img_3105

Harira – Marokkaanse Soep

Hallo Foodies, daar ben ik weer! Ja, ik leef nog steeds en ik weet dat het alweer een tijd geleden is dat ik een recept met jullie deelde op de blog. Zoals ik op social media al had aangegeven ben ik nu minder actief op de blog in verband met het organiseren van onze bruiloft. Wel ben ik dagelijk actief op snapchat(Kookhoekjevxf) en op instagram voor degene die mij niet kunnen missen, dus voor degene die mij niet kunnen missen volg mij haha. Maar goed laten we teruggaan naar het recept! Vandaag deel ik het recept van de Marokkaanse soep genaamd Harira. Harira is een klassieke Marokkaanse soep die vooral tijdens de vastenmaand Ramadan wordt geserveerd bij ons en bij andere Marokkaanse gezinnen. Ik kan je zeggen dat deze soep een van de lekkerste soep is die ik ooit heb gegeten en dat ook jij het zeker niet bij een soepkom zal houden!

Wat heb je nodig?(8 personen)

 • 5 verse tomaten
 • 1 etl. olijfolie
 • 1 grote ui
 • peterselie
 • koriander
 • bladselderij
 • handvol kikkererwten (geweekt)
 • handvol linzen
 • 1 thl. kurkuma
 • parelcouscous of vermicelli
 • 1.5 liter water
 • 4 etl. bloem
 • 250 ml water
 • 1 blikje tomatenpuree
 • 250 ml water

Kruiden:

 • 1 thl kurkuma
 • 1 thl gemberpoeder
 • 2 thl zout
 • halve thl.  zwarte peper
 • 1 blokje knorr 

Bereidingswijze:

Houd er rekening mee dat je de gedroogde kikkererwten een dag van te voren moet laten weken in koud water voor een hele nacht. Gebruik je kikkererwten uit blik, dan kun je deze stap overslaan.

 1. Vul een steelpannetje met wat water en breng de geweekte en ontvelde kikkererwten samen met een theelepel kurkuma aan de kook.
 2. Wanneer de kikkererwten gaar zijn haal je deze van het vuur en giet je het water af. De kikkererwten voeg je op het eind toe aan de soep.img_7664
 3. Pel de ui en rasp deze goed fijn. Je kunt de ui ook fijnsnijden maar volgens mijn moeder komt de smaak lekkerder naar voren wanneer je de ui raspt, dus laten we haar advies maar opvolgen haha.
 4. Snijd de koriander, peterselie en de bladselderij fijn.
 5. Pak een ruime soeppan erbij en giet de eetlepel olijfolie in de pan en laat deze warm worden.
 6. Voeg de geraspte ui samen met fijngesneden peterselie en de bladselderij toe in de pan en roer alles goed door elkaar. De koriander voeg je pas op het eind toe. Dit keer heb ik geen vlees gebruikt in de soep, maar als je dit wel wilt doen dan voeg je op dit moment het vlees toe in de pan.
 7. Strooi de kurkuma, gemberpoeder, zout en de zwarte peper erbij en roer weer geheel door.
 8. Giet de 1.5 liter water erbij, breng de soep aan de kook en zet het vuur op een middelmatige stand.
 9. Gebruik een staande rasp en rasp de tomaten boven een kom. Giet het tomatenmengsel al roerend toe aan de soep in de pan. De tomatenvelletjes voeg je uiteraard niet toe in de soep!
 10. Laat de soep zachtjes koken voor 30 minuten.
 11. Giet 250 ml water in een aparte kom en voeg hier de 4 eetlepels bloem aan toe. Mix met een garde het mengsel goed door tot er een papje ontstaat zonder klontjes.
 12. Giet het bloempapje al roerend toe bij de soep, zodat er geen klontjes ontstaan in de soep.
 13. Voeg nu ook de linzen erbij en laat de soep net zo lang zachtjes doorkoken totdat de linzen gaar zijn. Tussendoor roer je de soep door en sluit je de pan weer af met de deksel.
 14. Giet 250 ml water in een aparte kom en schep hier de tomatenpuree uit blik bij.
 15. Mix met een garde goed door en giet vervolgens het tomatenmengsel al roerend toe aan de soep.img_8577
 16. Schep de voorgekookte kikkererwten, parelcouscous erbij en kruimel het blokje knorr erbij.
 17. Roer de soep goed door en laat de soep voor 15 minuten doorkoken.
 18. Al laatste voeg je de koriander toe aan de soep en roer je samen. Ik doe de koriander er expres pas op het eind bij, omdat je op deze manier de koriander erg lekker terug proeft in de soep. En geloof mij de koriander heeft echt geen sterke smaak!
 19. Breng de soep eventueel nog op smaak met wat peper en zout.
 20. Je gebruikt in totaal 2 liter water, maar het kan zo zijn dat je merkt dat de soep nog ietsjes te zwaar is en dan kun je altijd wat extra water toevoegen aan de soep en weer even laten doorkoken.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien een lang recept waar je echt even mee bezig bent, maar geloof mij niks is minder waar. Zodra je alle ingrediënten klaar hebt staan en je eenmaal begint ben je voor je het weet ook echt klaar. Probeer mijn mama’s harira recept eens uit en laat ons vooral weten wat je ervan vindt!

Ps. met dit recept zit je aankomende Ramadan alvast goed!

Serveertips: dien de harira op met wat lekkere dadels, chebakkia en met wat lekker warme Marokkaans brood, heerlijk!
img_3106

 

79 antwoorden
   • Nouriya
    Nouriya zegt:

    Salaam meid, ik zou morgen graag je harira recept willen uitproberen en vroeg me af welke knorr (koe, stier, schaap) blokje je precies gebruikt. Weetje ook de benaming van bladselderij in het marokkaans? Bvd voor je reactie! Xx

   • Nouriya
    Nouriya zegt:

    Dankje wel voor je reactie!! Zou je aub ook nog even kunnen zeggen of je een hele groot of klein blikjr tomatenpuree gebruikt (70 of 140g, want ik heb verschillende antw gezien. Ik wil het in 1x goed proberen te doen aangezien ik geem keukenprinsesje ben helaas. Ik wacht je antw af!

    Xx

 1. Naima
  Naima zegt:

  Hoi Fatima ik heb de snap wel 20x bekeken en alle stappen en ingrediënten opgeschreven want het zag er zo yummie uit. Ik ga het zeker gauw uitproberen. Duidelijk kan niet. Superrrrr bedankt voor je recepten! Me happy!

  Beantwoorden
 2. Raquel
  Raquel zegt:

  Super dankjewel je bent er weer! Keek stiekem al naar een nieuw recept van je uit! Ben elke keer zo benieuwd welke recept er nieuw aankomt! Kan je al een tipje van de sluier oplichten welke recepten je nog wilt gaan plaatsen binnenkort of weet je dat nog niet? Ik snap dat je het druk hebt met alle voorbereidingen dus wil je zeker niet opjagen hoor sorry! Ben gewoon zo’n grote fan van je recepten. Vandaag eten we jou ratatouille recept heerlijk! Veel succes met de voorbereidingen van jullie grote dag en bedankt voor alles tot dusver! Liefs Raquel

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Raquel,

   Je behoort nu toch wel tot een van mijn vaste volgers/lezer, erg leuk! Ik heb nog zoveel leuke ideeën en recepten die ik met jullie wil delen. Van hoofdgerechten(ook Marokkaanse) bijgerechten, salades, lekker veel baksels en toetjes en ga zo maar door! Super bedankt lieve schat!

   Liefs Fatima

   Beantwoorden
 3. Najat
  Najat zegt:

  Hoi Fatima!

  Ik ga dit recept zeker eens uitproberen, bedankt voor het delen! Hoeveel vlees zou je voor dit recept gebruiken als je het er wel in had gedaan?

  Liefs,

  Najat

  Beantwoorden
 4. Sara T
  Sara T zegt:

  Echt superleuk met deze snap erbij volg je op alle manieren😊
  Tbarkallah 3lik echt knap wat je allemaal kan maken en leuk hoe je het uitlegt!

  Sara T

  Beantwoorden
 5. Anisa
  Anisa zegt:

  Ik ga het zeker uitproberen! Bedankt voor het delen. Uw recepten zijn top! Veel complimenten gehad voor de kip met rijst. Super lekker!

  Veel succes met het voorbereiden van je huwelijk. Moge Allah swt u een gezegend huwelijk geven.

  Veel groeten
  Anisa

  Beantwoorden
 6. Laura
  Laura zegt:

  Dit recept ga ik van de week meteen uit proberen. Ik snap alleen niet zo goed wat je met ‘verse tomaten en dan raspen’ bedoelt.. zou je dat misschien kunnen toelichten? Hoeveel gram linzen gebruik je? Hierm moet het me lukken en ga ik het zeker met je delen!

  Liefs Laura

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Laura,

   Wat leuk zeg! Wat ik hiermee bedoel is dat je de tomaten met behulp van een rasp tot een tomatenmengsel moet raspen. Het handigst is om een staande rasp te gebruiken en de tomaten dan ook boven een kom te raspen tot een tomatenmengsel. Ik gebruik een handjevol linzen. Succes en ik ben echt benieuwd wat je ervan vindt!

   Liefs Fatima

   Beantwoorden
 7. Pleuni
  Pleuni zegt:

  Eindelijk!!! wiehoeeee
  Ook ik heb lang op dit recept gewacht 🙂 dankjewel!!
  Heb nog wel een klein vraagje, hoeveel parelcouscous voeg je toe? Ook een handjevol?
  Kon dit namelijk niet terug vinden.
  Dankjewel alvast!

  Liefs Pleun

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Pleuni,

   Haha ah wat lief! Nou nu kun je dus helemaal losgaan in de keuken hihi. Ja, ik voeg inderdaad ook een handjevol parelcouscous toe. Ik zal het er even bijzetten hoor. Veel kookplezier meid!

   Liefs Fatima

   Beantwoorden
 8. Sara
  Sara zegt:

  Hmm dit ga ik zeker een keer maken. Normaal maakt mijn schoonmoeder lekker veel en krijgen wij ook heel wat mee voor een voorraadje in de vriezer.
  Wat voor vlees kan je gebruiken. In de zin van kruid je dat dan van te voren en bak je dit? En gehakt bijvoorbeeld, doe je dan hele kleine stukjes erin. Valt dit niet uitgeklaard in de soep?

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Sara,

   Dat is ook handig inderdaad! Ik gebruik zelf altijd rundvlees(200 gr.) en kruid het vlees niet voor, maar dat kan natuurlijk wel. Als je gehakt gebruikt, dan raad ik je aan om er kleine soepballetjes van te rollen.

   Liefs Fatima

   Beantwoorden
 9. Sara
  Sara zegt:

  Hallo Fatima,

  Heb je hier toevallig een filmpje van? Of de filmpjes van Snapchat? Vergat die op te slaan 😔

  Groetjes uit België

  Beantwoorden
 10. Spoed
  Spoed zegt:

  Hoeveel gram is dat blikje tomatenpurree?
  Ik zie zoveel mensen zakje tomatensoep bij de soep erbij gooien, wat is de reden dat jij dat niet doet?

  Beantwoorden
 11. Sanae
  Sanae zegt:

  As salamu aleikum sister. MashaAllah your Blog is just wow! May allah bless your hands! Sister may i ask which Camera you use? Really like the pictures you poste. Thank your <3

  Beantwoorden
 12. Spoed
  Spoed zegt:

  Maar op je afb staat een groot blikje tomatenpurree, hoe kan die 42 gram zijn als de kleine blikje die ik heb al 70 gram is? Ik wil het straks gaan maken

  Beantwoorden
 13. Ismahane
  Ismahane zegt:

  Heee Fatima,
  Hartstikke leukkkk harira erbij ben wat daagjes aan t inhalen dus met harira erbij heb k meteen t Ramadan gevoel er weer bij. Had alleen een vraagje heb je t in een snelkookpan gemaakt of normalenpan? En hoeveel liter pan?

  Alvast bedanktt!
  X

  Beantwoorden
 14. Ilham
  Ilham zegt:

  Salaam lieve Fatima,

  Ik wil een van de dagen jou recept gaan uit proberen.

  Hoeveel peterselie, koriander, bladselderij gebruik je? And keep going, ik hou van je recepten!

  Groetjes,

  Ilham

  Beantwoorden
 15. Zahra
  Zahra zegt:

  Lieve faatje. Jou recepten mach allah 3lik. Ik heb een vraagje over je soep… ik zie op de foto dat je soep aan de gele kant is. Hoe komt dat? Aangezien je geen safraan hebt gebruikt.. want die op dit moment je soeprecept aan het uitproberen

  Groetjes
  Zahra

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Alaikoem salaam Zahra,

   Allah ibarkfiek lieve schat! Dit komt doordat ik niet teveel tomatenpuree heb gebruikt. Als je wilt dat de soep echt rood is, dan kun je iets meer tomatenpuree toevoegen.

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden
 16. Saida
  Saida zegt:

  Heerlijk! Dit is mijn harira.
  Je recepten zijn zo makkelijk om te maken(je legt het ook prima uit) dus kijk al uit naar wat komen gaat. Dankjewel!

  Beantwoorden
 17. Amela
  Amela zegt:

  Als niet marokkaanse ben ik zo gek op Harira en ben hem dankzij jou nu voor de 3de keer aan het maken wat een super recept hij is bij mij en mijn schoonfamilie heel goed in de smaak gevallen heel erg bedankt!! Liefs Amela

  Beantwoorden
 18. Ashley
  Ashley zegt:

  Ik heb vandaag de harira gemaakt en moet zeggen hij is lekker.. alleen vraag me af of ik niet teveel tomatenpuree heb toegevoegd. Klopt het dat ik een blikje van 140 gr erin moet doen in zn geheel??

  Beantwoorden
 19. naima
  naima zegt:

  Effe serieus! Deze soep is zooooooo heerlijk. Fatima je hebt jezelf weer overtroffen! Tbarkallah 3liek! Mmmmmm. Super super bedankt voor je heerlijke recepten. Yummie yummie. Me happy!

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Amal,

   Dan kun je inderdaad iets meer zout erbij doen, maar voor de rest hoeft er niks extra’s bij. Tenzij je zelf nog iets meer kruiden erbij wilt doen, maar hoeft niet hoor.

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *