Loubia in tomatensaus

Laat ik eerst beginnen met uit te leggen wat loubia nou precies is. Loubia is de Marokkaanse benaming voor bonen en in dit geval dus witte bonen. In de Marokkaanse keuken wordt dit gerecht vaak klaargemaakt rond de herfst en winter periode. Van het weekend maakte ik dit lekkere gerecht weer eens klaar en we hebben er weer volop van genoten, was alweer een tijdje geleden! Vooral lekker als je een alternatief zoekt voor een gerecht zonder vlees of kip. Als je echt wilt uitpakken dan raad ik je aan om er ook nog eens huisgemaakt brood bij te serveren. In dit artikel deel ik mijn loubia recept met je en in het volgende artikel zal ik je duidelijk laten zien hoe je Marokkaans brood bakt.

Wat heb je nodig? (5 personen)

  • 300 gram witte bonen
  • 3 uien
  • 3 tomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • peterselie
  • koriander
  • rode peper
  • olijfolie
  • 1 etl. tomatenpuree
  • half Kippenbouillon blokje

Kruiden

  • thl. komijnpoeder
  • thl. kurkuma
  • thl. gember
  • thl. paprikapoeder
  • zout
  • peper

Bereidingswijze:

Houd er rekening mee dat je de witte bonen een dag van te voren moet laten weken in koud water voor een hele nacht. Gebruik je bonen uit een pot, dan kun je deze stap overslaan.

  1. Pel en snijd de uien samen met de knoflook fijn en fruit deze aan in een pan met een scheutje olijfolie. 
  2. Pel en snijd de tomaten in blokjes en voeg deze ook toe in de pan. Snijd de peterselie en de koriander fijn en voeg deze samen met de tomatenpuree, kruiden en het blokje Knorr toe aan de rest in de pan.  Roer dit samen en laat het geheel voor 5 minuten zachtjes sudderen.
  3. Voeg vervolgens de geweekte witte bonen en de rode peper toe en giet er water bij totdat de inhoud in de pan is bedekt.
  4. Roer geheel samen en sluit de pan en laat het geheel koken voor zeker 30 minuten op een middelmatig vuurtje.
  5. Wanneer de saus is ingedikt en de bonen lekker zacht zijn, is de loubia gaar.

Serveer de loubia met lekker warm brood en een frisse salade.

In deze gemakkelijke stappen heb je binnen een mum van tijd dit heerlijk gerecht op tafel staan! Ik heb het vegetarisch gehouden, maar het is zeker mogelijk ook vlees of kip aan de loubia toe te voegen.

Ben jij ook zo dol op zulke traditionele Marokkaanse gerechten en zou je nog meer van zulke gerechten willen zien?

Liefs,
Fatima
img_7558

88 antwoorden
  1. Oemrayhana
    Oemrayhana zegt:

    Hoi Faatje,

    Als je vlees toevoegt doe je dat meteen aan t begin?
    En als antwoord op je vraag; JA me man is dol op marokaanse gerechten… Dus alle recepten zijn welkom. 😬

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Oemrayhana,

      Als je vlees erbij wilt toevoegen, dan bak je deze inderdaad in het begin mee. Dus met de uien, knoflook etc. Haha er komen nog vele recepten aan! Xx

      Beantwoorden
    • Balkis
      Balkis zegt:

      salam Oemrayhana
      vlees baak je eerste met uien en knoflook . vroeger maakt mijn moeder Loubia met kadid of kordas. was echt lekker maar nu mijn dochters houden niet van.

      Beantwoorden
  2. Renuka
    Renuka zegt:

    Hoi Fatima, ziet er heerlijk uit. Ik hou niet van witte bonen. Zou je deze kunnen vervangen door bijvoorbeeld kikkererwten? Alvast bedankt voor je reactie!

    Ps meer recepten zijn welkom! Vooral die lekkere herfst/winter schotels

    Beantwoorden
  3. Siham
    Siham zegt:

    Heeey fatima. .
    Ik ga dit zeker uitproberen inshallah! Even off topic.. Ik heb precies dezelfde keukenmachine aangeschaft als de jouwe en heb laatst je batbott recept uitgeprobeerd.. was super geslaagd! Weet je ongeveer waneer de Marokkaanse brood recept komt? Dan wacht ik op jouw recept voor gegarandeerd succes! Hahaha

    Kusss

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Siham,

      Aah super leuk meis! Bedoel je mijn nieuwe KitchenAid of de Tristar? Recept van Marokkaans brood ga ik dit weekend aan beginnen inschAllah! Haha super lief! Xx

      Beantwoorden
      • Siham
        Siham zegt:

        De tristar heb ik aangeschaft hahaha ik keek altijd al naar je deegwaren recepten maar nooit aan begonnen.. dus dacht haal dezelfde keukenmachine als de jouwe en dan komt het helemaal goed.. ik heb je pizza en batbott al uitgeprobeerd en guess what was super lekker! Nooit lukte zulke recepten mij.. maar hamdoelilah dankzij jou nu wel! Kusss van een bigg fan!

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Zo super lief Siham! Dankjewel lieve schat en ik hoop je nog lang te mogen blij maken met mijn recepten haha! Xx

    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Sandra,

      Dan hoor je het nog even door te laten prutellen, net zo lang tot de saus iets is ingedikt. Je kunt er ook 1 eetlepel maïzena aan toevoegen. Maïzena wel even apart mengen met 2 eetlepels van de saus en dan er pas bijgieten.

      Beantwoorden
  4. joke
    joke zegt:

    Zo dankbaar met je prachtige recepten! Allah heeft je werkelijk begunstigd en het is mooi te zien dat je anderen ermee van laat genieten. Moge Allah je rijkelijk belonen! Bedankt om me meer zelfvertrouwen te geven in de keuken doordat je alles zo goed uitlegt!!!

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Najat,

      Als je echt van pittig houdt, dan kun je deze in blokjes snijden. Als je niet zo’n liefhebber bent van pittig eten, dan gooi je het pepertje er enkel bij.

      Beantwoorden
  5. AJKRJH
    AJKRJH zegt:

    Ik heb dit gisteren gemaakt en vanavond gegeten. Wat een goed recept weer, heerlijk pittig ,maar ook weer niet te pittig.
    Zalig .

    Beantwoorden
  6. Chaimaalaa
    Chaimaalaa zegt:

    Salamoualaikoum..

    Heb een klein vraagje zou je het best koken in een gewoon kookpot of in dat marokkaanse kookpot? & kan je ook alles samen voegen in 1 keer zoals ajuin tomaat de kruiden enzo? ( zonder loubia ) pas achter af? Of best niet alles in stap?

    Beantwoorden
  7. Selma
    Selma zegt:

    Je zegt half uur in je recept.. maar ik heb het echt flink 2 uur moeten koken? De bonen heb ik idd nacht ervoor laten weken.. snap er niks van haha! Wel heerlijk recept ma sha Allah

    Beantwoorden
    • Fatima
      Fatima zegt:

      Hallo Selma,

      Oh wauw dat is wel echt lang! Ik laat de loubia altijd 30 a 45 minuten koken en dan is het eigenlijk gaar. Mag ik vragen welke bonen jij gebruikt? Ben wel blij dat het heeft gesmaakt alhamdoelilah! Xx

      Beantwoorden
    • Umm Abdurrahmaan
      Umm Abdurrahmaan zegt:

      Bij mij ook Haha ze staan nu sinds 13.20 op het vuur en nog steeds niet klaar. Zal door de soort bonen komen zeker. Deze zijn van het merk ‘Konouz’ blauw pakje. Welke gebruik jij Fatima, dan weet ik dat voor de volgende keer in shaa Allaah.

      Xx

      Beantwoorden
      • Fatima
        Fatima zegt:

        Hallo Umm Abdurrahmaan,

        Wauw dit is inderdaad wel lang haha. Heeft het wel gesmaakt? Ik gebruik witte bonen van het merk ‘Zohra’ die kun je vinden bij de slager. Xx

  8. hanane
    hanane zegt:

    Hoi hoi faatje

    Hoeveel water doe je erbij? Denk dat ik te veel bij heb gedaan? Hoeveel peterselie en koriander steek jij erin?

    alvast bedankt;

    ps: you are amazing

    Beantwoorden
  9. Sumxmi
    Sumxmi zegt:

    Loveyou Faaat!!!! Je bent zo duidelijk met je uitleg en alles is zo geordend..alles wat ik hebgemaakt is succesvol gegaan. Thanku darlingg

    Beantwoorden
  10. senna
    senna zegt:

    Bij mij blijven ze ookk hard heel irritant. Heel vaak heb ik dat dat ik ze langer moet doorkoken hooguit 1,5uur. Ik heb van het merk tagine weet niet waar het ligt.

    Beantwoorden
  11. Asha Bakker
    Asha Bakker zegt:

    Hoi hoi
    Ik ben helemaal omgetoverd van je lekkere recepten naar een keukenprinses. Ik zou heel graag je nieuwste recepten willen volgen maar weet niet hoe ik mij moet abonneren. Ik kom steeds in de knoop.
    Groet asha

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Asha Bakker,

      Wat een lief compliment zeg, dankjewel! Je hoeft je niet perse te abonneren voor nieuwe recepten hoor schat. Maar als jij je abonneert, dan krijg je wel gelijk een melding wanneer er een nieuw recept online staat. Wat lukt er niet precies met het abonneren?

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  12. Sisi
    Sisi zegt:

    Lieve faatje,

    Ik heb de loubia gemaakt maar de loubia blijft hard het wordt maar niet zacht na anderhalf uur koken:( heb je tips dan hoor ik het graag. Alvast bedankt voor het delen

    Beantwoorden
  13. Hanane
    Hanane zegt:

    Hi Fatima, wat een heerlijk recept!
    Ik heb het vandaag gemaakt en zelfs mijn man kreeg er niet genoeg van.

    Ik zou niet weten wat ik zonder jou recepten zou moeten haha!

    Beantwoorden
  14. Karima Dalloesingh
    Karima Dalloesingh zegt:

    Lieve faatje,

    Sinds ik je recepten gebruik, lijkt ik net een Marokkaanse keukenprinses. Heb er hiervoor nooit echt de moeite genomen om Marokkaans te koken. Dank je wel voor de geweldige recepten. Mijn gezin smult ervan.

    Beantwoorden
  15. Sara
    Sara zegt:

    Gebruik dit recept al ruim een jaar, is echt heerlijk.
    Al voor verschillende mensen gemaakt die het telkens de lekkerste loubia ooit vinden.
    Moge Allah jou belonen Fatima ❤️

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *