KRUIDENBOTER ROLLS

INGREDIËNTEN

Voor het deeg:
.
  • 500 gr. bloem
  • 50 gr. melkpoeder
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 90 ml zonnebloemolie
  • 1 ei
  • 1 tl. zout
  • 4 etl. melk
  • 280 ml lauwwarm water
Voor de kruidenboter:
.
  • 130 gr. roomboter, ongezouten
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 etl. peterselie, fijngesneden
  • 1 tl. citroenrasp
  • 1/2 tl. zwarte peper
  • 1/2 tl. zout

Bereidingswijze:

  1. Voeg de bloem samen met de melkpoeder en het zout toe in de kom en meng dit geheel samen.
  2. Voeg de gedroogde gist toe in een apart schaaltje, giet hier wat lauwwarm water bij en meng even kort samen.
  3. Laat het mengsel voor 5 minuten staan, totdat het begint te schuimen en je de gedroogde gist goed kunt ruiken.Kruidenboter RollsKruidenboter Rolls1
  4. Giet vervolgens de opgeloste gist samen met de melk, zonnebloemolie en het geklopte ei ook in de kom en kneed het deeg even door.
  5. Giet dan beetje bij beetje het water toe bij het deeg en kneed het ondertussen goed door tot er een soepel deeg ontstaat dat nog ietsjes plakkerig is. In totaal laat ik het deeg zeker voor 5 a 8 minuten kneden op de hoogste snelheid van de keukenmachine.Kruidenboter Rolls2Gevlochten broodjes
  6. Vet een kom in met wat zonnebloemolie en leg hierin het deeg en besmeer de bovenkant van het deeg ook met een wat zonnebloemolie
  7. Laat vervolgens het deeg afgedekt voor zeker 60 minuten rijzen op een warme plek in huis. In de tussentijd dat het deeg aan het rijzen is kun je de kruidenboter alvast klaarmaken. Je kunt uiteraard ook kant en klare kruidenboter uit de supermarkt gebruiken.
  8. Voeg de kruidenboter toe in een kom die je ruim van te voren uit de koelkast hebt gehaald. Op deze manier is de roomboter lekker zacht en kun je er simpel mee werken.
  9. Snijd de peterselie fijn en voeg deze toe aan de zachte roomboter.
    Te bewerken en nog op blog plaatsen7 (3)
  10. Snijd de peterselie fijn en voeg deze toe aan de zachte roomboter.
  11. Pers de knoflookteentjes er ook bij en voeg ook gelijk de citroenrasp toe.
  12. Breng de kruidenboter op smaak met wat peper en zout en meng alles flink door.
Te bewerken en nog op blog plaatsen8Terug naar het deeg:
.
  1. Strooi wat bloem op je werkblad.
  2. Druk met je vuist het lucht uit het gerezen deeg en stort het dan op je bebloemde werkblad.Te bewerken en nog op blog plaatsen9
  3. Rol het deeg vervolgens met behulp van een deegroller tot een langwerpige plak.
  4. Smeer het deeg in met een laagje kruidenboter en let er wel op dat je de kruidenboter ietsjes van de randen afhoudt.Te bewerken en nog op blog plaatsen10
  5. Rol vervolgens het deeg vanaf de onderzijde strak op naar boven.
  6. Maak de uiteinde van het deeg ietsjes vochtig met water, zodat het deeg goed vast blijft plakken.
  7. Leg de langwerpige strook met de naad naar beneden. Als je merkt dat de zijkanten van het deeg niet bedekt zijn met het deeg, dan kun je het deeg voorzichtig over de randen heen trekken.Te bewerken en nog op blog plaatsen11
  8. Vet de ovenschaal in met wat zonnebloemolie.
  9. Maak een klein sneetje in het midden van het deeg, dus de helft van de deeg strook.
  10. Verdeel vervolgens de rechterkant weer in tweeën en dit doe je dan ook met de linkerkant.
  11. Vervolgens snijd je in beide kanten van het deeg nog eens drie sneetjes.
  12. Nu kun je makkelijk aan de streepjes zien waar je de stukjes uit kunt snijden in gelijke stukken.Te bewerken en nog op blog plaatsen12
  13. Snijd plakjes uit het deeg en leg deze in de ingevette ovenschaal. Het kan zo zijn dat het snijden van het deeg wat moeilijk gaat en de plakjes er na jouw mening niet mooi uitzien, maar geloof mij nadat het deeg heeft gerezen wordt het deeg weer mooi in vorm.
  14. Wanneer je alle plakjes hebt gesneden smeer je aan de bovenkant nog wat extra kruidenboter, erg lekker hoor!
  15. Bedek de schaal vervolgens met plasticfolie en laat het deeg nogmaals rijzen voor 40 minuten. De kruidenboter rolls zijn goed gerezen wanneer het deeg in volume is verdubbelt.Te bewerken en nog op blog plaatsen13
  16. Klop het ei los samen met een eetlepel melk en bestrijk hiermee de broodjes.
  17. Bak de broodjes af in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30-40 minuten mooi goudbruin.Te bewerken en nog op blog plaatsen14

Serveertip: serveer deze heerlijke broodjes met een lekker kommetje soep en je hebt een heerlijk menu op tafel staan! Vooral tijdens de ramadan doen deze broodjes het erg goed bij ons.

Lief
Fatima

26 antwoorden
  1. Hilal
    Hilal zegt:

    Hoi Fatima,

    Het ziet er heerlijk uit.
    Zou ik dit een avond van tevoren kunnen maken en dan de volgende ochtend even kort in de oven om het op te warmen? Wat raad je aan?

    Beantwoorden
  2. Mardiyyah
    Mardiyyah zegt:

    As salaam alaiki fatima kan je deze broodjes ook invriezen als ze afgekoeld en klaar zijn of is het handiger om ze ongebakken in te vriezen ??

    Beantwoorden
  3. Mardiyyah
    Mardiyyah zegt:

    Nou ik heb een poging gewaagd hoor! Het was redelijk mislukt.. mijn deeg was niet gerezen heb alle stappen goed gedaan het leek op een soort cookiedough?? Ik denk zelf misschien te veel olie gedaan terwijl ik alles op een weegschaal heb afgemeten dus wel apart ik heb het nu laten rusten voor die 40 min en daarna afbakken ik ben benieuwd ..

    Beantwoorden
  4. Mardiyyah
    Mardiyyah zegt:

    Ik heb ze gebakken in de oven maar ze zijn er droog en niet goed uitgekomen ik merk ook dat ie veeeeeelste zout is terwijlnik een eetlepel heb gedaan wat je zei op het recept erg jammer volgende keer nog n x proberen en dan wat minder olie en zout en anders afmeten ipv digi weegschaal

    Beantwoorden
  5. Mardiyyah
    Mardiyyah zegt:

    Het leek een beetje op het deeg van je worstenbroodjes precies zo maar het is niet gerezen heb het een vol uur laten staan en 8 min gekneed (bijgehouden met timer haha) ik kwam erachter dat er 1t lepel in moest en ik heb 1 EETlepel gedaan dus denk dat door het te veel zout het gist niet kon rijzen maar ik ga het straks nog n keer proberen maar dan met kaas cheese onion roles ben benieuwd bedankt dat je zo snel reageerde btw fijne dag vandaag!

    Beantwoorden
  6. Sanne
    Sanne zegt:

    Salaam alaykum, ik heb er nu 100 ml water bij zitten (exclusief 50 ml van het gistpapje) en het deeg is nu al niet meer werkbaar en te plakkerig. Volgens. Mij klopt de hoeveelheid water niet in je recept?

    Beantwoorden
      • Sanne
        Sanne zegt:

        Ja gelukt! Maar wel door van jou recept af te wijken hihi. Heb na mijn bericht nog een beetje extra bloem toegevoegd waardoor het deeg weer iets steviger werd nét genoeg om ermee te werken maar wel na het bakken nog erg luchtig en zacht! Bleef 3 dagen lekker! (vandaag laatste stukje op hihi). Badankt!

  7. Sanne
    Sanne zegt:

    Ja gelukt! Maar wel door van jou recept af te wijken hihi. Heb na mijn bericht nog een beetje extra bloem toegevoegd waardoor het deeg weer iets steviger werd nét genoeg om ermee te werken maar wel na het bakken nog erg luchtig en zacht! Bleef 3 dagen lekker! (vandaag laatste stukje op hihi). Badankt!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *