11

Aardappel-Gehakt gratin met bechamelsaus

Ik krijg vaak de vraag waar ik nou mijn inspiratie vandaan haal qua recepten voor de blog en ik kan jullie vertellen dat een van mijn grootste inspiratiebronnen mijn lieve moeder is! Deze Aardappel gehakt gratin met bechamelsaus is ook zo’n typisch mama recept, die ik met jullie moet delen. Een rijkgevulde ovenschotel met een laag aardappelpuree, gekaramiliseerde uien, gehakt met groenten en om het helemaal af te maken een lekker laagje bechamelsaus die je simpel zelf kunt klaarmaken. Loopt het water jullie al in de mond haha? Klik dan snel verder voor het recept!

Wat heb je nodig? (8 personen)

Aardappelpuree

  • 10 grote aardappelen
  • 20 gr. roomboter
  • 1 thl. kurkuma
  • halve thl. zwarte peper
  • 1 thl zout
  • 50 ml melk
  • 5 wortelen
  • handvol erwten
  • mais (klein blikje)
  • 250 gram gehakt

Uien

  • 5 uien
  • 1 thl. kurkuma
  • 1 thl. kaneel
  • 1 thl. zout
  • 1 etl. kristalsuiker
  • halve thl. peper
  • 4 takjes peterselie
  • 2 teentjes knoflook

Bechamelsaus

  • 30 gr. roomboter
  • 30 gr. bloem
  • 250 ml melk
  • peper
  • zout

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook deze in een ruime pan gaar met een theelepel zonnebloemolie en wat zout. Voor dit recept gebruik ik de iets kruimelige aardappelen.IMG_5413 IMG_5423
  2. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je het water af en voeg je de roomboter, de kruiden en de melk erbij. Stamp met behulp van de aardappelstamper de aardappelen fijn tot een egaal puree.IMG_5494
  3. Pel de uien en snijd deze in lange schijfjes. Verwarm een scheutje zonnebloemolie in de koekenpan en bak de uien mooi goudbruin. Pers de knoflookteentjes erbij en voeg de fijngesneden peterselie toe samen met de bovenstaande kruiden en de kristalsuiker. Bak geheel aan voor ongeveer 30 minuten tot de uien karamelliseren en lekker zacht worden.IMG_5452 IMG_5462
  4. Snijd de wortelen in plakjes en kook deze samen met de erwten voor ongeveer 15 minuten gaar. Wanneer beide gaar zijn verwijder je het water en voeg je de mais erbij en roer je het even samen. Zet in de tussentijd even apart.
    IMG_5489

  5. Marineer het gehakt zoals je gewend bent of gebruik mijn recept om het gehakt te marineren. Bak het gehakt half gaar in de koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en zet het apart.
    Nu heb je eigenlijk alle voorbereidingen al gehad en nu is het enkel een kwestie van de ovenschotel opbouwen en straks nog even snel de bechamelsaus klaarmaken.
  6. Vet de ovenschaal in met roomboter, zodat niks kan blijven plakken en schep de helft van de aardappelpuree in de ovenschaal en strijk de aardappelpuree glad.IMG_5495 IMG_5501
  7. Verdeel de gebakken uien over de aardappelpuree laag en verdeel de uien over de ovenschaal.IMG_5503
  8. Schep de wortelen en erwten bij het gehakt mengsel en roer samen. Stort het gehakt mengsel geheel bovenop de uien en verdeel over de ovenschaal.IMG_5506
  9. Verdeel als laatste de overgebleven aardappelpuree over de groenten en gehakt en strijk deze voorzichtig glad. Je zult merken dat dit iets moeilijker gaat en het gehakt misschien vermengt met de aardappelpuree, maar hier zie je straks toch niks meer van wanneer je de bechamelsaus eroverheen giet.IMG_5508 IMG_5516
  10. Smelt de roomboter op middelmatig vuur in een steelpannetje. Voeg de bloem toe aan de gesmolten roomboter en mix dit samen met een garde tot er een samenhangend mengsel ontstaat.
  11. Giet de melk er in stappen bij en blijf de bechamelsaus ondertussen flink doorroeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Breng de bechamelsaus op smaak met wat peper en zout en mix nog even goed door. De bechamelsaus is klaar als deze dikker is geworden en de saus aan je garde blijft plakken.
  12. Giet de warme bechamelsaus voorzichtig over de gehele ovenschotel heen en strijk deze glad. 
  13. Stop de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30-40 minuten. In kwestie is alles al gaar, alleen moet de bechamelsaus nog even de tijd nemen om mooi goudbruin te kleuren.IMG_5562

Het praktische aan dit gerecht is dat je de ovenschotel altijd een paar uur van te voren kunt klaarmaken of zelfs een dag van te voren en voor etenstijd alleen nog maar even in de oven hoeft te schuiven! Bij ons thuis is deze ovenschotel een groot succes, dus ik zou zeggen probeer het eens uit.

En zo heb ik nog vele andere lekkere typisch mama recepten die ik ook zeker nog met jullie zal delen hier op de blog!

Liefs,
Fatima

IMG_5660

 

73 antwoorden
  1. Chaimaaa
    Chaimaaa zegt:

    Salamoualajkoum wat mooi dat je dit recept ook met ons deelt.. ik hou van al jou recepten.. tot nu toe alles gelukt door je mooie uitleg.. ik heb kleine vraag zou je er ook kaas bij kunnen gooien bij de saus zo jhaa welke raad je mij aan?? Alvast bedankt lieverd!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Chaima,

      Dat is erg lief van je! Je kunt er zeker kaas bij doen. Je kunt ervoor kiezen om geraspte kaas over de schotel heen te strooien of je voegt de saus toe aan de bechamelsaus wanneer je deze maakt in het steelpannetje. Xx

      Beantwoorden
  2. Aisha
    Aisha zegt:

    Assalamu Aleykum Fatimaa, ik was vandaag opzoek na dit recept nadat je een paar dagen geleden een foto had gepost op insta!! BarakAllaahu fieki voor het delen van lekkere recepten! 🌸🌸

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Naoual,

      Nee dit hoeft niet, want alles is eigenlijk al gaar. Alleen de bechamelsaus moet nog bruin kleuren en dit lukt niet als je er folie overheen doet. Succes hoor Xx

      Beantwoorden
  3. Hananee
    Hananee zegt:

    Deze ga ik in sha Allah vandaag uitproberen ( men eerste receptje van jou hehe ) ben beniuewd maar ziet er overheerlijle uit.
    TbarkAllah voor jou 😍

    Beantwoorden
  4. Mimi
    Mimi zegt:

    Selam faatje,

    Mijn complimenten om te beginnen. Ga zo door! Alleen zit er denk ik een typefoutje bij de 4de foto bij het opbouwen van de schotel. Er staat de voorgekookte aardappelen ipv wortels. Hihi.

    Groetjes,

    Trouwe fan

    Beantwoorden
  5. nadia
    nadia zegt:

    Hallo ik Wil deze uitproberen
    Mijn ma is vandaag naar Marokko gegaan dus ik meot koken! Ik wil graag nu veel dingen uitproberen. Als mijn ma hier is dan doe k dat minder :p. Het ziet er geweldig uit en makkelijk daar hou ik van. Mijn vraag is kan eht ook zonder gehakt. Of is het neit lekker zonder gehakt. K heb wel vlees in stukjes is dat ook goed? Heb alles thuis behalve gehakt :(.

    Beantwoorden
  6. Ikram
    Ikram zegt:

    Salaam
    Heerlijk heb het net gemaakt zelf me kinderen hebben er van gegeten en ze zijn best wel moeilijk als het om eten gaat dankjewel voor het recept en de goede uitleg 😍

    Beantwoorden
  7. Fatima
    Fatima zegt:

    Hallo Fatima,

    Wat een heerlijk recept zeg!
    Ik had zelf nog een vraagje, kan ik de bechamelsaus ook kant en klaar uit een pakje kopen?

    Groetjes,
    Fatima

    Beantwoorden
  8. Hafsa
    Hafsa zegt:

    Mijn oven doet het niet , kan ik het met aluminiumfolie bedekken en op het fornuis zetten?. Dit doe ik ook met mijn vistajine ( glazen schalen van de Ikea)?.

    Beantwoorden
  9. Hajar
    Hajar zegt:

    Salaam fatima, wat ben ik toch blij met jou. Bedankt voor het delev van je recepten. Hoe groot is je ovenschotel? Is de ovenschotel van de xenos

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Hajar,

      Haha super lief, dankjewel! Uhm ik weet niet precies wat de afmetingen zijn, maar de ovenschaal is van de Blokker. Die van de Xenos kun je ook prima gebruiken Xx

      Beantwoorden
  10. Safae
    Safae zegt:

    Geen probleem x Mijn vraag was of je hiervoor perse zo’n een ovenschotel nodig hebt of kan dat ook in een andere vorm waar het ook in kan passen? Grtjzzz XX

    Beantwoorden
  11. Raquel
    Raquel zegt:

    Ziet er zo lekker uit wil dit recept morgen maken! Ik had nog 1 vraagje, als ik dit s ochtends voorbereid moet ik dan al de bechamelsaus erop doen of moet dat vlak voordat het de oven ingaat? Ik hoor het graag van je! Veel dank voor al je heerlijke recepten je bent geweldig!

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Raquel,

      bedankt meis! Ik raad aan om de bechamelsaus er pas bij te doen wanneer je de schotel van plan bent af te bakken. Dus je kunt alles op voorhand maken en dan als laatste enkel nog de bechamelsaus klaarmaken. Succes meis! Xx

      Beantwoorden
  12. Soumaya
    Soumaya zegt:

    Dag lieve Fatima
    Allahuma bareek weer een lekker recept die ik wil maken in sha Allaah.. jkhad alleen een vraagje… kun je ajb voor mij de afmetingen zeggen van deze schaal? Ik las je antwoord op iemand anders waarin je zei dat je t van blokker hebt gehaald maar blokker heeft meerdere maten zag ik.. ik wil
    Dit namelijk graag voor 16 personen maken dus dan moet ik wel de juiste schaal hebben als dit voor 8 personen is.. ik hoop dat je mij kan
    Helpen.. liefs en shukran!

    Beantwoorden
  13. sara
    sara zegt:

    Salaam lieverd, ik heb het vandaag klaargemaakt en het heeft ontzettend gesmaakt. Alleen kreeg ik het niet mooi opgeschept en zag het er niet uit op mijn bord 🙁 heb ik iets verkeerd gedaan?

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Sara,

      Ah ben blij dat het heeft gesmaakt! Wat ik vaak doe is wanneer de ovenschotel gaar is deze uit de oven halen en even voor 10 minuten laten staan. Hierdoor wordt de inhoud iets steviger en kun je het makkelijk opscheppen.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  14. Lina
    Lina zegt:

    Salaaam lieverd,
    Meestal bij u recepten staat er bij de benodigdheden peterselie, maar er staat nooit hoeveel ongeveer dus dan gebruik ik zn Ah pakje en dan overheerst het echt! Weet u misschien hoeveel?

    Beantwoorden
  15. ilse
    ilse zegt:

    hey..
    kan je er ook geraspte kaas over heen strooien bovenop de bechamelsaus en met aubergine tussen het gehakt zal dat ook lekker zijn?

    Beantwoorden
  16. Maria
    Maria zegt:

    Fatima❤

    Ik ben je zo dankbaar en ook mijn man en kinderen hahaha! Ik heb zo veel nieuwe variatie dankzij jou. Jou recepten zijn heerlijk en makkelijk. Ga zo door! Love it ❤ (dit recept is echt een van mijn favo😍)

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve Maria,

      Aah wat krijg ik toch altijd een fijn gevoel van zulke mooie berichtjes zoals deze van jou! Dankjewel lieve schat, onwijs lief! Dit is ook zeker een van mijn favorieten recepten haha!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  17. Ouafa
    Ouafa zegt:

    Heey salaamoe alaikoem,
    Kan je de groenten ook gewoon bakken met het gehakt in plaats van koken? En waar heb je jouw spatel vandaan waarmee je de ovenschaal bedekt (dus de blauwe)?

    Alvast bedanktt

    Beantwoorden
  18. Amirah
    Amirah zegt:

    Salaam alaikoum
    Lieve xfaatje

    Jij bent echt een held voor alle vrouwen die willen leren koken, die net getrouwd zijn of gewoon weg inspiratie zoeken.

    En de manier op hoe je dingen uitlegd en wat voor recepten tbarkallah echt heerlijk.

    Djazak allahu ghairan voor het delen van je recepten ,mij heb je er enorm mee geholpen!

    Ramadan kareem.

    Beantwoorden
  19. sylvia
    sylvia zegt:

    vraagje er staan verschillende kruiden bij de benodigheden, verder in het recept staat ” de aardappelen stampen en kruiden erbij ” maar ook bij het bakken van de uien staat “kruiden erbij” welke kruiden gooi je waarbij ? of de helft bij het ene en de helft bij het andere ?
    MvG

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Sylvia,

      Ik heb het recept even doorgenomen en het was best verwarrend inderdaad. Ik heb het aangepast en als het goed is moet het nu duidelijk zijn. Als je nog vragen hebt, dan hoor ik het graag.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *