KIP MADRAS

Kip madras is bij ons thuis zeker één van ons favoriete gerechten! Ik kan mij nog goed herinneren dat ik kip madras een paar jaar terug vaak uit zo’n pakje klaarmaakte, maar je kunt het zo simpel zelf klaarmaken zonder maar ook een pakje of zakje nodig te hebben. Zulke simpele en vooral snelle recepten zijn ideaal voor door de weeks en wat mij betreft kan ik er niet genoeg van hebben!

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 etl. zonnebloemolie
  • 300 gr. kipfilet
  • 1 rode paprika
  • 200 gr. sperziebonen
  • 200 gr. basmati rijst
  • 1 halve thl. kurkuma, voor de rijst
Kruiden:
  • 1 tl. gemberpoeder
  • 1.5 tl. kerriepoeder
  • 1 tl. kurkuma
  • 1 halve tl. paprikapoeder
  • 1 halve tl. zwarte peper
  • 1 tl. zout (toevoegen naar smaak)
Madras saus:
  • 300 ml. warm water
  • 1 etl. tuinkruiden
  • 150 gr. crème fraîche

Bereidingswijze:

  1. Snijd de ui en de knoflook in blokjes. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in de koekenpan en bak de ui samen met de knoflook mooi lichtbruin.
  2. Snijd de kipfilet in blokjes of in reepjes en bak deze mee voor een paar minuten op middelmatig vuur.
  3. Snijd de rode paprika in blokjes en voeg deze toe bij de rest in de koekenpan. Bak geheel mee op middelmatig vuur voor een paar minuten.
  4. Voeg nu de gemberpoeder, kerriepoeder, kurkuma, paprikapoeder, zwarte peper en het zout erbij en schep alles goed om.
  5. Voeg de tuinkruiden bij het warm water en roer het samen. Giet vervolgens de tuinkruiden in de koekenpan en laat het geheel koken op middelmatig vuur ongeveer 5 minuten.
  6. Maak de sperziebonen schoon en kook de sperziebonen gaar met een snufje zout.
  7. Kook ook de rijst gaar met een snufje zout en een mespunt kurkuma.
  8. Schep de crème fraîche toe bij de madras saus en roer de saus goed door. Laat de saus doorkoken op middelmatig vuur voor ongeveer 10 minuten. Je zult zien dat de madras saus nu lekker dik en romig wordt.
  9. Wanneer de rijst gaar is schep je een portie op een bord en verdeel je ernaast of erboven de kip madras.
  10. Verdeel er eventueel nog wat verse bieslook of lente-uitjes bovenop.

Een erg simpel gerecht die je binnen een mum van tijd op tafel kunt toveren! De volgende dag is de kip madras nog lekkerder en je kunt dit gerecht makkelijk invriezen!

Ik vind het altijd leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog, dus vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst op Instagram.

Liefs,
Fatima

96 antwoorden
  1. Karima
    Karima zegt:

    Ziet er heerlijk uit ! Ben nog maar 15 jaar oud en hou er van om in de keuken te staan, met jou recepten lukt het altijd om wat lekkers op tafel te zetten 🙂

    Beantwoorden
  2. Aïsha
    Aïsha zegt:

    Salam Fatima, ik woon in Egypte en helaas hebben ze hier geen tuinkruiden 😕. Weet je een vervanger? En kan ik kookroom ipv creme fraiche gebruiken?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salam Aïsha,

      Je kunt ook gewoon zo’n blokje bouillon gebruiken hoor. Bijvoorbeeld van kip of van groenten. Je zou crème fraich beter kunnen vervangen voor roomkaas, omdat deze iets dikker is. Maar ook kookroom zou je kunnen gebruiken, maar dan is de saus wel iets vloeibaarder. Maar ook net zo lekker hoor! Xx

      Beantwoorden
      • myriam
        myriam zegt:

        moet de saus met de tuinkruiden gemengd worden met het vlees of is dit apart te serveren .Want op de foto zie ik een mooi kleurrijk recept maar ik denkt dat de Madrassaus eerder bleek is .
        Ik vermoed dus dat dit geheel bij de kip moet gemengd wordenof niet?
        Graag wil ik dit wetenwant ik zou dit graag willen maken
        Myriam

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Myriam,

        Je kunt het op beide manieren doen hoor. Of je mengt de saus met de kip is je serveert het apart. Ik meng het wel altijd samen, zodat alle kruiden goed in elkaar kunnen trekken. Xx

  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik ben ook een echte kip madras fan haha. Alleen lukt het me niet altijd om de rijst zo mooi te krijgen. Mijn moeder heeft me iedere keer uitgelegd hoe zij ervoor zorgt dat de rijst gaar is, maar mooi uit mekaar blijft en niet plakt, maar ik kan het nog niet heel goed. Wat is jouw manier?

    Groetjes,

    Fatima Zohra

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Fatima,

      Haha lekker hé! Nou eerlijk gezegd doe ik zelf niks speciaals en kook ik de rijst gewoon heel simpel in water. Ik gebruik sinds kort een soort rijst van de Tanger supermarkt en ik kan echt niet meer zonder! Serieus, al vergeet je de rijst voor 1 uur op het vuur zelfs dan zal de rijst niet plakken haha. De verpakking van de rijs is paars, maar verder weet ik de naam nog niet helaas. Ik ga binnenkort een nieuwe verpakking halen en dan zal ik direct de verpakking/naam met jullie delen inschAllah. Xx

      Beantwoorden
  4. Tara
    Tara zegt:

    Salaam Fatima!

    Ik ben dol op jou gerechten! Keep up the good work.

    Kan je de creme fraiche bij dit gerecht weglaten of vervangen door iets anders?

    Bedankt

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Tara,

      Dankjewel lieve schat! Ik weet niet waarom je de crème fraîche weg wilt laten, maar dit geeft echt een super lekkere smaak aan de saus. En je proef het echt niet sterk terug in het gerecht. Je kunt de crème fraîche eventueel vervagen door roomkaas.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  5. Jinane
    Jinane zegt:

    Salam Fatima .

    Ik ben ook echt een fan van kip madras . maar dan maken wij het met kalfs poillet . maar met kip gaan we ook zeker een keer proberen .

    Groetjes Jinane 🙏🙏😘😘

    Beantwoorden
  6. Saf
    Saf zegt:

    Hooii
    Zat er Lang op te wachte wil hem vandaag graag maken maar heb alleen slagroom in huis zou dat ook mogelijk zijn ??
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
  7. Saida
    Saida zegt:

    Hoi Fatima,

    Hoeveel kg rijst zit er in de paarse pak? in het filmpje lijkt het om lange korrels te gaan, als dat zo is dan zal het vast Pandanrijst of tewel Jasmijnrijst zijn. Een Thaise groene curry of andere Aziatisch gerechten zijn heerlijk met pandanrijst.

    Beantwoorden
  8. Chahrazad
    Chahrazad zegt:

    Fatima, ik ben zo ontzettend blij met jouw blog hé! Het is altijd zo duidelijk en zelfs een kind zou jouw recepten met gemak kunnen volgen! Je bent echt een grote inspiratie, dank hiervoor!

    Beantwoorden
  9. Jihad
    Jihad zegt:

    Gisteren gemaakt en we hebben echt gesmuld! Ik hoop dat wij nog heeeeeeeeel lang van je recepten mogen genieten. Als je kookboek uitkomt ben ik de eerste die er een koop hihi. Xoxo

    Beantwoorden
  10. Sandra
    Sandra zegt:

    Ik heb zojuist een vegetarische versie gemaakt, zoooo dit is lekker! Ik kocht vroeger weleens zo’n pak maar die zijn niet vegetarisch (garnalenpoeder) en ach ik kook liever niet meer uit pakjes en ik bleek alle kruiden al in huis te hebben. Ik ben superblij met je recept en video, dankjewel!!

    Beantwoorden
  11. Zehra Selin
    Zehra Selin zegt:

    Hi! Wat hebben mijn vriendinnen en ik veel aan jou blog zeg! Even een vraagje, welke groentesoort zou de paprika eventueel kunnen vervangen, of beter alleen kip?

    Beantwoorden
  12. Judith
    Judith zegt:

    Hoi Fatima,

    Ik ben dol op je recepten!
    Ik heb alleen een vraagje welke tuinkruiden je gebruikt en waar je ze koopt.
    Ga zo door je bent een topper!

    Liefs Judith

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Judith,

      Dankjewel lieverd! Ik gebruik de tuinkruiden van het merk Maggi en die kun je vinden bij de Albert Heijn, Jumbo, Plus etc. Het is verkrijgbaar in een potje. Zie video voor het voorbeeld. Xx

      Beantwoorden
  13. Tamara
    Tamara zegt:

    Hoi fatima!
    Ziet er heerlijk uit zeg!
    Wil van de week kip madras gaan maken. Alleen heb ik 6 personen in huis.
    Hoe kan ik het beste de hoeveelheden verdubbelen?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Khadija,

      Dankjewel lieve schat! Je kunt de kerriepoeder weglaten en het houden op de rest van de kruiden. Misschien kun je er nog iets van chili kruiden of sambal bijdoen als je van pittig houdt.

      Beantwoorden
  14. Halima
    Halima zegt:

    Deze gaan we zeker uitproberen!!!
    Thanx voor het recept

    Ik ben altijd zo vetliefd op je serie witte pannen en koekepannen en steelpan. Zoals deze witte koekepan die je hier gebruikt. Mag ik vragen welk merk dit is en welke serie ervan?

    Dank je wel alvast voor je moeite.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Halima,

      Deze koekenpan heb ik echt een tijd geleden bij de Albert Heijn XL gekocht. Ik denk niet dat ze die nu nog hebben, maar misschien kun je het in de gaten houden? Bedankt voor je lieve compliment lieverd.

      Beantwoorden
  15. Saida
    Saida zegt:

    Ik heb de kip madras gemaakt, en ik en mijn gezin hebben er echt lekker van gegeten. Heb het recept wel verdubbeld aangezien we met velen zijn en heb in plaats van tuinkruiden een maggi blokje groente gebruikt.

    Beantwoorden
  16. Jean
    Jean zegt:

    Hoi Fatima,
    Ik zie dat jij ook de crème fraiche van de Lidl gebruikt…ik gebruik deze ook maar dan blijft de saus bij mij heel waterig!
    Bij de crème fraiche van de Lidl wordt het wel een lekkere dikke saus.
    Groetjes
    Jean

    Beantwoorden
  17. Hab
    Hab zegt:

    Hey Fatima,

    Je hebt een supet leuk en duidelijk website daar hou k van. K heb per ongeluk verkeerde tuinkruiden gehaald. Van blokjes ipv vloeibaar is dat niet erg?

    Beantwoorden
  18. Hahi
    Hahi zegt:

    Salam fatima. Ik zou graag dit recept willen uit proberen. Maar heb per ongeluk zure room gekocht ipv creme fraiche. Is da hetzelfde of toch beter creme fraiche

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Hahi,

      Zure room is toch iets anders lieverd en eerlijk gezegd gebruik ik zure room nooit voor warme gerechten. Officieel is zure room ook gemaakt voor koude gerechten en crème fraîche weer voor warme gerechten. Misschien dat je vandaag toch nog even snel crème fraîche kunt halen? Xx

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  19. Hahi
    Hahi zegt:

    Salam. Bedankt voor u snelle antwoord. Ik heb van de lidl die flesje gehaald. Er staat op creme fraiche verse room. Ze hadden ni die potjes. Is da de juiste versie?

    Beantwoorden
  20. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Heey salaamoe alaikoem,

    Ik had een vraagje. Zit er niet in die crème fraiche 200 gram? Of laat je nog een beetje in dat bekertje over? Want ik heb het namelijk vandaag gemaakt het smaakt lekker maar proef die crème fraiche best veel hoort dat zo? Hihi het zijn er uiteindelijk meer vragen geworden. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Ouafa,

      Klopt, in het bekertje zit inderdaad 200 gram crème fraîche maar ik gebruik in totaal maar 150 gram. Heb je heel het bekertje gebruikt? Zoja, dan proef je inderdaad iets meer de crème fraîche terug in de saus haha. Je mag altijd zoveel vragen als je wilt hoor. Xx

      Beantwoorden
  21. Jean
    Jean zegt:

    Hey Fatima,

    Dit is zo’n lekker gerecht, ik heb het al een paar keer gemaakt en het valt heel goed in de smaak!
    Ik doe er zelf nog wat cashewnootjes bovenop die ik eerst rooster in een koekenpan.
    En ik gebruik de kerriepoeder uit Marokko, die vind ik persoonlijk nog lekkerder dan kerriepoeder van de winkel 🙂
    Groetjes

    Beantwoorden
  22. Chaima Malloul
    Chaima Malloul zegt:

    Hey Fatima,

    Ik heb dit gisteren gemaakt, het was overheerlijk.
    Nooit gedacht om er een groentebouillon bij te doen.
    Kan ik een foto sturen?

    Groetjes

    Beantwoorden
  23. anneke
    anneke zegt:

    Salaam Alaikum 😊 heb dit vandaag voor het eerst gemaakt en het is echt HEEERLIJK!! Wat me echter wel opviel is dat toen ik de creme fraiche erbij deed dat er van de saus steeds minder overbleef ( nadat het natuurlijk gewoon dikker werd) heb je daar nog tips voor? Of doe ik daarin iets verkeerd ? Let me knoww

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Anneke,

      Ah wat goed! Klopt, als de crème fraich erbij gaat dan wordt de saus automatisch dikker en minder. Mocht je de volgende keer meer saus willen, dan kun je altijd iets meer bouillon toevoegen voordat je de crème fraich erbij doet. Xx

      Beantwoorden
      • Anneke
        Anneke zegt:

        Oke BarakAllahu Feeki, maar hoe kan ik dat het beste doen qua meer boillon doen? Met verhouding poeder en water zeg maar? #durftevragen

      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hi Anneke,

        Je mag altijd alles vragen hoor! Je zou 500 ml. warm water kunnen nemen en dan 2 eetlepels tuinkruiden. Als je hier dan 150 gr. crème fraîche bijdoet, dan wordt de saus niet al te dik, maar mocht je de saus dikker willen hebben dan raad ik je aan om 200 a 250 gr. crème fraîche te nemen. Succes! Xx

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *