Ghriba Koekjes

De lekkere Ghriba koekjes wie kent ze nou niet! Deze koekjes staan standaard elke Suikerfeest op tafel met allerlei andere koekjes. Het recept om deze koekjes te maken is zo onwijs simpel en de ingrediënten die heb je eigenlijk standaard wel in huis liggen. Ben je nog opzoek naar een lekker klassiek Marokkaans koekje? Dan zeg ik GRIBA KOEKJES!

Wat heb je nodig? (40 koekjes)

  • 450 gr. bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 125 gr. zachte roomboter
  • 125 ml zonnebloemolie
  • 125 gr. kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • handvol sesamzaadjes
  • handvol gebakken amandelen
  • 1 halve thl. zout
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

  1. Maal de gepelde en gebakken amandelen goed fijn en stamp de sesamzaadjes ietsjes aan in een vijzel. Je kunt er ook voor kiezen om de sesamzaadjes ook fijn te malen.
  2. Mix vervolgens de zachte roomboter samen met de kristalsuiker en de vanillesuiker tot een mooi lichtgeel mengsel.
  3. Giet dan de zonnebloemolie er ook bij en mix dit weer samen door het mengsel.
  4. Voeg de sesamzaadjes samen met de gemalen amandelen, zout en de bakpoeder bij het beslag en meng dit weer geheel samen.
  5. Voeg dan de bloem in twee delen toe bij het beslag en kneed het deeg goed door. Wanneer je ziet dat de bloem is opgenomen voeg je weer de tweede deel bloem toe. Het deeg dient niet plakkerig te zijn, maar je moet er wel een bal van kunnen vormen.
  6. Schep vervolgens kleine bolletjes van het deeg op en rol deze tot een mooie kleine bal. Tip! Hoe groter je het deeg balletje maakt hoe groter de koekjes straks uit de oven zullen komen! In de oven zullen de koekjes nog rijzen, dus vorm de koekjes niet al te groot.
  7. Plaats de deegballetjes op een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en houd ongeveer 1 cm tussen alle koekjes.
  8. Bak de koekjes af in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten mooi goudbruin. Tip! Zodra de koekjes aan de onderkant mooi goudbruin zijn gekleurd en de koekjes aan de bovenkant zijn gescheurd, dan zijn de koekjes gaar!
  9. Wanneer de koekjes gaar zijn laat je ze even afkoelen en kun je ze daarna bestuiven met een lekker laagje poedersuiker.

In deze simpele stappen maak ook jij de klassieke Marokkaanse koekjes waar je vele mensen gelukkig mee zult maken! Bij ons staan deze koekjes in ieder geval voor het aankomend suikerfeest al op tafel. Ik wens jullie veel bakplezier en alvast een heel mooi Suikerfeest met jullie dierbare!

Liefs,
FatimaIMG_2313 (2)

 

 

 

33 antwoorden
  1. Afifa
    Afifa zegt:

    Salam Fatima, ziet er heerlijk uit! Waar heb je dat schepje gekocht voor het maken van bolletjes? Wil ze vandaag gaan uitproberen 🙂

    Beantwoorden
  2. Malika
    Malika zegt:

    Hou Fatima, bedankt voor het recept. Ze zien er onwijs lekker uit! Hoeveel Gr amandelen en sesamzaadjes heb ne hiervoor gebruikt? En moeten de amandelen in olie gebakken worden of gewoon even in een koekenpan? En oh ja, waar komt het handige schepje vandaan?🙈❤❤

    Beantwoorden
  3. fatima
    fatima zegt:

    hallo ik ben een meisje dat allergisch is voor amandelen en noten kun je ze dan zonder amandelen maken of worden het dan hele rare koekjes?? en alvast rmadan mubarak!!

    Beantwoorden
  4. Salina
    Salina zegt:

    Fatima, kan ik ivm allergie van mijn zoontje de amandelen gewoon weglaten of moet ik dan iets aanpassen met de andere ingrediënten?

    Beantwoorden
  5. Valeria
    Valeria zegt:

    Met dit recept maak je me heel blij mee, dit zijn echt waanzinnige heerlijke koekjes. Ik hou echt van jullie ramadan want ik wordt altijd zo verwend met al jullie lekkers

    Beantwoorden
  6. Najima
    Najima zegt:

    Lieve, lieve faitima,
    Onwijs bedankt voor jou koekjes recepten! Ik had nooit gedroomt dat ik ooit koekjes kon bakken,maar door jou recepten, duidelijke uileg met videoopnames is mijn droom toch anders geworden ik kan namelijk nu dank zij jou wel koekjes bakken🤗🤗😊😊. Nogmaals erg bedankt voor door jou genomen mooiten om ons op deze manier te leren koken/bakken.moge allah inschallah jou een goede plek geven in de lzenna!! 😘😘 Alvast 3ied mobark!!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve Najima,

      Aaah wat ontzettend lief zeg! Heel erg bedankt lieve schat en heel graag gedaan natuurlijk! Ik ben zo blij om jouw lieve reactie te mogen lezen. Ontzettend leuk om te lezen dat je nu zo actief bent in de keuken! Goed bezig lieverd en Allahoema ameen! Xx

      Beantwoorden
  7. Joyce
    Joyce zegt:

    OMG deze koekjes zijn heerlijk!!!
    Ik heb ze vandaag voor het eerst gemaakt en ik kan er niet vanaf blijven… weg dieet 🙈😂

    ❤️

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Joyce,

      Haha wat heb ik gelagen om je reactie! Het ligt niet aan jou hoor, want ik kan het ook niet bij een koekje houden haha! Ik ben blij dat het heeft gesmaakt lieve schat.

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  8. Fay
    Fay zegt:

    Lieve Fatima,
    Ik heb een vraag over de pistache chocolade koekjes en de kokoskoekjes die je op je insta story ,die wil ik graag maken maar kan het recept nergens vinden op jou website
    Kan je me Aub helpen? Liefs van Fay

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Alaikoem salaam Ikrame,

      Je kunt de poedersuiker er nu al overheen strooien, zodat deze lekker in de koekjes kan trekken. Wanneer je de koekjes gaat opdienen kun je er eventueel nog wat poedersuiker overheen doen als je dat wilt. Geniet ervan!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden
  9. Hodan
    Hodan zegt:

    Haay,
    Kan je hier ook gemalen cocos bij doen? Kheb deze een keer ergens gegeten echt heerlijk, maar dacht cocos te proeven. Het kan ook andere marokaanse koekjes zijn geweest.. misschien weet je welke dat zijn dan? Vond die egt geweldig en mn man ook.. zou het graag willen proberen!
    Xx

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *