Focaccia broodjes

Wat heb je nodig? (7 stuks)

  • 280 gram bloem
  • 280 gram volkorenbloem
  • etl. gedroogde gist
  • thl. suiker
  • etl. gedroogde basilicum
  • thl. zout
  • etl. olijfolie
  • 300 ml lauwwarm water

Wat heb je nodig voor de topping?

  • takje rozemarijn
  • etl. gedroogde basilicum
  • 2 teentjes knoglook
  • etl. olijfolie
  • bosui
  • cherrytomaten
  • zwarte olijven

Bereidingswijze:

Doe de gedroogde gist en het suiker in een kommetje en giet hier wat lauwwarm water bij. Laat dit mengsel dan voor ongeveer 10 minuten staan totdat het begint te schuimen en je de gedroogde gist goed kunt ruiken.

Doe de bloem en de volkorenbloem in een diepe kom en doe hier dan ook de gedroogde basilicum bij. Hier doe je dan vervolgens het zout, olijfolie en de gist mengsel bij en kneed je dit dan samen voor ongeveer 2 minuten.

Giet dan beetje bij beetje het water bij het deeg en kneed ondertussen het deeg goed door tot een soepel en ietsjes plakkerig deeg. Als je de keukenmachine gebruikt dan kun je het deeg voor 8 minuten op de hoogste stand kneden.

Focaccia broodjes

Vet een kom in met een eetlepel olijfolie en laat hierin het deeg afgedekt voor een uur rijzen op een warme plek. Ik laat het deeg altijd rijzen in de oven, omdat de oven tochtvrij is en hierdoor het deeg extra goed kan rijzen. Oven zet je natuurlijk niet aan wanneer het deeg erin zit!

Focaccia broodjes1

Na de 1e rijs

Het deeg is als het goed is in volume verdubbeld en kun je het verder gaan vormen tot broodjes. Strooi wat bloem op je werkplek en stort hierop het deeg. Strooi op het deeg ook een beetje bloem en druk dan het lucht uit het deeg met je vingers. Vorm het deeg dan tot een bol en dan tot een lange strook en snijd de strook doormidden. Dan snijd je er nog eens 7 gelijke blokjes uit. Als je wat kleinere broodjes wilt dan kun je de bolletjes wat kleiner maken. Wil je wat grotere broodjes dan maak je de bolletjes weer wat groter.

Focaccia broodjes2

Doe wat bloem op je handen en eventueel nog wat bloem op je werkplek en leg hier het blokje deeg op. Maak het deeg een beetje plat en breng de buiten einde naar het midden en druk deze samen. Leg het bolletje deeg dan met de naad naar beneden en als het deeg een beetje aan je werkplek blijft plakken kun je er nog een beetje bloem bijdoen, maar niet veel!

Maak dan een kommetje van je hand en plaats deze bovenop het bolletje deeg en maak dan ronde bewegingen terwijl het bolletje deeg mee draait onder je hand. Leg het bolletje deeg dan op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier en werk zo de rest af van het deeg af.

Dek de bolletjes deeg af en laat het deeg voor 30 minuten narijzen.

Focaccia broodjes3

De topping!

Verwijder de rozemarijn van het takje en snijd deze fijn en doe deze vervolgens in een vijzel. Doe hier dan ook de gedroogde basilicum bij en de 2 geperste knoflookteentjes. Als laatste doe je hier dan nog de olijfolie bij en stamp je het nog even kort na totdat alles is gemengd. Snijd dan de cherrytomaten, bosui en de olijven in kleine plakjes en leg deze even opzij.

Focaccia broodjes4Focaccia broodjes5

Nadat de broodjes hebben gerezen pak je ze erbij en druk je ze voorzichtig een beetje plat. Als je vingers aan het deeg blijven plakken dan kun je ze een beetje vochtig maken met water.

Besmeer de broodjes dan voorzichtig met de olie mengsel en druk er voorzichtig met je vinger een aantal gaatjes in. Je kunt ook de achterkant van bijvoorbeeld een stokje gebruiken om de gaatjes in het broodje te maken. Besmeer de broodjes dan weer met de olie mengsel en leg hierop dan wat van de gesneden bosui, cherrytomaat en de zwarte olijven. Als laatste besmeer je de broodjes weer met de olie mengsel en strooi je hier een beetje zout of zeezout overheen.

Stop de broodjes dan in een voorverwarmde oven op 180 graden voor 30 minuten totdat de broodjes mooi goudbruin zijn en de groenten een beetje donker van kleur. Wanneer de broodjes gaar zijn klop je er voorzichtig op en als je dan een hol geluid hoort dan weet je zeker dat de broodjes ook van binnen goed gaar zijn!

Focaccia broodjes6

Wanneer de broodjes uit de oven zijn laat je ze even afkoelen en dan kun je de broodjes naar wens belegen met alles wat jij zelf lekker vindt.

Altijd wanneer ik bij de La Place ga lunchen neem ik standaard zo´n focaccia broodje belegd met tonijnsalade. Dit is dan ook echt de eerste keer dat ik deze broodjes heb gemaakt en geloof me na het maken van deze broodjes heb je niet meer zo´n behoefte om ze per se bij de La Place te gaan halen haha. Zelf heb ik er een broodje gezond van gemaakt, omdat ik geen tonijn in huis had, maar ook dit was zo lekker! Ik raad deze broodjes zeker aan iedereen aan en geloof mij ook bij jouw thuis gaan ze hier volop van smullen!

Ik weet in ieder geval wat ik na de Ramadan mee na het werk ga nemen voor de lunchpauze haha!

Geniet er lekker van en eetsmakelijk!

8 antwoorden
  1. Bintieshome
    Bintieshome zegt:

    Assalamoe alaykoem Fatima!
    Wat een heerlijk recept!! Ik heb de broodjes zojuist gemaakt, wel combinatie van meelsoorten maar met jouw inspiratie en het is heerlijk uitgekomen. Vooral de topping is echt super.
    Nu ruikt mn hele huis ook lekker naar vers brood en verse kruiden hhh

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *