IMG_9892

Chocolade cheesecake

Op instagram en Facebook heb je deze chocolade cheesecake vast al voorbij zien komen, die ik afgelopen zaterdag maakte om mee te nemen op bezoek. Dit is echt een van de meest lekkere cheesecakes die ik ooit heb gemaakt. Een taart met een roomkaasvulling vind ik heerlijk, maar in combinatie met de romige chocolade die erbij zit is deze cheesecake dubbel zo lekker! De taart was in een paar minuten helemaal op, en ik was weer helemaal trots. Dat mag ik wel zeggen toch? Ben jij de volgende die deze heerlijk chocolade cheesecake maakt?


Wat heb je nodig? (8 personen)

  • 250 gram biscuitkoekjes
  • 250 gram roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker 
  • 1 zakje klopfix
  • 1 eetlepel cacao (voor de slagroom)
  • 200 gram monchou
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 3 eetlepels cacao (voor de monchou)

Extra

  • Vlaaivorm(28 cm)/Springvorm (24 cm of 26 cm)
  • Spatel
  • Beslagkom
  • Deegroller
  • Afsluitbare zak

IMG_9621

Bereidingswijze:

Je begint eerst met het fijnmalen van de biscuitkoekjes. Je kunt hiervoor een keukenmachine gebruiken en hierin dan de biscuitkoekjes fijnmalen. Of je doet zoals ik heb gedaan de biscuitkoekjes in een afsluitbare zak en slaat de biscuitkoekjes met een deegroller totdat  alle biscuitkoekjes fijn zijn. Doe de koekkruimels dan in een aparte kom en zet deze dan even opzij. Ik gebruik de Maria biscuitkoekjes van de Albert Heijn.

IMG_9624

IMG_9634

IMG_9647

Pak een steelpannetje erbij en smelt hierin de roomboter en. Pak dan voorzichtig het steelpannetje van het vuur en giet de roomboter bij de koekkruimels. Meng dit ondertussen goed door met een spatel totdat je ziet dat de  roomboter is opgenomen door de koekkruimels.

IMG_9642

IMG_9652

IMG_9656

Dit keer heb ik gekozen voor een vlaaivorm met een losse bodem. Op de bodem heb ik een stuk bakpapier gelegd, zodat ik zeker weet dat er niks blijft plakken. Ik heb voor de zekerheid de zijkanten van de vlaai ook ietsjes ingevet met wat roomboter. Heb je geen vlaaivorm, dan kun je ook prima een springvorm gebruiken.

IMG_9659

Verdeel de koekkruimels die je hebt gemengd met de roomboter gelijkmatig over de bodem van de vorm, en druk met de achterkant van een lepel de koekbodem goed aan. Ik heb een maatlepel gebruikt om de koekkruimels in de zijkanten van de vlaaivorm te drukken. Dek de vlaaivorm af en zet de vorm voor ongeveer 10 minuten in de koeling, zodat de koekbodem goed stevig kan worden.

IMG_9665

IMG_9681

Klop in een ruime kom de slagroom iets  stijf met de vanillesuiker, klopfix en de cacaopoeder(gezeefd). Let er wel op dat je niet al te lang door blijft mixen, anders krijg je boter en is de  slagroom mislukt. Je mixt de slagroom  voor ongeveer een halve minuut op de hoogste snelheid totdat je ziet dat de  slagroom iets stevig is. De slagroom hoeft niet helemaal stevig te zijn, omdat je de slagroom straks nog een keer gaat mixen met de monchou. Dek de slagroom af en zet het even in de koeling.

IMG_9687

IMG_9690

IMG_9695

IMG_9702

Haal de monchou roomkaas er een paar uurtjes van te voren uit voordat je het gaat gebruiken, want dan  is de monchou roomkaas op kamertemperatuur en is het makkelijk te gebruiken. Heb je geen monchou in huis, maar wel normale roomkaas? Dan kun je deze ook prima gebruiken voor dit recept. 1 pakje monchou bevat 100 gram dus als je normale roomkaas wilt gebruiken, dan gebruik je daar 200 gram van.

IMG_9590

Doe de twee blokjes monchou in een ruime kom, en doe hier dan de witte basterdsuiker en de vanillesuiker bij. Pak dan een spatel of een houten lepel en roer dit flink samen, totdat je ziet dat er een mengsel ontstaat en de suikers zijn opgenomen door de monchou. Doe hier dan de 3 eetlepels cacaopoeder bij die je van te voren hebt gezeefd, en meng dit dan nog een keer goed door totdat de cacao volledig is opgenomen en de monchou een donkere kleur heeft.

IMG_9711

IMG_9728

IMG_9729

IMG_9690

IMG_9738

IMG_9742

Haal de slagroom uit de koeling en spatel de slagroom voorzichtig door de monchou heen. Het makkelijkst is om hier een spatel voor te gebruiken. Pak dan weer de handmixer erbij en mix de roomkaas/slagroom mengsel voor een peer seconden nog eens samen tot een stevige massa.

IMG_9748

IMG_9750

Haal de vlaaivorm/springvorm uit de koeling en giet op de koeklaag de roomkaas/slagroom mengsel. Verdeel met een spatel of met de achterkant van een lepel het mengsel mooi glad over de koeklaag.Stop de vlaaivorm/springvorm dan nogmaals in de koeling, alleen dit keer zeker voor 6 uurtjes en het liefst voor een hele dag. Zelf heb ik de cheesecake voor maar 6 uurtjes in de koeling laten staan, en de vulling was super stevig!

IMG_9770

Om de chocolade cheesecake te decoreren heb ik gekozen voor geschaafde amandelen en daarop heb ik gesneden aardbeien gebruikt. En dit is samen echt zo’n lekker combinatie haha!

Verwarm een koekenpan en bak hierin de geschaafde amandelen mooi goudbruin voor ongeveer 5 minuten en blijf ondertussen goed roeren. Je moet er wel echt bij blijven staan, want de amandelen worden snel bruin. Het zal zonde zijn als ze zouden verbranden. Je hoeft hiervoor geen zonnebloemolie te gebruiken, want anders zal de olie in de cheesecake trekken. Wanneer geschaafde amandelen mooi goudbruin zijn haal je ze uit de koekenpan, en laat je de amandelen volledig afkoelen.

IMG_9817

IMG_9819

Nadat de chocolade cheesecake goed stevig is haal je de vlaaivorm uit de koeling. Ik heb de vlaaivorm op een kom neergezet, zodat de bodem van de vlaaivorm omhoog komt. 

IMG_9812

Pak de gebakken amandelen erbij en strooi deze over de chocolade cheesecake. Snijd de aardbeien door het midden en decoreer hiermee de zijkanten van de cheesecake. Je kunt er ook voor kiezen om de gehele taart te bedekken met de gesneden aardbeien. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een ander fruitsoort. Zet de chocolade cheesecake voor nog een paar minuten in de koeling, en dien de chocolade cheesecake lekker koud op.

IMG_9853

Ik weet zeker dat als je deze taart eenmaal hebt gemaakt je deze vaker zult maken. De vulling is zo lekker romig en je proeft de chocolade ook echt terug. De aardbeien en de gebakken amandelen maken de smaak gewoon compleet. Het ideale aan dit recept is dat j gewoon geen oven nodig hebt. Je kunt de taart dus op voorhand klaarmaken, en je hoeft er helemaal niet meer naar om te kijken. Dus aarzel niet en probeer deze chocolade cheesecake zeker eens uit. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

IMG_9903

IMG_9908

59 antwoorden
  1. Femke
    Femke zegt:

    Heerlijk, weer zo’n lekkere taart! Ik heb afgelopen weekend jouw aardbeien sinaasappel tiramisu gemaakt (heb je gezien op mijn Instagram), en die viel héél goed in de smaak. Aangezien mijn schoonfamilie ‘chocoverslaafd’ is zal ik deze ook zeker maken haha! Ziet er weer heerlijk uit hoor meid <3! Heb er nu al zin in :-)!

    Beantwoorden
      • Femke
        Femke zegt:

        Ahhh wat lief :-)! Morgenavond krijg ik trouwens weer veel schoonfamilie over de vloer (lees: twee zussen waaronder de keukenkoningin met kritische man en twee broers en stiefmoeder). Dus! Ik ga je blog zeker afstruinen voor goede recepten en ik verwacht die tiramisu weer te maken <3!

      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Goedemorgen lieverd, oh spannend hoor! Heb je al ideetjes wat je gaat maken? Misschien kan ik je helpen. Ik hoor het wel. <3

    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Najima, ja, natuurlijk. Zoals ik al vertelde gebruik ik dus een vlaaivorm met een losse bodem. Wanneer de cheesecake genoeg in de koeling heeft gezeten en ik de taart uit de koeling haal, laat ik deze even rusten voor 10 minuten. Dan zet ik de taart op een kom. Dus gewoon op een soepkom, en dan zal de losse bodem van de vlaaivorm omhoog komen. Hoop dat je het een beetje begrijpt. <3

      Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Fadoua, haha is ook erg lekker! Ik bedoel daarmee dat de cacaopoeder voor gebruik gezeefd moet zijn. Dus dat je de cacaopoeder door een zeef moet halen. Snap je?

      Beantwoorden
  2. Maryam
    Maryam zegt:

    Hoi faat,
    Ik volg je sids de ramadan op instagram en ik ben helemaal weg van deze taart.
    Kan ik hem ook maken met een vaste bakvorm? (Vlaaivorm, die geen losse bodem heeft)
    Of raad je aan om een losse bodem te hebben?
    Ga zo door! K blijf je volgen

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Maryam, bedankt lieve meid. Erg lief van je! Ik raad je wel aan om of een vlaaivorm te gebruiken met een losse bodem of een springvorm met een losse bodem. Ik zal geen vorm gebruiken die niet open kan of geen losse bodem heeft. Succes meid. <3

      Beantwoorden
  3. Zaynab
    Zaynab zegt:

    Hallo Fatima, ik had een vraagje, heb vernomen dat er in monchou varkens gelatine zit, wat voor alternatief zou jij gebruiken, waar dat niet in zit ?

    Beantwoorden
  4. Cuisine.x
    Cuisine.x zegt:

    Assalamoe 3alaykoum ziet er heerlijk uit Allaahoema baarik.
    Kan ik ook een vlaaivorm met uitneembare bodem van 26 cm gebruiken of moet ik dan wat aanpassen? Liefs

    Beantwoorden
  5. sana
    sana zegt:

    Salam het ziet er heel mooi uit alleen hoeveel pakken zijn 250 gram van die maria koekjes. Ik vrees altijd dat het te weinig is.
    En hoelang moet het in de koeling blijven?

    Beantwoorden
  6. Mamavan2
    Mamavan2 zegt:

    Ik heb een vraagje, denk je dat ik deze ook in een mini variant kan maken in een papieren cupcake vormpje? Of denk je dat de inhoud daar te zacht voor is?

    Beantwoorden
  7. Sarah
    Sarah zegt:

    Hè meid,, ziet er lekker uit! Ik heb 250 gram bertoli boter gebruikt.. is dat een probleem? Het zit nu in de koelkast voor 6 uurtjes.. en heb het voor morgen nodig.. Graag snel een antwoord aub ♡♡

    Beantwoorden
  8. Senaa
    Senaa zegt:

    Hoi Faat, deze cheesecake ziet er heel mooi uit. Kan ik deze vanavond maken en morgen meenemen op visite?
    Het is wel een reis van een uurtje…

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Senaa, bedankt meid. Deze cheesecake is juist ideaal om die een dag van te voren te maken. Als je de taart gewoon de hele nacht in de koeling zet en voor vertrek er pas uithaalt, dan moet dat kunnen. Zodra je arriveert zal ik de taart wel weer direct in de koelkast stoppen. Succes meid en veel plezier.

      Beantwoorden
  9. Hass
    Hass zegt:

    hoii faatje,

    Ziet er heerlijkkk uit. Ik heb 2 vraagjes. Kan je gesmolten melkchocolade door het slagroom en monchou beslag doen in plaats van cacao poeder, zal de smaak ongeveer hetzelfde zijn denk je?
    En decoreer je de taart met aardbeien en amandelen vlak voor het serveren of meteen al en dat samen paar uur laten koelen?

    Beantwoorden
      • xfaatje
        xfaatje zegt:

        Hallo Hass,

        Ik laat de taart in de vorm koelen zonder de zijkanten los te maken. Dit doe ik pas wanneer de cheesecake lang genoeg in de koelkast heeft gestaan en ik de taart wil opdienen. Dan pas maak je de zijkanten los.

    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Hallo Hass,

      Ja, hoor je kunt ook gesmolten chocolade nemen, alleen let er wel op de de chocolade volledig is afgekoeld voordat je het met de slagroom/monchou mengt. Ik laat de cheesecake eerst even in de koelkast opstijven, voordat ik de cheesecake decoreer met de aardbeien en amandelen. Succes hoor!

      Beantwoorden
  10. Susu
    Susu zegt:

    Hoi hoi!
    Om te beginnen wil ik jou bedanken voor dit heerlijke recept! Ik heb dit gisteren gemaakt, erg makkelijk om te maken en super lekker! Ik had een springvorm gebruikt en dat werkte ook prima. Alleen heb ik een vraagje voor de volgende keer. (Omdat ik het zeker nog een keer ga maken!)
    De bodem met de gekruimelde beschuitkoek was tot mijn verbazing erg hard geworden. Ik heb dezelfde hoeveelheid roomboter en koek gebruikt als in het recept. Ik vraag mij af waardoor dit kan komen. Ik drukte de bodem misschien iets teveel zodat het mooi plat werd. Zou het daardoor kunnen komen? Of moet ik meer/minder roomboter gebruiken?

    Ik hoor het graag! Groetjes

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Goedemorgen Susu,

      Allereerst bedankt voor je lieve compliment! Nou ik zal het je even uitleggen. De koekbodem wordt erg hard, doordat deze een tijdje in de koelkast staat. Daarom adviseer ik je om de cheesecake de volgende keer 1 uur voor serveren uit de koelkast te halen, zodat de taart op kamertemperatuur kan komen. Hierdoor zal de koekbodem iets zachter worden. Xx

      Beantwoorden
  11. Sümerya
    Sümerya zegt:

    Ik heb hem net gemaakt en kan niet wachter tot ik het kan proefen! Heel makkelijk en snel kunnen maken. Hopen dat mijn buren het ook lekker gaan vinden:)

    Beantwoorden
  12. Umm Ishaaq
    Umm Ishaaq zegt:

    Salaamo aleikom!
    Ziet er heeerlijk uit, like always.
    Kan ik ook in plaats van monshou Mascapone gebruiken? Zojaa stijft het dan ook zo mooi op etc?

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *