Gebakken Donuts

20 december 2019Fatima El Irari

Prep time: 90 minuten

Cook time: 3 minuten

Serves: 10 stuks

In mijn voorgaande artikelen heb ik je laten zien hoe je met plantaardige margarine de lekkerste koekjes, cakes en broodjes kunt bakken. Mocht je deze gemist hebben, dan zal ik in dit artikel linken naar de recepten.

En mocht ik nou net nog een lekker recept voor je hebben waarmee je gegarandeerd heel wat mensen blij mee gaat maken, want wie is er nou niet dol op donuts? Deze donuts zijn zonder overdrijven TE lekker voor woorden en zo luchtig en zacht! Voor het deeg heb ik Blue Band gebruikt, die een lekkere zachte structuur geeft aan het deeg. Mocht je dit jaar met oud en nieuw een vervanging zoeken voor de standaard oliebollen, dan is dit donut recept precies wat je zoekt!

Print recept

Gebakken Donuts

  • Voorbereidingstijd 90 minuten
  • Kooktijd 3 minuten
  • Totale tijd 93 minuten
  • Aantal personen: 10 stuks

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 80 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels Blue Band margarine
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1/2 theelepel margarine

Extra:

  • 200 gram melk chocolade
  • 100 gram witte chocolade

Bereidingswijze:

  • 1)

    Meng in een ruime kom de bloem, gedroogde gist, kristalsuiker en de vanillesuiker kort samen. Klop in een aparte kom de eieren los en voeg ze samen met de margarine en het zout toe in de kom. Kneed de ingrediënten op lage snelheid tot een korrelig deeg. Giet dan de melk er geleidelijk bij en kneed het deeg tot een mooi soepel deeg op middelhoge snelheid. Smeer het deeg in met de extra margarine en laat het deeg afgedekt rijzen voor 60 minuten.

  • 2)

    Kneed het gerezen deeg kort door met de hand en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van 2 centimeter dik. Steek met een donut vorm vormpjes uit het deeg, zet ze op een bekleed bakplaat met bakpapier en laat ze nog eens afgedekt voor 30 minuten rijzen. 

  • 3)

    Verwarm de zonnebloemolie in een ruime pan en frituur de donuts in 2-3 minuten mooi goudbruin en gaar. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en smelt in de tussentijd de chocolade au bain-marie. Dompel de bovenkant van de donuts in de chocolade en versier de donuts naar wens en smullen maar!

36 Comments

  • Karima

    20 december 2019 at 10:55

    Hoi Fatima,

    Als je geen donuts vorm hebt waarmee kan je dan een donuts mee creëren ?

    1. Fatima El Irari

      20 december 2019 at 11:40

      Hi Karima,

      Je kunt dan de bovenkant van een glas gebruiken en voor het middenstuk bijvoorbeeld een kleine dop.💛

  • Amani

    20 december 2019 at 16:38

    Kun je de margarine vervangen?

    1. Fatima El Irari

      20 december 2019 at 17:49

      Hi Amani,

      Ja, die zou je eventueel kunnen vervangen door roomboter.

  • Fabia

    20 december 2019 at 16:39

    Hey schat alles goed met u, ooh zit lekker uit , ik heb een vraagje met wat kan ik blue band margarine vervangen ?

    1. Fatima El Irari

      20 december 2019 at 17:49

      Hi Fabia,

      Dankjewel lieverd! Je zou de margarine kunnen vervangen door roomboter.

  • Fatima

    20 december 2019 at 17:57

    Hoi Fatima,

    Heb je ook een YouTube filmpje gemaakt of niet.

    1. Fatima El Irari

      20 december 2019 at 18:36

      Hi Fatima,

      Nee, op Instagram kun je wel een video vinden als je naar links swipt bij de foto.

  • Jada

    21 december 2019 at 03:39

    Dank voor je lekkere recepten. Maar wil je aub altijd de grammen bij elk ingr noteren ? Bv gist, een zakje…

    1. Fatima El Irari

      21 december 2019 at 05:40

      Hi Jada,

      Een zakje gist is standaard 7 gram.❤️

  • Cheryl

    21 december 2019 at 21:24

    Hi Fatima, dank voor het delen!!
    Kan de melk ook vervangen door water? En ipv bakken kan het in de oven?

    Gr Cheryl

    1. Fatima El Irari

      22 december 2019 at 12:08

      Hi Cheryl,

      Ja, je kunt ook water gebruiken en de donuts bakken in de oven op 180 graden voor ongeveer 30-40 minuten.

      1. Elham

        5 april 2020 at 18:34

        Hoi lieve Fatima ,
        Bij mij was het na 5 minuten was al bruin 🤭met 180 graden?

      2. Fatima El Irari

        5 april 2020 at 21:01

        Hi Elham,

        Wat bedoel je precies? Deze donuts bak je in olie niet in de oven. Xx

  • Zeynep

    22 december 2019 at 08:33

    Hoeveel zout moet er in😊

    1. Fatima El Irari

      22 december 2019 at 12:05

      Hi Zeynep,

      1 theelepel zout.❤️

  • Lisa

    24 december 2019 at 07:43

    Hi Fatima,

    Ze zien er heerlijk uit en ik ga ze ook zeker zelf proberen te maken!
    Ik vroeg me af of je hiervoor de deeghaak van de KitchenAid moet gebruiken of een andere?

    1. Fatima El Irari

      24 december 2019 at 08:59

      Hi Lisa,

      Dankjewel! Klopt, je kunt hier het beste de deeghaak voor gebruiken. Succes! Xx

  • Ess

    26 december 2019 at 17:53

    Assalamod Aleikoem Fatima,

    Bedankt voor dit lekker recept! Kan ik de ei ook vervangen door iets anders?

    1. Fatima El Irari

      26 december 2019 at 20:44

      Alaikoem salaam Ess,

      Je kunt het ei ook geheel weglaten. Graag gedaan!

  • Rianne

    5 januari 2020 at 14:47

    Hoi Fatima, Mijn deeg blijft plakkerig, dit maakt het onmogelijk om er een mooie bal van de te maken en in te smeren met boter voor ik em laat rijzen. Wat nu?

    1. Fatima El Irari

      6 januari 2020 at 12:41

      Hi Rianne,

      Als het deeg te plakkerig is, dan kun je er een eetlepel bloem aan toevoegen en het deeg even doorkneden. Dan pas insmeren met olie of boter. Succes!

  • S

    12 januari 2020 at 20:28

    Hoii fatima hoeveel stuks krijg je met dit recept?

    1. Fatima El Irari

      12 januari 2020 at 22:18

      12 stuks kreeg ik uit het deeg.

  • Noa

    11 februari 2020 at 10:15

    Hoi,

    Ik ze in de oven gemaakt helaas zijn ze droog en hard geworden de volgende dag dit heb ik helaas altijd. Heb van alles geprobeerd. Gelijk in de een bakje tot aan eerst afkoelen dan in een zak of bak ga zo maar door.

    1. Fatima El Irari

      11 februari 2020 at 13:58

      Hi Noa,

      Als de donuts hard zijn, dan is het deeg waarschijnlijk niet soepel genoeg gekneed. Hoe was jouw deeg na het kneden?

  • Noa

    11 februari 2020 at 14:16

    Plakkerig heb nog een beetje bloem erbij gedaan. Hoelang moet je eigenlijk door kneden?

    1. Fatima El Irari

      12 februari 2020 at 08:18

      Hi Noa,

      Je kneedt het deeg zeker voor 5 minuten. Als het deeg ietsjes plakkerig is, dan kun je het beste het deeg doorkneden met een een beetje zonnebloemolie.

  • Marwa

    3 mei 2020 at 13:35

    Hay
    Ik wil graag de donuts uit proberen maar ik heb geen gedroogde gist alleen blokjes gist. Wanneer zou ik die het best kunnen toevoegen?

    1. Fatima El Irari

      4 mei 2020 at 11:09

      Hi Marwa,

      Je kunt de helft van het blokje gebruiken, dus 21 gram.

      1. Iqra

        9 mei 2020 at 10:16

        Hallo Fatima,

        Een vraagje, ik heb geen keukenmachine. Kan ik het deeg gewoon met de hand kneden?

        Xx

      2. Fatima El Irari

        10 mei 2020 at 11:02

        Hi Iqra,

        Jazeker, je kunt het deeg ook prima met de hand kneden. Xx

  • Lisa

    13 november 2020 at 15:19

    Heeyy fatima

    Ik heb een vraagje als je bijvoorbeeld roze donuts etc. Wilt. Hoe moet dat moet ik bijvoorbeeld dan witte glazuur au bain marie en dan er in rode kleurstof of is er een andere techniek?
    Btw heerlijke recept bedankt😍
    Groet. Lisa

    1. Fatima El Irari

      22 november 2020 at 19:53

      Hi Lisa,

      Ja, precies op de manier die je beschrijft. Xx

  • Fleur Klinkien

    3 januari 2021 at 19:03

    Hayy, ik wil dit graag maken alleen heb ik geen frituurpan, kan ik dit ook pakken in een pan met blue band olie?
    Alvast bedankt❤️

    1. Fatima El Irari

      6 januari 2021 at 12:28

      Hi Fleur,

      Ja, hoor je hoeft niet perse een frituurpan te hebben. Een diepe pan met olie kan ook prima!

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vorige recept Volgende recept