IMG_9016

Kip loempia’s

Mensen die mij volgen op  instagram zien regelmatig een foto voorbij komen van een lekkere loempia die ik eet als ik zaterdag op de markt ben. Zelf maak ik al jaren loempia’s, maar toch is de smaak nooit echt zoals de loempia’s die ik op de markt haal bij een chinees kraampje.(ik denk dat jullie allemaal wel weten wat ik bedoel haha) Laatst kocht ik dus weer zo’n lekkere loempia en ik was een gesprek begonnen met de verkoopster van de loempia kraam over hoe lekker haar loempia’s wel niet zijn, and gues what? Ja hoor, ze heeft mij gewoon haar geheime recept gegeven! Ik kon natuurlijk niet wachten om dit recept uit te proberen en de smaak te proeven. Ik kan jullie een ding alvast verklappen en dat is dat dit recept echt heerlijk is! Ik heb nog nooit zelf zulke lekkere, vol van smaak loempia’s gemaakt en ik hoor jullie al denken ‘smaken ze nou precies hetzelfde als die op de markt?’ Ik kan niet zeggen dat ze echt precies hetzelfde smaken, maar ik kan jullie wel vertellen dat dit recept ook echt heerlijk is! Een lekker krokante loempia van buiten met een heerlijke vulling van binnen. Heb ik jullie al nieuwsgierig gemaakt naar het recept?

IMG_8616

Wat heb je nodig?(30 stuks)

Kip marinade:

  • 300 gram kipfilet
  • 2 teentje knoflook
  • 2 theelepels kipkruiden
  • Theelepel gemberpoeder
  • Theelepel paprikapoeder
  • Half blokje kip bouillon
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 ui

Groenten kruiden:

  • 2 zakken Bami&Nasi groente(1 kilo)
  • 2 theelepels sambal pikant en kruidig
  • 1 eetlepel Sojasaus
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kristalsuiker
  • Mespunt Aji-No-Moto
  • Half blokje kip bouillon
  • Theelepel kipkruiden
  • Loempia vellen
  • Mihoen
  • Ei

Bereidingswijze:

Maak de kipfilet grondig schoon en verwijder eventueel vetten aan de zijkanten, en spoel de kipfilet om onder koud water. Snijd de kipfilet in grove stukken en laat de kipfilet in een vergiet uitlekken.  Je kunt er ook voor kiezen om de kipfilet in kleinere stukken te snijden in plaats van grote stukken. Je kunt ook in plaats van kipfilet, kippenpoten, kippendijen gebruiken.

IMG_8642

Haal de kipfilet uit de vergiet en leg deze in een ruime kom, zodat je de kipfilet kunt gaan kruiden. Pers hier de twee knoflook teentjes bij, en doe hier ook de kipkruiden bij.

IMG_8659

IMG_8662

Doe hier dan ook de gemberpoeder bij, paprikapoeder en doe hier dan de kip bouillon bij. Doe er als laatste nog de zonnebloemolie bij, en meng de marinade goed met je handen door de kipfilet totdat alles goed onder de marinade zit. 

IMG_8666

IMG_8669

IMG_8672

Dek de kipfilet vervolgens af en zet het apart voor zeker 30 minuten. Hoe langer de marinade in de kipfilet trekt, hoe lekkerder de kipfilet straks zal smaken. Draai de kipfilet van tijd tot tijd om in de marinade, zodat alle kanten van de kipfilet gemarineerd worden.

IMG_8689

Wanneer de kipfilet lang genoeg in de marinade heeft gezeten kun je de kipfilet gaan afbakken. Giet ongeveer 2 volle eetlepels zonnebloemolie in een ruime koekenpan en laat dit warm worden. Snipper een grote ui en bak deze mooi goudbruin in de koekenpan met de zonnebloemolie. Doe hier vervolgens de gemarineerde kipfilet bij en bak deze samen met de gebakken uitjes.

IMG_8703

 

IMG_8706

Bak de kipfilet samen met de uitjes voor ongeveer 5 minuten mooi goudbruin. Giet er dan ongeveer 50 ml koud water bij en sluit de pan. Laat de kipfilet voor zeker 20 minuten goed garen met de deksel op de pan. Wanneer je ziet dat het water is verdampt en je een iets dik sausje overhebt gehouden in de pan, zet het vuur lager en laat de kipfilet voor nog eens 10 minuten bakken.

IMG_8710

Wanneer de kipfilet gaar is haal je deze uit de koekenpan en laat je de kipfilet in een aparte kom goed afkoelen. Als het goed is heb je een sausje overgehouden in de koekenpan. Deze gooi je niet weg, want die kun je straks gebruiken voor de groenten. De kruiden van de kip kunnen dan lekker in de groenten trekken.

Laat de kipfilet volledig afkoelen, voordat je het vlees uit elkaar gaat scheuren. Ik gebruik hier een keukenschaar voor, maar je kunt het vlees ook prima met je vingers uit elkaar scheuren.

IMG_8720

IMG_8759

Groenten bereiden.

Haal de groenten uit de zak en doe deze in een vergiet. Spoel de groenten vervolgens om onder koud water. Ik vind het altijd makkelijker om bami/nasi groentezakken te gebruiken, in plaats van elk groentesoort apart te moeten kopen en vervolgens nog eens te moeten snijden. Lekker lui hé haha! Je kunt natuurlijk ook de groentezakken gebruiken en er nog wat extra groenten bij doen die je zelf lekker vindt. Zet de vergiet met de groenten apart, zodat het water kan uitlekken.

IMG_8637

IMG_8711

Als je merkt dat je wat grove groentestukken hebt, kun je deze nog eens snijden voordat je het gaat bakken. Giet twee eetlepels zonnebloemolie in de koekenpan waarin je ook de kipfilet hebt gebakken en laat de koekenpan even warm worden. Doe de groenten dan in de koekenpan, en sluit de pan voor ongeveer 5 minuten zodat de groenten naar beneden zakken. 

IMG_8724

IMG_8728

Open vervolgens de koekenpan en doe hier de twee theelepels sambal bij, eetlepel sojasaus, theelepel zout, theelepel kristalsuiker en de Aji-No-Moto bij. Als laatste kruimel je er nog een half blokje kip bouillon kruiden bij en de theelepel kip kruiden bij. Meng dit samen met een houten lepel totdat alle kruiden zijn opgenomen door de groenten. Laat de groenten dan voor 20 minuten op een middelmatig vuurtje goed bakken.

IMG_8730

IMG_8732

IMG_8744

IMG_8748

IMG_8750

IMG_8752

Wanneer de groenten goed gaar zijn giet je de groenten in een vergiet en laat je het volledig afkoelen. Zorg ervoor dat je onder de vergiet een bord of kom plaatst, zodat de saus van de groenten opgevangen kan worden. Dit sausje gooi je niet weg, want die kun je straks gebruiken voor de mihoen die je gaat klaarmaken.

IMG_8761

Wanneer de saus volledig uit de groenten is getrokken verwijder je het bord onder de vergiet. Pak dan de kipfilet erbij die is afgekoeld en doe deze bij de groenten. Meng de kipfilet dan voorzichtig met behulp van een houten lepel door de groenten heen.

IMG_8774

IMG_8784

Nu is de vulling zo goed als klaar, alleen moet de mihoen er nog bij. Leg de mihoen in een ruime kom en giet hier het kokend water bij. Laat de mihoen dan voor ongeveer 10 minuten in het kokend water liggen, totdat de mihoen goed zacht wordt.

Haal de mihoen na de 10 minuten uit het kokend water en leg deze in de saus van de groenten die je apart hebt gehouden. Laat de mihoen voor ongeveer 5 minuten in het saus zitten. Door deze stap krijgt de mihoen een mooi kleurtje en trekken ook de kruiden in de mihoen. Knip de mihoen dan in korte sliertjes en gooi de mihoen bij de kip/groenten mengsel en meng dit er goed doorheen.

Nu is de vulling van de loempia’s helemaal compleet. Laat de vulling nog eens volledig afkoelen en dan kun je gaan beginnen met het vullen en vouwen van de loempia’s.

IMG_8791

IMG_8794

IMG_8800

Stap 1.

Pak een schone theedoek en maak deze ietsjes vochtig met water. Haal de loempia vellen uit de verpakking en leg deze op de vochtige theedoek.

IMG_8802

Stap 2.

Trek een loempiavel los van de andere loempiavellen en leg de loempiavel op een vlakke ondergrond, met de punt naar je toe. Let er wel op dat je de theedoek met de andere loempiavellen weer sluit, zodat de loempiavellen niet uitdrogen. 

Leg 2 eetlepels vulling net onder het midden van de driehoekige vorm en verspreid de vulling in de lengte. Houd de randen en de bovenkant van de loempiavel wel vrij van de vulling.

IMG_8825

Stap 3.

Pak de onderzijde van de driehoekige vorm en leg deze over de vulling heen, en schuif deze iets onder de vulling. 

IMG_8813

IMG_8815Stap 4.

Rol de loempia voor de helft goed stevig op. Tijdens het rollen van de loempia blijf je de loempiavel strak naar je toetrekken. Je hoeft niet bang te zijn dat de loempiavel zal scheuren, want deze vellen zijn best flexibel.

IMG_8817Stap 5.

Vouw de rechterzijde naar de binnenkant toe en herhaal deze stap ook met de linkerzijde. De vorm ziet er uiteindelijk uit als een envelop.

IMG_8819

IMG_8821Stap 6.

Rol de loempia voor de helft stevig op, en bestrijk de randen van de bovenkant met het opgeklopte ei en rol vervolgens de loempia weer verder op.

IMG_8822

Werk de rest af op dezelfde manier die hierboven is beschreven totdat je alle loempiavellen en vulling hebt gehad. Leg de loempia die je gevuld hebt op een dienblad met de naad naar beneden en bedek de loempia’s met een plastic zak zodat de loempia’s niet uitdrogen.

Wil je de loempia’s bewaren in de diepvries? Dit doe je door de loempia’s bijvoorbeeld in een grote trommel te stoppen of je bewaart de loempia’s in een diepvries zak. Wat ik zelf altijd doe is de loempia’s in een grote trommel bewaren en op elke nieuwe laag een stak bakpapier leggen, zodat de tweede laag van de loempia’s niet aan de onderste laag van de loempia’s kunnen blijven plakken.

Verwarm een hoeveelheid olie in een ruime pan en frituur de loempia’s goudbruin voor ongeveer 5 minuten. Je kunt de loempia’s ook bereiden in de oven op 180 graden voor ongeveer 15-20 minuten. Houd de loempia’s ondertussen wel in de gaten, want elk oven is anders. Serveer de loempia’s met lekkere chilisaus!

Het is misschien even wat werk, maar dan heb je ook zeker weten wat. Dit recept zal ik voor altijd blijven gebruiken, want zulke lekkere loempia’s heb ik zelf nog nooit gemaakt. Ik krijg er nu spontaan weer zin in haha! Veel plezier in de keuken en smakelijk eten alvast.

IMG_8834

 

 

 

 

73 antwoorden
  1. amel
    amel zegt:

    Ziet er heeeeerlijkk uit meidd!! Had niet anders van je verwacht, tabarkallah 3lik. Ga deze zeker van de week maken in sha allah

    Beantwoorden
  2. Laila
    Laila zegt:

    Ik ben ook erg gek op loempia’s en nog steeds aan het experimenteren om de perfecte smaak te krijgen.
    Pas wel op met ajinomoto, 2 theelepels lijkt mij wel erg veel. Ik had zelf ve-tsin gekocht. Na googlen zag ik dat ajinomoto hetzelfde is. Maar ik had wel eerst gegoogled naar gebruik van ve-tsin en veel mensen die daar mee koken zeggen dat je er echt heel klein beetje van moet gebruiken. Zelf gebruik ik letterlijk een mespuntje.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Laila, oh ik heb er eerlijk gezegd niet naar gegoogled. Ben blij dat ik dit nu lees van jou en andere. Ik heb zelf wel echt twee theelepels gebruikt, maar ik zal het gewoon aanpassen in het recept. Bedankt voor je bericht meid. <3

      Beantwoorden
  3. houda
    houda zegt:

    Ziet er goed uit. Ga dit recept ook proberen in sha Allah alleen mijn loempia’s krijgen soort van bubbels op de vel. Eerste twee drie zijn mooi glad maar de rest niet echt. Hoe komt dit denk je?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Houda, dankjewel voor je lieve compliment. Uhm ik durf niet te zeggen waardoor dit komt, maar wanneer jij de loempia’s uit de diepvries haalt. Frituur je ze dan direct of?

      Beantwoorden
    • Hanane
      Hanane zegt:

      De bubbels komen als je vel in aanraking komt met water /vocht. Als je , je loempia’s uit de vriezer haalt moet je ze bevroren bakken en niet laten ontdooien daar krijg je die bubbels van . Of als je ze een nachtje in de koelkast zet ook dit komt door vocht

      Beantwoorden
  4. Jalila
    Jalila zegt:

    De loempia’s zien er lekker uit. Bedankt voor je recept meid! Ik ga ze ook gelijk uitproberen. Welke merk kipkruiden gebruik jij? Van potje of bij de Marokkaan.

    Beantwoorden
  5. jalila
    jalila zegt:

    Hallo faatje, ik heb nog een vraagje over de hoeveelheid sambal. Bij de kruiden staat 2 theelepels en bij de bereiding 2 eetlepels. hoeveel gebruik je?

    Beantwoorden
  6. Hanane
    Hanane zegt:

    Salaam, lekker en bedankt dat je recepten deelt. Een vraagje als je loempias invriest, moet je ze direct bakken of moeten ze eerst ontdooien?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Hanane, allereerst bedankt voor je compliment. Wanneer je de loempia’s invriest en je haalt ze eruit laat je de loempia’s voor ongeveer 10 minuten ontdooien. Daarna kun je ze direct frituren. Succes. <3

      Beantwoorden
  7. Leïla
    Leïla zegt:

    Hmmm, ik was ook altijd zo nieuwsgierig naar het recept van de marktkramer. hun loempia’s zijn inderdaad overheerlijk!

    Deze zal ik zeker proberen, shokran Faatje! x

    Beantwoorden
  8. Fatima
    Fatima zegt:

    Dat ziet er weer, zoals altijd, heerlijk uit tbarkellah 3liek! Dit recept ga ik ook zeker uitproberen, kan ik echter de kip ook vervangen door gehakt?

    Beantwoorden
  9. Nadia
    Nadia zegt:

    Hoi Fatima ik ben nu bezig met deze lekkere kiploempia. Heerlijk andere kruiden als karkuma zafraan. Loempia zal zeker anders smaken. Ik ben nu al fan van sambal badjak! Als het klaar is dan stuur ik je foto.Heeeeeeel erg bedankt voor alles hbiba djali. Moge ALLAH je belonen dat je mensen helpt met koken. Ik waardeer het enorm lieve Fatima

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Nadia, aah super lief berichtje van jou! Bedankt lieve meid en Allahoema ameen. Ik doe het graag Alhamdoelilah. En berichtjes zoals die van jou maken dit alleen maar leuker. Bedankt lieve meid. Hoop dat de loempia’s hebben gesmaakt. <3

      Beantwoorden
  10. Souad
    Souad zegt:

    Fatima,

    Wat een mooie blog! Overzichtelijk en zo uitgebreid beschreven. Ik heb alle ingrediënten in huis om zo de loempia’s te maken.Alleen de Aji-No-Moto vond ik niet bij de AH , hoop niet dat dat veel uitmaakt. Groetjes, Souad

    Beantwoorden
  11. Linda
    Linda zegt:

    Goedemiddag <3.. Lijkt me een superlekker recept wat ik graag wil maken. Heb alleen een vraagje erover; in het recept bij benodigdheden staat 2 theelepels sambal, in de beschrijving staat er 2 eetlepels sambal. Moet het een thee- of eetlepel zijn? X

    Beantwoorden
  12. Hind
    Hind zegt:

    Dit ziet er heerlijk uit tbarkellah! Ik wil deze loempia’s in het weekend gaan maken en vroeg mij af hoeveel mihoen je gebruikt? Gebruik je bijvoorbeeld een hele pak of de helft daarvan?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hind, bedankt Allah ibarkfiek. Ik gebruik zo’n kleine blauwe verpakking mihoen. Daar gebruik ik alles van, omdat daar niet zoveel inzit. Maar stel dat je mihoen gebruitk van Conimex, dan gebruik je maar een blok van de inhoud. Xx

      Beantwoorden
  13. Chaymae
    Chaymae zegt:

    Hey, ik kom uit België en wij hebben hier geen tokko en jumbo, kan ik de ingrediënten ook bij ah halen?
    Ik kan niet w8en om je recept te proberen. Xx

    Beantwoorden
  14. khadija
    khadija zegt:

    Salam alaikoum heb ze een week terug gemaakt en ze zijn heerlijk.
    K heb de rest in de vriezer bewaard maar kan ik ze ook in de oven doen als ze nog bevroren zijn of kan het alleen in de olie laten frituren

    Beantwoorden
  15. Bouchra
    Bouchra zegt:

    Faatje, bedankt voor deze heerlijke recept! Ik heb het vandaag gemaakt en ze waren echt heerlijk! Echt net als die je bij de vietnamees haalt! Xxxx

    Beantwoorden
  16. samira
    samira zegt:

    Salam,
    Echt kei tof dat je al die moeite neemt om die duidelijke stap voor stap foto’s en instructies maakt en te delen, shokran bezaf!
    Groetjes,
    Samira

    Beantwoorden
  17. Ilhem
    Ilhem zegt:

    Ik heb ze gisteren gemaakt en ze waren super lekker ma sja Allah! Je hebt echt kook talent meid. Ik heb alleen wat ketjap manis toegevoegd, de aji no.moto weg gelaten en klein beetje nasi kruiden van Aldi doorheen gedaan. Heerlijk!! Ga zo.door in sja Allah. Bedankt voor het delen♡♡

    Beantwoorden
  18. Soumia
    Soumia zegt:

    2e dag ramadan. Nooit loempia’s gemaakt maar vandaag ga ik de jouwe uitproberen. Ben benieuwd in iedergeval bedankt voor de duidelijke uitleg! Xx

    Beantwoorden
  19. amina
    amina zegt:

    Hoi keukenprinsesje ramadan mubarek ten eerste
    Ik.heb al verschillende recepten van jou gemaakt.kijk altijd mee op de achtergrond vandaagben ik de loempia aan het maken ik hoop dat ze lekker worden wil wel nog effe doorgeven ondanks ik je niet ken dat ik je een schat vind en blij met je ben xxxx amina

    Beantwoorden
  20. Dounia
    Dounia zegt:

    Heel duidelijke uitleg en ook fijn dat je zoveel foto’s maakt. Al je recepten zien er super lekker uit, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen. Misschien vanavond toch maar de loempia’s uitproberen!

    Beantwoorden
  21. Inis
    Inis zegt:

    Hey Faatje
    Probeer al 6 jaar deftige loempias te maken maar moet zeggen dit is letterlijk de 1 ste maal dat het me perfect lukt met overheerlijke eindresultaat…men familie was ik er gek van
    Dank je topper

    Beantwoorden
  22. Meryamaa
    Meryamaa zegt:

    Salaam, allereerst een dikke compliment voor de recepten die jij plaatst! Ik zie dat jij alles apart kookt maar kan het gewoon in 1x dus die kipfilet en de groenten erdoorheen samen laten koken en daarna de mihoen bij doen. Ik hoor het graag

    Beantwoorden
  23. Amber
    Amber zegt:

    Salaam alaikoum Faat!
    Lekkere recepten, allereerst complimenten daarvoor ma sha Allah! Deze loempia’s waren echt heerlijk. Heb alleen niet de aji-no-moto gebruikt, maar ik miste het niet (denk ik). Keep up the good work!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Alaikoem salaam Amber,

      Aah super meis! Nou, zal ik je wat vertellen. Ik maakte laatst weer eens loempias en ik heb toen ook geen aji-no-moto gebruikt en ik miste het eigenlijk ook niet haha. Dus eigenlijk kun je het makkelijk weglaten! Bedankt meis Xx

      Beantwoorden
  24. Farah
    Farah zegt:

    Assalaam alaikoum,

    Ik maak deze loempia’s nu voor de tweede keer. Ze zijn echt delicious! Door jou durf ik nu met een gerust hart loempia’s op tafel te zetten! Je uitleg bij de recepten met foto’s of filmpjes helpt mij echt om te begrijpen wat je moet doen. Bedankt voor al je inzet!
    Gr,
    Farah

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *