DSCN5215m

Krachel (Anijsbroodjes)

Wat heb je nodig? (15 stuks)

  • 500 gr. bloem
  • 3 etl. melkpoeder
  • 280 ml lauwwarme melk
  • 100 gr. kristalsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 1 thl. zout
  • 1.5 thl. gedroogde gist
  • 1 etl. anijs
  • 1 etl. sesamzaad
  • extra sesamzaad voor de garnering
  • 1 eigeel
  • 1 etl. melk

Bereidingswijze:

  1. Giet de melk in een steelpanentje en voeg hier de kristalsuiker bij. Roer dit geheel samen en laat de melk op laag vuur even warm worden.Anijsbroodjes
  2. Verwijder het steelpannetje van het vuur en voeg 4 eetlepels van de melk toe aan de gedroogde gist, zodat de gistkorrels kunnen oplossen. Zet dit even opzij voor 10 minuten totdat de gist begint te schuimen.
  3. Meng in een ruime kom de bloem samen met de melkpoeder, zout en de sesamzaad. Stamp de anijszaad even kort met een vijzel en voeg deze ook toe in de kom.Anijsbroodjes1 
  4. Giet de zonnebloemolie, geklopte eieren en het gist mengsel bij de droge ingrediënten en kneed het geheel samen. Giet vervolgens de melk er in stappen bij terwijl je het deeg doorkneed. Tip! Giet de melk er in stappen bij en telkens wanneer je ziet dat de melk is opgenomen giet je er weer wat melk bij. In totaal gebruik ik precies 280 ml melk, maar de ander kan weer iets meer nodig hebben, dus giet de melk er in stappen bij zodat je voor jezelf kunt bepalen wanneer je moet stoppen.Anijsbroodjes2
  5. Kneed het deeg voor zeker 10 minuten tot er een een erg soepel plakkerig deeg ontstaat. 
  6. Vet een kom in en plaats hierin het deeg. Dek de kom af met plasticfolie en een theedoek en laat het deeg voor 60 minuten rijzen.Anijsbroodjes3
  7. Stort het deeg op je werkblad en vet je handen in met wat zonnebloemolie. Tip! Als het deeg na het rijzen nog iets plakkerig is, dan kneed je het deeg nog even door met zonnebloemolie.
  8. Kneed het deeg nog even door en vorm vervolgens kleine bolletjes van het deeg. Hoe groter je het deegbal maak hoe groter de broodjes zullen worden. Plaats de bolletjes op een bekleed bakplaat.
  9. Dek de bakplaat af met plasticfolie en laat het deeg weer voor 30 minuten rusten.Anijsbroodjes4
  10. Druk de bolletjes deeg ietsjes plat. Mix het eigeel samen met de melk en besmeer hiermee lichtjes de broodjes. Strooi als laatste nog wat sesamzaadjes op de broodjes.
  11. Bak de broodjes in een voorverwarmde oven op 180 graden voor ongeveer 30 minuten mooi lichtbruin.Anijsbroodjes5
    Let op dat het deeg van deze broodjes wat plakkerig hoort te zijn, dus raak niet in paniek en ga niet extra bloem toevoegen aan het deeg! Hierdoor krijg je namelijk droge en vooral zware broodjes. Ik raad altijd aan om je handen in te smeren met wat zonnebloemolie en weer verder te gaan met kneden. 

Deze broodjes zijn zonder verdrijven te lekker voor woorden! In het Marokkaans worden deze welbekende broodjes bij ons ‘Krachel/Krichlat’ genoemd en iedereen is er dol op! Je kunt de broodjes vergelijken met de lekkere zachte brioche broodjes. Zeker een aanrader om ze eens zelf te maken en natuurlijk te proeven!

Liefs,
Fatima

 

114 antwoorden
  1. Hayat
    Hayat zegt:

    Faatje bedoel je dat je deze broodjes voor het bakken kan invriezen? Nee toch? Ik vries altijd broodjes in als ze gebakken zijn en warm ze dan op in de magnetron..

    Beantwoorden
  2. Fatima
    Fatima zegt:

    Hey meid wat een geweldige blog zeg en hele goede recepten.Bedankt voor je lekkere recepten.
    jij had een tijdje geleden een recept geplaatst met vermicelli en kip alleen kan het nergens terugvinden.Zou jij het voor mij willen plaatsen als het kan want wil die vandaag nog maken inchallah.

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Dankjewel lieverd! Zoals je misschien al weet heb ik nu een andere Facebook account en hierdoor zijn jammer genoeg vele foto’s en recepten verdwenen. Ik zal even kijken of ik het recept kan vinden en dan zal ik het vandaag nog plaatsen xx

      Beantwoorden
      • Fatima
        Fatima zegt:

        Het lijken me ook heerlijke broodjes!
        Kun je ook voor dit recept gemalen anijszaad gebruiken of moet het echt zaad zijn?

  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Deze broodjes worden bij mij niet luchtig.
    Ik heb kleine bolletjes gebruikt maar toch
    Zit er veel deeg in die bolletjes.
    Ik heb overigens wel gemalen anijs gebruikt
    Zou dat van invloed op de luchtigheid zijn?

    Als er anijszaad wordt gebruikt, proef je dan niet harde deeltjes in de broodjes?

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Anijs moet daar geen invloed op hebben meid. Kneed je het deeg genoeg door tot een soepel deeg en laat je het genoeg rijzen? Ja je kunt soms een hard deeltje proeven, maar voordat ik de anijs gebruik check ik het eerst na x

      Beantwoorden
  4. Sam
    Sam zegt:

    Jouw grote fan hier weer. Heb vandaag dit recept getest en in plaats van te twijfelen heb ik precies gedaan wat er in dit recept staat. Ik moet zeggen dat het deeg toch naar mijn idee te plakkerig is. Misschien toch teveel melk erbij gedaan? Mohiem, alsnog in de oven gedaan, nadat ik met moeite bolletjes kon maken. De anijsbroodjes zitten nu in de oven. Hoelang moeten ze eigenlijk de oven in? De kransbroodjes (had ik van de week geprobeerd) ga ik in het weekend nogmaals proberen. Ik hoop dat ze dan wel lukken. 🙂

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Salaam lieverd! Ik heb echt altijd genoeg aan 300 ml melk en dan is het deeg gewoon goed bij mij, maar ik heb ook van andere gehoord dat het deeg wat te plakkerig is en dat 300 ml melk bij hun ook teveel was. Dan kun je denk ik voor de volgende keer maar 250 ml melk gebruiken en dan kun je nog altijd kijken of je er wat extra bij moet doen of niet. Ze gaan voor ongeveer 30 minuten de oven in meid xx

      Beantwoorden
      • Sam
        Sam zegt:

        Ik denk een combinatie van factoren; toch teveel melk en niet goed gerezen deeg. Ik ga het binnenkort gewoon weer proberen tot het net zo mooi en luchtig is als op de jouw foto

      • xfaatjee
        xfaatjee zegt:

        Hmm dat kan best kloppen meid. Volgende keer dan beetje bij beetje de melk erbij doen en dan kun je nog altijd kijken of je teveel melk hebt of niet. InschAllah lukken ze dan wel meid Xx

    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Naziha, Mijn moeder maakt deze koekjes vaak. Vooral met het suikerfeest. Ik zal snel dit recept van mijn moeder uitproberen en het delen met jullie op mijn blog. <3

      Beantwoorden
  5. Sarah
    Sarah zegt:

    Hoi Faatje,
    Ik heb deze broodjes ook gemaakt. ze waren echt heeerlijk!!
    alleen ze waren niet echt zacht .. weet je misschien hoe dit komt?
    Trouwens bedankt voor alle lekkere recepten. Ben er gek op! 😀

    xx Sarah

    Beantwoorden
  6. Zainab
    Zainab zegt:

    Salam Faatje,

    Ik wil je even laten weten dat de anijsbroodjes super goed gelukt zijn alhamdoellilah! Lekker zacht en luchtig. Bedankt voor je erge duidelijke recepten met goede uitleg en foto’s. Door duidelijke recepten ben ik meer gemotiveerd om te gaan bakken! Ziet er allemaal goed uit tbarkallah

    Ma3asalama zainab

    Beantwoorden
  7. anissa
    anissa zegt:

    hey schat
    inmiddels heb ik deze broodjes misschien al 8 keer gemaakt en elke keer komen ze er weer verrukkelijk uit
    ik volg altijd precies de stappen die je omschrijft
    dus dames: als het bij jullie misgaat komt het waarschijnlijk doordat jullie een foutje maken
    heel erg bedankt voor delen van dit heerlijke recept
    ga zo door
    xx een van je grootste fans

    Beantwoorden
      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Samira,

        Ja, klopt inderdaad. Maar ik wil je wel een tip geven. Door de zonnebloemolie krijg je lekkere zachte broodjes en door roomboter krijg je een lekkere roomboter smaak in de broodjes. Als je alleen roomboter gebruikt, dan zullen deze broodjes ook wel zacht worden, maar niet zo zacht zoals alleen met olie. Ik raad je aan om dus de helft zonnebloemolie te gebruiken en de andere helft roomboter. Succes hoor Xx

      • Samira
        Samira zegt:

        Bedankt voor je goede tip☺ had een.klein vraagje over je gevulde batbots….ik wil ze niet vullen maar zo maken…moet ik dan de strikte bereidingswijze aanhoyden zoals staat aangegeven. En sorry voor al mijn vragen 😊

      • Samira
        Samira zegt:

        Haha ja dank je maar heb namelijk die andere batbots gemaakt met melk en deeg is aan het rijzen dus hoop dat het lukt ☺

    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Senna,

      Ja, ik gebruik altijd 280 ml melk. Maar je kunt beetje bij beetje de melk toevoegen en wanneer je ziet dat je deeg goed is stop je met het toevoegen van de melk. Maar elke keer weer als ik deze broodjes maak, dan heb ik die 280 ml melk nodig.

      Beantwoorden
  8. Majida
    Majida zegt:

    Heb net deze broodjes uitgeprobeerd, ze zijn wel lekker zacht alleen omdat ik niet al het melk heb gebruikt waren ze minder zoet helaas. Kan ik de volgende x de suiker ook gewoon bij de bloem toevoegen? Ik heb trouwens vorige week ook de churros gemaakt super lekker!!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Majida,

      De zoetheid heeft eigenlijk niks met de melk te maken hé. Als je de broodjes de volgende keer iets zoeter wilt hebben, dan kun je makkelijk iets meer suiker gebruiken hoor. Want deze broodjes zijn eigenlijk ook niet zoet haha. Dus de volgende keer kun je gewoon meer suiker gebruiken hoor:p

      Beantwoorden
  9. Fatima
    Fatima zegt:

    Salam wa alaykoem. De broodjes zijn alhamdoulillah gelukt, alleen heb ik een beetje te veel suiker gebruikt hihi. Volgende keer beter. Mijn complimenten en ga zo door! Wa alaykoem Salam

    Fatima

    Beantwoorden
  10. Hajar
    Hajar zegt:

    Salaam meis,

    Wat een lekkere recepten deel je met ons! Allahouma barak. Ik zie dat je ook de tristar hebt, ik ook sinds kort 🙂
    Krijg alleen de mengkom er niet van af. Ik zou hem tegen de klok in moeten draaien maar gebeurd niets. En is het normaal dat hij zoveel beweegt tijdens het kneden?

    Groetjes hajar

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Hajar,

      Dank je wel lieve meid! Blijft de mengkom vastzitten bedoel je? Je moet de kom inderdaad tegen de klok indraaien en bij het eind gewoon hard draaien, zodat de kom vast blijft zitten. En ja de machine beweegt wel als je bijvoorbeeld veel deeg erin hebt zitten. Het mixen van bijvoorbeeld eieren vind ik ook niet echt top. De garde raakt de onderkant van de kom niet. Maar al met al ben ik er wel blij mee, aangezien je er wel goed deeg in kunt kneden.

      Beantwoorden
  11. Chahrazad
    Chahrazad zegt:

    Hee meid!

    Wat bedoel je met zet het voor 10 min aan de kant totdat het gaat schuimen?
    Moet die weer op het vuur of?

    Groetjes,

    Beantwoorden
  12. Hayat
    Hayat zegt:

    Salaamu alaikum faatje,

    Met de melkpoeder, bedoel je daar ook coffeecreamer mee?
    Trouwens, superleuke site. Volg je recepten altijd!

    Beantwoorden
  13. Soumia
    Soumia zegt:

    Jij bent echt geweldig! Ik zoek al heel lang naar dit recept! Thank you! vraagje: welke melkpoeder gebruik jij? Foto of naam aub? 😙

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Soumia,

      Aah super lief van je! De koffiecreamer die ik gebruik is van het merk Completa, maar je kunt ook gewoon eigen merk gebruiken hoor. Bedankt lieve meid Xx

      Beantwoorden
  14. Nabila
    Nabila zegt:

    Ik zoek ook naar het recept van de gevlochten broodjes. Kunnen we die nog ergens vinden?
    Voorheen stond die er namelijk wel op.

    Dank je wel! x

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nabila,

      Dat recept stond er inderdaad op, maar nadat het recept bij een paar mensen is mislukt heb ik deze eraf gehaald om het recept even opnieuw te maken en alles opnieuw af te wegen etc. Recept komt snel weer online hoor! Xx

      Beantwoorden
  15. Djelloul
    Djelloul zegt:

    Salam Fatima,
    Wauw ik ga deze zeker maken voor morgen als mijn familie komt.
    Zou ik het deeg de avond van te voren kunnen maken en dan s ochtends afbakken? Of wordt dat vies door de gist?

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Alaikoem salaam Djelloul,

      Ik zou dat niet doen. Wel kun je de broodjes vandaag al maken en bewaren voor morgen. Gewoon afdekken met een plastic zak en ze zullen lekker zacht blijven. Xx

      Beantwoorden
  16. siham
    siham zegt:

    280 ml melk op 480 gram meel klopt echt niet. Plus nog 180 ml olie. Klopt dit recept wel? Heb ze gemaakt en heb 150 ml weg gelaten. Je had ook aangegeven dat het plus minus is, maar ik neem aan dat jij er geen 150 ml naast kan zitten.

    De verhoudingen kloppen echt niet, het deeg was niet eens bij elkaar te krijgen. En ik ben absoluut geen beginneling in de keuken haha.

    De verhoudingen zijn gewoon niet juist, heb nog 10tallen soortgelijke recepten daarna bekeken, en die hanteren niet zoveel vocht. De smaak is verder goed, alleen was de buitenkant wat krokanr omdat ik natuurlijk naar verhouding veel olie erin had. Ik hoop dat je even naar het recept kan kijken, want de smaak was echt goed!!

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Siham,

      Allereerst wil je aub niet snel roepen dat het recept niet klopt? Ik maak deze broodjes zo vaak en ik gebruik altijd het recept dat je hier ziet staan en elke keer weer lukken ze. Je gebruikt in totaal 500 gram bloem(en bakpoeder) Als je daarbij de natte ingrediënten toevoegt, dan krijg je een samenhangend deeg dat nog plakt en zo hoort het deeg ook echt te zijn(althans bij mij de elke keer weer.) Maar goed ik zal natuurlijk even naar het recept kijken en de broodjes snel nog een keer bakken. Als je de volgende keer merkt dat het te plakkerig word, dan kun je natuurlijk ook zelf op tijd stoppen met het toevoegen van bijvoorbeeld melk of water.

      Beantwoorden
  17. Ilham
    Ilham zegt:

    Salaam Fatima

    Bedankt voor dit recept! Ik vroeg me af of je in plaats van die bloem + gist ook gewoon zelfrijzende bloem kunt gebruiken? Dan heb je geen gist meer nodig, toch?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Ilham,

      Vaak wordt zelfrijzend bloem gebruikt voor bijvoorbeeld cakes, maar voor deegwaren heb ik het zelf nog nooit gebruikt. Ik raad je toch aan om gewoon bloem te gebruiken met de gist.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  18. Isa
    Isa zegt:

    Mash Allah. Ik ben zo blij met jouw recepten! Ik heb vandaag de broodjes gemaakt en ze zijn super gelukt. Mijn man is superblij dat ik eindelijk dingen maak die lekker zijn. Barak Allah fiki!!

    Beantwoorden
  19. selma
    selma zegt:

    fatimaa je bent echt een schat
    van een meid,je neemt de tijd om met ons je recepten te delen en je recepten zijn ook nog eens heerlijk😋

    Beantwoorden
  20. OemKhaoula
    OemKhaoula zegt:

    Assalamoe 3alaykoem wa ra7matoe Allah schat

    Baraka Allahoe Fiekie voor t delen van je recepten .
    Moge Allah jou daarvoor belonen.

    Heb een vraagje:
    Ik heb deze broodjes 2x gemaakt en elke x krijg ik scheurtjes erin. Wat doe ik verkeerd???

    Kussies
    Je naamgenootje hiji

    Beantwoorden
  21. Fati
    Fati zegt:

    Slm faat
    Ik probeerde ze net te maken na een uur rijzen is men deeg nog steeds glibberig en plakkerig ik kan er zelf geen balletjes van maken … kan je me misschien vertellen wat ik verkeerd heb gedaan heb alles gevolgd zoals vermeld.
    Groetjes

    Beantwoorden
  22. Fati
    Fati zegt:

    Slm ja hoor nu zijn ze gelukt ik heb minder melk gebruikt ipv 300ml heb ik 220ml gebruikt ben benieuwd hoe ze proeven vanavond inshallah. Shoekran😙

    Beantwoorden
  23. Anoniem
    Anoniem zegt:

    De melk in stappen toevoegen, tijdens het kneden wordt de melk opgenomen. Ik heb 250 melk gebruikt, de laatste ml op gevoel toevoegen afhankelijk van het deeg. Als je ziet dat het te glibberig is dan moet je stoppen met toevoegen van de melk. Ik denk dat het door de meel komt dat het bij sommige toch niet helemaal lukt. Ik gebruik bij alle recepten van deze dame de meel van lidl en alles lukt perfect.

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Anoniem,

      Klopt helemaal wat je zegt! Ik gebruik ook altijd de bloem van de Lidl en je kunt inderdaad de melk er in stappen aan toevoegen. Ik ben blij dat alle recepten je lukken!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  24. Naima
    Naima zegt:

    Hoi fatima,

    Heb vandaag de broodjes ook gemaakt..en zijn helaas niet uitgekomen zoals die van jou.. Mijn broodjes zijn absoluut niet luchtig.. zijn best wel hard.
    Erg jammer ik heb precies gedaan zoals boven staat vermeld..

    Beantwoorden
      • Naima
        Naima zegt:

        Hoi fatima,
        De deeg was niet plakkerig.. was best hare. Na 1 uur was de deed nog niet gerezen.. heel raar terwijl ik alles hebt gemeten precies zoals jij aan hebt gegeven.. Ik denk dat ik volgende keer meer melk bij doe en gist..

  25. Ahlam
    Ahlam zegt:

    Ha die Fatima,

    Ik heb het recept vandaag uitgeprobeerd; ze waren heerlijkkkkk!!! Lekker luchtig en zacht zoals jij dat had beschreven. Zeker voor herhaling vatbaar 😉

    Groetjes,
    Ahlam

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Ahlam,

      Aah wat goed zeg! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieverd. En deze broodjes zijn inderdaad heerlijk zacht en luchtig haha. Ik moet ze ook weer echt een gaan bakken hmm.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *