BISSARA/TAMARAKT (MAROKKAANSE ERWTENSOEP)

Vandaag deel ik mijn lekkere bissara/tamarakt recept met je. Dit is nou echt een ideaal Marokkaans gerecht als je even wat anders wilt eten als vlees en kip. Zelf maken wij het vaak klaar tijdens de koude dagen en zelf ben ik er gek op! Serveer er nog wat lekker warm brood bij en klaar is je avondeten. 

INGREDIËNTEN (4 personen)

  • 400 gr. spliterwten, geweekt 
  • 1 ui, in schijfjes 
  • 2 teentjes knoflook, geperst 
  • 40 ml olijfolie
  • 1 liter lauwwarm
Kruiden
  • 1 halve thl. kurkuma
  • 1 halve thl. gember
  • 1 halve thl. zwarte peper
  • 1.5 thl. zout
  • 1.5 thl. komijn
  • 1 halve thl. chili vlokken

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de olijfolie in de pan op middelmatig vuur.
  2. Schep de gesneden uien en de geperste knoflook in de pan en bak deze even kort aan.
  3. Strooi vervolgens de kruiden erbij en roer alles goed door.
  4. Schep de geweekte spliterwten in de pan er roer alles goed door. 
  5. Giet het water in de pan en roer ondertussen goed door.
  6. Plaats de deksel op de pan en laat de bissara voor zeker 40 a 50 minuten gaarkoken op middelmatig vuur.
  7. Open de pan en check of de spliterwten al gaar zijn. Het mengsel hoort er nu dik en papperig uit te zien.
  8. Verwijder de pan van het vuur een roer de inhoud even goed door.
  9. Pak de staafmixer erbij en pureer de bissara tot een glad mengsel zonder stukjes.
  10. Plaats de pan vuur op het vuur en laat de bissara nog voor zo’n 10 minuten doorkoken op zacht vuur. 
  11. Serveer de bissara op een groot bord of gebruik aparte schaaltjes.
  12. Giet er een beetje olijfolie bij en garneer met wat chili vlokken of komijn.
Extra tips voor het bereiden van bissara/tamarakt!
  • Is de bisara iets te dik? Giet er dan extra kokend water bij en breng het weer op smaak met peper en zout.
  • Laat de spliterwten voor een nachtje weken in koud water. Op deze manier zal de schil straks niet loslaten tijdens het koken en worden de spliterwten ook nog eens sneller gaar.
  • Gebruik de droge spiterwten van het merk Hak.
  • Niet zo dol op pittige kruiden? Laat deze dan achterwegen.
  • Ben je vergeten de spliterwten een nachtje te laten weken? Laat de spliterwten dan alsnog voor minstens 1 uur weken in koud water.

Als het je leuk lijkt kun je mij volgen op Instagram! Ik vind het leuk om te zien wat jij kookt/bakt van mijn blog. Vergeet niet @kookhoekjevanxfaatje en #kookhoekjevanxfaatje te gebruiken als je een foto plaatst.

Liefs,
Fatima

20 antwoorden
  1. channa
    channa zegt:

    Hoi faat, ben superblij met je gerechten. Door jou vind ik koken weer leuk. Zou je in de toekomst het recept van marmita met ons willen delen? dankjewel

    Beantwoorden
  2. Jinane
    Jinane zegt:

    Voor de Christelijke mensen fijne kerstdagen en gelukkig nieuwjaar.

    Voor de Moslims/Moslima’s fijne dagen en gelukkig nieuwjaar.

    we gaan er weer tegenaan en een leuk jaar van maken

    Beantwoorden
  3. Jinane
    Jinane zegt:

    Ik vind je zo een top meid : je legt goed uit en je recepten zijn verrukkelijk zelf maak ik ze niet maar mijn moeder . Ze is net zo dol als jou op koken en bakken. (Ik droom er altijd van dat jij mijn vriendin bent maar Iedere moslim/Moslima is familie van elkaar dus al jouw Islamitische volgers en jij zijn familie )

    Beantwoorden
  4. Ikram
    Ikram zegt:

    Hoi Fatima, wat een helder en mooi recept weer! Nog eem vraagje: kan je dit gerecht invriezen? Hoe kan je dit het beste doen en waar moet je op letten tijdens het opwarmen ervan?
    Alvast veel dank!
    Groetjes,
    Ikram

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo Ikram,

      Dankjewel lieve schat. Je kunt het makkelijk invriezen. Wanneer de bissara nog ietsjes warm is kun je het in diepvries bakjes gieten en direct invriezen. Wanneer je de bissara uit de diepvries haalt laat je deze op kamertemperatuur ontdooien en daarna gewoon in de pan opwarmen. Kokend water erbij gieten en op smaak brengen met peper en zout. Xx

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *