Zahlouk – Marokkaanse Auberginesalade

Wat heb je nodig? (6 personen)

  • 3 aubergines
  • 2 tomaten
  • koriander
  • 30 ml olijfolie
  • 3 teentjes knoflook
  • thl. paprikapoeder
  • etl. zout
  • halve thl. cayennepeper
  • halve th. komijn

Bereidingswijze:

  1. Schil de aubergine en snijd deze in kleine blokjes. Zelf snijd ik de aubergine om en om, maar je kunt de schil ook geheel verwijderen.
  2. Voeg de aubergine toe in een ruime pan en giet er water bij tot deze net boven de aubergine uitkomt. Breng op smaak met de helft van het zout en roer door.
  3. Laat de aubergine geheel op middelmatig vuur koken, totdat de aubergine inkrimpt en gaar is. 
  4. Giet de aubergine af wanneer deze gaar is en zet even apart.Za3loek1
  5. Verwarm de olijfolie in de pan, voeg de tomaten toe die je van te voren in stukjes hebt gesneden en bak deze even aan.
  6. Voeg de kruiden samen met de geperste knoflook, fijngesneden koriander toe aan de tomaten.
  7. Roer samen en laat het geheel voor ongeveer 15 minuten bakken op middelmatig vuurt. Blijf ondertussen goed doorroeren tot je ziet dat de tomatensaus is ingedikt.Za3loekZa3loek2
  8. Pak de aubergine er weer bij en prak deze geheel fijn met een vork.
  9. Voeg de geprakte aubergine toe aan de tomatensaus en roer goed door. Za3loek3
  10. Laat de auberginesalade nog voor zeker 15 minuten doorbakken op een middelmatig vuur, totdat de saus goed is ingedikt.

De Marokkaanse naam voor deze salade is ”Zahloek” en thuis (vooral mijn moeder) zijn we er dol op! De salade is vooral lekker wanneer je deze warm serveert, maar ook koud is de auberginesalade erg lekker.

Serveertip: Deze auberginesalade is erg lekker in combinatie met een visgerecht.

Liefs,
Fatima


20 antwoorden
  1. Saloua
    Saloua zegt:

    Ziet er heerlijk uit! Ik wil het morgen ook maken in cha Allah, alleen wil ik graag weten wat de Marokkaanse benaming is voor koriander?

    Beantwoorden
    • xfaatje
      xfaatje zegt:

      Dankjewel lieverd! Sorry dat ik nu pas reageer, maar koriander is kasbor meid! Weetje hoe ik het altijd makkelijk onthoud? Koriander begint met een k en kasbor ook! hahaha :p

      Beantwoorden
  2. Stephanie
    Stephanie zegt:

    Super recept en super goed uitgelegd. Ben hier namelijk echt dol op. Zelfs mijn familie is hier weg van. Dank je wel. Ik ga zeker nog meer proberen. Insha Allah Ga zo door.

    Beantwoorden
  3. Anoniem
    Anoniem zegt:

    heeeeeeeeeerlijk!!!!!! gister gemaakt met de visschotel die je ook op je site hebt staan, mn ouders hebben gesmuld!!!! You areeeee amaaaazing!!!

    Beantwoorden
  4. Thirza
    Thirza zegt:

    Salaamou alaykoum waraahmatou Allaahi wabarakatou faatje
    Ik heb hem net gemaakt, maar ik hb t gevoel dat er iets mist ik hb alles wel t zelfde gedaan alleen dan de hoeveelheid van aubergine minder. Ik heb er 2 gebruikt met 2 tomaten en klein bosje koriander zon 20gram..

    Ik hoor graag van je.

    Thirza

    Beantwoorden
  5. aya
    aya zegt:

    hallo!!

    op de foto zie je dat je bij de tomatensaus na de kruiden ook olijfolie erbij doet maar bij de beschrijiving gebruik je alleen olijfolie aan het begin voordat je de tomaten erin hebt gedaan. Ik ben nu in de war hahaha

    Beantwoorden
  6. Maya
    Maya zegt:

    Hoi Fatima, ik volg je nu al een maandje en sinds kort ook op Snapchat.. van altijd buiten eten halen kan ik nu redelijke maaltijden maken dankzij jou heerlijke recepten.. heb er al zoveel geprobeerd en allemaal gelukt.. dat maakt koken nog leuker nu zag ik op je snap die heeelijke aardappel salade heb je daar ook het recept van zag er zo heerlijk uit… bedankt voor al je recepten en hopelijk komt er snel een kookboek uit!!

    Beantwoorden
    • Fatima El Irari
      Fatima El Irari zegt:

      Hallo lieve Maya,

      Wat onwijs lief zeg! En wat goed dat je nu meer zelf probeert te koken, super! Zie hieronder het simpele recept lieverd;

      Wat heb je nodig? (ongeveer 3 personen)
      4 aardappelen
      1 uitje
      paar teentjes bieslook
      zwarte olijven
      peper en zout
      2 etl. mayonaise

      Bereidings:

      1. Schil de aardappelen, snijd deze in blokjes en kook deze gaar.
      2. Giet de aardappelen af en laat deze even afkoelen. Als je een koude aardappelsalade wilt, dan kun je de aardappelen volledig onder koud water spoelen. Zelf vind ik het lekkerder als de aardappelsalade nog iets warm is.
      3. Schep de aardappelblokjes in een kom en snipper hier het uitje bij. Snijd ook de bieslook en olijven in stukjes en voeg deze er ook bij.
      4. Breng geheel op smaak met wat peper en zout.
      5. Schep de mayonaise erbij en mix alles met een spatel goed door elkaar.

      Super makkelijk en heel lekker!

      Liefs,
      Fatima

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *