LUCHTIGE APPELCAKE

Als je nog wat appels in je fruitmand hebt liggen, dan kun je deze gebruiken voor het recept van deze lekkere appelcake die ik met je ga delen. Ik ben dol op alle soorten cake waar iets van fruit in zit en deze appelcake is er een van! Deze appelcake is zo luchtig, lekker zacht en in combinatie met de zachte appels met kaneelsuiker kan het niet fout gaan. Dus heb je nog wat appels in huis, maak dan deze cake!

INGREDIËNTEN (8 personen)

Voor het beslag:
  • 50 gr. ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 180 gr. kristalsuiker
  • 1 halve tl. theelepel zout
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 etl. roomkaas, op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 200 gr. bloem
  • 2 tl. bakpoeder
Voor de appels:
  • 1 et. vanillesuiker
  • 1 tl. kaneel
  • 2 rode appels
  • 1 citroen
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

  1. Schep de zachte roomboter in de kom en voeg de kristalsuiker, zout en de zonnebloemolie erbij. Mix het geheel samen voor zeker 60 seconden tot een mooi lichtgeel mengsel.
  2. Schep de roomkaas erbij en mix het weer samen.
  3. Breek de eieren in een aparte kom en voeg de eieren per een toe bij het beslag. Mix de eieren bij het beslag en zodra het ene ei is opgenomen voeg je het andere ei weer toe.
  4. Zeef de bloem samen met de bakpoeder bij het beslag en mix de droge ingrediënten bij het beslag. 
  5. Ga met de spatel nog even door het beslag en neem ook de zijkanten en de bodem van de kom mee. 
  6. Vet de bodem en de zijkanten van de bakvorm lichtjes in met zonnebloemolie en bestuif de bodem en de zijkanten met een laagje bloem.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met de spatel. Zet de bakvorm even apart.
  8. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Wrijf de appels in met de citroen en snijd vervolgens beide appels doormidden.
  9. Mix de kaneel samen met de vanillesuiker en strooi de kaneelsuiker bij de appels. Wrijf de kaneelsuiker goed in de appels.
  10. Snijd in elk appelstukje dunne schijfjes zonder de appel geheel door te snijden. 
  11. Verdeel de appelstukken bovenop het beslag en druk de appels lichtjes aan.
  12. Bak de appelcake in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 40 a 50 minuten mooi lichtbruin en gaar.
  13. Wanneer de cake gaar is plaats je deze bovenop een rooster en laat je de cake voor 10 minuten in de vorm afkoelen.
  14. Ga dan met een mes langs de zijkanten van de bakvorm, plaats een bord/snijdplank bovenop de bakvorm en draai de bakvorm om, zodat de cake eruit kan glijden.
  15. Draai de cake weer om, zodat de appelstukjes aan de bovenkant komen en bestuif de appelcake met een laagje poedersuiker en genieten maar!

Dit is een lekkere en vooral erg luchtige appelcake die je voor elk gelegenheid kunt klaarmaken. Serveer de appelcake eventueel met een toef slagroom en genieten maar!

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

67 antwoorden
  1. Mel
    Mel zegt:

    Hoi Fatima

    Kan ik ook de appels in kleinere schijven of stukjes snijden en er dan in plaatsen? Of gaan de appels dan te snel gaar worden?

    En kan dit ook in een bakvorm met afmeting 24?

    Dankje alvast!!

    Beantwoorden
  2. Jinane
    Jinane zegt:

    Salam Fatima .
    Kan je de kaneelsuiker die je bovenop de cake hebt gedaan ook weglaten.
    Ik wist wel dat ie online zou komen op je blog heb die foto’s op je insta gezien .
    Ik ga deze overheerlijke cake zeker een keer maken inshaillah

    Groetjes Xxx JINANE 😍😘

    Beantwoorden
  3. Oumniya
    Oumniya zegt:

    Heerlijk Faatje!

    Klein vraagje, klopt het dat het beslag van deze cake dikker is dan een standaard cake beslag?

    Keep up the good work!
    Xoxo

    Beantwoorden
  4. Sabiha
    Sabiha zegt:

    Dag lieve fatima. De appelcake heb ik uitgeprobeerd helaas was die niet zo luchtig. Weet jij misschien hoe dat kan? Liefs sap

    Beantwoorden
  5. Gulsah
    Gulsah zegt:

    Hoi,

    Ik wil vandaag deze lekkere cake maken, maar omdat ik geen maatbeker heb wordt het wel wat lastig… hoeveel kopjes olie/suiker/bloem zou ik moeten gebruiken?

    Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  6. Hanan
    Hanan zegt:

    Hoihoi. Net jou cake gemaakt, en het ruikt al heerlijk. Alleen had je de stap niet van de kaneel en vanillesuiker erbij gezet. Zelf heb ik het erop gestrooid.

    X

    Beantwoorden
  7. Roxanna
    Roxanna zegt:

    Shalom prachtige Fatima ,
    Wat een prachtit gerecht dit moet mij hopelijk gaan lukken te maken! 🙂
    Over 40dagen kan ik het pas laten weten helaas haha maar echt zo fijn ook de duidelijke stap voor stap uitleg!
    Hopelijk blijf je nog jaaaaaaren zulke prachtige gerechten mag blijven delen! God zegen je talent 😀

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve Roxanna,

      Wat onwijs lief zeg! Super bedankt voor je lieve complimenten! Ook jij kan makkelijk deze cake bakken hoor komt helemaal goed! Als je nog hulp nodig hebt, dan hoor ik het altijd graag. Succes lieverd! Xx

      Beantwoorden
  8. Katleen
    Katleen zegt:

    Super lekker! En inderdaad heel luchtig. Heb deze ondertussen al 2X gemaakt. Dankjewel voor het recept!!!
    Voor degene die op hetelucht bakken: 35 min op 180 graden is zeker voldoende.

    Beantwoorden
  9. Layla
    Layla zegt:

    Heyy lieve Fatima,

    Ik ben dit recept op dit moment aan het maken met mijn zusjes. Alleen kom ik erachter dat ik de bakvorm die ik hiervoor in me hoofd had kwijt is. Nu is mijn vraag of ik van de cake ook een cupcake variant kan maken als ik de appelporties wat kleiner maak. Zou dit kunnen lukken?

    Groetjes, Layla

    Beantwoorden
  10. Lina
    Lina zegt:

    Salaam Fatima,

    Dankjewel voor je heerlijke recepten! Ik vind je site erg leuk. Ik heb de appelcake precies gemaakt zoals je hebt beschreven. Alleen is mijn cake donkerbruin en heel zacht geworden, zowel van binnen als buiten. Zou je misschien weten wat ik verkeerd heb gedaan? Heb zelfs je youtube filmpje bekeken en heb exact hetzelfde gedaan.

    Dankjewel alvast xx

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *