Loubia in Tomatensaus

Laat ik eerst beginnen met uit te leggen wat loubia nou precies is. Loubia is de Marokkaanse benaming voor bonen en in dit geval dus witte bonen. In de Marokkaanse keuken wordt dit gerecht vaak klaargemaakt rond de herfst en winter periode. Van het weekend maakte ik dit lekkere gerecht weer eens klaar en we hebben er weer volop van genoten, was alweer een tijdje geleden! Vooral lekker als je een alternatief zoekt voor een gerecht zonder vlees of kip. Als je echt wilt uitpakken dan raad ik je aan om er ook nog eens huisgemaakt brood bij te serveren. In dit artikel deel ik mijn loubia recept met je en in het volgende artikel zal ik je duidelijk laten zien hoe je Marokkaans brood bakt.

Wat heb je nodig? (5 personen)

 • 300 gram witte bonen
 • 3 uien
 • 3 tomaten
 • 3 teentjes knoflook
 • peterselie
 • koriander
 • rode peper
 • olijfolie
 • 1 etl. tomatenpuree
 • half Kippenbouillon blokje

Kruiden

 • thl. komijnpoeder
 • thl. kurkuma
 • thl. gember
 • thl. paprikapoeder
 • zout
 • peper

Bereidingswijze:

Houd er rekening mee dat je de witte bonen een dag van te voren moet laten weken in koud water voor een hele nacht. Gebruik je bonen uit een pot, dan kun je deze stap overslaan.

 1. Pel en snijd de uien samen met de knoflook fijn en fruit deze aan in een pan met een scheutje olijfolie. 
 2. Pel en snijd de tomaten in blokjes en voeg deze ook toe in de pan. Snijd de peterselie en de koriander fijn en voeg deze samen met de tomatenpuree, kruiden en het blokje Knorr toe aan de rest in de pan.  Roer dit samen en laat het geheel voor 5 minuten zachtjes sudderen.
 3. Voeg vervolgens de geweekte witte bonen en de rode peper toe en giet er water bij totdat de inhoud in de pan is bedekt.
 4. Roer geheel samen en sluit de pan en laat het geheel koken voor zeker 30 minuten op een middelmatig vuurtje.
 5. Wanneer de saus is ingedikt en de bonen lekker zacht zijn, is de loubia gaar.

Serveer de loubia met lekker warm brood en een frisse salade.

In deze gemakkelijke stappen heb je binnen een mum van tijd dit heerlijk gerecht op tafel staan! Ik heb het vegetarisch gehouden, maar het is zeker mogelijk ook vlees of kip aan de loubia toe te voegen.

Ben jij ook zo dol op zulke traditionele Marokkaanse gerechten en zou je nog meer van zulke gerechten willen zien?

Liefs,
Fatima
img_7558

95 antwoorden
 1. Oemrayhana
  Oemrayhana zegt:

  Hoi Faatje,

  Als je vlees toevoegt doe je dat meteen aan t begin?
  En als antwoord op je vraag; JA me man is dol op marokaanse gerechten… Dus alle recepten zijn welkom. 😬

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Oemrayhana,

   Als je vlees erbij wilt toevoegen, dan bak je deze inderdaad in het begin mee. Dus met de uien, knoflook etc. Haha er komen nog vele recepten aan! Xx

   Beantwoorden
  • Balkis
   Balkis zegt:

   salam Oemrayhana
   vlees baak je eerste met uien en knoflook . vroeger maakt mijn moeder Loubia met kadid of kordas. was echt lekker maar nu mijn dochters houden niet van.

   Beantwoorden
 2. Renuka
  Renuka zegt:

  Hoi Fatima, ziet er heerlijk uit. Ik hou niet van witte bonen. Zou je deze kunnen vervangen door bijvoorbeeld kikkererwten? Alvast bedankt voor je reactie!

  Ps meer recepten zijn welkom! Vooral die lekkere herfst/winter schotels

  Beantwoorden
 3. Siham
  Siham zegt:

  Heeey fatima. .
  Ik ga dit zeker uitproberen inshallah! Even off topic.. Ik heb precies dezelfde keukenmachine aangeschaft als de jouwe en heb laatst je batbott recept uitgeprobeerd.. was super geslaagd! Weet je ongeveer waneer de Marokkaanse brood recept komt? Dan wacht ik op jouw recept voor gegarandeerd succes! Hahaha

  Kusss

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Siham,

   Aah super leuk meis! Bedoel je mijn nieuwe KitchenAid of de Tristar? Recept van Marokkaans brood ga ik dit weekend aan beginnen inschAllah! Haha super lief! Xx

   Beantwoorden
   • Siham
    Siham zegt:

    De tristar heb ik aangeschaft hahaha ik keek altijd al naar je deegwaren recepten maar nooit aan begonnen.. dus dacht haal dezelfde keukenmachine als de jouwe en dan komt het helemaal goed.. ik heb je pizza en batbott al uitgeprobeerd en guess what was super lekker! Nooit lukte zulke recepten mij.. maar hamdoelilah dankzij jou nu wel! Kusss van een bigg fan!

   • xfaatje
    xfaatje zegt:

    Zo super lief Siham! Dankjewel lieve schat en ik hoop je nog lang te mogen blij maken met mijn recepten haha! Xx

  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Sandra,

   Dan hoor je het nog even door te laten prutellen, net zo lang tot de saus iets is ingedikt. Je kunt er ook 1 eetlepel maïzena aan toevoegen. Maïzena wel even apart mengen met 2 eetlepels van de saus en dan er pas bijgieten.

   Beantwoorden
 4. joke
  joke zegt:

  Zo dankbaar met je prachtige recepten! Allah heeft je werkelijk begunstigd en het is mooi te zien dat je anderen ermee van laat genieten. Moge Allah je rijkelijk belonen! Bedankt om me meer zelfvertrouwen te geven in de keuken doordat je alles zo goed uitlegt!!!

  Beantwoorden
  • Fatima
   Fatima zegt:

   Hallo Najat,

   Als je echt van pittig houdt, dan kun je deze in blokjes snijden. Als je niet zo’n liefhebber bent van pittig eten, dan gooi je het pepertje er enkel bij.

   Beantwoorden
 5. AJKRJH
  AJKRJH zegt:

  Ik heb dit gisteren gemaakt en vanavond gegeten. Wat een goed recept weer, heerlijk pittig ,maar ook weer niet te pittig.
  Zalig .

  Beantwoorden
 6. Chaimaalaa
  Chaimaalaa zegt:

  Salamoualaikoum..

  Heb een klein vraagje zou je het best koken in een gewoon kookpot of in dat marokkaanse kookpot? & kan je ook alles samen voegen in 1 keer zoals ajuin tomaat de kruiden enzo? ( zonder loubia ) pas achter af? Of best niet alles in stap?

  Beantwoorden
 7. Selma
  Selma zegt:

  Je zegt half uur in je recept.. maar ik heb het echt flink 2 uur moeten koken? De bonen heb ik idd nacht ervoor laten weken.. snap er niks van haha! Wel heerlijk recept ma sha Allah

  Beantwoorden
  • Fatima
   Fatima zegt:

   Hallo Selma,

   Oh wauw dat is wel echt lang! Ik laat de loubia altijd 30 a 45 minuten koken en dan is het eigenlijk gaar. Mag ik vragen welke bonen jij gebruikt? Ben wel blij dat het heeft gesmaakt alhamdoelilah! Xx

   Beantwoorden
  • Umm Abdurrahmaan
   Umm Abdurrahmaan zegt:

   Bij mij ook Haha ze staan nu sinds 13.20 op het vuur en nog steeds niet klaar. Zal door de soort bonen komen zeker. Deze zijn van het merk ‘Konouz’ blauw pakje. Welke gebruik jij Fatima, dan weet ik dat voor de volgende keer in shaa Allaah.

   Xx

   Beantwoorden
   • Fatima
    Fatima zegt:

    Hallo Umm Abdurrahmaan,

    Wauw dit is inderdaad wel lang haha. Heeft het wel gesmaakt? Ik gebruik witte bonen van het merk ‘Zohra’ die kun je vinden bij de slager. Xx

 8. hanane
  hanane zegt:

  Hoi hoi faatje

  Hoeveel water doe je erbij? Denk dat ik te veel bij heb gedaan? Hoeveel peterselie en koriander steek jij erin?

  alvast bedankt;

  ps: you are amazing

  Beantwoorden
 9. Sumxmi
  Sumxmi zegt:

  Loveyou Faaat!!!! Je bent zo duidelijk met je uitleg en alles is zo geordend..alles wat ik hebgemaakt is succesvol gegaan. Thanku darlingg

  Beantwoorden
 10. senna
  senna zegt:

  Bij mij blijven ze ookk hard heel irritant. Heel vaak heb ik dat dat ik ze langer moet doorkoken hooguit 1,5uur. Ik heb van het merk tagine weet niet waar het ligt.

  Beantwoorden
 11. Asha Bakker
  Asha Bakker zegt:

  Hoi hoi
  Ik ben helemaal omgetoverd van je lekkere recepten naar een keukenprinses. Ik zou heel graag je nieuwste recepten willen volgen maar weet niet hoe ik mij moet abonneren. Ik kom steeds in de knoop.
  Groet asha

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Asha Bakker,

   Wat een lief compliment zeg, dankjewel! Je hoeft je niet perse te abonneren voor nieuwe recepten hoor schat. Maar als jij je abonneert, dan krijg je wel gelijk een melding wanneer er een nieuw recept online staat. Wat lukt er niet precies met het abonneren?

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden
 12. Sisi
  Sisi zegt:

  Lieve faatje,

  Ik heb de loubia gemaakt maar de loubia blijft hard het wordt maar niet zacht na anderhalf uur koken:( heb je tips dan hoor ik het graag. Alvast bedankt voor het delen

  Beantwoorden
 13. Hanane
  Hanane zegt:

  Hi Fatima, wat een heerlijk recept!
  Ik heb het vandaag gemaakt en zelfs mijn man kreeg er niet genoeg van.

  Ik zou niet weten wat ik zonder jou recepten zou moeten haha!

  Beantwoorden
 14. Karima Dalloesingh
  Karima Dalloesingh zegt:

  Lieve faatje,

  Sinds ik je recepten gebruik, lijkt ik net een Marokkaanse keukenprinses. Heb er hiervoor nooit echt de moeite genomen om Marokkaans te koken. Dank je wel voor de geweldige recepten. Mijn gezin smult ervan.

  Beantwoorden
 15. Sara
  Sara zegt:

  Gebruik dit recept al ruim een jaar, is echt heerlijk.
  Al voor verschillende mensen gemaakt die het telkens de lekkerste loubia ooit vinden.
  Moge Allah jou belonen Fatima ❤️

  Beantwoorden
 16. Moslima
  Moslima zegt:

  De bonene staan op ben benieuwd heb op advies van mijn schoonzus de bonen even voorgekookt 15min met halve knor blokje en het afgegoten water gebruikt voor bij de rest te doen

  Alleen ben ik vergeten de tomaten te ontvellen hahah echt stom nou ik laat het weten hopelijk mislukt die niet heb alles precies zo gedaan alleen heb vlees bijgedaan en aardappel blokjes

  Beantwoorden
 17. Sam
  Sam zegt:

  Ik krijg het echt voor de derde keer niet in een half uur voor elkaar. Heb een keer de witte bonen van de AH gebprobeerd toen een keer een zak bij de turk gekocht en onlangs die van supermarkt Tanger gebruikt, en het was echt alledrie pas na 1uur en 20min ongeveer pas klaar. Begrijp niet dat het in 30min klaar is, zet het ook op middelmatig vuur.

  Beantwoorden
   • Sam
    Sam zegt:

    Dankje Faat voor jowu reactie.

    Jazeker, heb de avond ervoor de bonen in een volle bak water laten weken. Dus ik snap er echt niks van.

   • Sam
    Sam zegt:

    Een normale pan, van Vivo (AH) kleine formaat.
    Daarvoor heb ik een normale pan gebruikt weet niet van welk merk.

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *