IMG_54766

Chocoladecake met mascarpone

Een paar weken terug was ik uitgenodigd voor een erg gezellige housewarming party van een lieve vriendin en daar kon ik natuurlijk niet heen zonder iets lekkers mee te nemen! Ik had besloten om dit keer een chocoladecake te maken, aangezien alle dames inclusief mij gek zijn op chocolade haha. Ik heb de chocoladecake dit keer iets eerder uit de oven gehaald, zodat je een iets plakkerige chocoladecake van binnen krijgt. Dit vind ik persoonlijk heerlijk en de mascarpone aan de bovenkant met de chocoladestukjes maakt de chocoladecake gewoon helemaal af! Toen ik weer naar huis ging was het bord helemaal leeg, dus dat moet dan wel een goed teken zijn toch haha!

Wat heb je nodig? (15 personen)

  • 4 eieren
  • 200 ml melk
  • 150 ml zonnebloemolie
  • 180 gram suiker
  • zakje vanillesuiker
  • 180 gram bloem
  • 4 eetlepel Cacao poeder
  • zakje bakpoeder
  • snufje zout

Topping:

  • 250 gram Mascarpone
  • 30 ml slagroom
  • 70 gram poedersuiker

Bereidingswijze:

Klop de eieren met de kristalsuiker en het zakje vanillesuiker tot een licht gele massa. Doe hier dan de zonnebloemolie bij en mix dit dan ook kort samen totdat de zonnebloemolie is opgenomen. Ik heb dit keer geen handmixer gebruikt, maar gewoon simpel een garde. Ik krijg vaak de vraag of je echt een keukenmachine of een handmixer nodig hebt om een cake te maken en het antwoord is dus NEE! Je kunt lekker makkelijk met een garde het beslag mixen en het voordeel hiervan is dat je dan tegelijkertijd ook nog eens je armspieren traint haha!

IMG_53211

Te bewerken en nog op blog plaatsen9Meng de bloem, zakje bakpoeder, cacaopoeder en het zout  samen en zet dit dan even apart. Zorg er wel voor dat er geen hele brokjes cacao meer zichtbaar zijn. Als je merkt dat je cacao veel brokjes bevat kun je het even door een zeef halen en het dan pas met de bloem samen mengen.  Doe de helft van het bloem mengsel  in de beslagkom en samen met de helft van de melk en mix dit dan goed samen met de garde of je mixt het met een handmixer op de middelste snelheid voor ongeveer 1 minuut totdat je ziet dat alles goed is opgenomen.

Doe er dan de overige  bloem en melk bij en mix dit dan ook weer samen voor ongeveer 2 minuten totdat je ziet dat er een glad beslag ontstaat.

Te bewerken en nog op blog plaatsen10Vet de bakvorm van 21×21 cm doorsnede goed in met een laagje zonnebloemolie en bestrooi dan de vorm met ongeveer 2 eetlepels bloem en verdeel dit over de bakvorm. Giet hier dan voorzichtig het chocoladebeslag in en stop de bakvorm in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten.

Houd de chocoladecake ondertussen wel in de gaten, want elke oven verschilt en het kan zo zijn dat de chocoladecake bij jou langer in de oven moet zitten of juist wat korter. Wat ik zelf doe is de cake 5 minuten voordat de cake echt helemaal gaar is uit de oven halen, want dan krijg je een chocoladecake die van binnen nog een beetje nat is van het chocoladebeslag! Persoonlijk vind ik dit echt lekker, maar dat verschilt natuurlijk per persoon!

Te bewerken en nog op blog plaatsen11Als de cake gaar is haal je deze uit de oven en laat je de chocoladecake zeker 30 minuten in de bakvorm afkoelen. Haal dan de chocoladecake uit de bakvorm en laat het nog eens voor 30 minuten afkoelen op een rooster. Wanneer de chocoladecake geheel is afgekoeld kun je het voorzichtig verplaatsen naar een bord of plateau.

Zoals je kunt zien heb ik mijn chocoladecake goed uit de vorm kunnen halen, zonder dat dat cake is blijven plakken. Het is daarom belangrijk dat je de vorm voordat je het beslag erin giet goed insmeert en vervolgens bestuift met bloem! Wat ook een grote rol speelt is het laten afkoelen van een cake nadat die uit de oven komt!

bewe

Mascarpone topping.

Zorg ervoor dat je de mascarpone voor gebruik zeker een uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald, zodat de mascarpone goed op kamertemperatuur kan komen. Haal met behulp van een spatel de mascarpone uit het kuipje en doe deze in een beslagkom. Doe hierbij dan de 70 gram poedersuiker en meng dit met de spatel goed samen, totdat je ziet dat de poedersuiker goed is opgenomen door de mascarpone. Giet hier dan de 30 ml slagroom bij en mix dit dan met behulp van een garde goed stijf. Je kunt hier natuurlijk ook weer een handmixer voor gebruiken. Wanneer de mascarpone goed stijf is stop je direct met het mixen, anders ontstaat er een vloeibaar mengsel in plaats van een stevige topping! 

Dek de topping dan af met een stuk aluminiumfolie en zet het in de koelkast voor ongeveer 20 minuten zodat de topping goed kan opstijven.
Te bewerken en nog op blog plaatsen12

Chocoladecake afwerken.

Pak de mascarpone erbij en verdeel de topping met behulp van een spatel of met de achterkant van een lepel lekker dik over de chocoladecake! Zelf heb ik de chocoladecake nog afgewerkt met wat grof gesneden chocolade stukjes!

Te bewerken en nog op blog plaatsen13

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de chocoladecake in tweeën te snijden en de mascarpone topping op een laag te verdelen en daarop vervolgens de andere laag op te leggen. Je kunt het zo gek en lekker maken als jij zelf wilt! Nadat ik de chocoladecake helemaal had afgemaakt heb ik deze ingepakt met doorzichtige folie en aan de bovenkant vastgemaakt met een leuke lint.

Naast dit lekkers had ik ook nog een leuke plateau met leuke spulletjes gekocht en deze ook ingepakt. Een ding kan ik je garanderen en dat is dat je met zo´n lekkere chocoladecake met mascarpone zeker punten zult scoren!

IMG_54922

78 antwoorden
  1. gihane
    gihane zegt:

    Salamalikon,
    ik wil je bedanken voor de lekker recepten die je deelt. ik heb bijna alles geprobeerd. echt een succes.

    ik heb vraagje: waar kan ik een goed bakvorm kopen ? die ik heb van blokker gekocht was ook dure maar komt de cake verbrand van de kanten.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Aawh super lief van je meid! Ik heb bakvormen van de Hema en Lidl en die heb ik echt al jaren en die werken beide nog goed haha. Misschien dat je daar is een keertje een kijkje kunt nemen meid. Bij de Action heb je ook bakvormen! Ik heb daar een vierkante zwarte bakvorm van en die is ook echt goed! <3

      Beantwoorden
  2. ttarifesht
    ttarifesht zegt:

    Hmmm ziet er echt lekker uit!! Mijn complimenten!
    vraagje: ik zie dat je bakpapier gebruikt, maar dan hoef je de vorm toch niet meer in te vetten of wat bedoelde je precies? xxx

    Beantwoorden
  3. Amel
    Amel zegt:

    Ik heb deze cake afgelopen weekend gemaakt en wat was die lekker zeg!! Ma sha allah 3lik meid en nogmaals bedankt voor het delen ☺️

    Beantwoorden
  4. Visagiste
    Visagiste zegt:

    Is het ook lekker als ik de chocoladecake door het midden snijd en dan daartussen aardbeien jam doe? En boven op mascarpone of ook ertussen mascarpone of wordt ie te machtig ?

    Groetjes

    Beantwoorden
  5. Nadia
    Nadia zegt:

    Salamoe alikoem,

    Ik heb de cake zojuist gebakken, maar wil hem voor morgen serveren. Moet de topping er dan vandaag op? Of kan ik dat beter tot morgen laten?

    Hoor graag van je. =)

    Baraka Allahoe feeki.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Allereerst sorry voor mijn late reactie. Je kunt de cake bijvoorbeeld vandaag alvast bakken en de topping ook al klaarmaken, maar de volgende dag de topping er pas opsmeren. Je kunt de topping eigenlijk de dag zelf al op de cake smeren, omdat deze topping best stevig is, maar voor de zekerheid zal ik het de volgende dag pas doen haha :p Was het nog gelukt meid? Hoop dat de cake heerlijk was! <3

      Beantwoorden
  6. Naima
    Naima zegt:

    Hoi heerlijk is deze recept ….heb het al 3 x gemaakt maar de laatste keer heb ik de cake door midden gesneden en daar de mascarpone gesmeerd en dan cake weet op elkaar en de hele cake ingesmeerd met gesmolten chocolade reep en daaroverheen kleine stukjes chocola….hmmmmmmmmmmmm

    Beantwoorden
  7. Saida
    Saida zegt:

    Salaam aleykoem lieverd,

    Wat een overheerlijke cake!
    Ik heb afgelopen week het voor me ouders gemaakt, mijn ouders weigeren een cijfer te geven, totdat ik het nog een keer voor hen ga maken hihi. Gisteren heb ik het opnieuw gemaakt en uitgedeeld op werk. Collega’s smullen ervan. Ik heb de 2de keer zonder marscapone gedaan en dat was zo lekker. Bedankt voor je duidelijke uitleg. I love ur page.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Prinses, haha moest echt lachen om jouw berichtje! Dit is ook echt een heerlijke cake<3 Je kunt deze vorm bij de Action halen meid. Ben benieuwd wat je van de cake vond.

      Beantwoorden
  8. Ikie
    Ikie zegt:

    Faatje, welke bakblik heb je gebruikt? kan ik hiervoor ook de brownie bakblik van de action gebruiken? die is volgens mij 26 cm.
    Alvast bedankt voor je reactie.

    Beantwoorden
  9. Houdatje
    Houdatje zegt:

    salam faatje,

    Ik heb het geprobeerd maar het is mislukt , die cake zag er goed uit tot dat die uit de oven ging helemaal ingezakt en bij de toppinh te veel slagroom gedaan nu is die heel rare geworden…

    Weet je zelf hoe het komt ?
    Alvast bedankt

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Houdatje, was de cake voor de rest wel gewoon gaar? En is de cake helemaal ingezak of? Want bij mij zakt de cake ook altijd ietsjes in. Wat betreft de slagroom, daar moet je inderdaad niet te veel van gebruiken anders krijg je geen dik mengsel. Ik wacht je reactie af. <3

      Beantwoorden
      • Houdatje
        Houdatje zegt:

        Salam faatje , jaa de cake was helemaal ingezakt ik heb het laten afkoelen daarna heb ik het door midden gesneden en van bidden zag het er ook niet goed uit was helemaal plakkerige en dik niet luchtig.. Ik weet zelf niet hoe het komt misschien te veel meel in gedaan?

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Houdatje, Ik denk dat de chocoladecake nog niet helemaal gaar was. Je kunt de volgende keer wanneer de cake van de buitenkant al goed bruin is geworden er een stuk folie opleggen. Zo bakt de buitenkant niet meer, maar zal de binnenkant nog wel gaar worden.

  10. Elhamdullah
    Elhamdullah zegt:

    Salamo 3alaikoum heerlijk chocolade cake heb ik geprobeerd en was een succes!!had een vraagje wilde het voor ied maken maar dan met chocola au bain marie en dan met slagroom ied mobark spuiten kan dat want ben bang dat de slagroom gaat smelten of moet ik w8ten tot de chocolade afkoelt?sorry voor vele vragen alvast bedank!!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem meid, je kunt altijd alles vragen hoor! Je kunt de slagroom gebruiken, maar zoals je al zelf aangeeft kun je beter wachten totdat de chocolade is afgekoeld, anders zal de slagroom zeker weten smelten haha. Succes meid!

      Beantwoorden
  11. Faatie
    Faatie zegt:

    Hoi faatje,

    Ik zie bij de ingredienten 30 ml slagroom staan maar op de foto 250 ml slagroom welke is de juiste beschrijving?

    Groetjes

    Beantwoorden
  12. Asmae
    Asmae zegt:

    Hallo meissie,
    Ik heb even een korte vraag als dat mag..nou ik stel m toch al..kan ik deze overheerlijke chocolade taart..tenminste hoop ik dat ie lekker is..ook halveren??
    Ik hoor t wel van je een stille volger 😉

    Beantwoorden
  13. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Zou ik dit recept ook kunnen gebruiken voor cupcakes? Dan moet ik die vormpjes wel tot 3/4e vullen he aangezien je aangeeft dat de cake een beetje inzakt?

    Liefs Fadoua

    Beantwoorden
    • Fadoua
      Fadoua zegt:

      Ik heb ze toch maar gemaakt als cupcakes en ze waren heeeerlijk! Kreeg van iedereen complimenten. Het was echt een luchtig chocolade cupcakeje.

      Ik heb het vormpje indd tot 3/4e gevuld dan komen ze precies plat uit tot de rand. Dus een zware snijplank was niet nodig om bovenop de cc te plaatsen.

      Ik had als topping gesmolten melkchocolade en geraspte witte chocolade. Het zag er echt top uit!

      BarakaAllahofeeki voor het delen 😉

      Beantwoorden
  14. Hara
    Hara zegt:

    Salaamu alaykum, ik heb deze de vorige keer gemaakt en hij lukte perfect en was heerlijk!
    Wil m vandaag weer maken maar helaas geen poedersuiker in huis, heb je misschien tips voor me als vervanger ?

    Beantwoorden
  15. Wassila
    Wassila zegt:

    Ik heb een vraagje, namelijk kan ik de slagroom vervangen ? Of moet de slagroom erbij, die heb ik nu niet, wel melk maar weet niet of ik dat kak gebruiken om te mixen met de mascarpone

    Beantwoorden
  16. Farida i
    Farida i zegt:

    Salaam alaykoum Faatje,

    Vandaag ook chocoladecake gemaakt met hoge bakvorm. Dus heel handig als je naked cake wilt maken. Alleen wil ik dat het meer naar chocolade smaakt. Wat kan ik beste doen behalve chocladedruppels toevoegen (dat had ik niet in huis) dat het meer maar chocolade smaakt?

    Super bedankt voor je recept. Tot nu toe lukken jouw recepten!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Farida,

      Als je wilt dat de chocoladecake meer naar chocolade smaakt, dan kun je extra chocolade smelten en dit toevoegen aan het beslag. Dit geeft de chocoladecake echt meer een chocolade smaakt. Succes meid en bedankt voor je lieve bericht! x

      Beantwoorden
  17. Soraya
    Soraya zegt:

    Hoi,

    Ik zou graag deze cake vanavond willen bakken om het vervolgens morgen aan het begin van de avond te serveren. Smaakt het dan nog wel lekker? (Ik ben dan van plan om als topping poedersuiker te gebruiken, maar dat vlak voor het serveren op te doen)

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Soraya,

      Excuses voor mijn late reactie. Is het alsnog gelukt? Als je een cake een dag van te voren klaarmaakt en deze de volgende dag pas serveert, smaakt deze nog lekkerder! Xx

      Beantwoorden
  18. Fatiha
    Fatiha zegt:

    Wat een lekkere cake. Bedankt voor uw duidelijke uitleg. Maar hoe krijg je je bakvorm zo mooi ingevet? Ik kreeg brokjes van bloem en olie. En heb uiteindelijk bakpapier gebruikt

    Beantwoorden
  19. Naima
    Naima zegt:

    Hoi Faatje,
    Ik ben bezig met deze cake. Er is iets niet goed gegaan met het stijfkloppen, want mijn mix wordt maar niet stijf…?
    Ik heb na een tijdje geprobeerd met eiwit erbij, heeft ook niet geholpen…
    Misschien kun jij mij vertellen hoe je dat exact doet, ben wel beetje teleurgesteld.
    Groetjes Naima xx

    Beantwoorden
  20. Valetina
    Valetina zegt:

    Hey Fatima,

    Ik heb dit recept heel vaak gemaakt en het is elke x super goed gelukt maar nu vraag ik mij iets af want je hebt ook een recept op je blog van een hazelnoot chocolade cake/taart.
    Zou ik boven deze cake ook die gesmolten chocolade met walnoten kunnen doen of denk je dat dat niet lekker zal worden?
    Hoop vandaag nog een reactie te krijgen want ik ga het straks maken hihihi groetjes valentina

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *