Marokkaanse Harcha

Vandaag deel ik een recept met jullie van de Marokkaanse Harcha. Harcha is een soort Marokkaans gebakken broodsoort dat gemaakt wordt van griesmeel, olie of boter. Mijn moeder maakt de harcha iets anders en deze variant is ook zo lekker! Daarom heb ik dus besloten om ook dit recept eens met jullie te delen. Hoe eet jij harcha het liefst?

Wil je elke keer als eerste mijn foodvideo’s zien? Abonneer je dan hier op mijn kanaal.

Wat heb je nodig? (6 personen)

  • 400 gram fijne griesmeel
  • 2 thl. bakpoeder
  • 1 etl. zout
  • 1 thl. kristalsuiker
  • 1 ei
  • zakje vanillesuiker
  • 100 ml melk
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 110 ml water

Bereidingswijze:

Voeg de griesmeel toe in een ruime kom en houd ongeveer 1 eetlepels griesmeel apart. Voeg hier ook het bakpoeder, zout en de kristalsuiker aan toe. Breek het ei in een aparte kom en giet dit bij de rest in de kom. 

IMG_7121

IMG_7129

Giet de melk en de zonnebloemolie erbij en meng dit even samen. Nu giet je beetje bij beetje het water toe aan het mengsel en blijf ondertussen het mengsel goed mengen. Het mengsel is goed als je ziet dat het een iets steviger deeg vormt. Is het mengsel iets te nat, dan kun je altijd iets meer griesmeel toevoegen. En is het deeg iets te droog, dan kun je weer iets meer water toevoegen. In de video zie je dat ik aangeef 300 ml water te gebruiken, maar dit is een foutje, dus je gebruikt 110 ml!

IMG_7143

IMG_7159

IMG_7163

IMG_7168

Vorm het mengsel tot een bal en laat het rusten in een kom voor zeker 10 minuten. 

IMG_7175

Wanneer je het mengsel voor 10 minuten hebt laten rusten is het tijd om de harcha af te baken. Verwarm een Marokkaanse koekenpan voor. Pak het deeg voorzichtig op en stort deze in de koekenpan. Druk met behulp van je handen het deeg plat. Pak de overgebleven griesmeel erbij en strooi deze over de bovenkant.

Bak de harcha aan beide kanten mooi goudbruin voor ongeveer 8 minuten. Draai de harcha om en laat deze ook aan de andere kant bakken. Voor het omdraaien van de harcha gebruik ik een oud deksel. Je kunt hier ook een bord voor gebruiken of een ronde snijplank.

Dien de harcha op een groot bord op en serveer de harcha met lekkere honing en roomboter. Vergeet niet om er ook nog een glaasje munt thee bij te serveren. Hier ga je echt van genieten hoor, heerlijk! 

Eetsmakelijk!

Probeer ook eens mijn onderstaande harcha recepten uit.

Hartjes harcha
Mini harcha

60 antwoorden
  1. Naima
    Naima zegt:

    Hoi faaatje. . Ik ben echt super grote fan van je! Ik heb ook deze schotel gisteren gemaakt en het was heeerlijk. Bedankt voor het delen.. liefs naima

    Beantwoorden
  2. Meryem
    Meryem zegt:

    Haay Faatje,

    Klopt het wel met de verhouding van het water? Ik heb et 100 ml bijgedaan en werd al heel erg papperig. Dus beetje griesmeel weer bijgedaan. 🙁

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Meryem, het hoort tijdens het mengen ook iets papperig te zijn. Wanneer je het deeg laten rusten zul je merken dat de natte ingredienten worden opgenomen en het een iets steviger deeg wordt. Als dit niet het geval is kun je natuurlijk altijd iets meer griesmeel toevoegen. Hoop dat het je uiteindelijk is gelukt meid. Xx

      Beantwoorden
  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Hallo lieve faatje,

    Ik ben net jou harcha aan het maken recept van jou mama alleen bij mij wilt het niet lukken wat doe ik verkeerd? Het is bij mij te waterig en te vloeibaar ik heb precies alles gedaan wat er beschreven is nou moest ik extra griesmeel gaan gebruiken om het wat steviger te maken maar ook dat lukt niet.

    Of moest ik niet alle water er in doen dat 300ml maar meer op gevoel tot dat het een stevig deeg is en dan stoppen?
    Zou je mij kunnen emailen daar over want ik zit op mijn telefoon en als ik reacties lees loopt het heel traag dan loopt mijn telefoon vast.

    Bedankt voor de moeite!

    Liefs fatima X

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam alaikoem meid, je voegt het water niet in een keer toe. Je giet elke keer wat water bij todat je een samenhangend deeg krijgt. Wanneer je het deeg laat rusten zul je merken dat het deeg automatisch iets droger wordt en het water is opgenomen door de griesmeel. Als het deeg te nat is, kun je iets meer griesmeel toevoegen. Succes!

      Beantwoorden
  4. Nasimah
    Nasimah zegt:

    Misschien kun je ipv 300 ml water in de ingrediënten noemen dat je een beetje water pakt (100 ml ofzo) want 300 ml is veel te veel. Het recept is niet mooi meer in balans als je daarna steeds weer meel moet blijven toevoegen. Ik heb nu een prachtig beslag maar geen deeg 🙁

    Beantwoorden
      • Nasimah
        Nasimah zegt:

        Alhamdullilah na een aantal keer meel te hebben toegevoegd ging het beter. Uiteindelijk krijg je die feeling wel, maar voor een 1e keer is het nog best lastig. Vandaag jouw Gringo recept proberen! 🙂

  5. Sameh
    Sameh zegt:

    Hoi Faatje,

    Bedankt voor het uitleggen van het recept.
    ik heb geen marokaansse koekepan.. kan een normale koekepan ook gewoon ?

    Groetjes
    Sameh

    Beantwoorden
  6. Noortje
    Noortje zegt:

    Hoi, wat een lekkere dingen maak jij zeg! Even een vraagje, moet je nu 1 eetlepel of 1 theelepel. Een eetlepel lijkt mij best veel 😊

    Beantwoorden
  7. Vildan
    Vildan zegt:

    Hallo Faatje,

    Wat doe je eigenlijk met de vanillesuiker? In je video als je beschrijving wordt het niet gebruikt maar het staat wel benoemd bij de benodigheden.

    Groetjes!

    Beantwoorden
  8. sami
    sami zegt:

    hoi fatima,

    ik heb al een aantal keer een vraag gesteld alleen daar word niet op geantwoord.
    kan je ook een normale koekepan gebruiken voor de harcha?

    groetjes.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Sami,

      Allereerst mijn excuses, want ik heb je vraag echt niet gezien! Zou je aub je vraag opnieuw kunnen stellen, dan zal ik er direct op reageren. Je kunt voor de recept ook prima een normale koekenpan gebruiken, geen probleem. Succes hoor!

      Beantwoorden
  9. Habiba
    Habiba zegt:

    Salaam alaikoum,

    Heb daarnet dit recept voor harcha uitgeprobeerd, wel met 300 ml melk en geen water maar het was heerlijk! Echt! M’n zoontje en ik hebben gesmuld met een kopje nana thee alhamdulilah.

    Bedankt voor het delen van je mooie recepten die altijd gegarandeerd lukken! Zoals de feestsalade in ronde opmaak en anijsbroodjes. Allah ihafdak! Ga zo door in shaa Allah. Allah i3awnak.

    Liefs Habiba

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam alaikoem Habiba,

      Allereerst bedankt voor je super lieve complimenten lieve meid ! Ik ben echt blij dat mijn recepten zo goed in de smaak vallen bij jou Alhamdoelilah. Allahuma ameen op jouw dua en nogmaals bedankt ! Liefs xx

      Beantwoorden
  10. Loubna
    Loubna zegt:

    Hi Fatima,

    Allereerst Tbarkellah 3liek! Je maakt zulke mooie gerechten waar ik haast van ga kwijlen haha..
    Ik heb een vraagje!
    Vandaag heb ik dit Harsha recept uitgeprobeerd. Het ging best wel goed totdat ik de Harsha moest omdraaien.
    In de tekst en filmpje gaf je aan dat je een bord of deksel kunt gebruiken. Ik heb een bord gebruikt maar helaas kreeg ik de harsha niet meer in de marokkaanse pan. Het bleef plakken aan het bord..
    Heb ik iets langer moeten wachten met omdraaien of ben ik zo stom geweest dat ik het gewoon niet kan hihi..

    In plaats van 1 grote Harsha heb ik met een glas kleintjes uit gehaald en verder afgebakken.. Men vond het heerlijk!!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Loubna,

      Allah ibarkfiek lieve meid! Nee, hoor je bent echt niet stom! Het kan zo zijn dat de harcha aan het bord of deksel blijft plakken. De volgende keer kun je iets van de griesmeel op het bord of deksel strooien en dan de harcha omdraaien. Bij mij blijft de harcha soms ook aan het bord plakken hoor. Ben blij dat het alsnog heeft gesmaakt alhamdoelilah. Bedankt voor je complimenten meid! xx

      Beantwoorden
  11. Fatiha
    Fatiha zegt:

    Hoi xfaatje,

    Net jou harcha gemaakt, hij was super en goed gelukt!! Ben altijd huiverig om nieuwe dingen uit te proberen, bang dat t mislukt! Jouw recepten zijn top!😘

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Fatiha,

      Ah, super meid! Ik begrijp het helemaal hoor. Heel lang geleden toen ik net begon met koken durfde ik ook niet altijd even snel een recept uit te proberen, maar zodra je iemand vind die duidelijke en vooral goede recepten heeft, dan durf je het meer en meer uit te proberen hihi. Dankjewel lieve meid! Xx

      Beantwoorden
  12. Mine
    Mine zegt:

    Dag faatje, je gebruikt FIJNE griesmeel bij deze recept klopt dat. Waarom eigenlijk. Want bij de andere harchas gebruik je allen groffe griesmeel. Wat verschilt het eigenlijk. Hoor je zoizo bij harcha niet altijd de geoffe griesmeel te gebruiken. Alvast bedankt voor je antwoord

    Beantwoorden
  13. Nabila
    Nabila zegt:

    1 eetlepel zout is Tikkie te veel voor mij.
    1theelepel was genoeg😬 Voor de rest heerlijk gelukt!
    Thanks voor t mooie recept!
    Xxx Nabila

    Beantwoorden
  14. nesrine
    nesrine zegt:

    salam lieve fatima,

    ik had een vraagje ik heb net je recept uitgeprobeert en al je stappen gevolgt alleen merkte ik dat toen ik de harcha aan het afbakken was er allemaal kraken aan de bovenkant kwamen terwijl die er bij jou heel netjes uitziet weet jij mischien hoe dit komt? Xx

    Beantwoorden
  15. Mariama
    Mariama zegt:

    Salaamoe alaikoum Fatima,

    Mijn complimenten hoor, mashaAllah 3lik! Ik heb de harsha in de oven gebakken en ik moet je zeggen dat dat ook zeker een aanrader is.. Dank je!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *