11

Aardappel-Gehakt gratin met bechamelsaus

Ik krijg vaak de vraag waar ik mijn inspiratie vandaan haal qua recepten voor de blog en ik kan jullie vertellen dat een van mijn grootste inspiratiebronnen mijn lieve moeder is! Dit recept is weer zo’n typisch mama recept die ook al een tijdje op mijn to do lijstje stond om zelf eens te maken en met jullie te delen. De Aardappel gehakt gratin met bechamelsaus is misschien wel een van de lekkerste ovenschotels die ik tot nu toe ooit heb gegeten! Ik ben sowieso een grote liefhebber van goedgevulde ovenschotels en deze ovenschotel doet daar zeker zijn eer aan! Een rijk gevulde ovenschotel met een laag aardappelpuree, gekaramiliseerde uien, gehakt met groenten en om het af te maken een lekker dik laagje bechamelsaus die je simpel zelf kunt klaarmaken. Loopt het water jullie al in de mond haha?(mij wel!) Klik dan snel verder voor het recept!

Wat heb je nodig? (8 personen)

 • 10 grote aardappelen
 • 20 gr. roomboter
 • 50 ml melk
 • 5 wortelen
 • hand vol erwten
 • 5 uien
 • mais (klein blikje)
 • 4 takjes peterselie
 • 2 teentjes knoflook
 • 250 gram gehakt

Kruiden:

 • 2 thl. kurkuma
 • 1 thl. kaneel
 • 1 thl. zout
 • thl. kristalsuiker
 • halve thl. peper

Bechamelsaus:

 • 30 gr boter
 • 30 gr bloem
 • 250 ml melk
 • peper
 • zout

Bereidingswijze:

 1. Schil de aardappelen en kook deze in een ruime pan gaar met een theelepel zonnebloemolie en wat zout. Voor dit recept gebruik ik de iets kruimelige aardappelen.IMG_5413 IMG_5423
 2. Wanneer de aardappelen gaar zijn giet je deze af en voeg je de roomboter, de kruiden en de melk erbij. Stamp met behulp van de aardappelstamper de aardappelen fijn tot een egaal puree.IMG_5494
 3. Pel de uien en snijd deze in lange schijfjes. Bak de uien in een koekenpan samen met 1 eetlepel zonnebloemolie en pers hier de knoflook teentjes bij. Voeg de fijngesneden peterselie toe samen met de kruiden en de suiker. Bak geheel aan voor ongeveer 20 minuten totdat de uien karamelliseren en lekker zacht worden.IMG_5452 IMG_5462
 4. Snijd de wortelen in plakjes en kook deze samen met de erwten voor ongeveer 15 minuten gaar. Wanneer de groenten gaar zijn verwijder je het water en zet je het even apart. Als je de groenten rauw in de ovenschotel verwerkt loop je de kans dat ze niet gaar worden in de oven, dus neem even die extra stap en kook de groenten voor. IMG_5489
 5. Marineer het gehakt naar wens of gebruik mijn recept om het gehakt te marineren. Bak het gehakt half gaar in een koekenpan met een scheutje zonnebloemolie en zet het apart. IMG_5175Nu heb je eigenlijk alle voorbereidingen al gehad en nu is het enkel een kwestie van de ovenschotel opbouwen en straks nog even snel de bechamelsaus klaarmaken.
   
 6. Vet de ovenschaal in met roomboter, zodat niks kan blijven plakken en schep de helft van de aardappelpuree erin. Strijk vervolgens de aardappelpuree glad. IMG_5495 IMG_5501
 7. Verdeel de gebakken uien over de laag aardappelpuree en strijk glad.IMG_5503
 8. Voeg de wortelen en erwten bij het gehakt mengsel en meng samen. Stort het dan geheel bovenop de uien en verdeel over de ovenschaal.IMG_5506
 9. Als laatste verdeel je de overgebleven aardappelpuree weer over de groenten en gehakt heen en verdeel je dit voorzichtig over de schotel. Je zult merken dat dit iets moeilijker gaat en het gehakt misschien vermengt met de aardappelpuree, maar hier zie je straks toch niks meer van door de bechamelsaus die je eroverheen zult gieten.IMG_5508 IMG_5516 IMG_5554
 10. Voeg de roomboter toe in een steelpannetje en laat deze op middelmatig vuur smelten. Voeg dan de bloem toe aan de gesmolten roomboter en mix dit samen met een garde tot er een samenhangend mengsel ontstaat.
 11. Giet de melk er in stappen bij en blijf de bechamelsaus ondertussen goed door roeren, zodat er geen klontjes ontstaan. Breng de bechamelsaus op smaak met wat peper en zout en mix nog even goed door. De bechamelsaus is klaar als deze dikker is geworden en de saus aan je garde blijft plakken.IMG_0738IMG_0749
 12. Giet de bechamelsaus over de gehele ovenschotel heen en strijk deze glad. Het kan misschien erop lijken dat de bechamelsaus te vloeibaar is, maar geen paniek want de saus zal snel indikken.IMG_5562
 13. Stop de ovenschotel in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 30 minuten. In kwestie is alles al gaar, alleen moet de bechamelsaus nog even de tijd nemen om mooi goudbruin te kleuren.

Het praktische aan dit gerecht is dat je het altijd een paar uur van te voren kunt klaarmaken of zelfs een dag van te voren. Je stopt de ovenschotel in de tussentijd in de koelkast en voor etenstijd hoef je het nog enkel even in de oven te schuiven! Bij ons thuis wordt deze ovenschotel vaak aangevraagd voor het avondeten en ik ben bang dat ik voortaan de klos ben haha!

En zo heb ik nog vele andere lekkere typisch mama recepten die ik ook zeker weten met jullie zal delen hier op de blog! Wat is eigenlijk jouw lekkerste ovenschotel variant?

Liefs,
Fatima

IMG_5660

71 antwoorden
 1. Chaimaaa
  Chaimaaa zegt:

  Salamoualajkoum wat mooi dat je dit recept ook met ons deelt.. ik hou van al jou recepten.. tot nu toe alles gelukt door je mooie uitleg.. ik heb kleine vraag zou je er ook kaas bij kunnen gooien bij de saus zo jhaa welke raad je mij aan?? Alvast bedankt lieverd!

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Alaikoem salaam Chaima,

   Dat is erg lief van je! Je kunt er zeker kaas bij doen. Je kunt ervoor kiezen om geraspte kaas over de schotel heen te strooien of je voegt de saus toe aan de bechamelsaus wanneer je deze maakt in het steelpannetje. Xx

   Beantwoorden
 2. Aisha
  Aisha zegt:

  Assalamu Aleykum Fatimaa, ik was vandaag opzoek na dit recept nadat je een paar dagen geleden een foto had gepost op insta!! BarakAllaahu fieki voor het delen van lekkere recepten! 🌸🌸

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Hallo Naoual,

   Nee dit hoeft niet, want alles is eigenlijk al gaar. Alleen de bechamelsaus moet nog bruin kleuren en dit lukt niet als je er folie overheen doet. Succes hoor Xx

   Beantwoorden
 3. Hananee
  Hananee zegt:

  Deze ga ik in sha Allah vandaag uitproberen ( men eerste receptje van jou hehe ) ben beniuewd maar ziet er overheerlijle uit.
  TbarkAllah voor jou 😍

  Beantwoorden
 4. Mimi
  Mimi zegt:

  Selam faatje,

  Mijn complimenten om te beginnen. Ga zo door! Alleen zit er denk ik een typefoutje bij de 4de foto bij het opbouwen van de schotel. Er staat de voorgekookte aardappelen ipv wortels. Hihi.

  Groetjes,

  Trouwe fan

  Beantwoorden
 5. nadia
  nadia zegt:

  Hallo ik Wil deze uitproberen
  Mijn ma is vandaag naar Marokko gegaan dus ik meot koken! Ik wil graag nu veel dingen uitproberen. Als mijn ma hier is dan doe k dat minder :p. Het ziet er geweldig uit en makkelijk daar hou ik van. Mijn vraag is kan eht ook zonder gehakt. Of is het neit lekker zonder gehakt. K heb wel vlees in stukjes is dat ook goed? Heb alles thuis behalve gehakt :(.

  Beantwoorden
 6. Ikram
  Ikram zegt:

  Salaam
  Heerlijk heb het net gemaakt zelf me kinderen hebben er van gegeten en ze zijn best wel moeilijk als het om eten gaat dankjewel voor het recept en de goede uitleg 😍

  Beantwoorden
 7. Fatima
  Fatima zegt:

  Hallo Fatima,

  Wat een heerlijk recept zeg!
  Ik had zelf nog een vraagje, kan ik de bechamelsaus ook kant en klaar uit een pakje kopen?

  Groetjes,
  Fatima

  Beantwoorden
 8. Hafsa
  Hafsa zegt:

  Mijn oven doet het niet , kan ik het met aluminiumfolie bedekken en op het fornuis zetten?. Dit doe ik ook met mijn vistajine ( glazen schalen van de Ikea)?.

  Beantwoorden
 9. Hajar
  Hajar zegt:

  Salaam fatima, wat ben ik toch blij met jou. Bedankt voor het delev van je recepten. Hoe groot is je ovenschotel? Is de ovenschotel van de xenos

  Beantwoorden
  • xfaatje
   xfaatje zegt:

   Alaikoem salaam Hajar,

   Haha super lief, dankjewel! Uhm ik weet niet precies wat de afmetingen zijn, maar de ovenschaal is van de Blokker. Die van de Xenos kun je ook prima gebruiken Xx

   Beantwoorden
 10. Safae
  Safae zegt:

  Geen probleem x Mijn vraag was of je hiervoor perse zo’n een ovenschotel nodig hebt of kan dat ook in een andere vorm waar het ook in kan passen? Grtjzzz XX

  Beantwoorden
 11. Raquel
  Raquel zegt:

  Ziet er zo lekker uit wil dit recept morgen maken! Ik had nog 1 vraagje, als ik dit s ochtends voorbereid moet ik dan al de bechamelsaus erop doen of moet dat vlak voordat het de oven ingaat? Ik hoor het graag van je! Veel dank voor al je heerlijke recepten je bent geweldig!

  Beantwoorden
  • Fatima
   Fatima zegt:

   Hallo Raquel,

   bedankt meis! Ik raad aan om de bechamelsaus er pas bij te doen wanneer je de schotel van plan bent af te bakken. Dus je kunt alles op voorhand maken en dan als laatste enkel nog de bechamelsaus klaarmaken. Succes meis! Xx

   Beantwoorden
 12. Soumaya
  Soumaya zegt:

  Dag lieve Fatima
  Allahuma bareek weer een lekker recept die ik wil maken in sha Allaah.. jkhad alleen een vraagje… kun je ajb voor mij de afmetingen zeggen van deze schaal? Ik las je antwoord op iemand anders waarin je zei dat je t van blokker hebt gehaald maar blokker heeft meerdere maten zag ik.. ik wil
  Dit namelijk graag voor 16 personen maken dus dan moet ik wel de juiste schaal hebben als dit voor 8 personen is.. ik hoop dat je mij kan
  Helpen.. liefs en shukran!

  Beantwoorden
 13. sara
  sara zegt:

  Salaam lieverd, ik heb het vandaag klaargemaakt en het heeft ontzettend gesmaakt. Alleen kreeg ik het niet mooi opgeschept en zag het er niet uit op mijn bord 🙁 heb ik iets verkeerd gedaan?

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo Sara,

   Ah ben blij dat het heeft gesmaakt! Wat ik vaak doe is wanneer de ovenschotel gaar is deze uit de oven halen en even voor 10 minuten laten staan. Hierdoor wordt de inhoud iets steviger en kun je het makkelijk opscheppen.

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden
 14. Lina
  Lina zegt:

  Salaaam lieverd,
  Meestal bij u recepten staat er bij de benodigdheden peterselie, maar er staat nooit hoeveel ongeveer dus dan gebruik ik zn Ah pakje en dan overheerst het echt! Weet u misschien hoeveel?

  Beantwoorden
 15. ilse
  ilse zegt:

  hey..
  kan je er ook geraspte kaas over heen strooien bovenop de bechamelsaus en met aubergine tussen het gehakt zal dat ook lekker zijn?

  Beantwoorden
 16. Maria
  Maria zegt:

  Fatima❤

  Ik ben je zo dankbaar en ook mijn man en kinderen hahaha! Ik heb zo veel nieuwe variatie dankzij jou. Jou recepten zijn heerlijk en makkelijk. Ga zo door! Love it ❤ (dit recept is echt een van mijn favo😍)

  Beantwoorden
  • Fatima El Irari
   Fatima El Irari zegt:

   Hallo lieve Maria,

   Aah wat krijg ik toch altijd een fijn gevoel van zulke mooie berichtjes zoals deze van jou! Dankjewel lieve schat, onwijs lief! Dit is ook zeker een van mijn favorieten recepten haha!

   Liefs,
   Fatima

   Beantwoorden
 17. Ouafa
  Ouafa zegt:

  Heey salaamoe alaikoem,
  Kan je de groenten ook gewoon bakken met het gehakt in plaats van koken? En waar heb je jouw spatel vandaan waarmee je de ovenschaal bedekt (dus de blauwe)?

  Alvast bedanktt

  Beantwoorden
 18. Amirah
  Amirah zegt:

  Salaam alaikoum
  Lieve xfaatje

  Jij bent echt een held voor alle vrouwen die willen leren koken, die net getrouwd zijn of gewoon weg inspiratie zoeken.

  En de manier op hoe je dingen uitlegd en wat voor recepten tbarkallah echt heerlijk.

  Djazak allahu ghairan voor het delen van je recepten ,mij heb je er enorm mee geholpen!

  Ramadan kareem.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *