a 15 minuten bakken op middelhoog vuur.
  6. Giet er dan 50 ml water bij, sluit de pan en laat het geheel voor 20 a 30 minuten gaar koken op middelhoog vuur.
  7. Wanneer de kipfilet gaar is haal je deze uit de pan en scheur/knip je de kipfilet in kleine stukjes. nasiballen11
  8. Kook de rijst gaar tot de rijst net iets begint te plakken zodat je straks makkelijk nasiballen kunt vormen.
  9. Wanneer de rijst gaar is verwijder je deze van het vuur en giet je het water af.
  10. Voeg de stukjes kip en de groenten bij de rijst en meng het even goed samen.
  11. Maak nu het zakje nasikruiden aan met wat water, bereidingswijze staat op de achterkant van de verpakking.
  12. Giet de nasikruiden saus toe aan de rijst/kip en roer dit dan goed samen.
  13. Laat de vulling daarna volledig afkoelen.

nasiballen21

Nasiballen vormen en paneren:
.
  1. Schep een volle lepel van de nasi vulling op en vorm met je handen gelijke ballen. 
  2. Plaats elke nasibal op een dienblad die je hebt bekleed met bakpapier en werk op precies dezelfde manier de rest van de vulling af.
  3. Zet de nasiballen voor 30 minuten in de koelkast zodat ze kunnen koelen.nasiballen31
  4. Klop de twee eieren los in een ruime kom en voeg de paneermeel toe in een aparte kom.
  5. Haal de nasiballen uit de koelkast en dompel per een de nasiballen eerst in het eimengsel en daarna in de paneermeel.
    nasiballen41
  6. Werk op precies dezelfde manier de rest van de nasiballen en zet ze vervolgens weer voor zeker 30 minuten in de koelkast.
  7. Verwarm een hoeveelheid zonnebloemolie in een ruime pan en frituur de nasiballen aan beide kanten mooi lichtbruin.nasiballen51

Je kunt de nasiballen makkelijk invriezen door ze in een ruime trommel te bewaren of in aparte diepvrieszakjes. Tussen elke laag nasiballetjes leg je een stuk bakpapier, zodat de nasiballen niet aan elkaar kunnen blijven plakken.

Een lekker krokant hapje waar je maar geen genoeg van kunt krijgen! Ideaal voor feestjes en natuurlijk extra lekker en makkelijk tijdens de Ramadan

Extra tips&trics:
.
  • Gebruik een ijslepel voor het vormen van de nasiballen.
  • Wat erg makkelijk werkt is om je rechterhand te gebruiken wanneer je de nasibal in het eimengsel dompelt en je linkerhand gebruik je voor het paneren. Op deze manier blijven je handen schoon en kan er niks aan je handen blijven plakken.

Liefs,
Fatima

136 antwoorden
  1. Dounia
    Dounia zegt:

    Ik mis een stukje denk ik ?? Eerst zie je nog grote stukken kip waarbij je water hebt gedaan.. daarna begin je met de rijst.. en daarna zie je opeens kleine stukjes kip? Heb je de kip in de tussentijd gesneden??
    Bedankt voor het delen! Ga t zkr proberen deze ramadan in shaa Allah!!

    Beantwoorden
  2. Esmeray
    Esmeray zegt:

    Hoi xfaatje ik had een vraag over de kipfilet laat je dat gewoon in grove stukken blijven zelfs als je de balletjes maakt? Dat kannik niet teruglezen.

    Beantwoorden
  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Asalam meid,

    Ik vroeg me af als ik ze in ga vriezen moet ik ze dan laten ontdooien of gelijk zo in de hete olie? Je recept vindt ik super en ik ga het insha Allah maken in de ramadan.

    Bedankt alvast voor je antwoord.

    Beantwoorden
  4. Laila
    Laila zegt:

    HELP…ik krijg ze niet tot balletjes. .ze vallen uitelkaar? Het mengsel plakt waardoor het geen houvast heeft en niet tot een balletje vormt 🙁

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Heey meid, blijf rustig haha! Doe er een half eitje bij en meng dit door het beslag. Vorm er dan weer balletjes van! Als het goed is moet het dan wel likken hoor. Hoop dat ik snel op je vraag heb kunnen antwoorden. Succes xx

      Beantwoorden
  5. Inis
    Inis zegt:

    Hey lieverd
    Ook al uitgeprobeerd en moet zeggen Allah htek saha je bent echt top tbarkallah
    Nogmaals was ook mn familie gek van deze en ze niet genoeg haha

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Inis,

      Haha zo leuk! Bedankt lieve meid! Ook hier zijn ze er dol op haha! En serieus ik kan nooit genoeg maken! Ik maak binnenkort een ander variant en misschien dat je die ook lekker gaat vinden hihi. Xx

      Beantwoorden
  6. Nora
    Nora zegt:

    Nou het leek veel makkelijker dan dat t was. Ze vielen halverwege steeds uit elkaar ik Denk dat m’n rijst niet plakkerig genoeg was. Maar oh wat zien ze er nu lekker uit was zeker de moeite waard. Nog even wachten en dan weet ik hoe lekker ze zijn!! Dankjewel voor alle tijd en moeite je hierin stopt. Moge Allah swt je belonen xxx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nora,

      Allah ibarkfiek lieverd! Ah, ik hoop dat het heeft gesmaakt meis! De volgende keer kun je de rijst iets langer doorkoken, zodat deze gaat plakken haha.

      Beantwoorden
  7. Nadiya
    Nadiya zegt:

    Ik ga ze vandaag maken In Shaa Allah maar heb denk ik te weinig kipfilet thuis. Heb 1 zo’n stukbkippenborst. Dus meestal heb je er 2 aan elkaar toch als je ze koopt. Maar had nog maar 1 stuk in de vriezer. In je recept heb je 250gr kipfilet gebruikt gaf je aan, zijn dat 2 van die delen kipfilet? Hopelijk begrijp je mij een beetje. X

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Rachida,

      Als je koelkast koud genoeg is, dan kunnen de nasiballetjes gewoon in de koelkast bewaard worden. Even afdekken met folie en dan moet het lukken. Succes!

      Beantwoorden
  8. Ahla
    Ahla zegt:

    Ik ben ze nu aan het maken, liggen in de koeling. Ik heb ze zonder kipkruiden gemaakt maar wat marokkaanse kruiden gebruikt. Ben benieuwd of ze lekker zijn!

    Bedankt voor het delen van jou duidelijke lekkere recepten. Tot nu toe 3 uitgeprobeerd en ze lukken allemaal. Next time ga ik jou aardappelkoekjes maken😀

    Beantwoorden
      • Ahla
        Ahla zegt:

        Ze hebben zekers gesmaakt fatima! Heb je al een kookboek uitgebracht? Want dan ga ik hem direct kopen! Msallah jou recepten lukken altijd. Dank nogmaals

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Aah, super meis! Haha nee ik heb nog geen eigen kookboek, maar wie weet in de toekomst inschAllah! Super lief om te lezen dat je intresse zou hebben als ik een eigen kookboek had. Bedankt lieverd! Xx

  9. mina
    mina zegt:

    hoi faatje,

    heb op dit monent alleen bami kruiden in huis van conimex, kan ik de balletjes ook hiermee maken of moet het echt nasikruiden zijn?

    Beantwoorden
  10. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Ik heb deze een aantal weken terug gemaakt en waren goed bevallen dus voor herhaling vatbaar. Bij mij was de buitenkant/korst minder knapperig dan ik persoonlijk zou willen. Kan ik dat verhelpen door ze twee maal te paneren?
    Zoja, dien ik ze dan na elke ronde paneren in de koeling te stoppen of kan het paneren achter elkaar?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Najat,

      Oh die zou ook gewoon goed moeten zijn. Ik gebruik de paneermeel van de Albert Heijn en dan ook het huismerk. Laat je me weten of ze dit keer wel goed zijn gelukt? Je moet wel opletten dat je de paneermeel niet nat maakt, want hierdoor wordt die papperig. Dus wanneer je de nasibal in de paneermeel legt, moet je voorkomen dat je handen nat zijn. Succes meis!

      Beantwoorden
  11. N.
    N. zegt:

    Hoi,

    Heb ze gemaakt en ingevroren (voorbereidend werk voor een etentje). Ik heb deze keer paneermeel van de lidl gebruikt (die had ik nog in huis).
    Ik heb je trucje gehanteerd van met een hand eimengsel en ander hand paneren dus het ligt niet aan te nat/kleverig paneermeel. Ik denk dat ik ze deze keer wat langer bak zodat buitenkant wat harder wordt. Ik laat je het nog wel weten.

    Beantwoorden
  12. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Afgelopen zaterdag geserveerd. Waren eig. zelfde als vorige keer en bij nader inzien is de korst wel goed. Maakt het voor de knapperigheid nog verschil of je ze bakt in een laagje olie in een hapjespan of dat je ze in de friteuse gooit?

    Ik had deze keer bij het mengen van de rijst enz. wat ketjap manis toegevoegd. Persoonlijk vond ik dat een verbetering van het recept. Verder had ik deze keer nasi kruiden van huismerk jumbo gebruikt en ook die vond ik smaakvoller dan die van de eerste keer (had toen honig).

    Shoukran voor je pagina en voor je reacties!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Najat,

      Ik ben blij dat het heeft gesmaakt meis! Natuurlijk, iedereen zijn eigen smaak hoor en nu ben ik ook benieuwd hoe jouw manier smaakt, dus ik ga het zeker eens proberen! Ik merk geen verschil hoor of ik het nou in een hapjes pan bak of in een frituurpan. Wel moet je erop letten dat er genoeg olie in de pan zit.

      Beantwoorden
  13. Karima
    Karima zegt:

    Slm meid..een vraavje over de nasiballen
    Kan ik ze afbakken in de avond en de volgrndr dag meenemen op bezoek? Zijn ze dan nog lekker? Of moeten ze egt warm geserveerd worden…? Kan ik ze ook de volgende dag gewoon opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
  14. Derya
    Derya zegt:

    Hoi, ik wil deze nasiballen een dag van te voren maken. Wat is handiger? Invriezen, de volgende dag er uit halen en afbakken of gewoon in de koelkast bewaren tot de volgende dag? Ik hoor graag van je. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  15. basmala
    basmala zegt:

    salam ik heet basmala
    ik heb altijd jou recepten gevolgd ze lukken altijd en het is echt lekker en deze keer wil ik het recept maken van kip nasiballetjes maar ik heb een vraag kun je iets anders in de plaats van nasi zakje kruiden ?
    groetjes basmala

    Beantwoorden
  16. basmala
    basmala zegt:

    salam het maakt echt niet uit lieverd ik wilde alleen vragen kun je in de plaats van nasi kruiden iets anders doen?
    het maakt echt niet uit ik heb ook streng gereageerd echt waar het spijt en ik volg altijd al jouw recepten echt waar
    groetjes Basmala

    Beantwoorden
  17. sabrina
    sabrina zegt:

    hoi faatje
    ik vond ze een beetje smaakloos
    heb er sambal en ketjap bij gedaan en toen waren ze wel lekker
    sinds jou recepten kook ik veel meer ga zo Door lieverd

    Beantwoorden
  18. Naoual
    Naoual zegt:

    Kan ik het mengsel 1 dag van te voren maken en in de koelkast bewaren en de volgende dag pas balletjes maak en in de ei en paneermeel doen?

    Beantwoorden
  19. Keltoum
    Keltoum zegt:

    Hoi Fatima, ik heb ze vandaag ook de nasiballen gemaakt voor het eerst. Ben blij met je stappenplan. Alleen weinig zout, maar ja ramadan kan niet proeven 😛. Gr. keltoum

    Beantwoorden
  20. Ikram
    Ikram zegt:

    Dag Fatima,
    In het begin van de ramadan heb ik je heerlijke nasiballen gemaakt en toen bedacht ik mij hè laat ik bamiballen op dezelfde wijze maken maar je laat het al. Het maken van bolletjes was zo ontzettend lastig. Heb je tips voor mij? Is het een optie om de bami malen?

    Ik hoor graag van je,

    Groet
    Ikram

    Beantwoorden
  21. Sarah
    Sarah zegt:

    Salaam alaikoem,

    Ik heb de nasiballen net gemaakt. Alleen vind ik het nog te vroeg om ze te frituren. Er staat 30 min in de koelkast. Maar kan ik ze ook 2 uurtjes in de koelkast laten?

    Groetjes Sarah

    Beantwoorden
  22. Fidan
    Fidan zegt:

    Hai!

    Ik weet niet Hoe je de paprika en ui mengsel moet toepassen wanneer de kip gaar is, dus je haalt de kip eruit en scheurt het maar wat doe je met dat mengsel? Is dat gemengd met de nasi kruiden nee toch?

    Beantwoorden
  23. Sehel
    Sehel zegt:

    Selamun aleykum fatima, ik heb ze nu gemaakt ze zijn zo waterig. Is nog aan bet afkoelen. Heb ik nog geluk dat ze wat steviger worden? Zo niet wat raad je me dan aan om het steviger te maken

    Beantwoorden
  24. Imane
    Imane zegt:

    Hallo, ik heb een probleempje mijn rijstballetje wilt niet plakken en valt hele tijd uit elkaar? Heb je een paar tips voor de volgende keeer?
    Kan je ook vermelden wat voor rijst je hebt gebruikt pleasee
    💕dankje wel alvast

    Beantwoorden
  25. Samiya
    Samiya zegt:

    Salam alaikoem wa rahmatoellahi wa barakatoeh. Ik heb een vraag het is een beetje te papperig voor met de ijsscheplepel bolletjes te vormen. Hoe krijg k t minder?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Amina,

      Je kunt het ei wel weglaten, maar dan wordt het wel iets moeilijker om van het mengsel balletjes te vormen. Ik raad je dan aan om de rijst echt zo lang mogelijk door te koken tot de rijst super plakkerig is. De paneermeel mag je ook weglaten alleen dan heb je niet het krokante laagje. Je zou ze eventueel door bloem kunnen halen en dan kunnen frituren. Succes! Xx

      Beantwoorden
  26. Hayat
    Hayat zegt:

    Hey Fatima,
    Ik had nog nasi over van gisteren. Alles erop en eraan koud uit de koelkast. Daar balletjes van gemaakt en door ei en paneermeel. Staat nu weer eventjes in de koeling tot het bijna iftar is. Ben heel benieuwd hoe ze smaken. X

    Beantwoorden
  27. Imane
    Imane zegt:

    Salaam topper!

    Ik heb een vraagje. Heb morgen de nasiballen nodig maar ik wil ze vandaag al maken. Kan ik ze alvast maken, vormen en paneren en dan een nacht in de koelkast laten? Zodat ik ze morgen alleen hoef te frituren..

    Ik hoor graag van je 😊

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Imane,

      Allereerst excuses voor mijn late reactie. Jazeker, je kunt de nasiballen altijd een dag van tevoren maken en paneren. In de tussentijd gewoon afgedekt in de koelkast bewaren en de volgende dag enkel nog frituren. Xx

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *