Marokkaans brood(Khobz)

Ik heb weer een typisch traditioneel Marokkaans recept voor jullie klaarstaan! Brood is erg belangrijk in de Marokkaanse keuken, omdat je eigenlijk bijna bij elk gerecht wel brood serveert. Brood vervangt als het ware de mes en vork, zodat je lekker kunt soppen in de saus van het gerecht haha. In de Marokkaanse keuken bestaan er zoveel verschillende brood varianten, maar toch is de Khobz(staat voor brood) het meest eenvoudige recept en eigenlijk ook wel het populairste. Dit standaard brood recept wordt door ons in de familie vaak gebruikt om brood te bakken wanneer er een lekkere tajine op het vuur staat of wanneer we kippetjes uit de oven eten. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik zelf veel te weinig brood bak, terwijl dit zoveel lekkerder is dan het brood van de bakker(en nog eens voordeliger ook!) Ga jij de uitdaging aan om zelf eens brood te bakken?

Wil je elke keer als eerste mijn foodvideo’s zien? Abonneer je dan hier op mijn kanaal.

Wat heb je nodig?(10 kleine broden)

  • 250 gr bloem
  • 250 gr griesmeel
  • 1 etl. kristalsuiker
  • 2 thl. zout
  • 7 gr. gedroogde gist
  • 250 ml lauwwarm water
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • extra griesmeel

img_8534

Bereidingswijze:

  1. Voeg de bloem samen met de griesmeel toe in een ruime kom.
  2. Voeg de kristalsuiker toe en voeg de zout toe aan de zijkanten van de kom. Je voegt het zout toe aan de zijkanten, zodat deze niet direct in aanmerking komt met de gist.
  3. Voeg de gedroogde gist toe en meng alles door.
  4. Voeg nu het water er beetje bij beetje toe. Let er op dat je het water niet in een keer bij het deeg giet, maar echt in stappen! Is het deeg nog te droog, dan kun je er altijd extra water aan toevoegen.
  5. Kneed het deeg voor 5 minuten op de hoogste stand van de mixer. Als je het deeg met de hand kneed, dan kneed je het deeg zeker voor 25 minuten tot er een mooi stevig deeg ontstaat.
  6. Smeer je handen in met de zonnebloemolie en vorm het deeg tot een grote bal. Dek de kom af met plasticfolie en een theedoek. Laat het deeg voor 30 minuten rijzen.
  7. Vorm van het deeg meerdere balletjes deeg  voor kleine broden.(Of verdeel in 2 voor twee grote broden.) en leg deze op een werkblad, die je hebt bestuift met griesmeel.
  8. Druk voorzichtig ieder bal deeg plat tot een dikte van ongeveer 1.5 cm. Vorm met de binnenkant van je handpalm het deeg mooi rond.
  9. Dek het deeg nogmaals af en laat het rijzen voor 60 minuten op kamertemperatuur.
Brood afbakken
  1. Verplaats voorzichtig het deeg naar een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier.
  2. Bestrijk het deeg voorzichtig met wat water en strooi er wat griesmeel overheen.
  3. Snijd voorzichtig twee sneetjes in het brood of prik met een vork wat gaatjes in het deeg.
  4. Bak de broden af in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 20 – 30 minuten mooi goudbruin.
  5. Haal de broden uit de oven wanneer de korst van de broden lekker knapperig is.

Er is werkelijk waar geen enkel excuus om je niet eens aan dit lekkere recept te wagen! Oke, ik geef toe dat je even bezig bent met het kneden en het laten rijzen van het deeg. Maar het eindresultaat en vooral de smaak is het dubbel dwars waard!

Wat ik doe is de broden invriezen wanneer ze nog ietsjes warm zijn en ik haal ze zo uit de diepvries wanneer ik er zin in heb. Ik vind de kleine brood variant erg handig, omdat deze ook gemakkelijk mee te nemen zijn naar het werk.

Nou bak koningin/koning, laat je mij even weten wanneer je aan de slag gaat met brood bakken?

Liefs,
Fatima

img_8718 img_8715

 

 

93 antwoorden
  1. Fatima
    Fatima zegt:

    Hoi Fatima!
    Jouw blog bekijken behoort ondertussen tot mijn vaste routine ’s morgens bij een tasje koffie…
    De broodjes zien er heerlijk uit! Ga ze gauw eens uitproberen. Bedankt voor je alweer op en top duidelijke info en video!
    Fatima

    Beantwoorden
  2. Umm jujut
    Umm jujut zegt:

    Assalaamu alaikum topper!

    Ze zien er perfect uit as I said en zal ze morgen InshaAllaah ook maken. You’ll See the pictures😉

    Shokran voor t delen van al je heerlijke recepten en je tijd die je erin stopt

    Liefs

    UmmJujut😘

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Alaikoem salaam lieve UmmJujut!

      Altijd leuk om complimentjes van jou te mogen ontvangen hihi. Ik ben benieuwd schat! Ik zie het vanzelf wel verschijnen inschAllah. Heel graag gedaan hoor! Xx

      Beantwoorden
  3. Siham
    Siham zegt:

    Hiiiii keukenprinses.. even een vraagje want ik wil er zo aan beginnen.. ik zie in je filmpje tien minuten kneden staan maar op je blog 5 minuten kneden.. wat is het beste? Im soo happyyy trouwens dat het recept er is!!

    Beantwoorden
      • Siham
        Siham zegt:

        Aaahh oké duidelijk.. ik ben er nu mee bezig.. maar ik laat het deeg in zo’n best smalle hoge kom rijzen is dat erg zo’n soort (mengkom) ik zie dat jouw deeg opeens zo breed is… gaat de mijne dan omhoog of moest het echt in een ruimere kom?

      • Siham
        Siham zegt:

        Guuuuurl… ze zijn gelukt hahaha ik heb ze wel wat langer laten rijzen ongeveer 1.5 uur… im so happy dat het gelukt is! Dankjewel lieve fatima!!

  4. Imane
    Imane zegt:

    Sunhanallah! Ik zocht naar een brood recept gisteren en kon alleen batbots vinden. Dus ik zit tachnift te maken nu! En ineens zie ik dat je een brood recept plaatst! Wauw wat toevallig. Als me tachnift mislukt maak ik Dit recept morgen haha

    Beantwoorden
  5. Aicha
    Aicha zegt:

    Salaam alaykum wa rahmatullahi wa barakatuh
    Ik wou vragen of de hoeveelheid water die je er bij moet doen klopt?
    Aangezien ik was begonnen aan t recept . Maar t erg droog was.
    Djzakki Allahoe khairan.

    Beantwoorden
  6. Jekemo
    Jekemo zegt:

    Hi fatima,
    Ik zou graag willen weten welke kneedmachine je gebruikt voor het kneden van het brood?Zou eentje van de action ok zijn?
    Gr.
    Jekemo

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Jekemo,

      Klopt, deze heb ik inderdaad. Ik kan niet zeker zeggen of het deeg dan ‘beter’ wordt, maar ik kneed het deeg altijd met de machine en het is altijd erg luchtig en zacht.

      Beantwoorden
  7. Lisanne
    Lisanne zegt:

    Salaam aleykom fatima! Echt toppie je blog!
    Ik krijg automatisch melding op mijn telefoon wanneer je weer een nieuw recept plaatst 😍
    Wilde al zo lang een recept voor brood en nu heb ik het dankzij jou en heel duidelijk uitgelegd.

    BarakAllahoe feekie lieverd 😙

    Beantwoorden
  8. Ghizlan
    Ghizlan zegt:

    Salaam Fatima. Bedankt voor je recepten, ziet er weer heerlijk uit! Ik heb een misschien stomme vraag. Kan de bloem ook vervangen worden voor iets gezonders? Volkoren bijvoorbeeld. Blijven de verhoudingen dan tzelfde? 😊

    Liefs!

    Beantwoorden
  9. Tessa
    Tessa zegt:

    Hoi Fatima,

    Dit ziet er heerlijk uit, ga het snel uitproberen.

    Kan je het recept ook halveren? Halveer je dan alle ingrediënten? Blijft de rijstijd dan wel hetzelfde?

    Gr Tessa

    Beantwoorden
  10. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Salam ,Ze zijn niet echt omhoog gegaan. Ik heb het deeg goed laten rijzen en ik heb het recept stap voor stap doorgenomen. Lieve Fatima, wat heb ik fout gedaan? Ze zijn wel gelukt hoor maar maar zijn niet dik gewonden. Alvast bedankt voor je reactie.

    Beantwoorden
      • Bouchra
        Bouchra zegt:

        Salam fatima, ik gebruik het zelfde als wat jij gebruikt. Instant gist van dr. Oetker

        Alvast bedankt.

      • Fatima
        Fatima zegt:

        Hallo Bouchra,

        Dan denk ik dat de gist niet geactiveerd is. Ik raad je aan om de gist de volgende keer van te voren eerst in een kommetje te doen. Voeg hier dan de eetlepel kristalsuiker bij en ongeveer 3 etl. lauwwarm water. Meng dit samen en laat het zo staan voor 5 minuten. Je zult zien dat de gist zal beginnen te schuimen en te ruiken. Voeg dit dan zo toe aan de bloem samen met de rest. Laat je mij weten of het de volgende keer wel is gelukt? Xx

  11. Danielle
    Danielle zegt:

    Mijn deeg is lang niet zo ‘nat’ als op jouw filmpje…ik heb al het water erin gedaan…wat is er verkeerd?
    Gr. Danielle

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Danielle,

      Heb je het water in delen toegevoegd aan het deeg? Stel dat het deeg de volgende keer nog iets te droog is, dan kun je er altijd iets meer water aan toevoegen he. Let wel op dat je dit echt in stappen erbij giet.

      Beantwoorden
  12. Youssra
    Youssra zegt:

    Nou ik ben benieuwd.. ben er mee begonnen hoop dat t lukt..
    Heb namelijk een weddenschap met mij man zodra k brood kan maken enbdat dus een tijdje doe krijg ik een nieuwe oven.. dus spannnennnddd hahaha

    Je recepten zijn top!!!..

    Beantwoorden
      • Youssra
        Youssra zegt:

        Jaaa zijn gelukt alleen worden ze ineens hard als ze aan t afkoelen zijn blijven ze bij jou wel lekker zacht ..

      • Fatima
        Fatima zegt:

        Hallo Youssra,

        Deze broodjes zijn sowieso niet heel zacht, maar aan de buitenkant juist iets krokant. Is de binnenkant ook hard?

      • Youssra
        Youssra zegt:

        Nee bedoel als je ze dus laat afkoelen worden het net bakstenen haha nog even blijven oefenen denk ik

  13. Jo
    Jo zegt:

    Hoi Fatima,
    Eindelijk broodjes die gelukt zijn om te maken. Ben helemaal in mijn nopjes hahaha… Ik heb de smaak te pakken, dus vroeg mij af of je ook een lekker recept hebt voor dat platte bruine brood, die je bij het eten krijgt..khobz mekla toch??

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Jom

      Aah super meid! Ben blij dat je zo blij bent haha. Als je even op ”Batbot” zoekt dan vind je een recept die je kunt gebruiken. Dit is in het ware ook panbrood. Wil je bruinbrood vervang de bloem dan door volkorenbloem. Succes meis! Xx

      Beantwoorden
  14. Oum Omar
    Oum Omar zegt:

    Ik heb deze broodjes gemaakt maar ze waren best wel hard geworden en de volgende dag helemaal.. Wat heb k fout gedaan? Ik dacht zelf misschien dat de griesmeel niet fijn genoeg was?

    Beantwoorden
  15. Laila
    Laila zegt:

    Hoi fatima! Ik vind Je blog super leuk en Je recepten ook!! Ik heb onlangs drie keer jouw marokkaans brood en een X de pizza tono geprobeert, super lekker maar, mijn Deeg word bij Lange Na Niet Zo zacht als die van jouw 🙁 ik vroeg me af hoe dat komt. Je gebruikt bij het brood 250 ml lauw water en bij het pizza Deeg 170, dat doe ik ook precies Maar het word veel harder bij mij. Sorry voor mijn paragraph! Keep your good work up girl. 🙂
    Ps Ik had je al via insta ge appt. wist Niet Waar je wel zou reageren dus probeer het zo xx

    Beantwoorden
  16. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Salam, lieve Fatima het is bijna gelukt!
    Ik denk dat ik weet wat ik verkeerd doe. Ik maak ze te plat en daarom komen ze niet omhoog. Maar ze zijn super lekkker!!!😋
    Ik kan niet meer zonder😊.

    Beantwoorden
  17. Khadija
    Khadija zegt:

    Salam alaycoum,

    Ik ben diabeet en wil deze broodjes graag maken maar is de suiker essentieel voor het rijs / bak proces? Of mag ik het eruit laten?

    Beantwoorden
  18. Mirfat
    Mirfat zegt:

    Salaam Fatima,
    Tbarkellah hliek en bedankt voor je recepten. Ik heb al meerdere recepten van je geprobeerd met succes. Vandaag het marokkaans brood. Was ook een succes maar heb de middelmatige griesmeel gebruikt had geen fijne. Mijn deeg was niet zo goed gerezen als dat van u en het deeg was geelig. Komt dit door de dikte van.de griesmeel? Bedankt
    Mirfat

    Beantwoorden
  19. Yasmine Chakkour
    Yasmine Chakkour zegt:

    Salam, ik zou graag dit recept uit willen proberen alleen ik heb alleen een broodbakmachine gekregen van mijn oma en weet niet precies hoe dat werkt, heb je daar toevallig ervaring mee?

    Beantwoorden
  20. Samiratje26
    Samiratje26 zegt:

    Halloo,

    Zag veel reactie over me brood word hard..

    Oplossing; theedoek.. zodra de brood klaar is in een schone rieten mand of wat je thuis hebt. Over de brood doen. En dan blijf je brood lekker zacht de warmte blijf er dan in zitten.

    Hoop dat jullie hier wat aan hebben.
    P.s
    Bij elke broodjes die je maakt doe je en theedoekje erover. Zo blijf het zacht. Zoal bij pancakes marokaanse pannekoeken enzo.

    Gr samira.

    Beantwoorden
  21. Rachella
    Rachella zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb het brood gisteren geprobeerd te maken heb me geheel aan jou recept gehouden maar het brood kwam echt hard en niet te eten uit de oven. Wat heb ik verkeerd gedaan ?

    Groetjes Rachella

    Beantwoorden
  22. Souhailla Zawhara
    Souhailla Zawhara zegt:

    Salam alaikoem,

    Grote applaus voor jou!! eindelijke site waar duidelijk alles staat en de recepten lukken altijd hamdolilah Zo ook deze lekkere smida broodjes. Ze waren heerlijk!!

    Groetjes,

    Souhailla

    Beantwoorden
  23. zohra
    zohra zegt:

    Salaam,
    Kan je van dit recept ook 1 grote brood maken ?
    En kan je het witte meel vervangen door tarwe meel?

    Barakallahofik meid!

    Beantwoorden
  24. Amal
    Amal zegt:

    Lekker! Wil zelf ook broodjes leren maken. Kan het gezond door de suiker weg te laten en de meel te vervangen door speltmeel of volkoren? Of worden de verhoudingen dan anders?

    Beantwoorden
  25. Saffira
    Saffira zegt:

    Salaam alaikum Fatima,

    Je bent goed bezig! Vind jou recepten super. Ik heb twee keer khobz gemaakt, ging perfect alleen vraag ik mij of hoe ik het brood iets minder droog krijg. Tips?

    Groet,
    Saffira

    Beantwoorden
  26. Oum Safouane
    Oum Safouane zegt:

    Als eerste wil ik zeggen Ramadan Mubarak fatima , ik wil de broodjes gaan maken inch Allah voor iftar alleen wil ik er 2 grote broden van maken, blijft dan de baktijd wel hetzelfde ?? En de rijstijd ?

    Beantwoorden
  27. Naj
    Naj zegt:

    Assalaamoe 3alaykoem lieve meid,

    Ik heb vandaag de brood gemaakt en wat zijn ze fijn geworden! Lekker zacht, mooie vorm, ben zo blij dat het bij de eerste keer al is gelukt. Ik heb trouwens wel meer dan 250 ml gebruikt aan water.. Ik wil je zo graag bedanken voor al jouw recepten.. volg jou al jarenlang..

    Je kan echt trots zijn op jezelf om zo’n blog te bezitten en bij te houden. Moge Allaah ta3ala jou belonen en jou meer kracht geven, Allaahoema Ameen.. ♡♡♡

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Naj,

      Aah wat ontzettend lief zeg! Ik ben blijd at het heeft gesmaakt en dat je zo blij bent met het recept alhamdoelilah. Dannkjewel lieve schat echt onwijs lief! Allahoema ameen inschAllah!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  28. Hind
    Hind zegt:

    As Salama Alaikoum Fatima,

    Wat ben ik blij dat ik je site gevonden heb, ik heb deze Afgelopen Ramadan veel van je recepten gemaakt en het was steeds weer een succes bij mijn gezinnetje.

    Ik heb een kleine vraag, als je het brood wil invriezen doe je dat dat in een plastic zak of beter zonder?

    Wa Salaam Hind

    Beantwoorden
  29. Saida
    Saida zegt:

    Ik heb al vaker recepten geprobeerd die mislukte maar dit is echt een top recept.
    Ik heb deze recept al een enkele keer gebruikt en nog geen 1 x mislukt, zelfs manlief is er dol op.
    Ik maak er dan wel grote broden van en verdubbel vaak het recept.
    Ga zo door.

    Beantwoorden
  30. Maryam
    Maryam zegt:

    Heey,

    Superleuke blog! Ben je broodjes aan het proberen nu maar mijn deeg is niet zo luchtig en slapjes geworden als op het filmpje. Heb het gevoel dat ik het helemaal verpest heb. Wat kan ik doen om hem luchtiger te krijgen en wat slapper?

    Groet,

    Maryam

    Beantwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hallo Maryam,

        Dan heb je waarschijnlijk het deeg niet lang genoegd gekneed. Voordat je het deeg laat rijzen moet het deeg echt lekker zacht en soepel zijn. Heeft het wel gesmaakt? Gebruik je trouwens een deegmachine of kneed je met de hand?

        Liefs,
        Fatima

      • Maryam
        Maryam zegt:

        Kneedmachine. Denk dat dat inderdaad het probleem is dat ik het niet te lang heb gekneed. Deeg is nog aan het rijzen nu dus valt het nog te redden denk je?

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hallo Maryam,

        Ik zal nadat het deeg is gerezen het deeg nogmaals kneden en als het te droog ik tijdens het kneden extra vloeistof toevoegen. En dan laat je het deeg weer even rusten. Xx

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *