Kokoskoekjes

Zelf ben ik echt een kokosliefhebber en het liefst verwerk ik in elk baksel wat geraspte kokos haha. Deze kokoskoekjes worden bij ons in de familie al jaren door iedereen gemaakt en vooral wanneer het Suikerfeest er weer aan zit te komen. Vroeger maakte wij thuis onze moeder gek met de vraag of ze deze koekjes weer eens wilde maken haha. Het leuke aan deze koekjes is dat je er totaal geen speciale ingrediënten voor nodig hebt en deze ingredienten bijna altijd wel in huis hebt. De binnenkant van het koekje is gevuld met een laagje abrikozenjam en de buitenkant is afgewerkt met nog een laagje abrikozenjam en met daar overheen een laagje geraspte kokos. De koekjes blijven in een afgesloten trommel voor zeker een paar dagen lekker vers en zacht. Dus ook deze kokoskoekjes zijn zeker het proberen waard en raad ik jullie aan!

Wat heb je nodig? (70 stuks)

  • 3 eieren
  • 150 gram suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • 180 ml zonnebloemolie
  • 400 gram bloem
  • Halve theelepel bakpoeder
  • 250 gram abrikozenjam
  • Geraspte kokos

Bereidingswijze:

Meng in een keukenmachine de eieren samen met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een zacht en romige massa. Giet er dan de zonnebloemolie bij en meng dit nog eens goed door. Als je geen gebruik maakt van een keukenmachine, dan kun je het deeg ook prima met de hand kneden. Meng deze ingrediënten dan eerst samen met een garde en ga straks verder met de hand.

IMG_1884IMG_1870IMG_1879IMG_2119

Meng de bakpoeder samen met de bloem en voeg dan de helft van de bloem toe aan de natte massa  en kneed dit goed samen. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed het nog eens door op een lage snelheid tot er een goed deegbal ontstaat.

Wanneer je ziet dat de bloem geheel is opgenomen door de natte ingrediënten stop je met het kneden van het deeg, want teveel kneden van het deeg zorgt ervoor dat het deeg zwaar en droog wordt.

IMG_2132

Als het deeg nog iets te plakkerig is kun je altijd iets extra bloem toevoegen aan het deeg en het nogmaals doorkneden. Het deeg is goed gekneed wanneer je het deeg tussen je handen knijpt en het deeg goed samen blijft zitten.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif je werkblad met wat bloem en stort hier het koekjes deeg op. Vorm het deeg tot een bal en verdeel deze weer in twee gelijken stukken. Laat de twee deeg stukken dan voor 5 minuten rusten.

IMG_2144

IMG_2166

IMG_2169

Bestuif de werkblad nogmaals met wat bloem en leg hierop het deeg. Nu ga je het deeg platrollen met je deegroller tot een plak van ongevaar 0.5 cm. Bestuif de deegroller met wat bloem en rol het deeg uit. Let er wel op dat je werkplek goed hebt bestuift met de bloem, anders zal het deeg iets blijven plakken.

IMG_2184

Voor het uitsteken van de koekjes heb ik een ronde uitsteker gebruikt, maar je kunt ook prima een ronde dop van een flesje drinken of een deksel van een voorraadpot gebruiken. Zorg er wel voor dat je ook de ronde vorm iets bestuift met het bloem.

Haal met de ronde vorm rondjes uit het deeg. Voor elk koekje heb je twee ronde deeg plakjes nodig, want deze gaan we straks op elkaar zetten. Leg de ronde vormpjes op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier, zodat er zeker niks kan blijven plakken.

IMG_2200IMG_2201

Stop de koekjes in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 15 minuten. Houd de koekjes ondertussen wel goed in de gaten, want het kan zo zijn dat de koekjes sneller gaar zijn.

De koekjes zijn gaar wanneer ze lichtbruin van kleur zijn. Haal de bakplaat uit de oven en leg de koekjes op een rooster zodat de koekjes goed kunnen afkoelen voordat je er verder mee gaat.

IMG_2233IMG_2220

Koekjes afwerken

Voeg de abrikozenjam in een steelpannetje en zet het op een zacht vuurtje. Doe hier ongeveer twee eetlepels water bij en meng dit samen met de abrikozenjam. Je zult merken dat de abrikozenjam lichter wordt van structuur. Zet dan het vuur uit en verwijder het steelpannetje van het vuur.

IMG_2244

Pak twee koekjes en dompel deze in de abrikozenjam. Met behulp van een vork kun je de koekjes door de abrikozenjam dompelen en de koekjes er makkelijk uithalen. Zo blijven je handen tijdens het werken mooi schoon.

Pak beide koekjes op met de vork en houd de koekjes even boven de abrikozenjam zodat de overtollige abrikozenjam eventueel er vanaf kan druppen. Leg de koekjes met de platte kant op elkaar.

IMG_2274IMG_2281
Leg het koekje dan direct in de geraspte kokos en strooi wat geraspte kokos over het koekje heen. Zodra het koekje aan de bovenkant is bedekt met de geraspte kokos kun je het oppakken en het koekje ook aan de zijkanten in de geraspte kokos rollen.

IMG_2294

IMG_2298

Pak dan weer het koekje voorzichtig op en leg deze op een apart bord. Werk zo de rest van de koekjes af totdat je alles hebt gehad. Ik moet wel eerlijk toegeven dat deze werkwijze mij op een gegeven moment begon te vervelen haha, maar ja je houdt er wel super lekkere koekjes aan over!

Deze koekjes zijn echt een klassieker en vrij wel iedereen heeft deze koekjes weleens gemaakt. Bij ons blijven deze koekjes in ieder geval elk jaar weer terugkomen. Tijdens het bakken bedacht ik mij dat deze koekjes ook lekker zouden zijn als je ze dompelt in chocolade in plaats van abrikozenjam toch? Misschien dat ik deze combinatie de volgende keer is ga uitproberen. Ik zou zeggen probeer deze koekjes zelf eens uit en laat mij vooral weten wat je ervan vindt.

Veel bakplezier!

IMG_2510

 

47 antwoorden
  1. R.
    R. zegt:

    Salam Fatima,

    Ik vind het geweldig om je recepten uit te proberen. Alles is altijd zo duidelijk uitgelegd, dat het haast niet kan mislukken.
    Nu had ik een vraagje over je kneedmachine. Waar heb je die van jou vandaan en ben je er tevreden mee?
    Ik ben namelijk ook opzoek naar een machine maar ik zou niet weten welke. Wat raad jij mij aan?

    Alvast bedankt! Xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Rafika,

      Dankjewel lieve meid! Ik heb mijn keukenmachine van de Albert Heijn en ik ben er eigenlijk wel tevreden over, alleen merk ik dat die de laatste tijd toch wat hardere geluiden maakt. Maar voor het kneden van het deeg werkt die echt goed hoor!

      Beantwoorden
  2. Chaym
    Chaym zegt:

    Ohmyyy wat word ik toch blij van jou recepten! Ik wordt niet alleen geneigd om in de keuken te gaan ”spelen” maar ook om een eigen blog te beginnen, super leuk ik volg je namelijk al sinds het begin! Maar goed mijn vraag:

    Kan je het deeg ook gewoon met een garde mixen of moet het dan gewoon met de hand als je niet zo een geweldige machine hebt?

    XXX

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Chaym,

      Aah super lief van je! En als je een eigen blog wilt beginnen, dan moet je dat echt zeker doen! Altijd leuk als meerdere mensen lekkere recepten delen. Je kunt dit recept met de hand kneden, maar inderdaad ook met de deeghaken van een garde. Het deeg is niet zo zwaar, dus moet lukken! Succes hoor Xx

      Beantwoorden
  3. Soby
    Soby zegt:

    Salaam,

    Mijn buren geven ons meestal op eid koekjes een van ze is de kokoskoekjes, maar ze geven ook een chocoladekoekjes het lijkt een beetje op de kokoskoekjes. Ik zou heel graag de recept hiervan willen weten.kan je de recept delen als je hem weet. Alvast bedankt.

    Beantwoorden
  4. Michelle
    Michelle zegt:

    Hallo lieve Fatima ik hoop dat je dit snel leest ik ben nu bezig met de koekjes maar het deeg plakt super erg en ik weet niet hoe ik het moet pakken en er zon mooie bol van kan maken ik heb alles met garde gedaan ipv deeghaken heb ik nu alles verpest? Sorry voor de chaos en het gebrek aan leestekens maar ik wil zo graag dat het lukt ):

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Muskan,

      Sorry ik zou het echt niet weten. Maar je kunt het ongeveer vergelijken met een dop van een sapje. Je kunt ook gewoon makkelijk een dop van een fles gebruiken hé.

      Beantwoorden
  5. Maryam
    Maryam zegt:

    Ze staan in de oven. Echt een duidelijk recept!! Ik ben benieuwd strakjes als ze helemaal klaar zijn. Ze zijn bedoeld voor l3ied. Hoe kan ik ze het beste bewaren tot dinsdag/woensdag? In de koeling of juist niet. Liefs Maryam

    Beantwoorden
  6. Sara
    Sara zegt:

    Nou ik heb ze vandaag ook gemaakt alleen een iets andere draai aan.gegeven.
    In plaats van 2 op elkaar heb ik ze enkel gemaakt.
    Gedoopt in witte chocolade en toen de kokos er op. Is ook erg lekker!

    Beantwoorden
  7. Samra
    Samra zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik heb de koekjes gemaakt, ze zien er heel leuk uit en de smaak is goed. Alleen zijn de koekjes een beetje hard. Waar zou dat door komen? Als ik ze in de koelkast bewaar tot ‘eid, worden ze dan vanzelf wat zachter?

    Liefs

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *