Luxe Feestsalade

Wanneer wij mensen over de vloer krijgen maak ik voor het gemak altijd een grote feestsalade. Een grote feestsalade ziet er altijd mooi en feestelijk uit en op deze manier hoef je ook niet te lopen knoeien met verschillende aparte bordjes haha. Hieronder zal ik in het recept van elke salade een aparte uitleg plaatsen. Dus heb je binnenkort een feestje of krijg je mensen over de vloer, dan raad ik je aan om deze salade eens uit te proberen. Gegarandeerd dat je met het voorgerecht alvast goed zit!

Aardappelsalade

Wat heb je nodig?

  • 6 grote aardappelen
  • 1 ui
  • Bosje peterselie
  • 2 gekookte eieren
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Peper
  • Zout
  • Mayonaise

Bereidingswijze:

Vul een pan met water en zet deze op het vuur totdat het water begint te koken. Doe hier dan de aardappelen bij die je hebt geschild en in blokjes hebt gesneden bij. Doe er dan nog een theelepel zonnebloemolie bij en breng het nog op smaak met een beetje zout. Kook de aardappelen gaar, maar let er wel op dat je de aardappelen niet te lang doorkookt totdat ze te gaar zijn en uit elkaar vallen. Wanneer de aardappelen gaar zijn doe je ze in een vergiet en spoel je de aardappelen gelijk om met koud water, zodat ze stoppen met koken en goed kunnen afkoelen.

Wanneer de aardappelen goed zijn afgekoeld doe je ze in een ruime schaal. Schil de ui en snijd deze in kleine blokjes en gooi het bij de aardappelen. Snijd de peterselie fijn en doe dit er ook bij. Pak dan de gekookte eieren erbij en snijd deze in kleine blokjes en doe die er ook bij. Doe dan de zonnebloemolie erbij en kruid de aardappelsalade met ongeveer 1.5 theelepel zout en een halve theelepel peper. Doe er als laatste nog de mayonaise bij en meng de aardappelsalade met behulp van een houten lepel samen. Proef ondertussen of er nog wat peper en zout bij moet. Dek de aardappelsalade af en ga verder met de volgende salade.

IMG_6877

Sperziebonensalade

Wat heb je nodig?

  • 400 gram sperziebonen
  • Bosje peterselie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:

Vul een pan met water en zet deze op het vuur totdat het water begint te koken. Doe hier dan de sperziebonen bij die je in vier stukjes hebt gesneden. Doe er dan nog een theelepel zonnebloemolie bij en breng het nog op smaak met een beetje zout. Kook de sperziebonen gaar, maar let er wel op dat je de sperziebonen niet te lang doorkookt! Wanneer de sperziebonen gaar zijn doe je ze in een vergiet en spoel je de sperzienbonen gelijk om met koud water, zodat ze stoppen met koken en goed kunnen afkoelen.

Snijd de peterselie fijn en doe deze bij de sperziebonen samen met de zonnebloemolie.  Kruid de sperziebonen dan nog met ongeveer 1.5 theelepel zout en een halve eetlepel peper. Meng dit dan goed samen en laat de sperziebonensalade afgedekt geheel afkoelen en ga verder met de volgende salade.

Wortelsalade

Wat heb je nodig?

  • 250 gram wortelen
  • Theelepel komijnpoeder
  • Theelepel paprikapoeder
  • Theelepel zout
  • Halve theelepel peper
  • 1 citroen
  • 3 knoflook teentjes
  • 1.5 eetlepels zonnebloemolie
  • Bosje peterselie

Bereidingswijze:

Schrap de wortelen en snijd ze doormidden en snijd de wortelen dan in schijfjes of je kunt de wortelen ook in kleine blokjes snijden. Bij grote wortelen kun je het verharde middenstuk verwijderen. Vul een pan dan met water en kook hierin de wortelen gaar met  een snufje zout en beetje zonnebloemolie. De wortelen moeten niet te gaar gekookt worden, maar gewoon net gaar koken en dat ze nog wel een beetje stevig zijn. Wanneer de wortelen gaar zijn giet je ze af en laat je de wortelen even afkoelen in een vergiet en dan doe je de wortelen weer terug in de pan.

Voeg de kruiden toe aan de wortelen in de pan en pers hierop de citroensap en pas wel op dat je de pitjes niet meeneemt! Pers dan de knoflookteentjes erbij en giet er de zonnebloemolie bij. Als laatste doe je er nog de fijngesneden peterselie bij en meng je dit met een houten lepel goed samen totdat alles is opgenomen. Dek de wortelsalade dan af en ga dan verder met de volgende salade. Als je de uitgebreide stappenfoto’s van dit recept wilt zien klik dan hier

n

Rode Bietensalade

Wat heb je nodig?

  • 6 rode bieten
  • 3 steeltjes bosuitjes of 1 grote ui
  • Mais
  • Peterselie
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Halve theelepel peper
  • Theelepel zout

Bereidingswijze:

Pel de bieten en verwijder de harde stukjes die er soms zijn. Snijd de bieten dan in de lengte doormidden en snijd ze dan vervolgens in plakken. Snijd de plakken dan in kleine blokjes en doe deze in een ruime kom Doe hier vervolgens de mais, gesnipperde bosuitjes, fijngesneden peterselie, peper, zout en de olie bij en meng dan alles goed goed samen.

Als laatste kun je er nog een eetlepel azijn bij doen en dan meng je het weer even kort samen. Dek de salade dan af en ga verder met de volgende salade. Als je de uitgebreide stappenfoto’s van dit recept wilt zien klik dan hier

pictures115

Tonijn Rijstsalade

Wat heb je nodig?

  • 100 gram rijst
  • Bosui
  • Blikje Bonduelle Mexico Melange
  • Ei
  • Komkommer
  • Blikje tonijn
  • 5 surimi reepjes

Dressing:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • Eetlepel zonnebloemolie
  • Theelepel azijn
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze:

Vul een pan met water en zet deze op het vuur totdat het water begint te koken. Doe hier dan de rijst bij en een theelepel zonnebloemolie en breng het nog op smaak met een beetje zout. Kook de rijst gaar, maar let er wel op dat je de rijst niet te lang doorkookt totdat het gaat plakken. Op de achterkant van de verpakking staat de bereidingswijze. Ik gebruik eigenlijk altijd wel Basmati rijst voor elk rijstgerecht, maar je kunt ook prima een ander soort rijst gebruiken.

Wanneer de rijst gaar is spoel je het om met koud water en doe je de rijst in een vergiet zodat het verder kan afkoelen. Vul de pan dan weer met water en breng het aan de kook. Snijd de snijbonen in grove stukken en doe deze in de pan en laat het gaar koken voor ongeveer 15 minuten. Doe er de laatste 5 minuten het ei bij en laat deze ook even gaar koken. Dit is lekker makkelijk dan hoef je hier niet nog eens een apart pannetje voor te gebruiken haha. Zoals je misschien wel kunt zien op de foto heb ik geen snijbonen gebruikt in de rijstsalade, omdat ik al een snijbonensalade heb gemaakt en het daarom niet nog een keer wilde gebruiken in de rijstsalade. Je kunt dit wel gewoon doen of je kunt deze stap ook gewoon overslaan.

Snijd de bosui in grove of fijne stukjes en spoel het blikje met de Mexico Melange om onder koud water. Snijd de komkommer in blokjes en zet deze even apart. Doe de rijst dan in een diepe kom en strooi hierop de gesneden bosui overheen en de inhoud van het blikje Mexico Melange. Doe hier dan de gekookte snijbonen bij en de komkommer stukjes. Je kunt het gekookte eitje in plakjes snijden en hiermee de salade garneren of je kunt het gekookte eitje in kleine stukjes snipperen en door de salade heen mengen. Verwijder de olie van de tonijn en kruimel de tonijn bij de rijstsalade en meng dit samen. Snijd de surimi reepjes in kleine blokjes en meng dit ook samen door de rijstsalade.  Ik heb tonijn gebruikt op zonnebloembasis, maar je kunt ook prime tonijn gebruiken op waterbasis.

Maak de dressing aan en giet deze over de hele salade heen. Meng dit dan goed samen en breng het eventueel nog op smaak met wat peper en zout. Als je de uitgebreide stappenfoto’s van dit recept wilt zien klik dan hier

Te bewerken en nog op blog plaatsen2 (2)

Salade opbouwen

Nu je alle salade’s hebt klaargemaakt is het tijd om de salade op te bouwen! Dit vind ik het leukste gedeelte van het maken van een feestsalade haha. Je kunt eigenlijk de salade opdienen hoe jij het zelf wilt hebben!

Zoals je kunt zien ben ik begonnen om in het midden een grote bol van de rijstsalade te serveren. Ik heb hiervoor een bolle kom gebruikt die ik van de voren een beetje heb ingevet met zonnebloemolie. Vervolgens heb ik het kommetje gevuld met de rijstsalade en het met de achterkant van een lepel aangedrukt. Keer het kommetje gevuld met de rijstsalade dan om op een groot bord en geef er een paar tikken op. Verwijder dan vervolgens het kommetje voorzichtig en tadaa je hebt een mooi bol rijstsalade. Als je ziet dat je aan een paar kanten wat gaatjes hebt in de rijstsalade kun je die hier en daar wat bijvullen met de rijstsalade, dit heb ik gedaan haha!

Gebruik dan een ruime eetlepel en serveer de rode bietensalade rondom de bol rijstsalade. Je kunt met de achterkant van de lepel de rode bietensalade tegen de rijstsalade aandrukken.

Pak dan een andere ruime eetlepel en serveer de wortelsalade rondom de rode bietensalade. Druk hier ook weer de wortelsalade met de achterkant van een eetlepel aan tegen de rode bietensalade.

Pak de sperziebonensalade erbij en serveer deze rondom de wortelsalade. Als laatste serveer je de aardappelsalade aan de buitenkant van de sperziebonensalade.

Als laatste heb ik nog de randen van de rijstsalade afgewerkt met wat garnalen, heerlijk! De eerste opmerking die ik van mijn broer kreeg was ”Deze opmaak van de salade is vele malen beter dan de andere salades die je hebt gemaakt, omdat zo iedereen bij de verschillende salades kan komen.” Haha ik moest hier echt om lachen, omdat hij gewoon gelijk heeft! Vaak als ik zo’n salade eet dan heb ik bijvoorbeeld zin in de aardappelsalade, maar die zit dan helemaal aan de andere kant van het bord en ja je gaat niet met je vork helemaal over het bord lopen hangen haha. Uit dit recept haal je 2 grote volle borden salades uit!

Dus nogmaals als je binnenkort een feestje hebt of je krijgt bezoek maak dan deze salade! Je gasten gaan echt genieten en jij natuurlijk ook!

Liefs,
Fatima

 

65 antwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Fatima, bedankt voor je lieve compliment! Ik gebruik net zoveel mayonaise totdat alle aardappels zeg maar onderzitten. Hoeveel ik gebruik heb ik eerlijk gezegd niet bijgehouden. Ik zal dit de eerste beste keer afmeten goed? Xx

      Beantwoorden
  1. Mouna
    Mouna zegt:

    Ik hou echt van salades. Ik heb deze vandaag gemaakt en wat hebben we gesmuld! Het zag er lang niet zo mooi uit als die van jou maar ach oefening baart kunst zoals je zelf al zei! Super bedankt voor het delen!!!! Ga zo door meid! Ik vind je geweldig!

    Beantwoorden
  2. Fatiha
    Fatiha zegt:

    Hoi meid,

    Hier een fan van jouw kookkunsten.
    Mijn vraag is: hoe groot zijn jouw borden?
    Ik wil het nl vandaag inchallah uitproberen….

    Alvast bedankt en ga aub door met jouw verrukkelijke recepten.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Allereerst excuses voor mijn late reactie meid! Super lief van je dankjewel lieve meid! Ik gebruik voor zulke feestsalades altijd zo’n groot Marokkaans bord, waar we ook kippen/vlees op serveren als we bezoek hebben. Die blauw ‘Tauws’borden weet je wel :p

      Beantwoorden
  3. Dina
    Dina zegt:

    Wat een fijne blog heb jij. Ik lees en probeer alles met alle plezier. De salade ziet er prachtig uit. Alleen een vraagje de rode bieten moet je die niet eerst koken? En welke azijn gebruik je?? Alvast bedankt voor je antwoordt.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Dina, super lieve complimenten dankjewel! Ik koop altijd Rodebieten die al zijn voorgekookt, dus dan hoef je ze zelf niet nog eens te gaan koken. Ik haal Rodebieten altijd bij de Lidl. In zo’n verpakking zitten dacht ik 5 stuks. Azijn gebruik ik eigenlijk gewoon de normale azijn en het verschilt altijd waar ik het haal haha. Succes met het maken van deze salade en als er nog vragen zijn hoor ik het graag! <3

      Beantwoorden
  4. Sameera
    Sameera zegt:

    Hoi Faatje,

    Kun je de salade een paar uur van tevoren opmaken en dan in een koele ruimte laten staan? Afgedekt dus? Of is dat ten nadele van de smaak. K hoor graag van je! Gr Sameera

    Beantwoorden
  5. alisa
    alisa zegt:

    Wat leg jij het goed uit meid echt super.ik ben echt fan van je.
    Ik Ga deze insallah uitproberen. .
    Welke.paprika poeder Gebruik je?x

    Beantwoorden
  6. umm ramlah
    umm ramlah zegt:

    Ik heb deze gemaakt paar dagen terug, me schoonouders en schoonzus kwamen eten, HEERLIJK! Herhaling vatbaar we hebben er echt van gesmuld.

    Beantwoorden
  7. oum rayan
    oum rayan zegt:

    Ik ben van plan om dit ook te maken, het ziet er echt heerlijk uit mashaAllah 3lik
    Vraag me alleen af of je nog iets speciaals met de garnalen doet?

    Beantwoorden
  8. Medina djenna
    Medina djenna zegt:

    Het ziet er lekker uit. Tbarkallah 3lik.
    Heb veel van jou recepten gedeeld.
    Je kan maa’cha’allah heel goed uitleggen.
    Ga zo door!!!

    Beantwoorden
  9. Natalia
    Natalia zegt:

    Nog nooit in mijn leven een feest salade gemaakt maar deze ga ik zeker proberen zulke heldere uitleg moet het zelfs mij lukken. Dank je wel

    Beantwoorden
  10. hamada
    hamada zegt:

    hallo fatima wil zondag jou feest salade maken die ik heb gezien op istagram ,
    wil jij mijn een lijstje mailen wat ik allemaal nodig heb.dankje mop.

    Beantwoorden
  11. Elisabet
    Elisabet zegt:

    Wat ziet deze salade er heerlijk uit 😍. En wat een goede uitleg deze ga ik morgen maken en neem mee op bezoek wij zijn met 8 volwassenen is dat te veel denk je ? Is eigenlijk voor bij de hapjes.
    Alvast bedankt en fijne jaar wisseling 🤗

    Beantwoorden
  12. Henno
    Henno zegt:

    Hoi Fatima!
    Allereerst bedankt voor je lekkere recepten!!
    Ik heb een vraag, kun je de salade ook 1 dag van te voren maken en in de koelkast bewaren? Groetjess!

    Beantwoorden
  13. Sana
    Sana zegt:

    Hey faatje heb veel recepten van je gebruikt dus heel erg bedankt daarvoor ze zijn super lekker en simpel. heb alleen een vraagje over welke rijst je gebruikt.?

    Alvast heel erg bedankt en nog gefeliciteerd met je trouw mashallah!

    Beantwoorden
  14. Monique
    Monique zegt:

    Hoi Fatima,
    Voor mijn dochtertje haar communiefeest dat aankomend weekend plaats zal vinden wil ik jouw salade gaan maken. Er zullen zo’n 40 tot 45 gasten zijn. Jouw recept is voor 8 personen. Maar wij hebben wel nog vlees en stokbrood erbij. Is het nodig om de ingrediënten dan 5x in te kopen? Of volstaat minder ook?
    Alvast bedankt voor je reactie

    Beantwoorden
  15. Nadifa
    Nadifa zegt:

    Beste fatima ,

    Ik vindt je site fantastische en probeer heel veel uit.
    ik krijg morgen al mensen over de vloer en zag je lekkere salade.
    Graag had ik geweten of u met peterselie kosber bedoelt of magenous aub?
    Zeker blijven verder oen allah wkef mgaak inchallah in alles wat je doet.
    Fan uit belgie
    Naďifa

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Nadia,

      Super lief van je, dankjewel lieverd! Met peterselie bedoel ik mahdnoes. Ik heb een tip voor je, zodat je het voortaan onthoud haha. Koriander= Kesbor (beginnen beide met een K) en dan is peterselie mahdnoes, makkelijk he haha!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  16. Samira
    Samira zegt:

    ten eerste wauweeww hou gewoon van je recepten. dank je wel.
    ik wil je salade maken maar kan ik de geschilde krieltjes hiervoor gebruiken? soja hoeveel gram denk dat ongeveer nodig is?

    dank je wel

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo An,

      Ik dek de salade altijd af met plasticfolie en als het niet al te warm is bewaar ik de salade buiten de koelkast. In de zomertijd raad ik je wel aan om de salade in de koelkast te bewaren. Xx

      Beantwoorden
  17. Dounia
    Dounia zegt:

    Hi Faat,

    Ik maak je recepten altijd met veel plezier! Maar vraag me bij dit recept af 3 knoflookteentjes voor 250 gr. wortelen? Ik ben een groot liefhebber van knoflook maar is dit niet te veel?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hi Dounia,

      Dankjewel lieve schat! In deze wortelsalade gaat veel knoflook, maar ik bedoel dan ook echt de kleine knoflook teentjes hé haha. Als je wat grotere knoglook hebt, dan heb je aan 2 meer dan genoeg.

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *