LEHDES (MAROKKAANSE LINZENSOEP)

Ik ben een grote fan van lehdes oftewel linzensoep op de Marokkaanse manier. Lehdes is een typisch Marokkaans gerecht die heel het jaar door wel wordt klaargemaakt. Lehdes is een heerlijke, dikke en romige linzensoep die je in de winter lekker warm houdt en het is ook nog eens gezond! In de Marokkaanse keuken wordt lehdes vaak klaargemaakt voor het avondeten en wordt daarbij gebakken vis geserveerd. Het leuke is dat het ook nog eens super makkelijk is om klaar te makken. Alles gaat tegelijkertijd in één pan en het enige wat je dan nog hoeft te doen is de lehdes even tijd te geven om te laten koken. Dus weet jij nog niet wat je vanavond op tafel kunt zetten? Maak dan dit heerlijk gerecht en de ingrediënten zal je gegarandeerd al in huis hebben.

INGREDIËNTEN

  • 400 gr. donkere linzen.
  • 1 grote tomaat, in blokjes
  • 1 ui, in schijfjes 
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • 1 etl. tomatenpuree
  • 2 etl. fijngesneden peterselie
  • scheutje olijfolie
  • 1 liter lauwwarm water
Kruiden
  • 1 halve tl. gemberpoeder
  • 1 halve tl. komijnpoeder
  • 1 halve tl. kurkuma
  • 1 halve tl. zwarte peper
  • 1 halve tl. paprikapoeder
  • 1.5 tl. zout
  • 1 rode peper

Bereidingswijze:

  1. Verwarm een scheutje olijfolie in de pan en voeg de gesneden uien toe.
  2. Schep de geperste knoflook erbij en bak geheel mee op middelmatig vuur.
  3. Voeg de tomatenblokjes toe in de pan en roer het even samen.
  4. Schep de tomatenpuree er dan ook bij en roer het goed door.
  5. Voeg de helft van de peterselie toe in de pan en strooi ook alle kruiden erbij. Roer alles goed door.
  6. Schep de geweekte en gewassen linzen toe in de pan en schep alles goed om. 
  7. Giet het water in de pan en roer alles goed door.
  8. Plaats de deksel op de pan en laat het geheel koken voor ongeveer 30 minuten op middelmatig vuur.
  9. Open de pan en roer alles geheel door. 
  10. Voeg de hete peper toe in de pan en strooi de overige peterselie er ook bij. Laat het nog vuur 10 minuten koken op laag vuur.
  11. Serveer de lehdes op een ruim bord en serveer er nog wat lekker warm brood bij, zodat je lekker in de saus kunt soppen!
Extra tips voor het bereiden van lehdes!
  • Is de lehdes iets te dik? Giet er dan extra kokend water bij en breng het op smaak met peper en zout.
  • Wil je extra groenten gebruiken? Voeg deze dan tegelijkertijd toe met de uien en knoflook mee.
  • Wil je vlees gebruiken in de lehdes? Snijd het vlees in kleine stukjes en bak deze samen met de uien en knoflook mee.
  • Ben je vergeten de linzen een nachtje te laten weken? Laat de linzen dan alsnog voor minstens 1 uur weken in koud water.

Een super lekker traditioneel Marokkaans gerecht die je binnen een handomdraai kunt klaarmaken. Probeer het eens uit en laat mij vooral weten wat je ervan vindt.

Als het je leuk lijkt kun je mij volgen op Instagram! Ik vind het leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog. Vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst.

Liefs,
Fatima

48 antwoorden
  1. N.
    N. zegt:

    Ziet er heerlijk uit Fatima! Vraagje van een echte Hollander haha; eet je deze soep in kommetjes met een lepel of eten jullie het met brood? Ik vind het er nog al dik uitzien voor echte soep! Ben heel benieuwd wil het graag eens maken. Dankjewel!

    Beantwoorden
  2. Siham
    Siham zegt:

    Verukkelijk!!! Ik eet dit om de week. Gooi er dan ook nog groenten bij (sperziebonen én wortel/pompoen) en nu wil ik mijn tip met jullie delen…….. als je de linzen in je bordje hebt opgeschept, strooi er dan wat geraspte kaas overheen. Superrrrr lekker. 🙂

    Beantwoorden
  3. Soumia
    Soumia zegt:

    Salam alaykoem Fatima. BarakAllahoe doek voor het delen van het recept. Een vraagje? Waarom gebruik jij tomatenpuree? Ik ben er niet echt een fan van. Kan ik het ook weglaten?

    Beantwoorden
  4. Aya
    Aya zegt:

    Salamm!! Ben de soep nu aan het maken en zit op de 40min en de soep is nog steeds niet dik? Ik heb de linzen niet laten weken, maar dan zou de soep alsnog dik moeten kunnen worden toch? En ik heb ook precies alle hoeveelheden aangehouden :((( help😂

    Beantwoorden
  5. J
    J zegt:

    Assalamoe alaikom faatje!
    Ik wil strakjes eigenlijk deze soep proberen maar geen tijd om de linzen te laten weken, is het een optie als ik voor linzen uit blik kies?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Janneke,

      Je zou zowel linzen uit blik kunnen gebruiken of alsnog de droge linzen gebruiken. Als je dit doet, dan moet je er wel rekening mee houden dat de linzen iets meer tijd nodig hebben om te garen. Maar beide moet lukken hoor. Smakelijk eten alvast!

      Beantwoorden
  6. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Bedankt voor je vorige reactie, mag ik nog vragen of er ook een minimum aan tijd is dat de linzen op voorhand in water moeten liggen? Ik zou ze graag vandaag maken maar heb ze mas deze ochtend in water gelegd 🙂 bedankt alvast!

    Beantwoorden
  7. Yasmine
    Yasmine zegt:

    Mijn linzen worden precies niet gaar.. alsook de saus blijft waterachtig .. staat ondertussen al bijna 40 minuutjes op het vuur (met deksel) enige tips om dit op te lossen ? Groetjes en bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Yasmine,

      Dan moet je de lehdes sowieso nog laten doorkoken op middelmatig vuur. Als de linzen niet gaar zijn, dan blijft de saus ook waterig. Welke linzen heb je gebruikt en heb je de linzen geweekt in water?

      Beantwoorden
  8. Soumaya
    Soumaya zegt:

    Hi Fatima,

    Ik ben van plan om dit vandaag in cha Allah te maken. Ik heb alleen nog wel een vraag; kan ik hier ook stukjes kipfilet aan toevoegen?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Soumaya,

      Ja hoor dat kan. Je kunt dan de kipfilet stukjes toevoegen bij de uien en de knoflook en deze even half gaarbakken. En daarna ga je gewoon verder met de rest van de stappen. Succes! Xx

      Beantwoorden
  9. Far
    Far zegt:

    Hai fatima
    Ik volg je al een tijdje op snapchat en daarna door via YouTube, ik ga dit recept ook een keer uitproberen In Sha Allah ze zyn het allemaal waard.🙊🙊🙊

    Beantwoorden
  10. Moslima
    Moslima zegt:

    Salaam. Het was echt een heerlijke maaltijd. Ik had dit nog nooit gemaakt ben zelf Nederlands mijn man is Marokkaans en ik zei tegen mijn man dat ik dit ging maken hij zei dan moet je niet zomaar een recept van Google afhalen maar aan me moeder vragen haha ik zei eerst afwachten dan oordelen. En ja hoor hij zei dit is precies hetzelfde hij vond het heerlijk ik had er aardappelblokjes bij gedaan en de volgende keer wil ik ook wat vlees bijvoegen dus bij deze heel erg bedankt alle recepten lukken meteen van jou net als de lekkere harira soep.

    Ps zou je ook een goed marmita recept erop kunnen doen…

    Liefs

    Beantwoorden
  11. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Hey
    Ik heb al aardig wat recepten van jou geprobeerd en het lukte mij altijd! Ik vind jou pan en borden heel mooi! Mag ik vragen waar jij het hebt gekocht

    Xx

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *