IMG_36233

Dadelkoekjes

Een aantal weken geleden heb ik samen met mijn tante deze heerlijk dadelkoekjes bereid voor het Suikerfeest. Mijn tante is echt een koningin in het maken van verschillende koekjes! Wat ik echt knap vind is dat ze zonder een concreet recept alle ingrediënten bij elkaar gooit en er uiteindelijk iets heerlijks uitkomt haha! Aangezien ik altijd alles goed voor mezelf wil noteren heb ik tussendoor alles nog lopen afmeten met een maatbeker en alles even snel opgeschreven haha. Voor mij was dit de eerste keer dat ik deze dadelkoekjes proefde en wauw wat zijn deze koekjes lekker! Kort na het Suikerfeest heb ik deze koekjes zelf nog eens klaargemaakt en ook dit keer waren ze erg lekker en vooral met een kopje mint thee, erg lekker! Met de komende Eid Al Adha kunnen deze koekjes zeker niet ontbreken op je tafel met alle lekkernijen en uiteraard wil ik ook dit recept graag met jullie delen! 

Wat heb je nodig? (2 borden vol)

  • 500 gr. bloem
  • thl. bakpoeder
  • halve thl. zout
  • 200 gr. zachte roomboter
  • 100 gr. suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 3 etl. oranjebloesemwater

Dadelpasta

  • 400 gr. dadels
  • handvol geroosterde amandelen
  • 1 etl. oranjebloesemwater
  • 1 thl. kaneel

Bereidingswijze:

  1. Maak de dadels schoon en verwijder de pit in het midden.
  2. Maal de dadels samen met de oranjebloesemwater en de amandelen  fijn tot een plakkerige massa.
  3. Als de dadels ietsjes hard zijn, dan raad ik je aan om de dadels van te voren even zacht te stomen.
  4. Schep de dadelpasta uit de keukenmachine in een aparte kom.
  5. Vet je handen dan in met wat zonnebloemolie en rol van de dadelpasta allemaal bolletjes, ter grootte van een borrelnootje.
  6. Het is belangrijk dat je telkens je handen in vet met zonnebloemolie, zodat de dadelpasta niet aan je handen zal blijven plakken.dscn4487
  7. Voeg de zachte roomboter, oranjebloesemwater, kristalsuiker, vanillesuiker en de twee eieren toe in een kom en mix dit geheel samen.
  8. Meng de bloem van te voren even samen met de bakpoeder en het zout en voeg deze beetje bij beetje toe bij de natte ingrediënten in de kom.
  9. Kneed het deeg ondertussen goed door tot een soepel deegje.
  10. Verdeel het deeg in twee stukken en druk deze plat.
  11. Zet het koekjesdeeg voor zeker 30 minuten in de koelkast zodat, het deeg goed kan uitrusten.

Voor het vormen van de koekjes heb ik een koekjesvorm gebruikt die ik vanuit Marokko heb meegenomen. Heb je deze koekjesvorm niet, dan kun je ook makkelijk zelf de koekjes mooi vormen!

Manier 1.
  1. Wanneer je een koekjesvorm gebruikt bebloem je deze eerst even met wat bloem, zodat het deeg niet zal blijven plakken.
  2. Rol het deeg met een deegroller uit tot een rechthoekige vorm en snijd hierin een aantal vierkantjes.
  3. Neem een stukje van het deeg en leg hierin een balletje van de dadelpasta.
  4. Vouw het deeg om de dadelpasta heen en rol deze even tot een balletje.
  5. Druk het bolletje deeg vervolgens in de vorm en sla het deeg er weer uit.
  6. Leg het gevulde deeg koekje op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier en werk zo de rest van het deeg af.
  7. Zet de deeg koekjes vervolgens voor 30 minuten in de koelkast, zodat ze hun vorm straks in de oven zullen behouden.Dadelkoekjes1
    Manier 2
  8. Rol het deeg met een deegroller uit tot een plak en steek met behulp van een ronde vorm rondjes uit het deeg. Als je geen ronde vorm hebt kun je ook een limonadeglas gebruiken.
  9. Neem een plakje van het deeg en leg in het midden een balletje van de dadelpasta. 
  10. Vouw het deeg om de dadelpasta heen en druk de zijkanten in het midden samen.
  11. Druk vervolgens het bolletje deeg ietsjes plat en klaar is je koekje.
  12. Zet de deeg koekjes vervolgens voor 30 minuten in de koelkast, zodat ze hun vorm straks in de oven zullen behouden.

    Koekjes afbakken
  13. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 15-20 minuten, mooi lichtbruin.
  14. Wanneer de koekjes gaar zijn verplaats je deze naar een rooster en laat je ze volledig afkoelen.
  15. Als laatste haal je de koekjes nog door de poedersuiker en je koekjes zijn klaar om lekker opgegeten te worden!

5

Dadelkoekjes3Deze koekjes zijn zonder overdrijven zo onwijs lekker! Vooral met een glaasje Marokkaanse munt thee is je bord met koekjes binnen no time op!

Lief,
Fatima

86 antwoorden
  1. essma
    essma zegt:

    Deze koekjes zijn super lekker, ik ga jouw recept ook een keertje uitproberen! Benieuwd hoe het er gaat uitzien en smaken, dank je voor de recepten die je met ons deelt <3

    Beantwoorden
  2. Rayane naziha
    Rayane naziha zegt:

    Dadelkoekjes zijn mijn favoriete koekjes.
    Iedereen is er gek op
    Mijn geheim : per 1 kg dadels
    150 g sesamzaad geroostert en
    gemalen
    7 lepels honing
    Kaneel en oranjebloemsemwater
    Het deeg idem als uw ,
    Heerlijk !!

    Beantwoorden
  3. Halima
    Halima zegt:

    Salaam alaikoem xfaatje,

    ik ga het zeker proberen inshAllah. Ik ga de amandelen weglaten. Heb een notenallergie. Kan ik er dan nog iets aan toevoegen? Ik neem aan dat het zonder amandelen ook lekkere koekjes worden?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Je kunt de amandelen zeker weglaten meid en het vervangen door geroosterde sesamzaadjes als je dat lekker vindt? Ook zonder de sesamzaadjes zijn de koekjes nog steeds heerlijk meid! Succes ermee! <3

      Beantwoorden
  4. Mariam
    Mariam zegt:

    First of all, jij en jouw recepten zijn ma sha Allah! Je bent een grote inspiratiebron voor mij in de keuken haha. Dit recept ga ik dan ook zeker uitproberen in sha Allah! Heb alleen wel een klein vraagje: kan ik ipv amandelen ook walnoten gebruiken? Of veranderd dat meteen de lekkere smaak van de koekjes?

    Liefs,
    Mariam

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Mariam, Allereest echt super lief van je dankjewel! Je kunt de amandelen eigenlijk vervangen met wat jij lekker vindt! Ik heb zelf nog nooit walnoten gebruikt voor dit recept, maar eerlijk gezegd lijkt me dit ook echt lekker! Ik zou dan wel de walnoten voor gebruik even roosteren in de oven of in een koekenpan voor een extra lekkere smaak! Succes ermee meid en als je nog vragen hebt hoor ik het graag van je! <3

      Beantwoorden
  5. Zuster
    Zuster zegt:

    Assalaamu alaikoum Fatima,
    Je koekjes zien er erg lekker uit maa shaaAllah.
    Is het mogelijk om een andere vulling te gebruiken? Bijvoorbeeld amandelspijs

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam 3likoem lieve meid, dankjewel lieverd! Je kunt zeker een andere vulling gebruiken hoor! En amandelspijs is een goeie hmm haha! Wat ik ook vaak gebruik voor de vulling is abrikozenjam met kokos, dat is ook zoooo lekker hé! Ik zal daar ook snel een receptje van plaatsen inschAllah! Succes meid <3

      Beantwoorden
  6. laila
    laila zegt:

    Bij de ingredienten staat dadelpasta, en de beschrijving staat dat je de dadels moet ontpitten..dus moet ik noi dadels kopem en ontpitten of dadelpasta kopen. En waar kan ik dadelpasta kopen?

    Beantwoorden
  7. esmeray
    esmeray zegt:

    Asselamu aleikoem fatima, gebruik je alleen bakpoeder of ook samen met vanille suiker? Op je eerste foto zie ik namelimk 2 zakjes maar bij je ingrediënten zie ik dat niet staan. Xx

    Beantwoorden
  8. Ikram
    Ikram zegt:

    Salaam meid, de koekjes zien er overheerlijk uit. Ik ga ze zeker uitproberen insha Allah! Ik heb een vraagje.. waar kan ik die vormpjes halen? Groetjes xx

    Beantwoorden
  9. Hey
    Hey zegt:

    Salam meid,
    Heerlijk al je recepten. Tbarkallah 3lik

    Als ik de helft wil. Moet ik dan ook helft van de bakpoeder en vaniliezakje nemen. Of helemaal?

    Beantwoorden
  10. Ayse
    Ayse zegt:

    Hoi lieverd ik wil graag het recept van de biscotte weet niet hoe jullie het noemen zou je het nog een keer willen delen op ig of mail kan ook tnx

    Beantwoorden
  11. Rajaa
    Rajaa zegt:

    Hey Faatje!
    Super recept en het is erg duidelijk uitgelegd.
    k heb een vraagje. ik heb geen vorm thuis. Kan ik het ook zonder vormpje maken of is dat niet mogelijk?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Rajaa, Als je geen vormpje hebt kun je deze koekjes zeker maken hoor. Je kunt bijvoorbeeld een ronde vorm gebruiken en hiermee cirkels uit het deeg steken. Leg dan een bolletje vulling in het midden van de deeg cirkel en maak hier dan een bolletje van of een staafje. Hoop dat ik het een beetje duidelijk heb uitgelegd haha. Succes meis. <3

      Beantwoorden
  12. Gea
    Gea zegt:

    Heerlijke koekjes: bedankt voor het recept! Ik heb ze vandaag gebakken en het recept, zij het iets aangepast naar de tip van Rayane Naziha, geplaatst op mijn blog.
    Je noemt hierboven als variatie een vulling van abrikozenjam en kokos. Hoeveel geraspte kokos en abrikozenjam gebruik je daarvoor?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Gea, super om je ervaring terug te lezen. Altijd leuk om een recept aan te passen hoor hihi. Als ik Abrikozenjam en kokos gebruik, dan doe ik dit eerlijk gezegd op gevoel. Ik zal de volgende keer de hoeveelheden afwegen beloofd hihi. Ik zal even een kijkje nemen op je blog, ben benieuwd. <3

      Beantwoorden
  13. Rajaa
    Rajaa zegt:

    Salaam Faatje!! Ik ga dit recept maken met ingekochte dadelpasta. Heb ik dan 400 gram dadelpasta nodig?

    Ik ben benieuwd naar het resulaat .
    SHokran voor de duidelijke recepten <3

    Beantwoorden
  14. selma
    selma zegt:

    Vraagje? Welke merk roomboter gebruik je hiervoor .. en bedoel je met zacht kamertempratuur ??

    Ik ga dit recept zeker proberen met el 3id dankje voor de uitleg

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Selma, Ik gebruik de roomboter van de Albert Heijn, maar je kunt van elke supermarkt gebruiken hoor. Met zacht bedoel ik inderdaad op kamertempratuur. Deze koekjes maak ik ook altijd met el3ied heerlijk!

      Beantwoorden
  15. niedra
    niedra zegt:

    Salaam aleikom Fatima,

    Heb een korte vraag. Moeten de dadels niet eerst gestoomd worden? En gebruik jij ongepelde of gepelde amandelen?

    Barak Allah fiek xx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Niedra, ik heb de dadels niet van te voren gestoomd omdat de dadels al erg zacht waren. Als je dadels gebruikt die iets harder zijn, dan raad ik je wel aan om de dadels van te voren te stomen inderdaad. En ik gebruik gepelde amandelen.

      Beantwoorden
  16. Ilham
    Ilham zegt:

    Ik ga deze recept zeker uitproberen in deze el3ied het is zeker waard, ik zal je gauw laten weten of het wel of niet is gelukt.

    Nog maals bedankt en het is een hele duidelijke recept!!

    Beantwoorden
  17. Romana
    Romana zegt:

    Hi meid,

    Ik wil de koekjes maken, maar heb alleen amandelmeel i.p.v. Hele amandelen. Kan ik dit gebruiken? Zo ja, weet je hoeveel ik ervoor moet gebruiken?

    X

    Beantwoorden
  18. CK
    CK zegt:

    Ziet er heerlijk uit xfaatje!
    Ik zou de koekjes graag willen uitproberen. Zou ik margarine ipv roomboter kunnen gebruiken? Of verandert hierdoor de smaak van de koekjes? Hoop op uw reactie!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Ck, dankjewel hoor! Je kunt margarine gebruiken, maar persoonlijk raad ik je toch roomboter aan. Want door de roomboter proef je een lekkere smaak terug in de koekjes.

      Beantwoorden
  19. Nissrine
    Nissrine zegt:

    Hi,

    Leuke site! Heerlijke gerechten ook, krijg meteen trek haha..
    Een vraagje: zou ik deze koekjes ook zonder ei (ivm allergie) kunnen maken?

    Alvast bedankt.

    Groetjes,
    Nissrine

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nissrina,

      Bedankt voor je lieve complimt meid! Hmm ik heb eerlijk gezegd deze koekjes nog nooit zonder ei gemaakt, maar ik zou het gewoon doen. Er kan denk ik niet zoveel verkeerd gaan hoor. Houd je mij op de hoogte? Ben zelf ook benieuwd hihi. Succes!

      Beantwoorden
  20. nicoline krul
    nicoline krul zegt:

    een vraagje
    Ik heb dezelfde vormen als u maar bij het eruit halen van de koekjes heb ik een serieus probleem
    hoe doet u dat?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nicoline,

      Voordat je het deeg in de vorm drukt kun je het beste de vorm eerst even bestuiven met een laafje bloem. Dan zal het koekjesdeeg niet blijven plakken. Succes!

      Beantwoorden
  21. Khadija
    Khadija zegt:

    Hi Faatje!

    Wat een mooie blog heb je! Duidelijk en overzichtelijk!

    De dadels…maal je die eerst fijn in een koffiemolentje of direct in de keukenmachine?

    Shokran alvast! Je geeft iedereen netjes antwoord bazzz haha. Lief van je.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Khadija,

      Super lief van je, bedankt! Ik maal de dadels gewoon direct in een keukenmachine meid en dat gaat gewoon goed hihi. Heel graag gedaan meid en veel bakplezier! x

      Beantwoorden
      • Fatima El Irari
        Fatima El Irari zegt:

        Hallo Loubna,

        Ik heb altijd een tip wat betreft het bakken van koekjes met een patroon. Wanneer je de koekjes hebt gevormd stop je deze voor zeker 30 minuten in de koelkast, zodat deze hun vorm(figuurtjes) mooi behouden in de oven. Lekker slim van mij om deze tip er niet eerder bij te zetten, excuses hiervoor! Ik heb het er nu bijgezet lieverd. Ik hoop dat de koekjes de volgende keer wel perfect lukken. Heeft het wel gesmaakt?

        Liefs,
        Fatima

  22. Silvna
    Silvna zegt:

    Hoi hoi,

    Kan je ook mazhar (rozenwater) gebruiken in plaats van oranjebloesem of verpest dat de smaak?
    Ze zien er echt heerlijk uit!! Lekker voor het suikerfeest.

    Beantwoorden
  23. Naj
    Naj zegt:

    Ik heb dit recept uitgeprobreed en mashallah hele familie was er dol op!
    dankzij al jou recepten kook ik nu echt uitgebreid.
    heeeel erg bedankt xxx

    Beantwoorden
  24. Ilham
    Ilham zegt:

    Hay!
    Zou je in plaats van dadels ontpitten en malen ook kant en klare dadelpasta kunnen gebruiken? Weet je toevallig of de koekjes dan minder lekker worden?

    Beantwoorden
  25. Samra
    Samra zegt:

    Salaam Fatima, als allereerst bedankt dat je alrijd deze heerlijke recepten met een goeie uitleg met ons deelt. I Love it! Maar ik heb een vraagje.. bedoel je met twee borden vol ongeveer twee keer het bord als de foto helemaal boven in? Ik wil ze namelijk maken met iemand en dan verdelen maar dan moeten we wel genoeg hebben haha! Shokrane alvast 😘

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *