IMG_23744

Msemmen

Wat heb je nodig? (15 stuks)

  • 500 gr. bloem
  • 100 gr. fijne griesmeel
  • halve thl. gist of bakpoeder
  • etl. zout
  • 50 ml zonnebloemolie
  • 50 gr. roomboter
  • 300 ml lauwwarm water

Bereidingswijze:

  1. Meng de bloem samen met de griesmeel en voeg hier de bakpoeder en het zout bij en meng dit samen.
  2. Giet beetje bij beetje het water erbij en kneed het deeg ondertussen goed door tot een soepel deeg. Je kneed het deeg zeker voor 10 minuten goed door. Tip! Giet het water er nooit in een keer bij, maar doe dit echt in stappen. 
  3. Dek het deeg af met plasticfolie en laat je het rusten voor 20minuten.Te bewerken en nog op blog plaatsen1 (4)
Bolletjes vormen
  1. Smelt de roomboter en giet hier vervolgens de zonnebloemolie aan toe.
  2. Vet je handen in met de zonnebloemolie/roomboter mengsel en verdeel het deeg in gelijke stukken.
  3. Vorm vervolgens van elk stukje deeg een mooi rond balletje en plaats deze op je werkblad die je licht hebt ingevet met het zonnebloemolie/roomboter mengsel. Werk op precies dezelfde manier de rest van het deeg af.
  4. Dek de deeg balletjes af met plasticfolie en laat ze nogmaals rusten voor 15 minuten.

Te bewerken en nog op blog plaatsen2 (4)

Pakketjes vormen
  1. Druk het bolletje deeg vanuit het midden naar buiten uit tot een ronde plak.
  2. Besprenkel het deeg met de zonnebloemolie/roomboter mengsel en strooi er wat griesmeel overheen. De griesmeel zorgt ervoor dat de msemmen straks naast zacht ook lekker krokant worden.
  3. Vouw dan de onderzijde van de ronde plak naar het midden en herhaal deze stap ook met de bovenzijde.
  4. Vouw vervolgens de rechterkant van het deeg naar het midden en herhaal deze stap ook weer met de linkerzijde.
  5. Je eindigt vervolgens met een ingepakt vierkant pakketje. Besprenkel deze nog wat met de zonnebloemolie/roomboter mengsel en plaats het deeg pakketje apart. Werk op precies dezelfde manier de rest van het deeg af.

Te bewerken en nog op blog plaatsen3 (4)

Msemmen afbakken
  1. Verwarm de Marokkaanse koekenpan voor.
  2. Druk het ingepakte deeg pakketje uit met het olie/roomboter mengsel en plaats deze voorzichtig in de koekenpan.
  3. Bak de msemmen aan beide kanten mooi goudbruin. Tip! Als je geen Marokkaanse koekenpan hebt kun je de msemmen ook afbakken in een pizza pan of in een normale koekenpan.
  4. Plaats de gebakken msemmen op een bord en dek deze af met een theedoek, zodat de msemmen warm en lekker zacht blijven.

Te bewerken en nog op blog plaatsen4 (4)

De msemmen zijn ideaal tijdens de Ramadan maar je kunt ze ook lekker klaarmaken voor het ontbijt of voor de lunch. Weet je wat ook erg lekker is? Wanneer je de msemmen hebt afgebakken doe je er een plakje kaas op en vouw je deze dicht. Stop ze dan onder je panini grill voor 5 minuten, dan heb je een heerlijke krokante msemmen panini met kaas!

Heb je veel msemmen afgebakken, maar wil je de msemmen niet allemaal tegelijk serveren? Laat de msmmen even afkoelen, stop ze in een diepvries zakjes en vries de msemmen. Wanneer je er trek in hebt hoef je ze enkel nog even kort te verwarmen in de koekenpan of oven!

Serveertip: Serveer de msemmen met honing, roomboter of wat ik zelf erg lekker vind is met wat lekkere aardbeienjam! En laten we natuurlijk een glaasje Marokkaanse thee niet vergeten!

Liefs,
Fatima

 

185 antwoorden
  1. soso
    soso zegt:

    Faat je moet worden uitgeroepen tot beste kokkin blogger van het jaar. Niet alleen voor je recepten maar ook je netheid, structuur en overzicht. Keep up the good job!!♥

    Beantwoorden
  2. Fatima-Zahra
    Fatima-Zahra zegt:

    Bedankt voor het recept! Mag ik vragen wat het verschil is tussen dit recept en het recept met alleen maar bloem (1 kilo).

    Beantwoorden
  3. ess
    ess zegt:

    Hi meid, heb je ook het recept voor als je niet zo veel msemmen wilt maken (+-6 stuks).
    Iets wat je op een zondagochtend bijvoorbeeld snel kunt klaarmaken? Alvast bedankt meid! Ik hoop dat er ook veel ‘Suikerfeest Specials’ komen. Ik houd je in ieder geval nauwlettend in de gaten…:-) Gr Ess

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Uhm ja hoor meid! Dan kun je bijvoorbeld het recept halveren en als je wilt kun je daar weer de helft van nemen. Ja, er gaan inschAllah veel Suikerfest specials volgen haha <3

      Beantwoorden
  4. Naoual
    Naoual zegt:

    Salaam meid,

    Super bedankt voor het recept en voor de moeite die je neemt om ons elke keer weer blij te maken met je geweldige recepten. Zo netjes en nauwkeurig uitgelegd. Super tof van je. Moge Allah je rijkelijk belonen!

    Ik had ook nog een vraagje….
    Is het mogelijk om de msemen ook te maken zonder gist? Had naar namelijk ooit van gehoord.

    Djazaka Allahoe ghairan!

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Salaam meid, super lief van je dankljewel lieverd! Je kunt de msemmen ook maken zonder gist hoor. Misschien dat je dan voor de luchtigheid wat bakpoeder kunt gebruiken <3

      Beantwoorden
  5. senna
    senna zegt:

    salam meid,

    hoelang moet ik kneden? mijn kneedmachine kan tot stand 2 kwa kneden van brood.en deegwaren.

    bedoel je met soepel totdat het niet meer aan je handen plakt??

    Beantwoorden
  6. n
    n zegt:

    Bedankt voor het recept!

    Weet je toevallig nog hoeveel je er uit dit recept hebt gehaald? Ik zie om de 1 of andere reden de fotos niet..

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo meid! Uit dit recept haal je ongeveer 12/15 msemmen meid. Door de verhuizing naar mijn nieuwe website zijn niet alle foto’s meegenomen, maar ik ben beetje bij beetje alle foto’s opnieuw aan het uploade meid! Shukran <3

      Beantwoorden
  7. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Heel erg duidelijk met die foto’s!
    Bedankt voor je blog, blijf er steeds naar terugkomen!

    Groetjes van een Belgische Fan
    xxx

    Beantwoorden
  8. Umm Hafsa
    Umm Hafsa zegt:

    Ass-salaam alaykum,

    Masha’Allaah, super recepten heb je! Ik vroeg me af of ik het deeg ook een dag ervoor kan maken en de dag erna afbakken?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam meid, ik durf hier eerlijk gezegd geen antwoord op te geven, omdat ik dit zelf nog nooit heb gedaan. Het lijkt mij het beste om het deeg gewoon de dag wanneer je de msemmen wilt maken te kneden. Sorry dat ik hier niet echt antwoord op kan geven. Groetjes. <3

      Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Amal, je kunt ervoor zorgen dat het deeg soepel is door het deeg extra goed te kneden en genoeg water te gebruiken. En niet te vergeten moet je het deeg goed laten rusten.

      Beantwoorden
  9. Michelle
    Michelle zegt:

    Salam, ik heb het geprobeerd te maken in de keukenmachine werd het gelijk 1 dikke deeg.. ? Snap het niet heb me wel aan het recept gehouden.. Moet ik dan misschien wat meer water erbij doen? Xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Michelle, wat gaat er precies fout? Is het deeg zwaar en niet soepel? Dan raad ik je aan het deeg meer te kneden en eventueel extra water toe te voegen. Je moet het deeg ook genoeg laten rijzen. Ik hoor het graag van je.

      Beantwoorden
  10. Ibtissam
    Ibtissam zegt:

    Assalaamu alaikoum faatje,

    Ik heb je recept meerdere malen geprobeerd met mijn keukenmachine, maar op de een of andere manier is mijn deeg altijd heel erg stevig en niet soepel. Meer pizza deeg achtig. Weet je misschien hoe dit komt en wat ik eraan kan doen? Ik mix het altijd op stand 6 voor 8 minuten, misschien is dat te laag/hoog? Dankje xx

    Beantwoorden
  11. Rachida
    Rachida zegt:

    hallo faatje,

    Ben nu de msemmen aan het maken maar ze zijn zo droog uitgevallen. Wat doe ik verkeerd? Ik heb precies recept aangehouden maar dan alles gehalveerd. Misschien ligt het aan mijn pan?? Ik gebruik de taginepan vd ikea.

    Beantwoorden
    • sil
      sil zegt:

      Ik ga maandag jou recept van msemen maken maar wou nog wat vragen hoop dat jd niet erg vind

      Welke bloem moet je ge ruiken tarwe of patent bloem
      En als je met de hand kneedt hoe lang moet je dan kneden want heb geen kneedmachine
      Ik wil ongeveer 8 msemen en eerst maken kan ik dan gewoon het recept halveren

      Ik heb eerder een recept geprobeerd maar toen waren de msemen wat harder waar ligt dat aan of wat heb ik verkeerd gedaan

      Beantwoorden
      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Silvia,

        Je mag altijd vragen stellen hoor! Ik gebruik altijd patent bloem, ene keer van de Lidl en de andere keer weer van de Aldi. Je kunt het deeg met je handen kneden en dan moet je echt rond de 10 minuten het deeg echt goed doorkneden. Je kunt zeker het recept halveren geen probleem. Om zachte msemmen te krijgen moet je het deeg goed luchtig kneden en vooral goed laten rusten. Ook moet je niet vergeten om de msemmen bij het vouwen te besprenkelen met boter/olie. Succes meid!

  12. Marokiya
    Marokiya zegt:

    Salam lieve Faatje,

    Ze waren heerlijk hahaha mijn broertje heeft wat meegenomen voor zijn NL collega 🙂

    Ps ben nu aan het rondneuzen wat k vandaag voor le ftour klaar ga maken. 🙂

    Xxx

    Beantwoorden
  13. Jeannine
    Jeannine zegt:

    Ha Fatima,
    Allereerst mijn complimenten voor je blog. Het ziet er echt superlekker uit en alle recepten zijn zo makkelijk en duidelijk uitgelegd, echt super!

    Ik heb een haat-liefde verhouding met msemmen.
    Elke keer begin ik er heel enthousiast aan maar elke keer mislukt het ook weer. Elke keer denk ik dan waarom begin ik hier überhaupt nog aan in deze hitte?! Hahaha.
    Misschien wil jij me helpen. Op zich is mijn deeg goed, ik gebruik een kneedmachine. Mijn deeg is wel vaak nog plakkerig waardoor ik elke keer weer wat bloem moet toevoegen.
    Met het vormen van de bolletjes gaat het al mis, ik krijg geen mooie ronde bolletjes en ze zijn niet mooi glad. En dan komt de grootste teleurstelling; het uitvouwen van het deeg tot een groot rond. Elke keer komen er gaten in en ik krijg ze niet mooi opgevouwd. Ik doe er genoeg olie op…Met als gevolg; misvormde msemmen die niet overal even dik zijn 🙁 heel frustrerend want het is best een hoop werk. Maar ze zijn zo lekker dus ik heb het er voor over, het moet toch een keer lukken.
    Weet jij wat ik fout doe?
    Groetjes,
    Jeannine

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Jeannine, Allereerst bedankt voor je super lieve compliment! Weet je wat het is meis. Als je deeg iets te plakkerig is moet je eigenlijk nooit bloem toeveoegen. Vooral niet bij msemmen, want dan krijg je ook nog eens droge zware msemmen.

      Als het deeg te plakkerig is dan moet je altijd een beetje zonnebloemolie op je handen smeren en hiermee het deeg insmeren. Wat ook erg belangrijk is voordat je de msemmen vormt is om het deeg echt te laten rusten. Als je dit niet doet, dan zullen je bolletjes niet mooi glad zijn, en bij het vormen van de pakketjes zal het deeg ook scheuren. Dus als je het deeg uit de keukenmachine haalt en het is plakkerig moet je het altijd ietsjes insmeren met zonnebloemolie, en dan direct het deeg laten rusten.Dan maak je bolletjes van het deeg, en dan laat je het deeg weer rusten. Als je deze stap overslaat, dan zal het deeg straks scheuren. Hoop dat je hier iets aan hebt. <3

      Beantwoorden
  14. Jeannine
    Jeannine zegt:

    Hi Fatima,
    Wat fijn dat je zo snel reageert, echt super. Bedankt meid 🙂
    Hier heb ik zeker wel wat aan. Eigenlijk is het logisch nu je het zegt, de bloem maakt het deeg natuurlijk droog waardoor er scheuren in komen.
    Dus zonnebloemolie toevoegen ok. Wanneer kan ik dat het beste toevoegen? Als het deeg nog in de machine zit of eerst het deeg eruit halen en dan opnieuw doorkneden met de zonnebloemolie?

    P.s: even een vraagje dat niets met msemmen te maken heeft; maar weet jij hoe ze in Marokkaanse restaurant die rijstsalade klaarmaken die je vaak erbij krijgt als je een schotel bestelt. Het is een soort salade die een beetje op huzarensalade lijkt, weet je wat ik bedoel?

    Groetjes,
    Jeannine

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Jeannine, Je voegt de zonnebloemolie toe wanneer je het deeg uit de machine haalt. Dus dan kneed je het deeg inerdaad nog eventje door met de zonnebloemolie. Zelf heb ik een lekker recept van de rijstsalade hier op e blog, misschien vind je het wat :p

      Beantwoorden
  15. Jeannine
    Jeannine zegt:

    Oh sorry je zegt het zelf al; als ik het deeg uit de machine haal dan dus nog even insmeren of doorkneden mer zonnebloemolie 🙂

    Beantwoorden
  16. Jeannine
    Jeannine zegt:

    Yes, die rijstsalade heb ik net opgezocht. Die ga ik maken 🙂
    Ik heb alleen geen bosui, sperziebonen en Mexico melange in huis. Wel heb ik mais en doperwtjes uit blik. En ik doe er wel een paprika bij.
    Ik heb yogonaise in huis ipv mayonaise. Dat lijkt me ook wel lekker verfrissend 🙂
    Met jouw tip voor de msemmen durf ik het wel weer aan, dat ga ik het weekend weer even proberen.
    Groetjes,
    Jeannine

    Beantwoorden
  17. rabia
    rabia zegt:

    Ik ben absoluut geen keukenprinses, maar sinds ik jouw site heb ontdekt. Heb ik botbot, msemen, kipburgers, pancakes en pizzatjes gemaakt!! In shaa allah zal ik er zeker nog meer maken. Djazaaka Allah beghairen voor je recepten. Heel duidelijk en makkelijk om het te maken.

    Beantwoorden
      • Hakima
        Hakima zegt:

        Dankjewel ik begrijp je helemaal! ☺

        Ik heb weleens gehoord dat het mogelijk is om het deeg voor msemmen te kneden in de avond en op de dag van el3id mee verder te gaan? Weet jij misschien hoe dat zit? Want dat lijkt me makkelijker en minder tijdrovend.

  18. mieke
    mieke zegt:

    salaam aleikum, normaal gesproken is 450 vocht op 1 kg bloem-meel echt heel weinig, klopt dit wel… ik heb nu dus ook een harder deeg dan normaal met brood. Moet ik zelf gewoon wat water bijvoegen (wat ik eigenlijk al heb gedaan maar naar mijn gevoel nog steeds veel te stevig deeg) of hoor msemmen zo stevig deeg te hebben

    Beantwoorden
  19. Hollandia
    Hollandia zegt:

    Salaamoe 3alaikoem,

    Ik ga je recept eens uitproberen want had laatst rgaif gemaakt en het leek nergens op hahaha. Het rook er wel naar maar smaakte nergens naar. Had zeker wat fout gedaan hihi. Ik heb sinds kort jouw site ontdekt en ben er erg blij mee!!!!!

    Ma3a salaama

    Beantwoorden
  20. najat
    najat zegt:

    Salaam alaykoum

    Normaal gebruik ik 500 gr bloem en 190 gr griesmeel. Vandaag heb ik u recept geprobeerd en het deeg is harde dan het mijne. Ook na het kneden kreeg ik geen mooie bol gevormd er zitten overal lijnen in. Nu heb ik het gewoon laten rusten ?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Najat, het deeg moet echt zacht en soepel zijn. Als je merkt dat het deeg nog te droog is en totaal niet soepel, dan kun je altijd extra water toevoegen en door blijven kneden. Hoe was het deeg na het rusten?

      Beantwoorden
  21. najat
    najat zegt:

    Ik kon het niet uitrollen het scheurde langs alle kanten. Nadien heb ik het weer geknepen en terug laten rusten maar het bleef scheuren. Ik denk dat het deeg niet goed geknepen was. Hoe weet je of het deeg goed geknepen is?

    Beantwoorden
  22. Samira
    Samira zegt:

    Salam Xfaatje,

    Vraagje over je kneedmachine, wil graag een machine voor mijn lieve mama kopen, voornamelijk voor brood en msemen.
    Is dit een goede kneedmachine die jij gebruikt? En hoeveel kilo kan hij tegelijk kneden? Zal zeker 2x per week gebruikt worden voor het kneden van brood, dus moet een stevige machine zijn.

    Ps, je recepten zijn Ma scha Allah heerlijk!

    Alvast bedankt!

    Liefs Samira

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Samira, Allereerst bedankt voor je super lieve reactie! Ik heb een kneedmachine van het merk Tristar de MX4162. Er gaat 5 liter in en deze keukenmachine is ideaal vor het kneden van deeg. Ik heb deze machine een tijd geleden gekocht bij de AH toen was die in de aanbieding voor maar €100 euro. Succes meid en lief dat je jouw moeder verrast! <3

      Beantwoorden
  23. saar
    saar zegt:

    hallo

    fijn dat er zo een uitgebreide uitleg is
    ik heb alles gedaan volgens recept alleen weet ik niet hoe jij je deeg dan zo zacht krijgt met
    450 ml water ik heb zeker 600 ml water gebruikt:)))

    Beantwoorden
  24. Hafida
    Hafida zegt:

    Wat ben ik blij met al jou recepten. Ik heb er nu vrij veel geprobeerd en ze lukken altijd elhamdolilh.
    Moge Allah je rijkelijk belonen. Je in alles laten slagen ameen.

    GR Hafida

    Beantwoorden
  25. senna
    senna zegt:

    Subhananllah mijn deeg werd ook hard en helemaal niet zacht echt raar..Ligt het misschien aan de bloem die je gebruikt?? Welke gebruik jij Faatje??

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Senna, ik denk niet dat het aan de bloem ligt, want ik gebruik echt nooit dezelfde bloem. Ene keer van de Ah, Aldi, Lidl. Heb je het deeg lang genoeg gekneed en lang genoeg laten rijzen?

      Beantwoorden
  26. Henk
    Henk zegt:

    Ik heb een vraagje. Ik zie dat er op andere sites ipv msemmen ook over lemsemmen of remsemmen wordt gesproken. De recepten lijken ook op elkaar, maar zie wel soms verschil in de bewerking of meel verhouding (bloem/griesmeel) Zit het verschil daarin? De gist die je gebruikt is dat droge of verse gist?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Henk, klopt iedereen noemt het weer anders, maar uiteindelijk gaat het wel over hetzelfde gerecht. Je kunt de msemmen met of zonder griesmeel bereiden. Als je de griesmeel wel gebruikt, dan krijg je iets knapperige msemmen. Gebruik je de griesmeel niet en alleen bloem, dan krijg je zachtere msemmen. Zelfd gebruik ik voor msemmen altijd droge gist, maar je kunt ook verse gist gebruiken. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag. Groetjes.

      Beantwoorden
      • Henk
        Henk zegt:

        Dank voor je reactie, ben weer wijzer geworden 🙂
        Ik koop de msemmen altijd bij de marokkaanse bakker, maar ga koment weekend zelf maar eens aan de slag. Kijken of ik de smaak en structuur kan benaderen. Mooie duidelijke recepten heb je trouwens, ga ik veel plezier aan beleven 🙂

  27. Oemaima
    Oemaima zegt:

    Salaam!
    Oprechte complimenten voor je blog en recepten! Erg overzichtelijk en compleet.
    En het belangrijkste; enorn lekker !!!
    Bedankt voor de genomen moeite. X

    Beantwoorden
  28. Stephanie
    Stephanie zegt:

    Super bedankt voor je recept en heldere uitleg. Nu kan ik het zelf maken, ipv steeds naar de Marokkaanse bakker te gaan. Het is goed gelukt en ben er blij mee. Ik ga zeker meer recepten van jou uitproberen.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Stephanie,

      Ah, super meid! Ik ben blij dat het recept goed is gelukt. Ja, inderdaad zelf maken is helemaal niet zo moeilijk en vaak nog lekkerder ook hihi! Graag gedaan hoor! Xx

      Beantwoorden
  29. Nisrine
    Nisrine zegt:

    Super bedankt voor het recept
    Heb ze net gemaakt voor de eerste keer
    Mijn man zij dat ze super lekker waren
    Ben zo blij !!! Haha
    Je legt alles toppie uit stap voor stap
    Ga zo door meid hihi
    Dikke knuffel xxxxxxx

    Beantwoorden
  30. oemromaysa
    oemromaysa zegt:

    Salamoe alikom xfaatje,
    Tbarkallah 3lik jou recepten komen bij mij altijd goed uit!!
    Vroeg me af of je mischien een video hebt van hoe je msemmen maakt?
    Xxx

    Beantwoorden
  31. Naima
    Naima zegt:

    Salaam Wailkom Xfaatje,

    Ik zie dat je zowel bakpoeder als gist gebruikt. Als ik naar andere recepten kijk van lemsammen, wordt dat niet gebruikt. Wat gebeurt er als je dat achterwege laat?

    Beantwoorden
  32. Chaima
    Chaima zegt:

    Salam Alaikom,

    Ik had een vraagje betreft de griesmeel. Mijn moeder gebruikt groffe griesmeel en dat heb ik nu ook toevallig in huis. Kun je dat ook in de plaats gebruiken? En ook de gist….volgens mij gebruiken ze dat voor brood toch zijn dat die kleine vierkante blauwe pakketjes die in de koeling gaan?

    Beantwoorden
  33. Jon
    Jon zegt:

    Hi Faat!

    Dank voor jouw recept. Ik was vandaag in Antwerpen om te kijken hoe ze het bereiden op de Vogelenmarkt met 2 vrienden. Deze waren vooraf zelf bereid door de marktkoopman en werden opgewarmd in een pan. Er stond een constante rij vanaf 10.00 uur ’s ochtends.

    Nu ik het recept weet, ga ik uitproberen wat het lekkerste resultaat geeft voor msemmen met feta, olijven en honing.

    Dus proberen met en zonder gist.

    Thanks again.

    Beantwoorden
  34. Wafaa
    Wafaa zegt:

    Salamu alaikum lieve Meid

    Ben nog steeds Superfan van je site tabarakAllaah !

    Ik had een vraag: k heb geen keukenmachine dus hoe lang moet ik het met de hand kneden?

    Shukran!

    Beantwoorden
  35. Ilham
    Ilham zegt:

    Heyhey Faat,

    Als eerste moge Allah SWT je belonen voor al het lekkere die je met ons ‘vrouwen’ deelt haha! Dit maakt onze leven als vrouw zijnde ook een stuk makkelijker. Ik heb altijd moeite om weer eens te bedenken wat ik moet koken pff maar thanks to you is dat gelukkig verleden tijd. Ik had een kleine vraagje. Welke keukenmachine gebruik jij precies?

    Hoor graag van je topper.

    Groetjes Ilham

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Ilham,

      Allahoema ameen lieverd! Dank je wel voor je lieve woorden! En inderdaad het elke dag te bedenken wat te koken is best zwaar inderdaad haha! De keukenmachine die ik gebruik is de Tristar MX4174. Ik heb deze een tijdje geleden bij de AH gekocht voor maar €100,- Ik zou zeggen houd het gewoon in de gaten lieverd Xx

      Beantwoorden
  36. Myriam
    Myriam zegt:

    Salaam xfaatje,

    Bedankt om je recept met ons te delen!
    Bij mij is de msemen te krokant wat kan ik hieraan doen aub? Ik zou hem graag soepeler hebben zodat ik het kan oprollen? Please help needed😊

    Beantwoorden
  37. Yara
    Yara zegt:

    Dag faatje,
    Ik heb heel veel van jou recepten uitgeprobeerd en mashallah alles was goed gelukt en lekker. Bedankt daarvoor. Alleen de msemens zijn bij mij ook niet gelukt. Zoals in vele reacties staat beschreven is mijn deeg ook hard en de msemens zijn niet zo zacht. En heel stug. Heb je enig idee hoe dit komt? Ik heb exact dezelfde hoeveelheden gebruikt. Goed gekneden met de machine en goed laten uitrusten een keer 20min en een keer 15 min. Ben gek op msemens en had heel veel hoop dat ik ze voortaan zelf zou kunnen maken. 🙁

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Yara,

      Allereerst bedankt voor je super lieve reactie! Als ik je bericht zo lees, dan kan het in ieder geval niet aan het rijzen liggen. Gebruik je tijden het vormen en vouwen van de msemmen genoeg van het boter/olie mengsel? Dit is erg belangrijk, want juist hierdoor krijg je de ”zachte”’msemmen. Msemmen maken blijft moelijk in het begin, maar voor je het weet ben je er opeens een kei in!

      Beantwoorden
  38. Yara
    Yara zegt:

    Hi faatje,
    Ja ook de boter en olie mengsel heb ik voldoende gebruikt. Ik blijf proberen en wellicht lukt het me ooit. Bedankt in ieder geval. Je bent een topper 🌹

    Beantwoorden
  39. Salma
    Salma zegt:

    Hallo Fatima bedankt het is goed gelukt maar ik moest toch meer water gebruiken 450 ml was echt te weinig. Voor de rest: respect 👍👍

    Beantwoorden
  40. Farida
    Farida zegt:

    Hi Fatima, ik heb het gisteravond geprobeerd en ik heb exact dezelfde keukenmachine als jij hebt en dezelfde verhoudingen gebruikt maar het deeg was wel heel erg stevig bij mij. Ik heb de keukenmachine ook 2 min op stand 2 gezet en daarna 8 min op stand 5. Enig idee wat ik verkeerd doe? Kneed jij het nog na nadat het uit de keukenmachine komt of is het bij jou direct soepel wanneer het uit de keukenmachine komt?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Farida,

      Als het deeg er bij mij uitkomt dan is het al erg soepel. Ik raad je aan om de volgende keer dan toch iets meer water te gebruiken. Als je het deeg uit de keukenmachine haalt, kneed je het enkel nog met je hand voor een paar seconden en laat je het rusten.

      Beantwoorden
  41. Ilham
    Ilham zegt:

    Salamou alaikoum,
    Erg mooie kookhoek heb je! Ik zag op je facebookpagina een filmpje over knapperige msemen uit de oven voorbijkomen, staat dit recept ook op je site? Ik kan m niet vinden. Ben heel erg benieuwd naar recept, ik vind ze zo lekker 🙂

    Beantwoorden
  42. sil
    sil zegt:

    Ik ga maandag jou recept van msemen maken maar wou nog wat vragen hoop dat jd niet erg vind

    Welke bloem moet je ge ruiken tarwe of patent bloem
    En als je met de hand kneedt hoe lang moet je dan kneden want heb geen kneedmachine
    Ik wil ongeveer 8 msemen eerst maken kan ik dan gewoon het recept halveren

    Beantwoorden
  43. Naoual
    Naoual zegt:

    Salaam fatima. Ik heb ze vandaag ook gemaakt. Is goed gelukt alleen heb wel extra water bij gedaan en heerlijk met kaas er tussen yumm.. Dankjewel voor het recept. Xx

    Beantwoorden
  44. Jiggly puff
    Jiggly puff zegt:

    Beste Fatima,

    Wat ben jij een goede kokkin. MashAllah! Altijd zo duidelijk uitgetypt, en duidelijke foto’s. Ik kan mij totaal vinden in jouw recepten en uitleg. Zo geordend! Je bent denk ik ook een perfectionist haha. Ga zo door! Ik had nog een tip, misschien is het handig om bij elk recept gemiddelde baktijd te plaatsen.. Of misschien heb ik het over het hoofd gezien. Ik ga dit recept uit proberen!! Ik houd jouw blog zeker in de gaten!!!!! Liefs, Jiggly

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Jiggly,

      Haha dat is echt lief van je! Dit is zeker een goed idee. Ik wil ook tijdens het bereiden van een recept bijhouden hoe lang ik er mee bezig ben, maar vaak vergeet ik dit. Maar dit ga ik zeker nog doen! Xx

      Beantwoorden
  45. Sarah
    Sarah zegt:

    Ben ik weerr😶 ik heb helaas geen roomboter meer thuis en wou dit morgen vroeg gaan maken zou ik enkel zonnebloemolie kunnen gebruiken?? Alvast bedankt xx

    Beantwoorden
  46. Sarah
    Sarah zegt:

    volgensmij kwam mn vraag niet goed aan maar hier is het opnieuw 😉 ik heb geen roomboter thuis en wou dit morgenvroeg maken zou ik alleen zonnebloemolie kunnen gebruiken?? alvast bedankt en echt 1 van mn favoriete website’s xx Sarah

    Beantwoorden
  47. Diana
    Diana zegt:

    Ik als Hollandse heb een keer msemmen gemaakt en die waren perfect gelukt. Helaas stond het recept op mijn overleden laptop, dus op zoek naar een nieuwe recept ben ik hier beland. Binnenkort ga ik ze weer maken, hoop dat ze dan ook zo goed lukken. Heerlijk met een plakje kaas ertussen.
    Als ze gelukt zijn ga ik mijn Marokkaanse buuf ermee verassen, heb er net weer 1 van haar gekregen haha. Alvast tnxx voor het recept.

    Beantwoorden
  48. Lidia
    Lidia zegt:

    Hey
    Ik heb er ook geprobeerd volgens dit recept maar ze waren veel te dik…precies of ze teveel gerezen waren
    Ik heb gewoon de verhoudingen ook gebruikt die je heb gegeven

    Beantwoorden
  49. Chaima
    Chaima zegt:

    Hoi Fatima

    Ik heb jou msemen gemaakt. Heb mijn deeg met de handmixer voor ff gedaan, maar het werd snel droog. En deed elke keer beetje extra water en ging verder met de hand kneden. Toen ik bolletjes ging maken heb ik ze besmeerd met olie/boter. En tijdens het maken elke keer mijn handen met extra olie op de msemen.
    Uiteindelijk waren ze helaas nog steeds droog op het einde. Ze waren wel eetbaar😂. Wat heb ik mis gedaan

    Beantwoorden
  50. Hilde
    Hilde zegt:

    MMMMMM, THNX voor het recept hier te plaatsen kruipt wat tijd in maar is echt de mooeite waard mss maar goed anders maakte ik dit dagelijks 😀😀

    Beantwoorden
  51. Elmeyda
    Elmeyda zegt:

    Hoy Fatima,

    Ben een tijdje niet geweest. Allereerst van harte gefeliciteerd met je huwelijk. Moge dit gezegend worden. Vind je uitleg echt kristal helder. Gewoonweg super. Ik wil nog vragen of je met roomboter ongezouten bedoeld of gewone boter uit een doosje?

    Beantwoorden
  52. Samira
    Samira zegt:

    Hoi Faatje,

    Dit is de zoveelste keer dat ik een recept van je gebruik dat mislukt 🙁 Terwijl ik goed kan koken en me elke keer aan je recept houd.. heeel jammer dit😔

    Beantwoorden
  53. Amina
    Amina zegt:

    Salaam 3alaikoum Fàtima.

    Ik heb deze vandaag gemaakt en ben benieuwd hoe ze zullen smaken. Ik heb je overige recepten gezien en tbarkeallah 3liek. Een keukenprinses 😍😍

    Beantwoorden
  54. Marjory
    Marjory zegt:

    Hoi Fatima,

    Wat een leuke en lekkere gerechten staan er op je website en Youtube, je doet het echt heel erg leuk!!!!Gisteren je Harira gemaakt, hij is heeeerlijk!

    Vandaag wil ik je Msemmen gaan maken maar in je ingredientenlijst staat gist niet genoemd, ik zie op je foto wel dan je het gebruikt. Hoeveel gist moet ik gebruiken?

    Groetjes,
    Marjory

    Beantwoorden
  55. Aisha
    Aisha zegt:

    Salam Fatima,

    Ik zal laatst een snap van jou voorbij komen toen je msemmen ging maken voor 2 personen. Je gaf toen aan bakingsoda erbij te doen zodat ze extra zacht werden. Ik vroeg me af hoeveel bakingsoda je hebt gebruikt en wanneer je het moet toevoegen?

    X
    Aisha

    Beantwoorden
  56. Naj
    Naj zegt:

    Assalaamoe 3alaykoem Fatima! Dank je wel voor het recept.. Ik had wel een vraagje, ik zie de bakpoeder niet in de ingredientenlijst terugkomen. Moet je een zakje bakpoeder gebruiken of hoeveel? En moet je per se gist gebruiken?

    Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] regent het buiten en heb je niks te doen omdat Popcorntime steeds vaker uit de lucht is? Check dan hier hoe je zelf msemmen kunt maken. Ik waag mezelf er nog even niet aan; ik wacht even af totdat ik […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *