IMG_2425

Fekkas koekjes

Gisteren stonden deze heerlijke fekkas koekjes met andere lekkernijen tijdens het Suikerfeest bij ons op tafel. Deze fekkas koekjes zijn hier thuis tijdens het Suikerfeest echt onze nummer 1 koekjes. Zelf ben ik tol op de smaak van de geroosterde amandelen en sesamzaad die je terug proeft in de koekjes. De fekkas koekjes maak ik jaarlijks speciaal voor het Suikerfeest, maar ook door het jaar heen maak ik weleens wat koekjes wanneer we bijvoorbeeld mensen over de vloer krijgen. Deze koekjes zijn altijd lekker voor bij de koffie of thee en het leukste is dat je de koekjes zeker drie dagen goed kunt bewaren. 

Wat heb je nodig? (50 koekjes)

  • 150 gram zachte roomboter
  • 150 gram suiker
  • Zakje vanillesuiker
  • 3  eieren
  • 400 gram bloem
  • 100 gram sesamzaadjes
  • Amandelen
  • 2 eetlepels rozijnen
  • Eetlepel venkelzaad

Bereidingswijze:

Meng in een keukenmachine de zachte roomboter samen met de kristalsuiker, vanillesuiker en de eieren tot een lichtgele massa. Als je geen gebruik maakt van een keukenmachine, dan kun je het deeg ook prima met de hand kneden. Meng deze ingrediënten dan eerst samen met een garde en ga straks verder met de hand. Zorg ervoor dat je de roomboter ruim van tevoren uit de koeling haalt zodat de roomboter op goed zacht op kamertemperatuur is. Ik gebruik voor dit recept de ongezouten roomboter.

IMG_1862

IMG_1870

IMG_1879

IMG_1884

Voeg de helft van de bloem toe en kneed dit goed samen door het natte mengsel. Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en kneed het deeg nog eens door. Wanneer je ziet dat de bloem geheel is opgenomen door de natte ingrediënten stop je met het kneden van het deeg, want teveel kneden van het deeg zorgt ervoor dat het deeg zwaar en droog wordt. 

IMG_1909

Voeg de sesamzaadjes toe aan het deeg die je van te voren in een koekenpan hebt geroosterd en grof hebt gemalen. Voeg ook de amandelen toe die je van te voren hebt gepeld, gebakken en hebt gemalen. Doe hier dan ook nog de rozijnen bij die je van te voren hebt geweekt in lauwwarm water. Strooi als laatste de venkelzaad erbij die je licht hebt gestampt in een vijzel en meng dan de ingrediënten kort door het deeg. 

IMG_1921IMG_1943IMG_1934

IMG_1967

Als het deeg nog iets te plakkerig is, dan kun je altijd een eetlepel extra bloem toevoegen aan het deeg en het nogmaals doorkneden. Het deeg is goed gekneed wanneer je het deeg tussen je handen knijpt en het deeg goed samen blijft plakken.

IMG_1978

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif je werkblad met wat bloem en stort hier het koekjes deeg op. Rol het deeg tot een lange staaf en snijd hieruit drie gelijke stukken. Hoe meer stukken je uit het deeg snijdt hoe kleiner de koekjes straks zullen worden. Zelf vind ik de formaat die ik heb aangehouden goed genoeg voor deze koekjes, maar als je de koekjes iets breder wilt hebben, dan snijd je het deeg enkel in twee gelijke stukken.

IMG_1976IMG_1989

Vorm vervolgens de deeg stuk met de palm van je hand tot een bal. Dit doe je bij alle drie de deeg stukken. Rol het deeg bal tot een lange staaf, maar let er wel op de de staaf niet al te dun is.

IMG_1999IMG_2012

Til de deeg staaf voorzichtig op en leg deze op een bakplaat die je van te voren hebt bekleed met bakpapier. Bestrijk de deeg staaf vervolgens met wat eigeel en maak met een vork streepjes aan de bovenkant. Eerlijk gezegd ben ik zelf helemaal vergeten om de deeg staven in te smeren met het eigeel haha. Maar de koekjes zijn gelukkig alsnog mooi goudbruin geworden.

IMG_2019

Stop de bakplaat in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten. Wanneer de koekjes goed in vorm zijn en iets gebakken zijn haal je de koekjes uit de oven.

IMG_2033

Zet de bakplaat op een rooster en leg een vochtige theedoek over de koekjes heen. Hierdoor zullen doe koekjes niet gaan kruimelen wanneer je ze straks gaat snijden. Laat dit zo staan voor zeker 30 minuten. Je hoeft niet bang te zijn dat de koekjes nat zullen worden.

IMG_0017

Wanneer de koekjes zijn afgekoeld verwijder je de theedoek en pak je voorzichtig een koekstaaf  op. Snijd de koekstaaf met een broodmes in kleine stukjes. Je zult merken dat de koekjes nog niet gaar zijn aan de binnenkant, daarom gaan we de koekjes voor de tweede keer de oven in.

Snijd alle drie de koek staven op dezelfde manier en leg de koekjes terug op de bakplaat. Stop de bakplaat weer terug in de oven en laat de koekjes voor nog eens 20 minuten bakken. De koekjes zijn gaar wanneer ze mooi goudbruin van kleur zijn. Houd de koekjes ondertussen goed in de gaten, want de koekjes worden snel bruin.

IMG_2068

Wanneer de koekjes gaar zijn haal je de bakplaat uit de oven en laat je de koekjes volledig afkoelen op een rooster.
IMG_2077

Elke keer weer vallen deze fekkas koekjes heerlijk in de smaak bij iedereen. Vooral met een glaasje muntthee kan het niet misgaan! Je kunt zelf van alles toevoegen aan het koekjes deeg. Denk bijvoorbeeld aan gedroogd fruit? Dit lijkt mij ook wel lekker. Doe eens gek en maak deze fekkas koekjes, ben benieuwd wat je ervan vindt.

IMG_2454

 

39 antwoorden
      • Femke
        Femke zegt:

        Nee meid, ik heb twee taarten gemaakt.. dat was véél te veel uiteraard dus ik heb nog lekker uitgedeeld aan mijn buren haha! We hadden dit jaar lekker makkelijk koekjes gekocht hihi.. ook wel fijn toch een keer.. volgend jaar hopelijk weer zelf maken, dus als jij nou nog eens wat meer receptjes post komt dat helemaal goed ;-)!!

  1. roqaya
    roqaya zegt:

    Allereerst 3ied mobarak sa3ied.

    Eindelijk een recept van fekkas die goed klopt.

    Het fijne van jou recepten is
    je gebruikt kleine hoeveelheden voor standaard aantal personen. En vooral belangrijk. In grammen en ml’s

    Ik kijk uit naar meer koekjes recepten.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Roqaya, Allah ibarkfiek lieve schat. Jij en je naasten ook een Eid Mubarak! Bedankt voor je lieve complimenten lieverd. Er komt binnen een paar minuten nog een lekker koekjes recept online haha. Chokran meid! <3

      Beantwoorden
  2. Nabila.
    Nabila. zegt:

    Salam.

    Eid mubarak

    Jou recepten zijn echt geweldig ik heb de de koekjes vandaag gemaakt echt heerlijk.

    En het is niet het eerste recept dak van jou maak!
    Ze zijn echt geweldig!!

    Mashallah mooie recepten en fotos en duidelijke uitleg!👌👌😘

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Nabila, Allah ibarkfiek lieve schat. Jij en je naasten ook een Eid Mubarak! Ben blij te lezen dat de koekjes hebben gesmaakt Alhamdoelilah. Bedankt voor je lieve complimenten lieverd! <3

      Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Karima, Ja daar heb je wel gelijk in. Maar ik had helaas geen tijd om op dezelfde dag nog het recept uit te typen en de foto’s te plaatsen. Hoop dat je toch nog een keer iets hebt aan het recept haha. <3

      Beantwoorden
  3. Saskia
    Saskia zegt:

    Ik heb je koekjes al tig keren gemaakt! Ze zijn geweldig en door de toevoeging van dat venkelzaad kan zelfs mijn man ze niet laten liggen (en die eet nooooooooit koekjes) … morgen gaan ze weer de oven in want ik heb weer teveel eitjes van onze eigen kippen =)
    Je recept is een echte hit! Bedankt!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Saskia, wat een super leuk berichtje! Bedankt voor je lieve compliment, en ik ben blij dat ook bij jullie de koekjes zo in de smaak vallen haha! Heel graag gedaan hoor. <3

      Beantwoorden
  4. Hayet
    Hayet zegt:

    Hoi Faatje, Ma Sha Allah voor jouw talent en wat super van je dat je daar goed gebruik van maakt en het ook deelt! Ik ben dus echt geen keukenprinses, maar jouw recepten zien er zoooo heerlijk uit, en je geeft ook nog eens duidelijk en geïllustreerd uitleg! Petje af hoor! Ga zo door meid, moge Allah je beschermen en jouw talent nog verder uitbreiden!

    Beantwoorden
  5. Nabila
    Nabila zegt:

    Salam.

    Dit zijn echt heerlijk koekjes heb ze al 4keer gemaakt en ben er nu weer mee bezig!

    Mashallah echt mooie en duidelijke uitleg en fotos!

    Groetjes.😘👌

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Fatma, Ja hoor je kunt de venkelzaad prima weglaten. Ik heb zelf nog nooit oranje bloesemwater aan dit recept toegevoegd, maar het lijkt me wel lekker. Als jij dit gaat uitproberen ben ik benieuwd of het smaakte. Succes meid.

      Beantwoorden
  6. Sabah
    Sabah zegt:

    Salaam alaykoum,

    Wat heb je het recept mooi en duidelijk uitgelegd. Compliment!
    Kan ik dit vergelijken met het Italiaans recept Cantuccini. Daar zit geloof ik meer grof gesneden noten en cranberries. Zoet zuur. Heb jij weleens hele noten erin gedaan. Ik ben namelijk bang dat de hele structuur van het deeg uit elkaar valt.

    Gtoetjes

    Groetjed

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Sabah, bedankt voor je compliment lieve meid! Ik heb eerlijk gezegd nog nooit Cantuccini geproefd, dus ik weet niet of je het kunt vergelijken met de fekkas. Je kunt zeker noten toevoegen aan dit recept, maar ik zal de noten wel doormidden snijden voordat je deze aan het deeg toevoegt. Succes meid Xx

      Beantwoorden
  7. Layla
    Layla zegt:

    Salam, heb net je batbot recept gemaakt en ze zijn goed gelukt!
    Geïnspireerd door het succes 😉 wil ik deze koekjes gaan maken. Heb alles in huis behalve roomboter; lukt het denk je ook met bakken en braden boter of zonnebloem olie?

    Groetjes Layla

    Beantwoorden
  8. Khadija
    Khadija zegt:

    Salaam Fatima

    Een vraagje.
    Waarom bak je het deeg eerst in de oven en nadien pas snijden?

    Kan je deze ook eerst snijden en dan ineens volledig laten bakken?

    Groetjes
    Khadija

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *