2

Gevulde Batbots

Zelf brood bakken blijf ik een van de leukste dingen vinden om te doen in de keuken. Laatst maakte ik deze mini marokkaanse broodjes. Bij ons thuis noemen we deze broodjes batbot of matlouh, maar ik zie ook vaak de benaming tesnieft voorbijkomen. Voor deze broodjes heb je geen handvol ingrediënten nodig, en de broodjes heb je eigenlijk ook zo gemaakt. Dit recept gebruik ik normaal gesproken om een grote brood te maken, maar dit keer heb ik er kleine broodjes van gemaakt. Deze broodjes kun je opensnijden en vullen met hetgeen wat jij lekker vindt. Zelf heb ik gekozen om deze broodjes te vullen met een tonijnsalade. Kijken jullie mee voor naar het recept?


IMG_0176

Wat heb je nodig? (15 stuks)

  • 400 gr. bloem
  • 100 gr. fijne griesmeel
  • zakje gist (7 gram)
  • thl. suiker
  • etl. zout
  • 300 ml lauwwarme water

Bereidingswijze:

Doe de gist in een apart kommetje samen met de theelepel suiker, en giet  hier wat lauwwarm water bij. Meng dit eve kort  samen, en laat het mengsel voor ongeveer 10 minuten staan. Je activeert gist het beste door het te voeden met kristalsuiker en wat lauwwarm water. Je moet vooral niet te heet water gebruiken, want hiermee dood je de gistcellen en zal de gist niet geactiveerd worden. De gist is goed geactiveerd wanneer het begint te schuimen aan de bovenkant en je de gist goed kunt ruiken.

IMG_0181

IMG_0193

IMG_0196

IMG_0200Doe vervolgens de bloem en de griesmeel in een ruime kom en strooi het zout aan de zijkanten van de kom. Pak het gist mengsel erbij en giet dit in het midden. Begin nu met het beetje bij beetje toe te voegen van het lauw warme water. Kneed ondertussen het deeg goed door.

Voor het kneden van het deeg heb ik mijn keukenmachine gebruikt, en het deeg eerst voor 2 minuten op de laagste stand laten kneden. Vervolgens laat je het deeg weer voor 8 minuten op de hoogste stand kneden. Je kneed het deeg net zo lang door totdat het deeg elastisch aanvoelt en niet meer plakt aan je handen.

IMG_9942

IMG_9974

Vet een ruime kom of je werkplek in met wat zonnebloemolie en leg hierin het gekneden deeg dat je tot een bol hebt gevormd. Smeer de bovenkant van het deeg nog iets in met de zonnebloemolie zodat die niet uitdroogt, en dek het deeg vervolgens af met een stuk folie en een schone theedoek. Laat het deeg rusten voor zeker 30 minuten.

IMG_0211

IMG_0217

IMG_0221

In de winter periode laat ik het deeg altijd rijzen in de oven, omdat de oven tocht vrij is, en het deeg hierdoor mooi kan rijzen. Nu met de warme dagen laat ik het deeg gewoon op mijn werkplek liggen om te rijzen.

IMG_0229

Je kunt het deeg op twee manieren vormen. Je kunt ervoor kiezen om allemaal kleine bolletjes van het deeg te maken of je rolt het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dikte, en haalt hier met een ronde vorm rondjes uit. Je zult misschien wel denken dat de broodjes aan de dunne kant zijn, maar tijdens de tweede rijs verdubbelt het deeg in volume.

IMG_0863

IMG_0869

IMG_0874

Persoonlijk vind ik het met de ronde vorm sneller gaan en je krijgt er ook nog eens mooie gelijke ronde broodjes van. Normaal gesproken gebruik ik hiervoor de serveer-ring voor, maar deze vond ik iets te klein. Dus ik heb gewoon een deksel van een pot gebruikt haha, en dit ging ook prima.

IMG_0061

Leg de uitgestoken deeg cirkels op een bekleed bakplaat en werk zo de rest van het deeg af. Dek de bakplaat af met een schone theedoek en laat het deeg voor nog eens 30 minuten rijzen.

IMG_0017

Wanneer het deeg in volume is verdubbelt is het tijd om de broodjes af te bakken. Voor het afbakken van de broodjes heb ik een Marokkaanse zware pan gebruikt, maar je kunt gerust een andere koekenpan gebruiken. Je kunt er zelf voor kiezen om de broodjes te bereiden in de oven in plaats van in een koekenpan.

Pak het plakje deeg voorzichtig op en leg deze in de verwarmde koekenpan. Zorg ervoor dat het vuur op een middelmatige stand staat. Zo worden de broodjes gelijkmatig mooi goudbruin en verbranden ze niet.

Als je de broodjes in de oven wilt bereiden, stop je ze in een voorverwamrde oven op ongeveer 200 graden voor ongeveer 30 minuten.

Houd de broodjes ondertussen wel goed in de gaten, want elke oven is anders.

IMG_0883

Wanneer de broodjes aan beide kanten mooi goudbruin zijn haal je ze van het vuur en leg je ze in een broodmand of op een bord. Doe hier een theedoek overheen, zodat de broodjes rustig kunnen afkoelen en ondertussen zacht worden.

IMG_0889

IMG_0893

IMG_0901

Wanneer de broodjes geheel zijn afgekoeld, snijd je de broodjes aan de bovenkant open en stop je er wat sla in. Vul de broodjes vervolgens met ongeveer twee eetlepels van de salade en prik er eventueel een prikker doorheen. Zo blijft het broodje mooi bij elkaar zitten.

Serveer deze broodjes en gegarandeerd dat je complimenten zult krijgen. Deze broodjes zijn zo leuk om te serveren en ook nog eens erg lekker. Zelf vind ik het ideaal om deze broodjes te maken tijdens een etentje. Broodjes zijn zowel warm als koud heerlijk. Wat ik ook wel eens doe is deze broodjes te serveren voor het ontbijt. Erg lekker met bijvoorbeeld roomboter en kaas. En niet te vergeten een glaasje munt thee hmm!

Veel plezier met het maken van dit lekker, en ik ben benieuwd wat je ervan vindt.

IMG_0912

 

87 antwoorden
  1. Chaima
    Chaima zegt:

    Slm 3lkm
    Tbarkallah 3lik voor dit mooi recept. Zo leuk en goed begrijpbaar uitgelegd (zoals al je overige recepten trouwens).
    Ik wou je vragen als ik deze in de oven zou afbakken op hoeveel graden en hoelang ongeveer?

    Shokran

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam alikoem Chaima, Bedankt voor je lieve cmpliment meis, Allah ibarkfiek! Als je de broodjes in de oven wilt bereiden, dan stop je de broodjes in een voorverwamrde oven op ongeveer 180/200 graden voor ongeveer 30 minuten. Ondertussen goed in de gaten houden, want elk oven verschilt.Succes hoor. Liefs, Fatima

      Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alikoem Youssera, Bedankt lieve meid Allah ibarkfiek! Als je de broodjes in de oven wilt bereiden, dan stop je de broodjes in een voorverwamrde oven op ongeveer 180/200 graden voor ongeveer 30 minuten. Ondertussen goed in de gaten houden, want elk oven verschilt.Succes hoor. Liefs, Fatima

      Beantwoorden
  2. Ays
    Ays zegt:

    Hai Faatje,

    Misschien een stomme vraag, kan ik deze broodjes ook maken zonder 100 gr griestmeel? Ik woon in een land waar ik dit soort bijzondere dingen niet altijd kan vinden… -,-
    Ziet er weer lekker uiiit!!
    Grz

    Beantwoorden
  3. Femke
    Femke zegt:

    Heerlijk.. Ik ga die mini batbotjes vandaag denk ik maken, en dan vullen met kip of gehakt ofzo.. Heb er nu al zin in! Weer een hoop eters vandaag en ik had geen inspiratie dus dit artikel komt als geroepen haha!

    Beantwoorden
  4. fadilla
    fadilla zegt:

    bedankt voor al je gerechten sommige foto’s kan ik wel niet zien ik weet niet waarom, maar deze wel. ik wil nog vragen hoe kan je zien dat het vanbinnen gaar is.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Fadilla, Heel graag gedaan! Klopt, sommige foto’s zijn niet meer zichtbaar maar ik ben er mee bezig. Zodra de batbot opbolt in de pan en mooi goudbruin is, dan zijn de broodjes ook gaar. Succces.

      Beantwoorden
  5. Fatima
    Fatima zegt:

    As’salaam alaykoem lieve meid! Dit ziet er weer heerlijk uit tbarkAllah (zoals al je recepten). Misschien een stomme vraag, maar als jij de broodjes gaat bakken in een koekenpan, doe je dit met een klein beetje zonnebloemolie of vrij veel?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alikoem Fatima, Erg lief van je! Wanneer ik de broodjes afbak gebruik ik helemaal geen olie. Als je een goede koekenpan gebruikt, dan blijven de broodjes ook niet plakken. Succes meis. <3

      Beantwoorden
  6. Sihamdeb
    Sihamdeb zegt:

    Hee Lieverd, tbarkAllah 3aliek hoor.
    Ik vroeg me af he 15 broodjes zijn me net iets te veel. Dus stel dat ik 7 broodjes nodig heb. Kan ik dan ook exact de ingredienten halveren? Ik vraag me vooral af hoe het dan zit met het gist heb ik dan maar 3,5 gram nodig ? Of kan ik gewoon het hele zakje 7 gram gebruiken? Als k dus de ingr halveer krijg ik dan wel goed deeg?? Net als die van jou ? Hihi

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo lieverd! Ja, hoor je kunt het recept prima halveren. Alleen dan zal ik wel gewoon de helft van het zakje gist gebruiken. Gebruik jij het groene zakje gist van dr. Oetker? Als je deze niet gebruikt, dan zou ik 5 gram gist nemen. Ik halveer zo vaak het deeg, en het deeg is altijd gewoon goed hihi! Succes lieverd en als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag. <3

      Beantwoorden
      • Sihamdeb
        Sihamdeb zegt:

        Hey schat,
        Ik heb toevallig die dat blauwe vacuum verpakte gist. Als je begrijpt welke ik bedoel. Ik heb trouwens ook nog geen keukenmachine. Hoe lang moet ik ongeveer kneden denk je? Veel te lang geleden dat ik brood heb gekneden haha! Shokran ghzala

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Heey lieverd, Als je de gist uit het blauwe verpakking gebruikt, dan doe je er een theelepel van. Als je het deeg met de hand gaat kneden dan moet je zeker 20 minuten goed doorkneden haha. Gewoon net zo lang kneden totdat het deeg lekker soepel is. Succes lieverd. <3

  7. ilhem
    ilhem zegt:

    Salaam alaikom lieve Faat,

    Hoe maak je de tonijnsalade? De vulling ziet er namelijk ook zo smakelijk uit op je foto.

    Liefs, ilhem

    Beantwoorden
  8. Jouayria
    Jouayria zegt:

    Salam lieverd, heel erg bedankt voor je heerlijke recept. Ik had een vraagje. Wanneer moet het griesmeel toegevoegd worden, want ik zie dat niet terug in je bereidingswijze. Xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salam Alaikoum Jouayria, bedankt lieve meid. De griesmee voeg je tegelijk toe samen met de bloem. Ik zal dit even duidelijk in het recept vermelden. Succes meis. <3

      Beantwoorden
  9. Mien
    Mien zegt:

    Lieve meid ,
    Top en super lief dat je ons alles zo uitgebreid laat zien en uitlegt .
    Vraagje heb vandaag batbot gemaakt alleen bij mij gaan ze niet omhoog als ik ze op het vuur zet , hoe kan het. Weetje dat mischien

    Beantwoorden
  10. Nora
    Nora zegt:

    Allereerst schat, wauw ma sha Allah je doet het goed!😍 heb al een aantal recepten uitgeprobeerd goed gelukt hmdl. Alleen heb ik iedere keer een probleem met het deeg, ik volg het recept goed, maar er gaat iets mis bij het kneden ofzo? Het blijft plakken… En net zoals bij de mini pizza of batbot willen mijn rondjes niet echt lukken. Heb jij hier tips voor? Alvast bedankt!!💋

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nora, bedankt lieve schat er lief van je! Is het deeg wel soepel? Als je deeg iets te plakkerig is dan kun je het altijd insmeren met wat zonnebloemolie hé. En bedoel je dat de bolletjes mislukken van het deeg of de ronde vormen wanneer je de batbot hebt gevuld?

      Beantwoorden
  11. Fadwa
    Fadwa zegt:

    Lieve xfaatje,

    Zonet je receptje uitgeprobeerd en ze zien er super uit. Ik kan niet wachten om er mijn tanden in te zetten. Baraka Allahufiek voor al je recepten en al de tijd die je er in steekt. Dikke pluim!

    Liefs,
    Fadwa

    Beantwoorden
  12. Nisrine
    Nisrine zegt:

    Ziet er echt onwijs heerlijk uit
    Ik heb ze nog nooit gemaakt
    Maar je legt het echt onwijs goed uit dat ik ze zeker ga maken was er altijd onzeker om dat het niet kan maar dat heb je weggenomen ❤️Ga zo door meid je inspireerd mij choukran xxxxxxx

    Beantwoorden
  13. Ummjujut
    Ummjujut zegt:

    Assalaamu alaikum meid

    Wilde ff zeggen klasse hoe je iedereen beantwoord! Ik zou gek worden van alle vragen haha. Alleen al daarom zou ik nooit een website kunnen beginnen😂

    Ik zal dit recept zeer binnenkort uitproberen inshaaAllaah.

    Liefs
    Ummjujut

    Beantwoorden
  14. sisi
    sisi zegt:

    Hey faatje,

    Ik lees bij dit recept dat je lauwwarm water gebruikt en bij die andere batbot lauwwarme melk gebruikt.
    Waarom is dat zo?

    Groetjes!!

    Beantwoorden
  15. Myriam
    Myriam zegt:

    Lieve Fatima,

    Ten eerste wil ik zeggen dat je een hele mooie blog hebt!

    Mag ik jou vragen naar het recept van de vulling?

    Alvast bedankt!

    Liefs,
    Myriam

    Beantwoorden
  16. Amber
    Amber zegt:

    Salaam 3likoum faatje, ik had een vraag want ben net bezig met het deeg en het deeg blijft plakken en word mar niet goed elastisch terwijl ik echt drie kwartier bezig ben geweest wat doe ik fout? Ik gebruik trouwens een handmixer met deeghaken en daarna met de hand.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Amber,

      Als het deeg te veel plakt kun je er een klein beetje bloem aan toevoegen en het deeg nog even doorkneden en daarna gelijk het deeg laten rusten.

      Beantwoorden
  17. mimi
    mimi zegt:

    Hi meid! Was net ermee bezig, deeg was goed gerezen maar super plakkerig. Kreeg het met moeite uitgerolt en circeltkes eruit was een drama. Deeg hoort zeker niet plakkerig te zijb? Heb exact het recept aangehouden. Ga ze zo afbakken ben benieuwd. Maar weet jij miss waar ik de mist ben ingegaan?

    Groetnes

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Mimi,

      Als het deeg te plakkerig is, dan raad ik je aan om het deeg ietsjes in te smeren met zonnebloemolie en niet er extra bloem aan toevoegen. Is het uiteindelijk nog gelukt?

      Beantwoorden
      • mimi
        mimi zegt:

        Ja ze waren heerlijk! Alleen gedoe met uitrollen en afbakken uiteindelijk omdat ze bleven plakken maar ik maak ze van de week weer en dan gebruik ik olie als het te plakkerig is. Deeg hoort gewoon stevig te zijn? Niet plakkerig?

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Mimi,

        Ah, gelukkig heeft het alsnog gesmaakt! Nou het deeg moet gewoon lekker soepel zijn. En als het deeg plakt kun je altijd ietsjes zonnebloemolie toevoegen en dan eventjes doorkneden.

  18. Ami
    Ami zegt:

    slm alaikoum faatje, bedankt voor dit recept. ik vraag me af of ik deze kan invriezen en hoe ik dit het best kan doen indien het gaat? En als ik ze uit de vriezer haal, eerst laten ontdooien of…? xxx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Ami,

      Ja hoor je kunt de broodjes invriezen in een boterhamzakje. Wanneer je er zin in hebt haal je ze uit de diepvries en laat je ze inderdaad even ontdooien. Dan even kort verwarmen in de pan en klaar ben je. Succes!

      Beantwoorden
  19. Chafia
    Chafia zegt:

    Salaam gaatje, wat leuk mijn moeder maakt dit ook altijd maar dan met gehakt nu kan ik haar weer een tip geven dat het ook met tonijn kan. Geweldige blog heb je ik probeer ook altijd zoveel mogelijk uit te proberen! Xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Shir,

      Probeer het deeg de volgende keer iets langer door te kneden en te laten rusten. Wanneer je de batbots hebt afgebakken dek je ze direct af met een theedoek, zodat de warmte ervoor kan zorgen dat de broodjes lekker zacht blijven.

      Beantwoorden
  20. Ismahane
    Ismahane zegt:

    Heey Faatje,
    Een vraagje over de vulling, kan k de appel weglaten? En k zie dat er ook mais en doperwten en wortel bij zit. Maar bij de pistolletjes tonijnvulling zitten die er niet bij?

    Beantwoorden
  21. Stefania
    Stefania zegt:

    Salaam lieverd! Heerlijke recepten heb je! Maar ik had een vraag. Als ik de broodjes maak, kan ik de broodjes dan invriezen, en die de volgende eten? Smaken die dan nog vers? Of is het beter de dag zelf maken?

    X

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Stefania,

      Dankjewel lieve schat! Je kunt de broodjes zeker een dag van te voren maken, geen probleem. Stop ze gewoon in zakjes en bewaar ze in de diepvries. Even opwarmen en klaar is kees. Xx

      Beantwoorden
  22. Hasna
    Hasna zegt:

    Salam Fatima bedankt voor je lekkere recept heb ze gisteren gemaakt zijn goed gelukt!
    Wou vragen of je miss geen recept heb vr volkoren batbots?heb hier nog veel meel moet op hihi

    Beantwoorden
  23. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Lieve Fatima,

    Het deeg blijft plakkerig . Wat heb ik fout gedaan? Maar voor de rest is het goed gelukt. Bedankt voor je mooie recepten. Tbarkellah 3lik!!!

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Bouchra,

      Als het deeg plakkerig is, dan raad ik je aan om het deeg even door te kneden met wat zonnebloemolie. Niet al teveel bloem toevoegen hoor, want dan krijg je een zwaar droog deeg. Dus gewoon ietsjes zonnebloemolie toevoegen. Dankjewel lieverd! Xx

      Beantwoorden
  24. Sams
    Sams zegt:

    Salaam Fatima, tbarhAllah hlik wat een lekkere allemaal en wat een goede uitleg! Ik had wel een vraagje over die 300ml water. Gebruik je de volledige 300ml of is dat op gevoel?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *