IMG_2743

Maizena kokos koekjes

De welbekende maizena koekjes blijven een van mijn favorieten koekjes om te eten! Ik kan vooral geen genoeg krijgen van de maizena kokos koekjes! Geloof mij als ik je vertel dat dit koekje gewoon op je tong smelt, dan is daar echt niks van gelogen haha! Het koekjes is zo lekker luchtig en door de gesmolten abrikozenjam en de geraspte kokos worden de koekjes zo onwijs zacht, super lekker gewoon! Zeker het proberen waard dus! Wij hebben in ieder geval al een volle voorraadtrommel klaarstaan voor het Suikerfeest, happy me!Wat heb je nodig?(60 stuks)

  • 6 eigele
  • 80 gr. kristalsuiker
  • zakje vanillesuiker
  • 250 gr. smeerboter(Bona)
  • snufje zout
  • 70 ml zonnebloemolie
  • zakje bakpoeder
  • 600 gr. maizena
  • abrikozenjam
  • etl. water
  • geraspte kokos

IMG_2367
Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Scheid he eigeel van het eiwit en zet deze even apart. Je kunt het eiwit altijd nog gebruiken voor een ander soort koekjes.

IMG_2376 IMG_2384

Voeg in een ruime kom de kristalsuiker samen met de vanillesuiker, zout en de smeerboter(Bona) toe en mix dit met je handen goed samen tot een glad mengsel. 

IMG_2395 IMG_2409 IMG_2410 IMG_2415

Voor het mengen en kneden van het deeg heb ik gewoon mijn handen gebruikt, maar je kunt ook prima een keukenmachine gebruiken.

IMG_2420

Voeg dan de eigele en de zonnebloemolie toe en meng dit goed door tot er een romig beslag ontstaat. In het begin zal het op een grote smurrie lijken, maar hoe langer je door mengt hoe beter het beslag wordt.

IMG_2481 IMG_2501
Dan gaan we nu de droge ingrediënten toevoegen aan het beslag.

Voeg de bakpoeder toe en begin dan beetje bij beetje de maizena toe te voegen. Ondertussen blijf je het goed doormengen. 

Als je zoals mij ook gewoon je handen gebruikt, dan raad ik je aan om je vingers goed te spreiden en zo het deeg door te blijven mengen, net een mixer eigenlijk.

IMG_2509 IMG_2524 IMG_2560

Stel dat het deeg alsnog ietsjes nat blijft en je er geen balletjes van kunt maken, dan kun je er een theelepel bloem aan toevoegen en weer door mengen. Het deeg is goed wanneer je het kunt vormen met je handen.

IMG_2582

Schep wat op van het deeg en rol er balletjes van. Let er wel op dat je de balletjes niet al te groot maak, want in de oven zullen ze iets gaan rijzen.

IMG_2596 IMG_2598

Leg de balletjes dan op de bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en zet de koekjes dan voor 15 minuten in de oven. De onderkant van de koekjes zal iets lichtbruin kleuren en aan de bovenkant zullen er kleine barstjes ontstaan.

IMG_2601

IMG_2611

Laat de koekjes afkoelen en verwarm in de tussentijd de abrikozenjam in een steelpannetje op middelmatig vuur. Voeg hier een eetlepel water bij en blijf ondertussen goed doorroeren, totdat de abrikozenjam mooi vloeibaar is geworden.

IMG_2654

Pak dan de koekjes erbij en dompel deze in de abrikozenjam. Let er op dat het koekje aan beide kanten en zijkant onder de abrikozenjam zit. Met een vork kun je de koekjes makkelijk omdraai en oppakken.

Laat de koekjes boven het pannetje even uitlekken van eventueel overtollige abrikozenjam.

IMG_2720

Leg dan de koekjes direct in de geraspte kokos en strooi de geraspte kokos bovenop de koekjes en aan de zijkanten.

Ik raad je aan om de koekjes in een ruime bord te bekleden met de kokos, want zo kun je meerdere koekjes tegelijk pakken. 

IMG_2730

Zet de koekjes dan weer terug op de bakplaat en laat ze even staan voor 10 minuten, zodat de kokos goed aan de abrikozenjam kan plakken. 

En dan is het tijd om te genieten van deze heerlijke koekjes! Iedereen die mij vraagt of ik nog tips heb qua toetjes, dan is dit het eerste koekje die ik aanraad. Als kokos gek kun je deze koekjes niet laten staan, dus zeker waar om het eens te proberen!

Geniet er lekker van!

IMG_2806

 

33 antwoorden
  1. Salma
    Salma zegt:

    Hey Fatima, Dank je voor alweer een heerlijk en makkelijk recept! Kan je ook roomboter gebruiken of moet het echt bona zijn?
    Lieve groetjes Salma

    Beantwoorden
  2. Ikram
    Ikram zegt:

    Salaam meisieee ziet er weer heerlijk uit! Ik krijg weer de neiging om weer de keuken in te gaan al heb ik meer als genoeg koekjes voor de hele straat hahahah
    (Ik zag nutella staan ik dacht jumjum maar dat heb je er niet ingedaan hihihi)

    Beantwoorden
  3. Samira
    Samira zegt:

    Heyy,

    Ik ben hem nu aan het maken. Alleen heb je daar 2 pakjes maizena staan op de foto (van 200 gr) en in de beschrijving heb je staan 600 gr. Welke klopt er? Ik heb er ong 550 in gedaan.

    Groetjess

    Beantwoorden
  4. Zohra
    Zohra zegt:

    Nou je maakt me helemaal gek haha ik ga gelijk aan de slag nu ik dit zie. Klopt het dat de cornflakes koekjes en dit koekje hetzelfde recept hebben??

    Beantwoorden
  5. Farida
    Farida zegt:

    Hoi Fatima,
    Hoeveel zonnebloemolie heb je gebruikt en hoeveel bakpoeder. Staat niet bij de ingedrienten. Bedankt,
    Groetjes Farida

    Beantwoorden
  6. Punt
    Punt zegt:

    Salaam ou3alaikoum

    Heb deze koekjes gemaakt en zijn gelukt alhamdoulillah. Echter laten deze koekjes een droge nasmaak achter klopt dat?
    Is het mogelijk de helft van maizena te vervangen door meel?

    Beantwoorden
  7. Karima
    Karima zegt:

    Dank je wel voor je geweldige en duidelijke recepten altijd! Heb deze koekjes vandaag geprobeerd en ze zijn heerlijk 😘

    Ga zo door Faatje!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *