nasiballen6-640x430

Kip Nasiballetjes

nasiballen6-640x430

Wat heb je nodig? (45 stuks)

  • 1 ui
  • Halve groene paprika
  • Halve rode paprika
  • Kipfilet
  • 50 ml water
  • Theelepel peper
  • Theelepel kipkruiden
  • Halve theelepel zout
  • Zakje Nasi kruiden
  • 130 gram rijst

Paneren:

  • Paneermeel
  • 2 eieren

Bereidingswijze:

Snipper het uitje fijn en bak deze mooi goudbruin in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie. Snijd  vervolgens de twee paprika’s in kleine blokjes en bak deze mee met de gesnipperde uien.

Snijd de kipfilet in grove stukken en bak deze mee met de rest in de koekenpan. Kruid het geheel dan met de kipkruiden, zout en peper en meng dit dan even samen en laat het voor ongeveer 15 minuten bakken. Giet er dan ongeveer 50 ml water bij, zodat de kip kan gaan stomen en goed gaar wordt. Sluit de pan en laat het voor ongeveer 20 minuten gaar koken. Wanneer de kipfilet gaar is haal je deze uit de pan en scheur je de kipfilet in kleine stukjes. Je kunt de kipfilet ook in kleine stukjes knippen met een keukenschaar als je dat makkelijker vindt.

nasiballen7
nasiballen11

Vul een pan met water en kook hierin de rijst gaar met een druppeltje zonnebloemolie en een snufje zout. Je kunt de rijst wat doorkoken totdat het een beetje gaat plakken, want dat is alleen maar goed voor wanneer je de balletjes gaat vormen.

Haal dan de rijst van het vuur en als je nog wat water overhebt verwijder je deze en doe je de rijst in een kom of ruime pan. Hierbij voeg je de stukjes kip en de groenten die je hebt meegebakken.

Maak nu het zakje nasi kruiden aan met wat water, bereidingswijze staat op de achterkant van de verpakking. Ik heb niet zoveel water aan de kruiden toegevoegd, omdat ik nog een beetje saus overhad van het kip mengsel met de groenten.

Doe de nasi mengsel bij de rijst en de kip en meng dit dan goed samen totdat het een samenhangend mengsel wordt. Laat het dan afkoelen voor ongeveer 10 tot 20 minuten.

nasiballen21

Nasiballen vormen:

Om gelijke nasiballetjes te krijgen heb ik een ijslepel gebruikt en hiermee telkens een lepel van de vulling opgeschept en met mijn handen rol ik mooie gelijke balletjes. Het kan zijn dat je handen gaan plakken na het maken van een paar nasiballen, dan kun je je handen even omspoelen met water en dan weer opnieuw beginnen met het vormen.

Leg elke nasibal op een dienblad en werk zo de rest van de vulling af totdat je alles hebt gehad. Zet de nasiballen dan voor ongeveer 20 minuten in de koelkast zodat ze kunnen koelen.

nasiballen31

Nasiballen paneren:

Klop de twee eieren in een ruime kom en doe in een andere kom de paneermeel. Ik heb dit keer gekozen voor de normale paneermeel, maar je kunt ook kiezen voor een paneermeel waar kruiden doorheen zitten, ook erg lekker!

Haal de nasiballen uit de koelkast en doe ze per een eerst in het geklopte ei en dan in de paneermeel. Wat bij mij het makkelijkst werkt is om mijn rechter hand te gebruiken wanneer ik de nasibal in het geklopte ei leg en mijn linkerhand te gebruiken voor het paneren. Zo blijven je handen schoon en gaat er niks plakken.

nasiballen41

Werk zo de rest van de nasiballen af en leg ze dan weer op het dienblad en laat ze dan zeker voor 30 minuten koelen in de koelkast.

Dan is het tijd om de nasiballetjes af te bakken in een ruime pan met hete zonnebloemolie totdat ze mooi goudbruin zijn.

Je haalt uit dit recept 45 nasiballen en ik ga natuurlijk niet zoveel nasiballen in een keer afbakken haha, dus heb ik de rest in de diepvries gestopt voor later. Je kunt ze dan gewoon in een ruime trommel stoppen of in diepvrieszakjes en deze dan in de diepvries bewaren, lekker makkelijk!

nasiballen51

Na het eten van deze nasiballen kan ik je garanderen dat je ze vaker zult maken haha! Ideaal voor feestjes, buffet, en natuurlijk extra lekker en makkelijk tijdens de Ramadan

Veel plezier in de keuken en smakelijk!

Eetsmakelijk

95 antwoorden
  1. Dounia
    Dounia zegt:

    Ik mis een stukje denk ik ?? Eerst zie je nog grote stukken kip waarbij je water hebt gedaan.. daarna begin je met de rijst.. en daarna zie je opeens kleine stukjes kip? Heb je de kip in de tussentijd gesneden??
    Bedankt voor het delen! Ga t zkr proberen deze ramadan in shaa Allah!!

    Beantwoorden
  2. Esmeray
    Esmeray zegt:

    Hoi xfaatje ik had een vraag over de kipfilet laat je dat gewoon in grove stukken blijven zelfs als je de balletjes maakt? Dat kannik niet teruglezen.

    Beantwoorden
  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Asalam meid,

    Ik vroeg me af als ik ze in ga vriezen moet ik ze dan laten ontdooien of gelijk zo in de hete olie? Je recept vindt ik super en ik ga het insha Allah maken in de ramadan.

    Bedankt alvast voor je antwoord.

    Beantwoorden
  4. Laila
    Laila zegt:

    HELP…ik krijg ze niet tot balletjes. .ze vallen uitelkaar? Het mengsel plakt waardoor het geen houvast heeft en niet tot een balletje vormt 🙁

    Beantwoorden
    • xfaatjee
      xfaatjee zegt:

      Heey meid, blijf rustig haha! Doe er een half eitje bij en meng dit door het beslag. Vorm er dan weer balletjes van! Als het goed is moet het dan wel likken hoor. Hoop dat ik snel op je vraag heb kunnen antwoorden. Succes xx

      Beantwoorden
  5. Inis
    Inis zegt:

    Hey lieverd
    Ook al uitgeprobeerd en moet zeggen Allah htek saha je bent echt top tbarkallah
    Nogmaals was ook mn familie gek van deze en ze niet genoeg haha

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Inis,

      Haha zo leuk! Bedankt lieve meid! Ook hier zijn ze er dol op haha! En serieus ik kan nooit genoeg maken! Ik maak binnenkort een ander variant en misschien dat je die ook lekker gaat vinden hihi. Xx

      Beantwoorden
  6. Nora
    Nora zegt:

    Nou het leek veel makkelijker dan dat t was. Ze vielen halverwege steeds uit elkaar ik Denk dat m’n rijst niet plakkerig genoeg was. Maar oh wat zien ze er nu lekker uit was zeker de moeite waard. Nog even wachten en dan weet ik hoe lekker ze zijn!! Dankjewel voor alle tijd en moeite je hierin stopt. Moge Allah swt je belonen xxx

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nora,

      Allah ibarkfiek lieverd! Ah, ik hoop dat het heeft gesmaakt meis! De volgende keer kun je de rijst iets langer doorkoken, zodat deze gaat plakken haha.

      Beantwoorden
  7. Nadiya
    Nadiya zegt:

    Ik ga ze vandaag maken In Shaa Allah maar heb denk ik te weinig kipfilet thuis. Heb 1 zo’n stukbkippenborst. Dus meestal heb je er 2 aan elkaar toch als je ze koopt. Maar had nog maar 1 stuk in de vriezer. In je recept heb je 250gr kipfilet gebruikt gaf je aan, zijn dat 2 van die delen kipfilet? Hopelijk begrijp je mij een beetje. X

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Rachida,

      Als je koelkast koud genoeg is, dan kunnen de nasiballetjes gewoon in de koelkast bewaard worden. Even afdekken met folie en dan moet het lukken. Succes!

      Beantwoorden
  8. Ahla
    Ahla zegt:

    Ik ben ze nu aan het maken, liggen in de koeling. Ik heb ze zonder kipkruiden gemaakt maar wat marokkaanse kruiden gebruikt. Ben benieuwd of ze lekker zijn!

    Bedankt voor het delen van jou duidelijke lekkere recepten. Tot nu toe 3 uitgeprobeerd en ze lukken allemaal. Next time ga ik jou aardappelkoekjes maken😀

    Beantwoorden
      • Ahla
        Ahla zegt:

        Ze hebben zekers gesmaakt fatima! Heb je al een kookboek uitgebracht? Want dan ga ik hem direct kopen! Msallah jou recepten lukken altijd. Dank nogmaals

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Aah, super meis! Haha nee ik heb nog geen eigen kookboek, maar wie weet in de toekomst inschAllah! Super lief om te lezen dat je intresse zou hebben als ik een eigen kookboek had. Bedankt lieverd! Xx

  9. mina
    mina zegt:

    hoi faatje,

    heb op dit monent alleen bami kruiden in huis van conimex, kan ik de balletjes ook hiermee maken of moet het echt nasikruiden zijn?

    Beantwoorden
  10. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Ik heb deze een aantal weken terug gemaakt en waren goed bevallen dus voor herhaling vatbaar. Bij mij was de buitenkant/korst minder knapperig dan ik persoonlijk zou willen. Kan ik dat verhelpen door ze twee maal te paneren?
    Zoja, dien ik ze dan na elke ronde paneren in de koeling te stoppen of kan het paneren achter elkaar?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Najat,

      Oh die zou ook gewoon goed moeten zijn. Ik gebruik de paneermeel van de Albert Heijn en dan ook het huismerk. Laat je me weten of ze dit keer wel goed zijn gelukt? Je moet wel opletten dat je de paneermeel niet nat maakt, want hierdoor wordt die papperig. Dus wanneer je de nasibal in de paneermeel legt, moet je voorkomen dat je handen nat zijn. Succes meis!

      Beantwoorden
  11. N.
    N. zegt:

    Hoi,

    Heb ze gemaakt en ingevroren (voorbereidend werk voor een etentje). Ik heb deze keer paneermeel van de lidl gebruikt (die had ik nog in huis).
    Ik heb je trucje gehanteerd van met een hand eimengsel en ander hand paneren dus het ligt niet aan te nat/kleverig paneermeel. Ik denk dat ik ze deze keer wat langer bak zodat buitenkant wat harder wordt. Ik laat je het nog wel weten.

    Beantwoorden
  12. N.
    N. zegt:

    Salaam alikoem,

    Afgelopen zaterdag geserveerd. Waren eig. zelfde als vorige keer en bij nader inzien is de korst wel goed. Maakt het voor de knapperigheid nog verschil of je ze bakt in een laagje olie in een hapjespan of dat je ze in de friteuse gooit?

    Ik had deze keer bij het mengen van de rijst enz. wat ketjap manis toegevoegd. Persoonlijk vond ik dat een verbetering van het recept. Verder had ik deze keer nasi kruiden van huismerk jumbo gebruikt en ook die vond ik smaakvoller dan die van de eerste keer (had toen honig).

    Shoukran voor je pagina en voor je reacties!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Najat,

      Ik ben blij dat het heeft gesmaakt meis! Natuurlijk, iedereen zijn eigen smaak hoor en nu ben ik ook benieuwd hoe jouw manier smaakt, dus ik ga het zeker eens proberen! Ik merk geen verschil hoor of ik het nou in een hapjes pan bak of in een frituurpan. Wel moet je erop letten dat er genoeg olie in de pan zit.

      Beantwoorden
  13. Karima
    Karima zegt:

    Slm meid..een vraavje over de nasiballen
    Kan ik ze afbakken in de avond en de volgrndr dag meenemen op bezoek? Zijn ze dan nog lekker? Of moeten ze egt warm geserveerd worden…? Kan ik ze ook de volgende dag gewoon opwarmen in de oven?

    Beantwoorden
  14. Derya
    Derya zegt:

    Hoi, ik wil deze nasiballen een dag van te voren maken. Wat is handiger? Invriezen, de volgende dag er uit halen en afbakken of gewoon in de koelkast bewaren tot de volgende dag? Ik hoor graag van je. Alvast bedankt!

    Beantwoorden
  15. basmala
    basmala zegt:

    salam ik heet basmala
    ik heb altijd jou recepten gevolgd ze lukken altijd en het is echt lekker en deze keer wil ik het recept maken van kip nasiballetjes maar ik heb een vraag kun je iets anders in de plaats van nasi zakje kruiden ?
    groetjes basmala

    Beantwoorden
  16. basmala
    basmala zegt:

    salam het maakt echt niet uit lieverd ik wilde alleen vragen kun je in de plaats van nasi kruiden iets anders doen?
    het maakt echt niet uit ik heb ook streng gereageerd echt waar het spijt en ik volg altijd al jouw recepten echt waar
    groetjes Basmala

    Beantwoorden
  17. sabrina
    sabrina zegt:

    hoi faatje
    ik vond ze een beetje smaakloos
    heb er sambal en ketjap bij gedaan en toen waren ze wel lekker
    sinds jou recepten kook ik veel meer ga zo Door lieverd

    Beantwoorden
  18. Naoual
    Naoual zegt:

    Kan ik het mengsel 1 dag van te voren maken en in de koelkast bewaren en de volgende dag pas balletjes maak en in de ei en paneermeel doen?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *