IMG_80422

Chocoladetaart met mascarpone

Net een dag voor mijn vakantie heb ik deze chocoladetaart gemaakt. Ik zeg wel even van te voren, dat wie geen chocolade liefhebber is nu beter niet mee kan kijken naar het recept. Haha nee hoor ik zal in het recept uitleggen hoe ook de niet chocolade liefhebbers dit recept kunnen maken. Deze chocoladetaart was zo erg in de smaak gevallen dat ik letterlijk nog een paar uur voordat ik op vakantie ging het recept aan familieleden moest doorsturen haha. Het is niet de eerste keer dat ik een chocoladetaart heb gemaakt, alleen dit keer heb ik ietsjes gespeeld met de ingrediënten en echt zo’n smeuïge vol van smaak chocoladetaart heb ik zelf nog nooit klaargemaakt. Ik zou zegen probeer deze lekkere taart zelf eens uit!

Wat heb je nodig? (8 personen)

  • 350 gram bloem
  • 25 gram cacao
  • Zakje bakpoeder
  • 3 eieren
  • 200 gram kristalsuiker
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 100 gram roomboter (gesmolten)
  • 375 ml melk
  • 200 gram chocoladedruppels
  • 30 gram roomboter

Extra’s 

  • Bakblik 18 cm doorsnee (of 24 cm) 
  • Taartenzaag 
  • Handmixer/Garde
  • Spatel
  • Beslagkom
  • Zeef
  • Maatbeker

IMG_7854

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zeef de bloem boven een beslagkom samen met de cacaopoeder en de bakpoeder. Je kunt de bloem, cacao en bakpoeder altijd beter zeven om er lucht door te krijgen, hierdoor wordt het beslag ook luchtiger. Zeef de bloem, cacao en bakpoeder door een zeef boven een wijde kom en roer met een spatel of met een lepel het erdoorheen. Je kunt ook met je rechterhand tegen de zeef aan blijven tikken, totdat alles door de zeef is. Je zult merken dat er kleine blokjes in de zeef achterblijven. Deze druk je met de spatel plat door de zeef heen. Zet dan de bloem mengsel even apart en ga dan verder met de rest van het recept.

IMG_7866

Klop de eieren samen met de kristalsuiker in een beslagkom tot een luchtig, schuimig beslag. Je klopt de eieren en de kristalsuiker voor ongeveer 5 minuten op hoge snelheid. Je kunt hier ook prima een handmixer voor gebruiken.

IMG_7875

IMG_7879

Giet vervolgens de zonnebloemolie erbij en de gesmolten roomboter. Normaal gesproken zit er of zonnebloemolie in het recept of roomboter, maar dit keer heb ik het net iets anders gedaan. De zonnebloemolie maakt de cake lekker zacht en de roomboter geeft de cake een extra lekkere smaak. Mix de zonnebloemolie en de roomboter vervolgens door het beslag.

IMG_7898

IMG_7908

Pak vervolgens de bloemmengsel die je van te voren hebt gezeefd en doe hier de helft van bij het beslag. Giet dan de helft van de melk erbij en mix dit samen, totdat je zit dat de bloem volledig is opgenomen. Probeer het beslag niet te over mixen. Doe dan de rest van de bloemmengsel bij het beslag en de rest van de melk. Mix dit vervolgens weer samen, totdat de bloem volledig is opgenomen.

IMG_7921

IMG_7926

Je hebt normaal gesproken nu al een lekkere chocoladebeslag, maar de extra stap om de gesmolten chocolade erbij toe te voegen, maakt deze chocoladetaart net iets lekkerder.

Smelt de chocoladedruppels samen met 30 gram roomboter au bain-marie en blijf voortdurend roeren . Laat de gesmolten chocolade goed afkoelen, voordat je deze bij het beslag giet. Giet dan de gesmolten chocolade bij het beslag en mix dit kort door .

IMG_7933

IMG_7939

Wanneer je klaar bent met het beslag zet je dit even apart. Pak dan de bakblik erbij en vet deze met ongeveer 1 eetlepel zonnebloemolie in. Gooi dan 2 eetlepels cacaopoeder in de bakblik en verdeel deze over de bakblik. Ga dan nog een keer kort door het beslag heen met een spatel en giet vervolgens het beslag in de bakblik.

IMG_7946

Stop vervolgens de bakblik in de oven zoals bovenvermeld op 180 graden voor 40 minuten. Houd de chocoladecake ondertussen wel goed in de gaten, want elke oven verschilt qua temperaturen. Wanneer de cake voor 30 minuten in de oven zit, kun je checken of de cake gaar is. Voor het controleren van de cake steek ik een houten spies stokje in de cake en als deze er droog uitkomt, dan is de cake gaar vanbinnen. Komt de spies stokje er nat uit, dan is de cake nog niet gaar en moet die nog in de oven voor een paar minuten doorbakken.

IMG_7957

IMG_7960

Wanneer de chocoladecake gaar is haal je deze uit de oven en zet je deze op een rooster. Laat de chocoladecake voor 10 minuten in de bakvorm afkoelen. Ga dan met een mes langs de zijkanten van de vorm en open vervolgens de bakblik en haal de chocoladecake eruit. Laat vervolgens de chocoladecake op een rooster verder afkoelen. De chocoladecake moet echt volledig afgekoeld zijn, want anders zal de vulling die je er straks op gaat smeren smelten!

IMG_7973

Vulling van Mascarpone

  • 250 gram Mascarpone 
  • 70 gram poedersuiker 
  • 30 ml slagroom
  • Pure chocolade
  • Aardbeien 
  • Kersen

Bereidingswijze:

Zorg ervoor dat je de mascarpone voor gebruik zeker een uur van te voren uit de koelkast hebt gehaald, zodat de mascarpone goed op kamertemperatuur is.

IMG_7998

Haal met behulp van een spatel de mascarpone uit het kuipje en doe deze in een beslagkom. Doe hierbij dan de 70 gram poedersuiker en meng dit met de spatel goed samen door de mascarpone, totdat je ziet dat de poedersuiker goed is opgenomen door de mascarpone.

IMG_8000

IMG_8002

IMG_8006

Giet hier dan de 30 ml slagroom bij en mix dit dan met behulp van een handmixer goed stijf. Je kunt hier natuurlijk ook een garde voor gebruiken, alleen zal het iets langer duren voordat de Mascarpone goed stijf is. Wanneer de mascarpone goed stijf is stop je direct met het mixen, anders ontstaat er een vloeibaar mengsel in plaats van een stevige topping! Dek de Mascarpone dan af met een stuk aluminiumfolie en zet het in de koelkast voor ongeveer 20 minuten zodat de Mascarpone goed kan verder kan opstijven.

IMG_8011

IMG_8016

Pak de chocoladecake erbij en snijd deze in drie of vier gelijke stukken. Ik heb hier een taartenzaag voor gebruikt, want deze snijd de cake goed recht. Maar je kunt natuurlijk een ook groot mes gebruiken als je geen taartenzaag hebt. 

IMG_8018

IMG_8025

Schep dan wat Mascarpone op de bodem van de eerste laag en verdeel deze over de laag cake heen met een spatel of met de achterkant van een eetlepel. Je kunt ervoor kiezen om de Mascarpone binnen de randen te smeren of je laat de Mascarpone iets buiten de randen. Pak dan vervolgens voorzichtig de andere cakelaag en leg deze bovenop de vulling en druk het ietsjes aan.

IMG_8028

IMG_8030

Verdeel vervolgens ook weer hierop een laag van de Mascarpone vulling en leg er dan de andere cakelaag bovenop. Druk het de cake dan weer ietsjes aan.

IMG_8031

IMG_8032

Verdeel de overgebleven Mascarpone over de bovenste laag, zodat hier straks de aardbeien en de kersen op kunnen blijven plakken. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele chocoladecake af te smeren met de Mascarpone, maar dan zou ik wel de Mascarpone vulling verdubbelen andere heb je te weinig.

IMG_8033

Verdeel vervolgens de aardbeien en de kersen over de bovenkant van de Chocoladetaart. Je kunt de aardbeien natuurlijk ook in plakjes snijden als je dit leuker vindt. Je kunt er ook nog eens voor kiezen om tussen de lagen de aardbeien en de kersen te stoppen. Alles kan haha!

IMG_8035

IMG_8036

Als laatste heb ik nog wat pure chocolade over de Chocoladetaart geraspt. Dit doe je door een chocoladereep te pakken die goed koud is en met behulp van een aardappelschiller de chocolade te raspen. 

IMG_8040

De cakeblik die ik voor dit recept heb gebruikt is een cakevorm van 18 cm doorsnee en ik heb wat beslag achtergehouden om er iets anders mee te doen. Maar normaal gesproken gebruik ik voor de recept een cakeblik van 24 cm doorsnee. Wie niet zo’n chocolade liefhebber is kan de cacaopoeder en de chocolade in het recept weglaten. Hierdoor krijg je een naturel cake. Voor de rest is dit echt een recept die je moet proberen en ik zeg je nu al dat je gegarandeerd compliment gaat ontvangen over deze chocoladetaart haha. Dus ben je opzoek naar een heerlijke smeuïge, vol van smaak chocoladetaart? Dan heb ik bij deze het recept voor jou! Veel plezier met het maken van dit lekkers. 

IMG_8062 ff1

75 antwoorden
  1. zohra
    zohra zegt:

    Oh mij god wat heerlijk ziet dat er uit ik ga dat zeker uit proberen inchallah top werk meid bedankt voor moeite dat je dit wil delen

    Keep up the good work

    Xx

    Beantwoorden
  2. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Salaam oualaikoem,

    BarakaAllahofeeki voor het recept lijkt me heeerlijk!

    Even een vraag, vanwaar heb je die taartensnijder?
    Lijkt wel een zaagje, superhandig;)

    Beantwoorden
      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Siham, bedankt voor je lieve reactie. Bakblik die ik heb gebruik is 18 cm doorsnee, maar je kunt ook een bakblik van 24 cm doorsnee gebruiken of 26 cm doorsnee. <3

    • Souad
      Souad zegt:

      Salamwalaykom,

      Jou recepten zijn erg duidelijk en het ziet er allemaal deliciouss ga zo door!
      Even een vraagje
      Hoe groot is jou bakblik en waar hem je ‘m vandaag ik heb er alleen 1van 26cm.. een beetje te groot denk ik hihi.
      ik hoor graag van je,
      Liefs

      Beantwoorden
      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Salaam Souad, Allereerst bedankt voor je super lieve reactie! Voor dit recept heb ik een bakblik van 18 cm doorsneee gebruikt, maar normaal gesproken gebruik ik altijd een bakblik van 24 cm doorsnee. Je kunt ook een bakblik van 26 cm doorsnee gebruiken, want wanneer ik een bakblik van 24 cm doorsnee gebruik houd ik altijd beslag over. Haha hoop dat je het begrijpt, anders hoor ik het graag van je. Succes. <3

  3. Fatima
    Fatima zegt:

    Salaam Faatje!
    Het ziet er yummi uit dit recept! Wou het vandaag eens uitproberen.

    Had een vraagje: hoe groot is je bakvorm? Want had gezien op de foto’s dat het een kleine is.
    Ik heb er 1 van 26cm. Moet ik dan het dubbele nemen van de ingridienten?

    Grt

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Fatima, bedankt voor je lieve complimenten meid. Voor dit recept heb ik een bakblik van 18 cm doorsnede gebruikt, maar normaal gesproken gebruik ik altijd een bakblik van 24 cm doorsnede. Je kunt ook een bakblik van 26 cm doorsnede gebruiken, want wanneer ik een bakblik van 24 cm doorsnede gebruik houd ik altijd beslag over. Haha hoop dat je het begrijpt tussen alle bakblik maten heen haha. Succes meid en ik ben benieuwd wat je ervan vindt. <3

      Beantwoorden
  4. ahlam
    ahlam zegt:

    Wauwww tbarkallah 3lik!!
    ziet er echt lovelyy uitt♥
    Hield jij beslag over?
    Of kon al het beslag in de 18cm bakblik?

    Choukran alvast!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Ahlam, haha super lief van je! Ik had beslag over, want dit recept gebruik ik normaal gesproken voor mijn bakblik van 24cm doorsnee. Ik heb met de bakblik van 18cm doorsnee 2 cakes kunnen maken. Bedankt lieve meid. <3

      Beantwoorden
  5. Fadoua
    Fadoua zegt:

    Ik heb nog geen reactie van je gekregen dus laat ik het nog maar een keer vragen;
    Waar komt de taartsnijder vandaan?

    Liefs Fadoua

    Beantwoorden
  6. Meryem
    Meryem zegt:

    Ziet er echt lekker uit ga het zeker proberen had een vraag moet je persee die maskerpone gebruiken? Kan je ipv dat roomkaas gebruiken?

    Liefs Meryem xx

    Beantwoorden
  7. Nahid
    Nahid zegt:

    Mijn hemel. ik ga het zeker uitproberen. Kun je ipv suiker ook bastarssuiker gebruiken?? of heeft dat een ander effect/smaak?

    gr

    Beantwoorden
  8. bouchra belzaar
    bouchra belzaar zegt:

    Beste Faatje,

    Jouw website geeft exact de juiste instructies voor beginnelingen! Ik kan eindelijk met een gerust hart lekkere dingen klaarmaken! Keep up the amazing work!!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Bouchra, Aah dat vind ik echt super lief van je. Ben blij dat je geniet van mijn blog! Als je ooit vragen hebt, dan weet je mij te vinden. Veel kookplezier. <3

      Beantwoorden
  9. Ilhem
    Ilhem zegt:

    Hey ik had een vraagje over de chocoladed die in de cake beslag zit ,,is dat pure chocolade of melk chocolade?

    Groetjes.
    Keep up the good work !

    Beantwoorden
  10. Sarah
    Sarah zegt:

    Salaamoe alaikoem lieve faatje, erg bedankt voor dit heerlijke recept. De taart is een plaatje opzich die ik graag wil uitproberen. Wat bedoel je met 200 gram chocoladedruppels? Alvast hartelijk dank voor je antwoord. Veel liefs van je fan!

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Sarah, super lief van je bedankt! Met 200 gram chocoladedruppels bedoel ik, de chocoladestukjes die je gaat smelten. Je kunt deze kopen bij de Jumbo. Zijn gewoon chocoladestukjes. Lijken iets op m&m’s haha. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel Xx

      Beantwoorden
  11. ahlam
    ahlam zegt:

    salam whalikom lieve faatje
    Op het eerste gezicht dat ik jou website zie ben ik al zo verliefd op het werk dat je levert machallah ik ga inshallah alles eens uitproberen
    veel liefs van je fan Xx<3

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Ahlam, allereerst bedSalaam Alaikoem Ahlam, allereerst bedankt voor je super lieve compliment! Alahoema ameen lieve meid. Veel plezier met het uitproberen van min recepten hihi Xxankt voor je super lieve compliment! Allahoema ameen lieve meid. Veel plezier met het uitproberen van min recepten hihi Xx

      Beantwoorden
  12. Senna
    Senna zegt:

    Salam Faatje!

    Tbarkellah 3lik. Ook ik ben een fan van je pagina en heb al meerdere recepten van je geprobeerd. Vandaag heb ik ook deze uitgeprobeerd, alleen bij het snijden van de taart (om de mascarpone te besmeren) kruimelde en brak mijn taart 🙁
    Wat zou er mis zijn gegaan? Heb het 40 min in de oven gebakken. Ik heb je recept exact gevolgd, duidelijker kun je het niet uitleggen. Ga zo door!

    Liefs,

    Senna

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Salaam Alaikoem Senna,

      Allereerst bedankt voor je lieve compliment en Allah ibarkfiek! Heb je de chocoladecake volledig laten afkoelen voordat je die ging snijden? Als je dit niet doet, dan kan de cake gaan kruimelen. Wat ook kan is dat je de cake te lang in de oven hebt laten staan en hierdoor wordt de cake krokant en zal die ook geen kruimelen.

      Beantwoorden
      • Senna
        Senna zegt:

        Nee waarschijnlijk niet lang genoeg gelaten om af te koelen. Ik zou volgende keer trouwens ook beter een bakblik nemen v 18 cm. Hij was namelijk beetje laag. Voor een mooi hoog effect als die van jou gebruik ik hetzelfde dan:-) groetjes!

  13. Ouaffa
    Ouaffa zegt:

    Hoi Fatima,

    Heb vandaag je chocolade taart met mascarpone gemaakt.. helaas is die by mij gezakt! Heb je advies gevolgd de eerste 30 min niet de oven openen..

    Gr ouaffa

    Beantwoorden
  14. Zahra
    Zahra zegt:

    Hey Faat,
    Ik ben er nu mee bezig, maar heel mijn taart deeg valt niet te snijden. Alles valt eruit en is heel kruimelig.. 🙁
    Weet jij misschien hoe dat komt?

    Beantwoorden
      • U
        U zegt:

        Dankjewel voor de snelle reactie:) Iets meer als 30min heb ik de cake gebakken. Had met 30min gecheckt met satestokje maar die kwam er toen nog wat vochtig uit. Toen heb ik het na ong 3 min er uit gehaald. Dus weet niet zo gauw wat de reden kan zijn dat de cake zo droog was..

  15. sila
    sila zegt:

    Hoi Faatje

    heerlijk stuk taart, helaas was de mascarpone-beslag die je tussenin doet niet voldoende voor de bovenkant. Die heb ik maar met slagroom besmeerd, niemand die iets merkte :))

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Sofhia,

      Als de cake te kruimelig is, dan heb je deze waarschijnlijk te lang in de oven laten staan en is die uitgedroogd. Welke maat vorm heb je gebruikt?

      Beantwoorden
      • Sofhia
        Sofhia zegt:

        Maat 26cm.
        Het moest wel langer in de oven want na 40 min check bewoog de cake als een kwarktaart En de saté prikker kwam er te nat uit

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Ja, dan moet de cake inderdaad nog langer in de oven. Als je de volgende keer merkt dat de cake aan de bovenkant wel goed gaar is, dan kun je er een stuk aluminiumfolie opleggen. Zo zal de cake bovenop niet meer bakken maar aan de binnenkant wel.

  16. Hakima
    Hakima zegt:

    Bij mij ook mislukt Fatima, hij was mooi hoog maar na 1 uur afkoeling heb ik die gesneden en is die volledig uit elkaar gevallen en afgebroken en de vulling was veel te weinig om erboven af te smeren.

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hakima,

      Als je taart kruimelt en uit elkaar valt, dan is deze te hard geworden in de oven. Dit komt waarschijnlijk doordat de cake te lang in de oven heeft gestaan. Ik raad je dus aan om de volgende keer de cake iets korter in de oven te zetten en de temperatuur misschien lager te zetten. Topping kun je altijd meer maken. Welke maat vorm heb je gebruikt?

      Beantwoorden
  17. Simoenaa
    Simoenaa zegt:

    Salaam! Ik wil de cake nu gaan maken voor morgen voor 3eid. Maar ik ben de chocolade druppels vergeten is het een must? Of kan ik die weg laten zo ja is het dan nog wel zelfde even lekker??

    Alvast bedankt x

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *