Kip Bastilla

Wat heb je nodig? (6 personen)

  • kip
  • scheutje zonnebloemolie en olijfolie
  • koriander
  • peterselie
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 uien
  • thl. gemberpoeder
  • thl. kurkuma
  • mespunt saffraan
  • thl. zout
  • halve thl. peper

Garnering

  • thl. kaneel
  • poedersuiker
  • amandelen

Bereidingswijze:

Giet een scheutje olijfolie en zonnebloemolie in een kom. Voeg er de fijngesneden peterselie en de koriander bij en pers hier de knoflookteentjes bij. Snijd de uien in grove stukken en voeg deze samen met de kruiden toe in de kom. Meng dit samen en dit is dan je kip marinade.

Pak de kip erbij die je van te voren grondig hebt schoongemaakt en leg deze in de kom met de marinade. Marineer de kip goed aan de buitenkant en breng ook wat van de marinade aan de binnenkant van de kip. Laat de marinade goed intrekken voor minstens 30 minuten. Hoe langer de marinade intrekt hoe lekkerder de kip zal smaken!

Zet vervolgens de pan op het vuur en laat de kip aan beide kanten goed aanbraden voor 10 minuten. Voeg dan water toe tot het net boven de kip uitkomt. Laat het geheel op een middelmatig vuurtje voor ongeveer 50 minuten goed gaar koken.

Als je merkt dat het water is verdampt en je kip nog niet helemaal gaar is, dan kun je er nog wat water aan toevoegen. Wanneer de kip gaar is zet je het vuur zacht en laat je de kip nog even in de pan zitten.

Wanneer de kip gaar is haal je deze uit de pan en laat je de kip even afkoelen. Verwijder de botjes en scheur het vlees in kleine stukjes.

Voeg de eieren toe aan de saus in de pan en mix dit goed samen. Zet het vuur op een middelmatige stand en blijf roeren tot je ziet dat het sausje is ingedikt. Wanneer je ziet dat de eieren gaar zijn haal je de pan van het vuur. Laat het mengsel in de pan even afkoelen.

Pictures

Kook de amandelen in een steelpannetje, spoel ze om  met koud water en pel dan de amandelen. Dep de amandelen even droog en bak ze vervolgens mooi goudbruin in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Laat de amandelen even afkoelen en hak ze dan fijn.
Pictures1

Bastilla vullen

Smelt de roomboter in een steelpannetje en vet hiermee de bodem en de zijkanten van de vorm in.

Leg aan de linkerkant van de vorm een stuk van de filodeeg en zorg ervoor dat de filodeeg ietsjes aan de zijkanten uitsteekt. Doe dit ook met de rechterkant en besprekel beide kanten met de gesmolten roomboter.

Pak dan weer een stuk filodeeg en leg deze in het midden van de vorm. Leg dan weer aan de linkerkant en aan de rechterkant kant van de vorm een stuk filodeeg.

Je gebruikt net zoveel filodeeg tot je ziet dat de gehele vorm is bekleed. Ondertussen besprenkel je de gehele filodeeg met de gesmolten roomboter. Je moet er wel voor zorgen dat de filodeeg lagen iets over de zijkanten uitsteken, omdat je deze op het eind naar binnen zult vouwen.

Wanneer je een vel filodeeg pakt dek je de rest van de filodeeg af met een theedoek, zodat de filodeeg niet zal uitdrogen.

Pictures2

Verdeel op de bodem van de vorm het eimengsel en hierop verdeel je weer de kippenvlees stukjes. Strooi dan de gebakken en fijngehakte amandelen overheen.

Vouw de filodeeg die over de zijkanten van de vorm uitsteken naar binnen en druk deze iets aan. Besprenkel de bovenkant weer met een laagje roomboter.

Pictures3

Leg als laatste nog een vel filodeeg bovenop de bastilla en druk de randjes naar de binnenkant van de vorm. Op deze manier krijg je een mooi rond effect! 

Bak de bastilla af in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten mooi goudbruin.

Garneer de bastilla met wat poedersuiker, kaneel en eventueel met nog wat gebakken amandelen!

Super lekker gerecht waar je maar geen genoeg van kunt krijgen!

Liefs,
Fatima

64 antwoorden
      • khadija
        khadija zegt:

        Dankjewel moge Allah jou belonen en beschermen.

        SubhanAllah normaal gesproken ik weet niet hoe misselijke alle respecten van Internet bij mij als ik het precies volgens recept volg.

        Ik heb al heel wat recepten van jou uitgeprobeerd ze waren goed gelukt en echt heerlijk hihi ga zo door je bent echt me inspiratie ❤😘!

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Salaam Alaikoem Khadija, Allahoema ameen! Bedankt voor je lieve woorden meid. Ik ben blij dat mijn recepten je lukken Alhamdoelilah! Xx

  1. samira
    samira zegt:

    A salaam alikoum

    Eieren ben je ook vergeten te maken. Jammer dat ing niet volledig is ingevuld. Heb net alle boodschappen gedaan. En heb het belangrijkste niet gehaald filodeeg. Gair effe snel weer racen. Baraka Allah fiekie voor de moeite die je neemt om alles precies uit te leggen.

    Beantwoorden
  2. Yara
    Yara zegt:

    Dag lieve faat,
    Kan ik ook kippendijen gebruiken? Zo ja, hoeveel gram moet ik dan kopen? En moet ik ze dan ook in water onderdompelen en 50 min laten koken of gaat dat anders met kippendijen? Kan ik ook die driehoekjes maken met deze vulling? ik koop ze altijd bij de bakker en ik vind ze zoooo lekker namelijk. Alvast dank voor het beantwoorden en moge Allah jou belonen🌹🌹

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Yara,

      Bedankt voor je lieve berichtje en Allahoema ameen lieverd. Jazeker, je kunt ook kippendijen gebruiken hoor geen probleem. En als je wilt kun je zelfs briwat (driehoekige hapjes) met dit recept maken. Succes meid Xx

      Beantwoorden
  3. Yara
    Yara zegt:

    Dag faatje,
    Bedankt voor jouw antwoord. Ik heb 4 kippendijen gebruikt. Het was heeeeeeerlijk. Ik kon alleen geen driehoekjes vouwen en mijn broertje ( die mij geholpen heeft) ook niet 🙈. Volgende keer maar rondjes maken ipv driehoekjes 🙂
    Bedankt nogmaals, al jouw recepten zijn verrukkelijk 🙂 mashallah!

    Beantwoorden
  4. Angelique
    Angelique zegt:

    Hoi Xfaatje,

    Super recept weer dit!
    Ik koop bij de marokaanse bakker altijd kipbestilla met honing, die vind ik het lekkerst.
    Kun je voor kip bestilla met honing hetzelfde recept aanhouden, of is dit weer helemaal anders.
    En wanneer voeg je dan de honinv toe?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Angelique,

      Ja, hoor je kunt ook zeker dit recept aanhouden! Zit de honing in de vulling of over de bastilla heen? Als dit in de vulling zit, dan kun je de honing toevoegen bij de kip(vulling) Succes hoor!

      Beantwoorden
  5. Nouriya
    Nouriya zegt:

    Hee meid, ik zou dit graag willen maken maar vroeg me af hoe ik dat eiermengsel precies moet maken. Gwn de eieren in de saus doen zonder te mixen? Ik zie namelijk dat jou eigeel nog heel is. En als je dat mengsel als eerst doet, scheuren je vellen dan niet aangezien het een sausje s?

    Waarvoor dienen de eieren eigenlijk? Sorrt voor al die vragen. Wil het graag in 1x goeddoen

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nouriya,

      Allereerst je mag zoveel vragen stellen, totdat het duidelijk voor je is, geen enkel probleem. Nou de eieren dienen ervoor om het sausje lekker dik te maken. Je breekt de eieren gewoon in de saus en dan mix je het pas samen. Je kunt ook de eieren eerst van te voren mixen en dan het ei erbij gieten, is eigenlijk hetzelfde. Wanneer je de eieren erbij gooit moet je dit blijven mixen, totdat je ziet dat de eieren gekookt zijn en het sausje dikker is geworden. Als je nog vragen hebt gewoon stellen hoor Xx

      Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Zaineb,

      Ik zet de bastilla nadat ik deze heb gevuld even in de koelkast en daarna smeer ik deze in met roomboter. 9 van de 10 keer scheurt de bovenkant niet, maar ook bij mij gebeurt dit weleens hoor.

      Beantwoorden
  6. Nadia
    Nadia zegt:

    Salaam meid djazak Allah voor alle moeite die jij neemt. Even vraagje kan je de vulling ook dag van te voren maken en kan ik het ook alvast vullen en vormen zodat je de volgende dag alleen hoeft af te bakken of wordt het dan te vochtig?

    Beantwoorden
  7. Linds
    Linds zegt:

    Hey faatje, ik had een vraagje mijn bastilla is aan 1 kant beetje open gegaan dan heb ik daar waarschijnlijk te weinig filodeeg gedaan? En mijn bastilla werd niet echt mooi bruin zoals die van jou meer een bleekscheetje wat kan ik doen om hem de volgende keer beetje bruin te krijgen?

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Linds,

      Ja, dan heb je waarschijnlijk aan die kant inderdaad een te dun filodeeg laagje. Om de bastilla mooi goudbruin te krijgen dien je de bastilla te besmeren met een goed laagje roomboter. Was het wel lekker? Xx

      Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Alaikoem salaam Miryam,

      Als je er allergisch voor bent, dan laat je het uiteraard weg. Maar ik raad je wel aan om amandelen te gebruiken, omdat de amandelen het gerecht echt een lekkere smaak geeft! Xx

      Beantwoorden
  8. Laila
    Laila zegt:

    Heey faatje,

    Ik had een vraagje ik wil dit met kippenbouten maken hoeveel stuks heb ik hiervoor nodig. Bedankt! Je recepten zien er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  9. Yasmina
    Yasmina zegt:

    Salaam faatje.
    Ik heb vandaag jou recept bastila gemaakt. Het was heerlijk.

    Ik had wel een vraagje over de saus.Moet de Saus papperig zijn of juist droog. ?
    Ik zie ook dat jóu Saus groen is. S mijne was beetje geel.

    Beantwoorden
  10. Loubnaa
    Loubnaa zegt:

    Hallo Fatima, nieuwe lid hier !

    Ik heb een vraagje over de vulling van de kip bestilla. Zou ik de vulling kunnen gebruiken voor in de loempia’s ?? Ik dacht eerst aan briwat maar ik vind het moeilijk om een driehoek te vouwen met filo deeg. Is het mogelijk om dan de amandelen kip en saus te mixen en te vullen in loempiavellen??

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *